عضو اتاق بازرگانی و فعال اقتصادی در گفت و گو با «اخبار صنعت»؛
اتحادیه پایاپای آسیایی قائل به زدودن نقش دلار نیست
عضو اتاق بازرگانی و فعال اقتصادی گفت: به هم زدن مناسبات جهانی به این آسانی ها نیست، چرا که حتی قیمت نفت و گاز هم با دلار تعیین می شود.
به گزارش اخبار صنعت، مسعود دانشمند عضو اتاق بازرگانی و فعال اقتصادی در گفت و گو با اخبار صنعت در پاسخ به این سوال که به نظر شما اتحادیه پایاپای اسیایی می تواند زمینه ساز حذف دلار از تعاملات منطقه ای و بین المللی شود، گفت: به نظر نمی رسد این اتحادیه بتواند اثر قابل توجهی روی بازارهای جهانی به جا بگذارد و در کاهش نقش دلار در معاملات بین المللی نقشی ایفا کند.
وی در این باره خاطر نشان کرد: قبل از پیروزی انقلاب نیز کشورهای آسیایی داری واحد پول آسیایی بودند که به وسیله این پول مبادلات بین ایران، هند و سریلانکا و سایر کشورها صورت می گرفت، بنابراین اتحادیه پایاپای تلاش می کند آنچه قبل از انقلاب داشتیم را دوباره از سر بگیرد، یعنی کشورهای عضو با پول فرضی  مبادله کنند و کاری به دلار نداشته باشند. 
مسعود دانشمند با طرح سوالی در این خصوص تصریح کرد: حالا باید گفت با چه معیاری قیمت پول فرضی تعیین می شود؟ اگر با طلا تعیین کنیم، چون طلا وابسته به دلار است پس این کار عملیاتی نمی شود، ضمن اینکه کشورهای عضو نمی توانند برتری و قدرتمندی پول خود را به رخ سایر اعضا بکشند، بنابراین سر یک پول واحد باید توافق کنند.
وی در این باره تصریح کرد: ضمن اینکه برای تجارت نمی توان متر تعیین کرد، بلکه سنجش در تجارت معیار مهمی است. پس اتحادیه آسیایی پایاپای اختراع جدیدی نکرده چون این سیستم قبلا تجربه شده است.
وی در خصوص حذف دلار از مناسبات فی مابین برخی کشورهای که مدعی حذف دلار هستند نیز گفت: در حال حاضربراساس آمارهای قطعی بیش از 65 درصد مبادلات جهانی به وسیله دلار انجام می شود، یعنی بخش اعظمی از مبادلات جهانی به وسیله دلار انجام می شود و قیمت گذاری کالاهای اساسی در دنیا براساس دلار است مثل همه کالاهای مهم و اساسی از قبیل گندم، برنج، روغن، فلزات ساختمانی همه و همه قیمت روزانه این کالاها با دلار تعیین می شود.
مسعود دانشمند معتقد است: به هم زدن مناسبات جهانی به این آسانی ها نیست، چرا که حتی قیمت نفت و گاز هم با دلار تعیین می شود، بنابراین وقتی بنیان تمام اقتصاد بر مبنای دلار است نمی توان به سادگی امیدوار بود که به زودی دلار از معاملات جهانی کنار گذاشته می شود.
وی در پایان گفت و گو خاطر نشان کرد: در بازار جهانی هر کالایی که نیازمند خرید آن هستی مثلا گندم را باید به دلار بخری؛ بعد باید یورو را به دلار تبدیل کنی، لذا این دور باطل دائم تکرار می شود، پس اینگونه نیست که گمان کنیم اقتصادهای ضعیف یا نوظهور به سرعت قادربه معامله بدون دلار وخارج کردن دلار از معاملات جهانی خواهند بود.