پالایشگاه گاز ایلام، بزرگترین عرضهکننده گوگرد در بورس کالا
رئیس امور قراردادهای شرکت پالایش گاز ایلام با اشاره به اینکه این پالایشگاه بزرگترین عرضهکننده و فروشنده گوگرد به داخل کشور در بورس کالاست، گفت: محصولات و فرآوردههای نفتی، پتروشیمی و فرآوردههای حاصل از تصفیه گاز در بورس کالا در دو رینگ داخل و صادرات به مشتریان داخلی و خارجی به فروش میرسند. رضا شیرخانی از فروش بیش از ۴۸ هزار تن گوگرد در ۶ ماه نخست امسال در بورس کالا خبر داد و افزود: گوگرد تولیدی این شرکت یکی از باکیفیتترین گوگردهای تولیدی در کشور با کمترین ناخالصی است.وی با بیان اینکه سالهاست که همه تولید گوگرد این شرکت از طریق بورس کالا به مشتریان عرضه میشود، تصریح کرد: این موضوع ضمن مشخصشدن قیمت در رقابت بین خریداران، سبب شفافیت معامله، جلوگیری از انحصار و سرانجام بهبود فضای کسب و تولید در بازار داخل کشور خواهد شد. رئیس امور قراردادهای شرکت پالایش گاز ایلام با اشاره به اینکه در ۶ ماه نخست امسال بیش از ۵۰ درصد عرضه و فروشهای انجام شده در بورس کالا متعلق به این شرکت بوده است، تأکید کرد: اکنون ۷ شرکت پالایش نفت و گاز و پتروشیمی در حال عرضه گوگرد در بورس کالا هستند.شیرخانی با اشاره به اینکه قیمت پایه عرضه براساس دستورعمل جامع تعیین قیمت و عرضه گوگرد ابلاغی از سوی وزارت نفت انجام میشود، گفت: شرکت بازرگانی گاز ایران در آینده نزدیک متولی فروش داخلی گوگرد تولیدی شرکتهای زیرمجموعه شرکت ملی گاز ایران به صورت متمرکز خواهد بود.وی با بیان اینکه فروش این محصول جانبی در شرکت پالایش گاز ایلام سبب افزایش درآمدهای ملی، اشتغالزایی در بخشهای مختلف بهصورت مستقیم و غیرمستقیم مانند صنعت حمل و نقل در استان ایلام میشود، تصریح کرد: با بهرهبرداری از فاز ۲ پالایشگاه گاز ایلام بهزودی شاهد افزایش تولید حداقل ۵۰ درصدی محصولات این شرکت خواهیم بود.
سهم فاز ۱۱ پارس جنوبی در جبران ناترازی گاز؛ از وعده تا عمل
گاز تولیدی از فاز ۱۱ پارس جنوبی در حالی قرار بود بخشی از ناترازی گاز را جبران کند و تولید گاز از این فاز در زمستان سال ۱۴۰۲ به ۱۵ میلیون متر مکعب در روز برسد که به گفته مدیران نفتی دولت قبل، تولید گاز فاز ۱۱ در اردیبهشت امسال نیز تنها ۱۰ میلیون مترمکعب در روز بود.
توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی عمری به درازای توسعه این میدان در سمت ایران دارد. از همان روزهای نخست برنامهریزی برای برداشت گاز از پارس جنوبی، زمانی که هنوز حلقه تحریمها بر گردن صنعت نفت ایران تنگتر نشده بود و شرکتهای بینالمللی در ایران پروژههای نفتی را اجرا میکردند، توسعه فاز ۱۱ بزرگترین میدان مشترک گازی جهان در دستور کار قرار گرفت. قرار بود با توسعه این بخش از پارس جنوبی، گاز تولیدی آن بهعنوان خوراک واحدهای الانجی مورد استفاده قرار گیرد. مذاکراتی انجام شد، اما با تغییر دولت در ایران و افزایش تحریمها، شرکتهای بینالمللی از شرق و غرب، از این پروژه کنار رفتند.
با توجه به آنکه این فاز بهعنوان پایلوت گام دوم برداشت از پارس جنوبی نیز در نظر گرفته شده بود، تلاش شد فاز ۱۱ دستنخورده باقی بماند تا بتوان با شرایط دستنخورده میدان، اجرای طرحهای فشارافزایی را به انجام رساند.
از همین رو با اجرایی شدن برجام و رفتوآمد دوباره شرکتهای نفتی جهان به خیابان طالقانی تهران، موضوع توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی نیز مطرح و قراردادی ۴.۸ میلیارد دلاری این فاز تیر ۱۳۹۶ با کنسرسیومی متشکل از توتال فرانسه، سیانپیسیآی چین و پتروپارس ایران امضا شد. قراردادی که با خروج آمریکا از برجام سرنوشتی مبهم پیدا کرد و شرکای خارجی نیز آن را ترک کردند.
در دولت دوازدهم اما با خروج طرفهای خارجی، کار تعطیل نشد و پتروپارس به تنهایی مسئولیت توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را بر عهده گرفت تا این فاز نیز با هدف افزایش برداشت گاز از میدان مشترک مانند سایر فازها و بدون سکوی فشارافزایی توسعه یابد. در واقع تا پیش از آن تلاش بر این بود که از طریق شرکتهای خارجی ایران به سکوهای فشارافزایی دست یابد و جلوی افت تولید از این میدان را در سالهای آینده بگیرد.
در همان دولت تصمیم بر آن شد تا یکی از سکوهای فاز ۱۲ که تولید گاز از آن دیگر اقتصادی نبود به موقعیت ۱۱B منتقل شود تا افزون بر کاهش هزینه ساخت سکو، در زمان نیز صرفهجویی اتفاق بیفتد. کار مطالعات کارشناسی این موضوع نیز همان زمان انجام شد و سرانجام دولت سیزدهم در دی ۱۴۰۰ قرارداد جدید را به پتروپارس تنفیذ کرد.
با این حال در شرایطی که سکو آماده بود، خط لوله نیز تنها باید تا اتصال به موقعیت ۱۲C احداث میشد، اما نخستین برداشت از فاز ۱۱ پارس جنوبی حدود دو سال زمان برد و سرانجام شهریور سال ۱۴۰۲ تولید از این فاز با برداشت روزانه ۷ میلیون مترمکعب در روز آغاز شد.
در همان زمان اعلام شد تا پیش از آغاز زمستان همان سال، تولید گاز از فاز ۱۱ به روزانه ۱۵ میلیون مترمکعب در روز میرسد، اما در عمل این وعده هیچگاه محقق نشد. در زمستان ۱۴۰۲ به گفته مدیران وقت وزارت نفت، برداشت از ۱۰ میلیون مترمکعب در روز فراتر نرفت و حتی این میزان برداشت تا بهار امسال نیز ادامه داشت. در واقع وعده جبران بخشی از ناترازی گاز با تولید ۱۵ میلیون مترمکعب از فاز ۱۱ پارس جنوبی در زمستان ۱۴۰۲ از وعده به عمل نرسید.
اردیبهشت امسال نیز به گفته محسن خجستهمهر، مدیرعامل سابق شرکت ملی نفت ایران، همچنان روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز از فاز ۱۱ تولید میشد و در همان زمان وعده داده شد با تکمیل ششمین چاه در این فاز، تولید به ۱۵ میلیون مترمکعب خواهد رسید و خرداد ۱۴۰۳ سرانجام این تولید محقق شد.
با روی کار آمدن دولت چهاردهم و با افزایش سرعت حفاری در فاز ۱۱ پارس جنوبی، حالا و پیش از آغاز زمستان، چاه شماره ۱۲ که همان هفتمین چاه این فاز پارس جنوبی بهشمار میرود، به تولید رسید و با اقدامهای انجامشده روی سایر چاهها، تولید از ۱۵ میلیون مترمکعب به ۱۸ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافت و انتظار میرود با اسیدکاری چاه هفتم، در روزهای آینده تولید گاز از فاز ۱۱ به روزانه ۲۰ میلیون مترمکعب برسد.
فارغ از مشکلات فنی مانند کمبود دکل حفاری دریایی در کشور که همچنان نیز وجود دارد، تمرکز بر افزایش تولید نفت و گاز در دولت چهاردهم که بهعنوان برنامه اصلی محسن پاکنژاد، وزیر نفت در جلسه رأی اعتماد مطرح شده بود نیز در این افزایش تولید بیتأثیر نیست.
کاهش فاصله تولید و مصرف انرژی با تجهیز ساختمانها به تجدیدپذیرها
معاون پژوهشکده انرژی و محیط زیست پژوهشگاه نیرو گفت: تجهیز ساختمانها به تجهیزات تجدیدپذیرها منجر به کاهش تلفات در شبکه انرژی میشود.
آیدین غزنوی اسگویی معاون پژوهشکده انرژی و محیط زیست پژوهشگاه نیرو با بیان اینکه تجهیز ساختمانها به تجهیزات تجدیدپذیر میتواند به کاهش تلفات در شبکه انرژی کمک کند، گفت: ناترازی در شبکه برق یکی از مشکلات اصلی کشور است که در ماههای گرم به دلیل بارهای سرمایشی و در ماههای سرد به دلیل بارهای گرمایشی ایجاد میشود.
وی افزود: استفاده از تجهیزات تجدیدپذیر، مانند نیروگاههای خورشیدی پشت بامی، در بسیاری از کشورهای پیشرفته در حال انجام است و پیادهسازی این طرح در ایران این امکان را فراهم میکند که ساختمانها به عنوان مصرفکنندگان نهایی انرژی، در تولید آن نقش داشته باشند.
معاون پژوهشکده انرژی و محیط زیست پژوهشگاه نیرو تصریح کرد: کاهش فاصله بین تولید انرژی و مصرف آن، به معنای کاهش تلفات در شبکه انرژی خواهد بود، همچنین تجهیز ساختمانها به سیستمهای تجدیدپذیر و ذخیرهسازها منجر به کاهش ناترازی برق در فصول گرم و سرد سال میشود.
غزنوی اسگویی بر مزایای استفاده از نیروگاههای خورشیدی پشت بامی و صفحههای خورشیدی تأکید کرد و گفت: مصرفکنندگان علاوه بر اینکه در ساعات اوج بار شبکه با مشکل قطعی برق مواجه نخواهند شد، میتوانند از طریق فروش برق تولیدی خود به شبکه، درآمد کسب کنند.
رزمایش صنعت آب و برق در منطقه مرکزی شمال کشور برگزار شد
رزمایش منطقه مرکزی شمال کشور به میزبانی شرکتهای صنعت آب و برق استان قزوین برای خدمت رسانی در شرایط زلزله برگزار شد.
رزمایش منطقه مرکزی شمال کشور به میزبانی شرکتهای صنعت آب و برق استان قزوین و با مشارکت شرکتهای صنعت آب و برق استانهای تهران، البرز، قم، مرکزی، مازندران و همدان درتاریخهای 22و 23 آبان ماه سال جاری با رمز یا ابوالفضل(ع) برگزار شد.
رزمایشهای تمرینی آموزشی در مناطق ششگانه کشور از سال 1397 در نیمه دوم هر سال با اهداف و برنامههای مشخص برگزار میشود و رزمایش منطقه مرکزی شمال، چهل و سومین رزمایش تمرینی آموزشی و عملیاتی وزارت نیرو بوده و تاکنون دستاوردهای ارزندهای نیز به همراه داشته است.
سیف اله آقابیگی، مدیر کل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیر عامل وزارت نیرو با اعلام این خبر افزود: در ادامه برگزاری رزمایشهای تمرینی، آموزشی و عملیاتی در شش منطقه کشور، رزمایش برگزار شده در استان قزوین با هدف سنجش میزان درک خطر حوادث و سوانح به عنوان هدف اصلی تعیین شده برگزار شد و بر اساس شاخص های طراحی شده که تعداد آن بیش از 80 شاخص است مورد ارزیابی قرار گرفت.
آقابیگی با اشاره به لزوم ارتقای آمادگی کارکنان صنعت آب، برق و آب و فاضلاب کشور، برگزاری رزمایشهای تمرینی، آموزشی و عملیاتی را یکی از ابزارهای مفید و مهم در این راستا عنوان کرد و ادامه داد: هم راستایی دانش و مهارتهای فنی با شیوههای نوین مدیریتی مانند هماهنگی و انسجام، رویکرد یکپارچه و سازماندهی در مدیریت بحران اثرات مثبت و کارآمدی در ارتقای میزان آمادگی دارد و در این رزمایشها، قابلیتهای اینگونه رویکردها مورد ارزیابی قرار میگیرد.
وی با اشاره به رزمایش برگزار شده در استان قزوین که بر اساس سناریو زلزله طراحی شده بود، تشریح کرد: در این رزمایش کلیه اقدامات میدانی کاملا واقعی و دارای ارزش افزوده برای تمامی شرکتهای زیرمجموعه وزارت نیرو بود .
آقابیگی ادامه داد: اقداماتی از قبیل اصلاح شبکه توزیع(تعویض مقره های فرسوده، یراق آلات و ...) سرویس، اصلاح و تعمیرات پست های برق در اختیار شرکت آب و فاضلاب(اصلاح و سیستم اتصال به زمین، جلوگیری از نشت روغن ترانس، اصلاح تابلو برق و...)، لایروبی بیش از 500 متر مسیل در طرفین اتوبان کرج قزوین و بازگشایی پل (سازه تقاطعی) برای عبور ایمن سیلاب، عملیات مهار نشت اسید سولفوریک و ایمن سازی محیط در محوطه نیروگاه، اصلاح مقرهها و تعمیرات پست برق 63 کیلوولت و خط انتقال مربوطه و اصلاح خط انتقال آب، نصب بای پس و تعویض شیر آلات فرسوده و همچنین انشعاب گیری برای اصلاح شبکه توزیع آب در برنامه کاری بخش عملیاتی رزمایش پیش بینی شده بود که توسط نیروهای عملیاتی اعزامی از استانهای یاریرسان در زمانهای تعیین شده انجام شد.بر اساس نظر ارزیابان کلیه اقدامات از نظر کمی و کیفی مثبت بوده و علاوه بر دانش افزایی، در ارتقاء مهارت نیروهای عملیاتی نیز موثر بوده است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو با اشاره به حضور استاندار محترم استان قزوین و معاونین و مدیران کل استانداری و تعدادی از دستگاههای اجرایی و خدمات امدادی در این رزمایش، به اهمیت و جایگاه اقدام وزارت نیرو که با برگزاری رزمایشها، در جهت ارتقای اعتماد عمومی تلاش میکند، پرداخت و عنوان کرد: رزمایشهای تمرینی آموزشی با استقبال خوب مسئولان و مقامات ارشد استانها مواجه شده و در این راستا تلاشهای صورت گرفته به افزایش اعتماد اجتماعی و عمومی به عملکرد های وزارت نیرو منتج شده است.