جنگ اقتصادی حساس تر از جنگ نظامی است
یکی از موضوعاتی که در اقتصاد ایران تاثیر گذار است نمود وخروجی مسائل سیاسی است، با تاکید بر سیاست خارجی، چرا که طی سال های گذشته اقتصاد ایران شاهد تکانه های مختلف تورمی ناشی از تحریم ها بوده است.
تحریم کشتی رانی، ایران ایر و سایر تحریم هایی که پیشتر توسط آمریکا یا کشورهای اروپایی علیه ایران اعمال شده بیانگر این واقعیت است که نمی توان نسبت به این موضوع خوش خیال بود که با پایان یافتن دولت بایدن و روی کار آمدن دولت ترامپ به این دلیل که دونالد ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود ما را تحریم کرده است این بار خطر جدی تحریم ها بر سر اقتصاد ایران نیست.
واقعیت این است که آثار تحریم کشتی رانی، هواپیمایی ملی نیز شبیه به سایر حوزه ها که منجر به کوچک شدن کیک اقتصاد ایران شده در آینده9 مشخص می شود.
به گفته کارشناسان اقتصادی شاید ترامپ نتواند یا تحریم جدیدی علیه ایران باقی نمانده باشد که اعمال آن را در دستور کار خود قرار دهد اما ترامپ با تشدید تحریم ها می تواند فشار اقتصادی جدیدی بر ایران وارد کند.
چینش و ترکیب کابینه ترامپ که متشکل از افراد تندرویی است که به زعم کارشناسان سیاسی و اقتصادی مخوف هستند و سابقه آنها نشان می دهد رویکردهای ضد ایرانی دارند یا به عبارت دیگر از اصلی ترین دشمنان جمهوری اسلامی ایران به شمار می روند این واقعیت را نمایان می کند که نباید به صورت ساده و دم دستی مسائل را مورد تحلیل و بررسی قرار داد، بلکه برای هر تحریم و فشاری باید سناریویی تعریف کرد تا آثار تحریم ها یا تشدید تحریم ها و اعمال فشارها را در داخل تا حد قابل توجهی تقلیل دهد.
این موضوع بسیار حائز اهمیت است، یعنی ضمن اینکه در سیاست خارجی باید به سمت صلح مقتدرانه برویم و چونان گذشته در راستای کاهش تنش ها اقدامات دیپلماتیک و تلاش های درخوری داشته باشیم لازم است با نگاهی همه جانبه به تبعات کوتاهی هایی که تحریم ها را کاغذ پاره خواند و ما را از رشد و توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری خارجی دور کرد و زمینه ساز فرار سرمایه ها و مهاجرت ها شد، اقتصاد به گونه ای مدیریت شود ناظر بر نگاه واقع بینانه به همه مسائل در بدترین حالت ممکن و برنامه ریزی برای مواجهه با آنها در راستای کاهش فشارهای اقتصادی . معیشتی به فعالین اقتصادی و مردم.
باید به این موضوع واقف شویم که جنگ اقتصادی جنگ بسیار مهمی است، یعنی نباید جنگ اقتصادی را کمتر از جنگ سیاسی و نظامی دید، لذا برای عبور سالم با کمترین هزینه از جنگ اقتصادی نیازمند آن هستیم که دولت اقتصاد را با سیاست های درست و استفاده از نخبگان اقتصادی به بهترین شکل ممکن فرماندهی کند.