شماره: 2469 / ۱۴۰۳ چهاردهم آبان
تعداد بازدید : 0
اخبار
هیچ محدودیت پروازی
در کشور وجود ندارد
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری با تاکید بر اینکه تاکنون هیچ نوتام (اطلاعیه هوانوردی) جدیدی در خصوص بستن فضای کشور یا حتی بخش کوچکی از فضای کشور صادر نشده است، از مردم خواست به شایعات شبکههای معاند و فضای مجازی توجه نکنند.
جعفر یازرلو گفت: هیچ محدودیت پروازی در کشور وجود ندارد و حتی با رایزنی با بخشهای نظامی و همکاری ستاد کل نیروهای مسلح، مسیرهای جدیدی علاوه بر مسیرهای معمول به صورت مشروط و موقت جهت استفاده در ساعات پر ترافیک منطقه خاورمیانه تعریف شده است تا شرکتهای هواپیمایی که از فضای پروازی کشور استفاده میکنند با فراق بیشتری نسبت به برنامهریزی جریان ترافیکی مدنظر خود اقدام نمایند.
وی افزود: منشا مطالب منتشر شده درفضای مجازی و خبرگزاریهای معاند مبنی بر صدور نوتام (اطلاعیه هوانوردی) برای بازه زمانی ۱۴ تا ۱۶ آبان برای هواپیماهای عبوری از ایران یک توئیت عبری بود که قویا تکذیب میشود و چنین مطالبی به هیچ عنوان صحت ندارد.
وی با بیان اینکه در برخی روزها نوتامهای معمولی آن هم صرفا برای هوانوردان صادر میشود، تصریح کرد: در چند روز گذشته حتی اطلاعیه هوانوردی مبنی بر محدودیت در همین حد نیز نداشتهایم و چنانچه نیازی به صدور آن باشد، با هماهنگی و تایید سازمان هواپیمایی کشوری رقم خواهد خورد.
یازرلو بار دیگر با رد و تکذیب این شایعه، با تاکید بر اینکه اطلاعیه هوانوردی در این خصوص صادر نشده، خاطرنشان کرد: هماکنون هیچ محدودیت پروازی در کشور نداریم.
۶۰ درصد مطالبات چایکاران پرداخت شد
مدیراجرایی سندیکای چای از پرداخت ۶۰ درصد مطالبات چایکاران خبر داد و گفت: بنابر آمار ۸۱۱ میلیارد تومان از مطالبات چایکاران پرداخت باقی مانده است.
صادق حسنی گفت: بنابر آمار امسال ۱۲۵ هزارتن برگ سبز چای با ارزش ۲ میلیارد و ۱۷ میلیون تومان از چایکاران خریداری شده است.
به گفته او، از مجموع بهای برگ سبز خریداری شده ۳۹.۷ درصد درجه یک و ۶۰.۳ درصد درجه ۲ است.حسنی از پرداخت ۶۰ درصد مطالبات چایکاران خبر داد و گفت: تاکنون ۱۲۰۶ میلیارد تومان از مطالبات چایکاران پرداخت و ۸۱۱ میلیارد تومان معادل ۴۰ درصد باقی مانده است.
مدیر اجرایی سندیکای چای با بیان اینکه ۶ هزارهکتار از باغات چای رها شدند، افزود: با توجه به افزایش مصرف قهوه و کاهش سرانه مصرف چای پیش بینی می شود که اگر این سطح باغات به چرخه تولید بازگردند و عملیات به زراعی در باغات صورت بگیرد، امکان رسیدن به خودکفایی وجود دارد.
او با بیان اینکه سالانه حدود ۶۰ هزارتن چای در کشور مصرف می شود، گفت: بنابر آمار امسال ۲۸ هزارتن چای خشک تولید شد که براین اساس نیمی از چای مورد نیاز کشور از تولید داخل تامین می شود.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
اخبار
معاون اکتشاف ایمیدرو:
شرایط جغرافیایی ایران فرصت بینظیری برای اکتشاف لیتیوم فراهم میکند
معاون اکتشاف ایمیدرو گفت: ایران با داشتن منابع غنی شورآبه و موقعیت نیمهبیابانی، فرصتی بینظیر برای اکتشاف لیتیوم دارد، گامی که میتواند به توسعه معادن استراتژیک کشور کمک کند.احمد فتاحی، مدیر اکتشاف سازمان توسعه معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) در خصوص رئوس برنامههای دولت چهاردهم مبنی بر ارتباط با سایر کشورها و عضویت در سازمانهای بین الملللی گفت: ما در حوزههایی که توانایی داشتیم مانند ساخت تجهیزات اقدام به داخلی سازی کردیم، اما در برخی روشها و تجهیزات که نیاز به دانش روز دارد و برای مواد معدنی استراترژیک مهم است ما به دلیل تحریمها به این دانش و تکنولوژی دسترسی نداشتیم، اما امید داریم که در دولت چهاردهم شرایط بهتر شود.وی افزود: بدیهی است چه از نظر دانش فنی چه از نظر تولید و تجهیزات، دنیا منتظر ما نخواهد ماند و روند پیشرفت در تکنولوژی و تجهیزات با سرعت زیادی به راه خود ادامه میدهد.وی درخصوص انتشار برخی خبرهای منتشر شده در خصوص کشف بزرگترین معدن لیتیوم در همدان گفت: در این مورد وزارت صمت میتواند آمار دقیق تری بدهد، اما تا آنجائیکه من اطلاع دارم تاکنون تنها گواهی کشفی که در خصوص معدن لیتیوم صادر شده برای بخش خصوصی است که ۸ میلیون تن کل کانسنگ (سنگهای معدنی) آن با عیار ۸۰ پی وی پی است که با توجه به شرایط حال حاضر اینکه استحصال از آن اقتصادی است یا خیر مورد بحث است.وی در خصوص اکتشاف لیتیوم در کشور گفت: اکتشاف معادن لیتیوم از سال ۱۳۹۲ در برنامه ایمیدرو قرار گرفته است و هنوز ما خیلی فرصت داریم که ظرفیتهای کشور را مورد پایش قرار بدهیم با توجه به اینکه ما کشور نیمه بیابانی هستیم و شورآبه زیاد داریم مطالعه کل شورآبها برای لیتیوم میتواند نتایج خوبی برای کشور داشته باشد ولی تا این مطالعات تکمیل نشده نمیتوان عددی در مورد ذخایر لیتیوم کشور بیان کرد.
مطالبات گندمکاران
کل کشور تسویه شد
از ابتدای فصل خرید تضمینی گندم در سال جاری مبلغ ۲۱۱ هزار میلیارد تومان به حساب کشاورزان گندم کار واریز و با پرداخت این مبلغ تمام مطالبات گندم کاران کشور تسویه شده است.۵۰۰ میلیارد تومان از مطالبات گندم کاران کشور در سال ۱۴۰۳ از سوی سازمان هدفمندسازی یارانهها به حساب ذینفع نهایی (عرضه کنندگان گندم به مراکز خرید دولتی) پرداخت و در مجموع از ابتدای فصل خرید تضمینی گندم در سال جاری مبلغ ۲۱۱ هزار میلیارد تومان به حساب کشاورزان گندم کار واریز و با پرداخت این مبلغ تمام مطالبات گندم کاران کشور تسویه شده است.تاکید میشود، برای نخستین بار، امسال مستقیماٌ به حساب ذینفعان نهایی پرداخت صورت گرفته و در مجموع ۱۱.۹۹۲.۷۴۰ تن گندم در سال ۱۴۰۳ از کشاورزان در سراسر کشور خریداری شده که این میزان ۱۶ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ افزایش داشته است.بیشترین میزان تولید گندم متعلق به استان خوزستان با ۱.۶۲۳.۷۷۸ تن گندم و حاصل دست رنج ۸۰.۸۱۶ کشاورز بوده و کمترین میزان مربوط به استان یزد با ۶.۹۸۸ تن گندم و ۱.۹۴۲ کشاورز گندمکار بوده است.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
تجارت خارجی ایران در هفت ماه ۱۰۰ میلیارد دلاری شد
معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران از تجارت خارجی ۱۰۰ میلیارد دلاری در ۷ ماهه سال ۱۴۰۳ خبر داد.
محمد رضوانیفر معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران گفت: از مجموع ۹۹.۷ میلیارد دلاری تجارت خارجی ایران در این مدت، ۶۰.۲ میلیارد دلار به صادرات با احتساب نفت و خدمات فنی و مهندسی و ۳۹.۵ میلیارد به واردات با احتساب شمش طلا اختصاص داشت.
رضوانیفر اظهار داشت: در مدت یاد شده صادرات غیرنفتی به ۳۲.۵ میلیارد دلار رسید که ۱۵ درصد افزایش داشته است، همچنین صادرات نفت خام و کوره به ۲۷ میلیارد و صادرات خدمات فنی مهندسی به ۷۰۰ میلیون دلار رسید، این در حالیست که واردات کشورمان بدون احتساب طلا به میزان ۳۶.۱ میلیارد دلار و واردات شمش طلای استاندارد ۳.۴ میلیارد دلار بوده است.
همچنین میزان وزنی واردات کشور بدون شمش طلا در این مدت با ۲.۷ درصد افزایش به میزان ۲۱.۷ میلیون تن رسید.
وی گفت: در هفت ماهه سال ۱۴۰۳ صادرات کشور بدون احتساب صادرات نفت خام، نفت کوره و خدمات فنی و مهندسی حدود ۷ میلیارد دلار کسری داشت و با احتساب نفت و خدمات فنی مهندسی ۲۰.۷ میلیارد دلار مازاد تجارت خارجی داشتهایم.
رضوانیفر میزان وزنی صادرات غیرنفتی در ۷ ماهه سال جاری را ۸۸ میلیون و ۷۰۰ هزار تن ذکر کرد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱.۴۸ درصد افزایش یافته است.
متوسط ارزش هر تن کالای صادراتی کشورمان در ۷ ماهه امسال با ۳ درصد افزایش به رقم ۳۶۷ دلار رسیده است.
به گفته وی، در این مدت ۳۷.۹ میلیون تن محصولات پتروشیمی به ارزش ۱۵.۲ میلیارد دلار صادر شده که به لحاظ وزن ۲۳ درصد و از حیث ارزش ۲۴ درصد افزایش داشته است.
همچنین بزرگترین مقاصد صادراتی کشورمان در ۷ ماهه سال جاری به ترتیب شامل چین با ۸.۶ میلیارد دلار، عراق با ۷.۳ میلیارد دلار، امارات متحده عربی با ۴.۲ میلیارد دلار، ترکیه با ۳.۳ میلیارد دلار، افغانستان با ۱.۳ میلیارد دلار، پاکستان با ۱.۲ میلیارد دلار و هند با ۱.۱ میلیارد دلار بودهاند.
این ۷ کشور در مجموع ۸۲ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.
وی در خصوص کشورهای عمده طرف معامله واردات افزود: بیشترین میزان کالاهای وارداتی به کشورمان در ۷ ماهه امسال از کشورهای امارات متحده عربی با ۱۲ میلیارد دلار، چین ۱۰.۲ میلیارد دلار، ترکیه ۶.۶ میلیارد دلار، آلمان ۱.۴ میلیارد دلار، فدراسیون روسیه یک میلیارد دلار، هند ۹۰۰ میلیون دلار و هنگکنگ با ۷۰۰ میلیون دلار بوده است.
۷۷ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل واردات کشور در این مدت از ۷ کشور مذکور بوده است.
رئیس کل گمرک گفت: میانگین ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی ۱۸۱۹ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶ درصد افزایش نشان میدهد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
اخبار
مالیات بر اجاره مسکن به ۲۵ درصد در سال رسید
دبیر انجمن انبوه سازان مسکن تهران گفت: در حال حاضر میزان مالیات بر اجاره مسکن ۲۵ درصد است که موجران اگر قراردادهای خود را سه ساله منعقد کنند مشمول معافیت ۱۰۰ درصدی میشوند.
ایرج رهبر دبیر انجمن انبوه سازان مسکن استان تهران با بیان اینکه میزان مالیات بر اجاره مسکن در حال حاضر ۲۵ درصد برای موجران هرسال تعیین شده است گفت: در صورتی که موجری طبق قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره قرارداد سه ساله با مستاجر خود منعقد کند مشمول معافیتهای ۱۰۰ درصدی مالیات میشود.
وی در خصوص سایر معافیتهای که برای بازار اجاره و تشویق موجران در دستور کار قرار گرفته است گفت: طبق تبصره ۱۱ ماده ۵۳ ساماندهی بازار زمین مسکن و اجاره خانههای ۱۵۰ متر در تهران و ۲۰۰ متر زیربنا در سایر شهرها از مالیات معاف هستند.
رهبر با بیان اینکه تمامی این ابزارهای تشویقی برای بازار اجاره اقدامات کوتاه مدت است افزود: دولت میتواند با اجرای طرح اجاره داری حرفهای و ساخت واحدهای مسکونی استیجاری بازار اجاره مسکن را تا حدودی به ثبات برساند، اما متاسفانه این موضوع در دو دهه گذشته به فراموشی سپرده شده و امیدواریم وزارت وشهرسازی در این زمینه همکاری لازم را انجام دهد.
دبیر انجمن انبوه سازان در خصوص نگرانی برخی از موجران در خصوص رعایت سقف اجاره مسکن گفت: تعیین سقف اجاره مسکن یک توافقی بین مالک و مستاجر است و میتواند در قانون ساماندهی بازار، زمین و اجاره تبصرهای در خصوص قراردادهای سه ساله اضافه کنند.
رشد ۳۱ درصدی صادرات به افغانستان
رایزن بازرگانی ایران در افغانستان گفت: در نیمه نخست امسال صادرات غیرنفتی به افغانستان با رشد ۳۱ درصدی به یک میلیارد و ۷۰ میلیون دلار رسید.
حسین روستایی گفت: میزان صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۳ بیش از ۲ میلیون و ۵۲۳ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۷۰ میلیون دلار بود که این میزان، از نظر وزنی ۲۸ درصد و از نظر ارزشی ۳۱ درصدی افزایش را در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته نشان میدهد.
رایزن بازرگانی ایران در افغانستان تصریح کرد: صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۳ به میزان ۲۵۴ میلیون دلار و وزن نیز ۵۵۹ هزار تن افزایش یافته است.
وی عنوان کرد: روغنهای سبک و فرآوردههای نفتی، گازهای نفتی، شمش از آهن و فولاد، کامپاند پلی اتیلن، تخممرغ و تخمخوراکی ماکیان، کفپوشهای غیرمخملی باف، اوره، هیدروکربورهای سبک و سنگین، سیمان، قوطی آلومینیومی، سیبزمینی، کفش، پریفرم، گوجهفرنگی، انواع کاشی و سرامیک، رب گوجه فرنگی، سیب درختی، انواع پلی اتیلن، شیرخشک، قیر نفت و تراکتورهای کشاورزی مهمترین اقلام صادراتی به افغانستان در دوره مورد بررسی بوده است.
رایزن بازرگانی ایران در افغانستان افزود: میزان واردات کشورمان از افغانستان نیز در ۶ ماهه اول سالجاری در مقایسه با مدت مشابه پارسال، به رقم بیش از ۳۳ میلیون دلار رسیده است که رشد ۱۹۲ درصدی در ارزش و به لحاظ وزنی رشد ۵۹۸ درصدی را نشان میدهد.
وی گفت: محصول جو با ۹.۷ میلیون دلار افزایش، ذرت دامی با ۳.۷ میلیون دلار افزایش، محصولات از آهن یا فولاد غیر ممزوج به شکل طومار با ۸.۴ میلیون دلار افزایش، سایر نباتات مورد استفاده در صنعت عطر سازی با ۷۲۲ هزار دلار افزایش، دانه آفتابگردان با ۱۷۰ هزار دلار افزایش، بادام زمینی با ۴۹۰ هزار دلار افزایش و زردچوبه با ۳۹۳ هزار دلار افزایش از مهمترین اقلام مؤثر در افزایش واردات از افغانستان بوده است.
روستایی اظهار کرد: همچنین جو، ذرت دامی، محصولات آهنی یا فولادی به شکل طومار، روغن جانشین کره کاکائو، سایر نباتات مورد استفاده در صنعت عطرسازی، دانه آفتابگردان، اسپند، بادام زمینی، سایر میوههای خشک، فلفل، ماش سبز، تخم کنجد، زردچوبه، سایر حیوانات زنده از نوع گوسفند و انواع حبوبات از مهمترین اقلام وارداتی از افغانستان در دوره مورد بررسی است.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت اعلام کرد:
سرانه خرید تلفن همراه در ایران بیشتر از کل دنیا
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت گفت: سرانه خرید تلفن همراه در ایران به ازای هر ۵.۸ نفر یک تلفن همراه بوده در صورتی که در دنیا این موضوع به ازای ۷.۲ نفر بوده است.
سید روح اله لطیفی - سخنگوی کمیسیون روابط بین الملل و توسعه تجارت خانه صنعت، معدن تجارت ایران - همزمان با مطرح شدن رفع ممنوعیت تلفن همراه با برند آمریکایی، توضیحاتی در خصوص تجارت تلفن همراه در ایران و جهان داد و گفت: در سال گذشته میلادی بیش از یک میلیارد و ۱۴۰ میلیون دستگاه تلفن همراه تولید و روانه بازار شد، که بیش از ۲۰ درصد تعداد آن از شرکت اپل بود و از کل تلفنهای فروش رفاه درخاورمیانه (غرب آسیا و شمال آفریقا)، ۲۴ درصد تلفنهای هوشمند جهان وارد بازار ایران شده است.
به گفته سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت، از حدود ۶۲ میلیون تلفن همراه عرضه شده در غرب آسیا در سال۱۴۰۲ حدود ۱۴ میلیون و ۶۸۹ هزار دستگاه سر از ایران درآورده است. حدود ۲۴ درصد فروش تلفن همراه در غرب آسیا به بازار ایران ختم میشود، در صورتی که این سهم در سال قبل میلادی بیش از ۲۸ درصد بوده است.
لطیفی افزود: ارزش این ورادات، ۳ میلیارد و ۲۰۲میلیون دلار بوده و سهم حدود ۵ درصدی از واردات ۶۶ میلیارد دلاری به کشور در سال ۱۴۰۲ را به خود اختصاص داده است. از این میزان دستگاه تلفن همراه هوشمند، بیش از ۲.۹۸ درصد تعداد تلفنهای همراه به صورت رویه تجاری و حدود ۸.۱ درصد با رویه مسافری یا پستی وارد کشور شده است.
وی با اشاره به سهم بالای ایرانیان در خرید تلفن همراه، گفت: با بررسی میزان فروش تلفن همراه در سال ۲۰۲۳ نسبت به جمعیت ۸ میلیارد و ۲۰۰ میلیون نفری جهان، در ازای هر ۲.۷ نفر فرد (از کودک تا کهنسال) در جهان یک تلفن همراه تولید شده، اما این موضوع در قبال جمعیت حدوداً ۸۶ میلیون نفری ایران در ازای هر ۸.۵ نفر، یک تلفن همراه به صورت رسمی وارد بازار ایران شده که این امر نشاندهنده میزان مصرف بیشتر این کالا در ایران است.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت در ادامه افزود: در سال۱۴۰۲ امارات از محل فروش تلفن همراه هوشمند به ایران، ۲ میلیارد و ۸۶۹ میلیونو ۳۱۶هزار دلار ارزآوری کرده است. چین با فروش ۲۹ میلیون و ۵۸ هزار دلار، ویتنام با یک میلیون و ۱۲۳ هزار دلار، سوریه با ۵۲۴ هزار دلار و هند نیز با ۳۳۴ هزار دلار، کشورهای فروشنده تلفن همراه به ایران در سال ۱۴۰۲ بودهاند. بیشترین میزان واردات تلفن همراه به کشور از لحاظ ارزبری مربوط به دی ماه سال۱۴۰۲ با ۳۸۶ میلیون و ۶۰۰ دلار و کمترین میزان مربوط به فروردین ماه با ۷۰ میلیونو ۹۰۰ هزار دلار بوده است.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
«اخبار صنعت» ازتعلل دستگاه های در اجرای طرح های مرتبط با بهینه سازی سوخت گزارش می دهد؛
تعداد بازدید : 3
چالشهای اساسی کنترل انرژی در حوزه تولید و مصرف
اخبار صنعت-حسین کوثری: موضوع انرژی در خاورمیانه همواره به عنوان یکی از ابزارهای ایجاد توازن قوا و محرک رشد و پیشرفت کشورها بوده است و همین امر باعث شده که توسعه صنایع تکمیلی و افزایش بهرهوری برای این کشورها اهمیت چندانی نداشته باشد. شاهد این ادعا را نیز در کشورهای حاشیه خلیج فارس میتوان پیدا کرد که اغلب واردکنندهی کالاهای واسطهای و سرمایهای هستند و عمدهی درآمد خود را از تجارت کالا و فروش نفت و گاز کسب میکنند. البته لازم به ذکر است این موضوع برای این کشورها به مشکل تبدیل نشده بلکه با استفاده از اهرم انرژی و جمعیت پایین توانسته اند رفاه خوبی برای مردم خود به ارمغان بیاورند. موضوعی که در ایران هنوز جای فکر دارد. جایگاه و کارکرد انرژی به خوبی روشن نشده و منابع طبیعی فراوان در کشور به رفاه پایدار برای جامعه تبدیل نشده اند و دولتها با اعطای انرژی ارزان سعی در سرپوش گذاشتن روی ناکارآمدیهای خود داشته اند. در ادامه بیشتر راجع به این موضوع صحبت خواهد شد.
ناترازی گاز بهعنوان یک چالش جدی در ایران، با وابستگی 70 درصدی به گاز طبیعی و محدودیتهای تولیدی روبهرو شده است.مشکلات تأمین انرژی، به ویژه گاز طبیعی، یک چالش مهم برای اقتصاد و توسعه کشورها محسوب میشود. ایران با توجه به منابع غنی گازی که دارد، اما با مشکلاتی همچون افزایش مصرف، محدودیت در تولید و وابستگی به یک منبع اصلی، مواجه است.
با گسترش شبکههای گازرسانی در سراسر کشور و توسعه صنایع انرژیبر، مصرف داخلی گاز بهویژه در فصول سرد سال به طور قابلتوجهی افزایش یافته است. سرمایهگذاری ناکافی در پروژههای توسعه میادین گازی و همچنین نوسازی زیرساختهای تولید، انتقال و ذخیرهسازی باعث کاهش توانایی تولید پایدار و پاسخگویی به تقاضا شده است.
همچنین بسیاری از صنایع و خانوارها از تجهیزات قدیمی و کمبازده استفاده میکنند که منجر به مصرف بیش از حد گاز میشود.
از پیامدهای این مسأله میتوان به خاموشیها و قطع گاز اشاره کرد، ناترازی گاز میتواند منجر به قطع گاز در برخی مناطق و یا کاهش فشار در شبکه توزیع شود که بهویژه در فصل زمستان، باعث ایجاد مشکلات جدی برای مصرفکنندگان میشود.
صنایع عمده انرژیبر مانند پتروشیمی، فولاد و سیمان ممکن است به دلیل محدودیت در تأمین گاز، با کاهش تولید و خسارتهای اقتصادی مواجه شوند.
از جمله عواملی که موجب مشکلات تأمین انرژی در ایران میشود، میتوان به وابستگی بالای بخشهای مختلف مصرفی به گاز طبیعی و مصرف غیربهینه انرژی اشاره کرد. استفاده بیش از حد از گاز طبیعی در بخشهای مختلف، از جمله صنعت، حمل و نقل، و راههای روستایی، منجر به ناتوانی در تأمین نیازهای دیگری از انرژی میشود.
وضعیت ناترازی گاز طبیعی
انرژی در تمام کشورها یک کالای استراتژیک محسوب میشود یعنی نیاز ضروری و حیاتی کشور است و برای تأمین آن باید یک برنامهریزی مناسب، دقیق و بلندمدت انجام شود تا خللی در روند عرضه به موقع آن ایجاد نگردد. باتوجه به اینکه حدود ۷۲درصد انرژی کشور توسط گاز طبیعی تأمین میشود اما «وابستگی شدید به عدم وجود جایگزین مناسب»، «افزایش مصرف غیربهینه»، «عدم افزایش ظرفیت تولید» و «نداشتن نگاه استراتژیک و توهم نامتناهیبودن این منابع» منجر به وقوع ناترازی در کشور شده است.
پیشبینی میشود اگر روند فعلی عرضه و تقاضای گاز طبیعی ادامه پیدا کند در سال ۱۴۲۰، افت فشار مخازن پارس جنوبی در کنار افزایش بیرویه مصرف باعث ناترازی حدود ۱۰۰۰ میلیون مترمکعب در روز خواهد شد. برای فهم بهتر این عدد باید یادآوری کنیم مصارف گازرسانی کشور در سال ۱۴۰۲ حدود ۶۸۵ میلیون مترمکعب در روز بوده است!
ناترازی گاز در مرز ۴۰۰ میلیون مترمکعب
ناترازی گاز امسال به مرز ۴۰۰ میلیون مترمکعب می رسد. بر اساس آنجه سعید توکلی معاون وزیر نفت اعلام کرده به دلیل کاهش ۴ درجه ای دما در امسال چیزی حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب به متوسط مقدار مصرف در زمستان امسال افزوده خواهد شد. با توجه به اینکه اقدام خاصی برای افزایش ظرفیت تولید و البته بهینه سازی در یک سال گذشته صورت نگرفته می توان ادعا کرد که مقدار ناترازی از حدود ۲۶۰ میلیون مترمکعب در سال گذشته امسال دست کم به ۳۶۰ میلیون متر مکعب افزایش خواهد یافت. با وجود شرایط بحرانی انرژی اما در بودجه سال آینده صحبتی از ناترازی انرژی نشده است. حال آنکه بر اساس ماده ۴۶ برنامه هفتم توسعه دولت مکلف است تا سازمان جدیدی برای مدیریت راهبردی مصرف انرژی ایجاد کند. طبق این برنامه توسعه ای این سازمان که فرادستگاهی بوده و برای کنترل انرژی در حوزه تولید و مصرف است، باید در اولین سال شروع برنامه هفتم به نتیجه می رسید. جالب است که بدانید حتی منابع آن تحت عنوان حساب بهینهسازی مصرف انرژی در قانون برنامه بودجه سال ۱۴۰۳ نیز دیده شد ولی متاسفانه در لایحه بودجه ۱۴۰۴ حذف شده است.
خبری از بهینه سازی مصرف نیست
گاز بیشترین سهم از سبد انرژی کشور را به خود اختصاص داده است. طوری که بر اساس آخرین آمار اعلامی چیزی حدود ۳۱ میلیون و ۵۰۰ هزار مشترک گاز در کشور وجود دارد. این همان نکته ای است که به اذعان کارشناسان به شدت ناترازی گازی در ایران دامن زده است.
اما حجم بالای وابستگی به گاز در شرایطی است که خبری از بهینه سازی در این بخش وجود ندارد. همه ساله بخش زیادی از گاز به دلیل عدم اجرای ماده ۱۹ در ساختمان های کشور هدر می رود. بخش دیگری هم به دلیل استفاده از تجهیزات و بخاری های با راندمان پایین پرت می شود. جالب است که بدانید طبق آخرین آمار اعلامی از طرف رییس شرکت ملی گاز ایران، مقدار مصرف در کشور ما ۳.۵ برابر متوسط جهانی است.
با وجود شدت مصرف بالای انرژی در ایران اما همچنان شاهد تعلل دستگاه های در اجرای طرح های مرتبط با بهینه سازی هستیم. آرش نجفی رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران پیشتر در اینباره به بازار گفته بود که بخش خصوصی چند سالی می شود که پیگیر اجرای طرح هایی چون تعویض بخاری های فرسوده هستیم اما متاسفانه شرکت گاز همراهی لازم را در این خصوص با بخش خصوصی ندارد.
طبق گفته های نجفی، منابع مورد نیاز برای اجرای این طرح هم اکنون توسط بخش خصوصی تامین شده و آمادگی این را داریم که طرح تعویض را از یک ماه آینده شروع کنیم.
شاید برای شما هم سوال پیش آمده که اجرای این طرح چقدر زمان خواهد برد.؟ پاسخ این سوال تا حد زیادی به همکاری نهادها و دستگاه هایی همچون گمرک و دیگر دستگاه های مسول دارد. چرا که بخش خصوصی مدعی است روزانه می توانند ۱۵ تا ۲۰ هزار دستگاه بخاری را تعویض کنند.
البته هدر رفت تنها به بخش مصرف محدود نمی شود و حتی در بخش تولید هم بخش قابل توجهی از گازهای کشور به صورت فلر سوزانده می شود. عبدالله باباخانی با اشاره به وضعیت وحشتناک سوزاندن فلرهای گازی در ایران، در اینباره می گوید: در سال گذشته رکورد رشد افزایش گازهای همراه نفت جهان را شکستیم و با رشد ۱۹ درصدی به هدررفت ۲۱ میلیارد مترمکعب رسیدیم، تقریباً معادل ۴۰ درصد مصرف کشور ۸۰ میلیونی ترکیه را تنها در فلرها می سوزانیم. سالیان درازی است که فقط در این بخش شعار میدهیم در حالی که حدود شش میلیارد دلار هزینه دارد و ۱.۵ ساله برمیگردد.
از طرفی طبق گفته های توکلی ۴ درصد گاز تولید شده در کشور هم در لوله های انتقال هدر می رود. با این اوصاف اگر مقدار انتقال گاز را حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب در نظر بگیریم می توان ادعا کرد که ۳۲ هزار مترمکعب یعنی بیش از ظرفیت تولید یک فاز پارس جنوبی فقط در لوله های انتقال هدر می رود. (ظرفیت تولید هر فاز پارس جنوبی به طور متوسط ۲۵ میلیون مترمکعب است). البته برخی از فعالین و کارشناسان صنعت گاز میزان پرت گاز در شبکه ها را خیلی بیشتر از این حرف ها می دانند. مسعود هاشمیان کارشناس مدیریت راهبردی انرژی می گوید که در ایستگاههای تقویت فشار و خطوط شبکه حدود ۹۰ میلیون مترمکعب در روز هدر میرود در حالیکه زمانی کل صادرات ما به ترکیه این مقدار بود.
طبق گفته های توکلی ۴ درصد گاز تولید شده در کشور هم در لوله های انتقال هدر می رود. با این اوصاف اگر مقدار انتقال گاز را حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب در نظر بگیریم می توان ادعا کرد که ۳۲ هزار مترمکعب یعنی بیش از ظرفیت تولید یک فاز پارس جنوبی فقط در لوله های انتقال هدر می رود. گفتنی است که ظرفیت تولید هر فاز پارس جنوبی به طور متوسط ۲۵ میلیون مترمکعب است
او ادامه می دهد: متولی این هدررفت مردم که مصرفکنندهاند نیستند اما جریمه آن را میدهند و متهم هستند که دو برابر مصرف جهانی انرژی مصرف میکنند. شاخص شدت مصرف انرژی، میزان انرژی به کاررفته برای یک واحد تولید ملی را مشخص میکند که مجموعه دستگاههای تولیدکننده نیز درگیر آن هستند اما همیشه مردم متهم هستند که اسراف میکنند و از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی استاندارد استفاده نمیکنند. بخش صنعت و کشاورزی نیز به همین صورت است و آنها نیز در تجهیزات استاندارد انرژی دچار محدودیت هستند.
اصلاح ساختار های مصرف انرژی در صنایع
تغییر زیرساختهای گرمایش صنایع میتواند تأثیرات مثبت چندگانهای بر ناترازی گاز داشته باشد:
افزایش بهرهوری انرژی: بهروزرسانی و بهبود زیرساختهای گرمایش صنایع، میتواند منجر به افزایش بهرهوری انرژی در فرآیندهای تولیدی شود. این افزایش بهرهوری به معنای کاهش مصرف سوختها و انرژی و در نتیجه کاهش انتشار گازهای گلخانهای میشود.
کاهش ناهنجاریهای عملکردی: زیرساختهای گرمایش بهروز شده، میتوانند به کاهش ناهنجاریهای عملکردی در سیستمهای گرمایشی و سرمایشی کمک کنند. این کاهش ناهنجاریها ممکن است منجر به بهرهوری بیشتر انرژی و کاهش نیاز به سوختها باشد.
استفاده از فناوریهای پاک: بهروزرسانی زیرساختهای گرمایش صنایع، میتواند فرصت مناسبی برای استفاده از فناوریهای پاک و کمانرژی باشد. این فناوریها میتوانند به کاهش ناترازی گاز و انتشار مواد آلاینده کمک کنند.
کاهش هزینهها: با بهبود زیرساختهای گرمایش صنایع، میتوان از هزینههای انرژی و سوخت صرفهجویی کرد. این کاهش هزینهها میتواند به دوامپذیری و رقابتپذیری صنایع کمک کرده و به نوبه خود منجر به کاهش ناترازی گاز شود.
حفظ محیط زیست: افزایش بهرهوری انرژی و استفاده از فناوریهای پاک در زیرساختهای گرمایش صنایع، میتواند به حفظ محیط زیست و کاهش تأثیرات منفی تغییرات اقلیمی کمک کند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.