کارشناس و تحلیلگر اقتصادی در گفت و گو با «اخبار صنعت»؛
بودجه انقباضی نرخ تورم را کاهش نمی دهد
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی گفت: یکی دیگر از موضوعاتی که منجر به شوک های قیمتی می شود اصلاح قیمت حاملهای انرژی است پس حتی اگر بودجه به شدت انقباضی بسته شود وقتی قیمت حاملهای انرژی یا نرخ ارز افزایش می یابد باز جهش تورم خواهیم داشت.
کامران ندری اقتصاددان و عضو هیئت علمی پژوهشکده پولی و بانکی در گفت و گو با اخبار صنعت در خصوص مسائل تاثیر گذار بر افزایش نرخ تورم که ارتباط چندانی با انقباضی بودن بودجه های عملیاتی شده طی سال های مختلف نداشته اند گفت: یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر افزایش نرخ تورم، شوک های قیمتی و انتظارات تورمی است که به تجربه ثابت شده دولتها قادر به کنترل و رفع کامل این شوک ها در اقتصاد ایران نبوده اند.
وی در این باره خاطر نشان کرد: وقتی انتظارات تورمی بالاست و با هر اتفاق خارجی در عرصه بین الملل بیم آن می رود که قیمت ارز در ایران صعودی شود باید منتظر شوک های قیمتی بود، حتی اگر بودجه کشور به صورت انقباضی بسته شده باشد.
کامران ندری استاد اقتصاد معتقد است: نمی توان با اطمینان خاطر عنوان کرد سال آینده خطری اقتصاد ایران را تهدید نمی کند و شوک های قیمتی روی نرخ تورم تاثیر گذار نیستند، چرا که مشخص نیست در عرصه سیاسی یا حتی اقتصادی چه اتفاقی رخ می دهد.
عضو پژوهشکده پولی و بانکی تصریح نمود: به عنوان مثال اگر دولت در سال آینده قیمت حاملهای انرژی را افزایش دهد با توجه به اینکه این روند شوک هزینهای محسوب میشود منجر به افزایش قیمت همه کالاها و خدمات می شود که این موضوع به هیچ وجه ربطی به بودجه انقباضی ندارد.
وی در این باره گفت: هر چه قدر هم بودجه انقباضی نوشته شده باشد در صورتی که قیمت حاملهای انرژی افزایش بیابد شبیه به کارکرد حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی عمل میکند و قیمت ها را در اقتصاد بالا می برد و تورم خواهیم داشت یعنی تورم افزایشی می شود، لذا شرط کنترل تورم همانطور که گفته شد در وهله اول این است که دولت رشد نقدینگی و انتظارات تورمی را مدیریت کند که این موضوع هم ارتباطی با بودجه ندارد.
کامران ندری اقتصاد دان گفت: وجود انحصارات در اقتصاد از جمله عوامل موثر بر اقتصاد است موضوعی که با هم ارتباطی به انقباضی بودن یا نبودن بودجه ندارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق توضیح داد: در مرحله سوم دولت برای کاهش نرخ تورم باید زمینه های لازم برای باز کردن اقتصاد را مهیا کند و با کاهش تعرفه ها راه را برای ورود و خروج کالا در اقتصاد آسان و سهلتر کند، این موضوع هم ربطی به بودجه ندارد.کارشناس و تحلیلگر اقتصادی یادآورشد: یکی دیگر از موضوعاتی که منجر به شوک های قیمتی می شود اصلاح قیمت حاملهای انرژی است پس حتی اگر بودجه به شدت انقباضی بسته شود وقتی قیمت حاملهای انرژی یا نرخ ارز افزایش می یابد باز جهش تورم خواهیم داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه پولی و بانکی تصریح نمود: در این موضوع شکی نیست که انقباضی بودن بودجه تاثیر چندانی روی کاهش نرخ تورم ندارد یعنی عامل غالب به شمار نمی رود چرا که عامل غالب در این مقوله موضوعات دیگری است که بخشی از آنها بیان شد.