ویژگی های یک مبارزه خوب
پولشویی از جمله پدیدههایی به شمار می رود که همگام با جهانی شدن و پیشرفت علم و فناوری، جامعه جهانی را در معرض تهدید و واکنش های مختلف منطقه ای و داخلی قرار می دهد. اصطلاح پولشویی برای نخستین بار در دهه ۷۰ میلادی در آمریکا مطرح شد. این فرایند نوعی عملیات است که در آن پول غیرقانونی حاصل از فعالیتهای مجرمانه همچون قاچاق کالا، مواد مخدر، کلاهبرداری و... با گذر از مراحل قانونی به عنوان پولی مشروع جلوه داده میشود. در واقع پولشویی نوعی ساحل نجات جرایم سازمان یافته به شمار میرود که در عرصههای اقتصادی و اجتماعی آثار منفی فراوانی دارد و سبب برهم خوردن موازنه اقتصادی کشور می شود. البته نباید فراموش کرد که طرحهای متعددی برای مقابله با پولشویی در سطح بینالمللی به لحاظ آثار زیانبار این فرآیند، تدارک دیده شده است.
رعایت اصول و استانداردهای مبارزه با پولشویی و جلوگیری از نقلوانتقال پول برای تأمین مالی تروریسم و عملیات مجرمانه، یکی از شرایطی است که بانکهای بزرگ و مخصوصاً بانکهای مرکزی دنیا برای همکاری با یک کشور میگذارند و این اصول و استانداردها از سوی گروه ویژه اقدام مالی (FATF) به همه کشورها اعلام شده است. در حقیقت رعایت این اصول و استانداردها و پیادهسازی آنها نشان میدهد که بانکهای یک کشور از سلامت عملیاتی و اجرایی لازم برای کارکرد درست، شفاف و کمریسک برخوردار است. بر همین اساس، در ایران نیز این اصول و استانداردها که حدود 40مورد است، تصویب و به بانکها ابلاغ شده تا اجرای آنها را در عملیات مالی مدنظر قرار دهند. بهواسطه اجرای اینکه ردیابی و کنترل پول و همچنین راستیآزمایی، درستی منشأ و مصرف آن امکانپذیر میشود.
جمهوری اسلامی ایران بر پایه قانون اساسی کشور و مبتنی بر سایر قوانین و مقررات بالادستی، مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم را نه فقط از جنبه برخورد با عامل ( مرتکبین پولشویی و تامین مالی تروریسم ) بلکه به عنوان مهمترین ابزار در برخورد با علت ها و ریشه های ظهور و بروز فساد در تمام انواع و ابعاد خود و حمایت از اقتصاد شناسنامه دار و در نهایت تحقق عدالت مالی و در نتیحه رقابت پذیری سالم در حوزه های اقتصادی می داند که الیته همه این اقدامات به نوعی بیانگر حکمرانی عادلانه در تمام سطوح جامعه است .
اعمال مجرمانه ای که با انگیزه و با هدف کسب دارایی و منافع نامشروع و پول های کثیف ناشی از زیاده خواهی و منفعت طلبی و طمع بشری شکل می گیرد در نهایت آثار تخریبی گسترده ای را در پهنه اقتصاد، فرهنگ، سیاست و اجتماع کشورها به بار می آورد و امروزه کمتر کشوری را سراغ داریم که آسیب دیده این پدیده شوم نباشد. به همین دلیل ما در کشورمان نگاهمان را به اجرای قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و به مرور زمان از یک نگاه برخورد صرف با عامل به سمت برخود با علت ها و به عبارتی تمرکزمان را از مبارزه پسینی به پیشینی تغییر داده ایم و تلاش می کنیم بر رصد مستمر جریانات مالی مشکوک متمرکز باشیم و از این طریق انگیزه مجرمان را در ارتکاب به جرم کاهش دهیم.
در اجرای قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم جمهوری اسلامی ایران و باهدف پیشگیری از تکرار جرایم مرتبط با پولشویی و تامین مالی تروریسم، زیرساخت های متعددی طراحی و پیاده سازی شده است که از آنجمله می توان به شناسایی و مدیریت مناطق پر ریسک، اشخاص حقیقی و حقوقی پر ریسک ، اشخاص مظنون به انجام معاملات مشکوک ، اشخاص تحت مراقبت و تعاملات کاری پر ریسک اشاره نمود.