اخبار
اژهای: باید در معیارهای مرتبط با گزینش نیروها تجدیدنظر کنیم
رئیس قوه قضاییه گفت: باید در معیارهای مرتبط با گزینش نیروها تجدیدنظر کنیم و با شاخصهای سالهای پیش نمیتوانیم در عصر حاضر نیرو جذب کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای، در ادامه بازدیدهای میدانی خود از مراکز، مراجع و معاونتهای مختلف قضائی و سازمانهای تابعه، با حضور در معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضائیه، از برخی بخشهای این معاونت بازدید کرد.
رئیس دستگاه قضا، در ادامه، طی سخنانی در جمع مدیران و کارکنان معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضائیه، بااشاره به اهمیت نیروی انسانی به عنوان مهمترین سرمایه هر مجموعه اظهار کرد: سرمایه اصلی ما در قوه قضائیه نیروی انسانی ما است؛ چنانچه تجهیزات و امکانات ما کامل باشد، اما از نیروی انسانی متعهد، متخصص، دلسوز و عدالتگستر بهرهمند نباشیم، آن امکانات و تجهیزات کارایی خاصی نخواهند داشت.
رئیس قوه قضائیه گفت: نیروی انسانی متعهد و دلسوز و متخصص میتواند با امکانات کم نیز کار را به نحو احسن جلو ببرد و موانع را یکی پس از دیگری از مقابل راه بردارد.
رئیس دستگاه قضا در ادامه با اشاره به فرآیندهای ناظر بر شناسایی، جذب و آموزش کارکنان و قضات گفت: هدف ما در قوه قضائیه، شناسایی انسانهای متدیّن، متعهد و مستعد و جذب آنان در دستگاه قضائی است. در این مسیر برگزاری آزمونهای ورودی فقط یکی از ظرفیتهاست و ما نباید برای جذب نیروهای نخبه در دستگاه قضائی صرفاً به این ظرفیت اکتفا کنیم؛ بلکه باید با ایجاد سازوکارهایی مشخص و اتخاذ تدابیر عالمانه، راههای شناسایی و جذب نیروهای نخبه و متعهد را بسط و توسعه دهیم. ما سالهاست که در این فقره در حال تدبیر و تمهید هستیم و روشهایی را نیز از جمله جذب اختصاصی از طریق حوزه و دانشگاه را اتخاذ کردهایم.
رئیس عدلیه گفت: همواره یکی از تأکیدات من این است که ما باید در بخشهای مختلف دستگاه قضائی، فرایندها را در چارچوب ضوابط، کوتاه کنیم و تقلیل دهیم تا خدمترسانیهای ما به مردم تسریع و تسهیل شود؛ فرایندهای مطوّل و بعضاً دست و پاگیر ممکن است ما را از هدف اصلی که خدمترسانی مطلوب، سریع و آسان به مردم است، دور کند. در این بخش نیز که معاونت انسانی است و یکی از مسئولیتهایش شناسایی و جذب کارکنان و قضات است، تاکید دارم که هر چقدر میتوانید در چهارچوب ضوابط، فرایندها را کوتاه کنید؛ برای نمونه، با بهرهگیری هر چه بیشتر از فناوریها و راهکارهای نوین، زمان گزینش داوطلبین جذب در دستگاه قضائی را کوتاه گردانید؛ گاه ممکن است طولانی بودن فرایند گزینش نیرو، سبب معطل شدن او و جذب شدنش در یک دستگاه دیگر شود؛ احتمال این امر، چنانچه آن نیرو، در زمره نخبگان باشد، بیشتر نیز میباشد.
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: باید در معیارها و شاخصهای مرتبط با گزینش نیروها نیز تجدیدنظر کنیم؛ با معیارها و شاخصهای سالهای پیش نمیتوانیم در عصر حاضر به جذب نیرو بپردازیم؛ البته باید توجه داشت که یک سری از معیارها و شاخصها برای جذب افراد، ثابت و لایتغیر است و باید مستحکم و برقرار باشند.
قاضیالقضات بیان داشت: آموزش حین خدمت، یکی از ضروریات است؛ این امر برای کسی کسر شأن تلقی نشود؛ همه ما نیاز به آموزش مستمر داریم؛ ضرورت این امر در مقطع فعلی با توجه به پیشرفتهای مداوم حوزه فناوری، بیشتر نیز شده است؛ آموزش حین خدمت فقط مختص نیروی تازه وارد به دستگاه قضائی نیست؛ مدیران عالی قوه قضائیه، قضات دیوانعالی، قضات تجدیدنظر و قسعلیهذا، همگی به دریافت آموزشهای بهروز و مستمر نیاز داریم؛ تاکید ما در قوه قضائیه آموزش به همه اعضا در سطوح مختلف و در موضوعات مختلف بویژه حوزههای مرتبط با استفاده از فناوریها و راهکارهای نوین برای تسریع و تسهیل خدمترسانی به مردم است.
رئیس دستگاه قضا خاطرنشان کرد: قضات حاضر در معاونت منابع انسانی که مسئولیتهایی در حوزه گزینش و آموزش نیروها دارند، عنایت داشته باشند که نقطه کانونی آموزشدهی آنها باید آموزش چگونگی فهم قانون و روشهای تخصصی استنباط و درک قانون باشد.
رئیس عدلیه در ادامه سخنانش به اهمیت مقولات فرهنگی در دستگاه قضا اشاره و توصیههایی را در این خصوص مطرح کرد.
شایان ذکر است، رئیس دستگاه قضا در بدو ورود خود به ساختمان معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضائیه، با حضور در جلسه نشست تخصصی هیئت قضات حوزهی آموزش، مستقر در معاونت منابع انسانی که بهمنظور پاسخگویی به پرسشهای پرتکرار قضات سراسر کشور در حال برگزاری بود، به طرح سوالاتی تخصصی پیرامون سازوکار و فرآیند کار هیئت مزبور و همچنین تفاوتهای کارکردی نظرات آن با نظرات بخش حقوقی عدلیه پرداخت.
رئیس دستگاه قضا طی سخنانی در جمع اعضای این هیئت، اظهار کرد: باید شرایط و بستری فراهم شود که از نظرات تخصصی هیئت قضات عالی حوزهی آموزش، در امر تعلیم و آموزشدهی به دانشجویان دانشگاه علوم قضائی و همچنین بخشهایی که متولی صدور آرای وحدت رویه هستند، استفاده شود.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای بیان کرد: دانشجوی دانشگاه علوم قضائی از همان ابتدای ورود خود به محیط علمی دانشگاه، باید روش فهم صحیح از قانون و استدلال و برداشت درست از مسائل را بیاموزد.رئیس قوه قضائیه ادامه داد: من از شما قضات عالیرتبه که به امر پاسخگویی به سوالات پرتکرار حقوقی قضات سراسر کشور، تمرکز و اشتغال دارید، میخواهم که در زمینه موضوع «نحوه محاسبهی خسارت تأخیر تأدیه» و یا مقولهی «خسارت بر خسارت» نظرات تخصصی خود را ارائه دهید؛ همچنین از شما میخواهیم که نظرات کارشناسی خود را در خصوص چگونگی و بایدها و نبایدهای مقولهی «شروط معامله» منعکس کنید؛ گاهی اوقات میزان مبلغ جریمه در معامله، هیچ تناسبی با ثمن و مُثمن ندارد و حتی در مواردی این خسارت بیشتر از خود میزان ثمن میشود؛ این موضوع، مسائلی ایجاد کرده و به حجم پروندههای عدلیه افزوده است.
دیدگاههای «ربیعی» درباره ایجاد و کنترل فساد
دستیار اجتماعی رئیس جمهور به آسیب شناسی دلایل ایجاد و توسعه فساد در نظام اداری و اقتصادی کشور و راهکارهای مبارزه با آن پرداخت.
علی ربیعی در همایش ارزیابی اثربخشی کنوانسیون ملل متحد در مهار فساد، گفت: باید به این سوال پاسخ داد که چرا وقتی دیدگاه جامعه و آرمانهای آن یکیاست در مبارزه با فساد موفق نیستیم؟ از رهبری تا روسای جمهور تا روسای قوا و مردم مبارزه با فساد را طلب میکنند، اما چرا این اتفاق نمیافتاد؟
وی ادامه داد: به چند جواب رسیدهام. تا وقتی امیال انسانی وجود دارد فساد هم باقیست، اما میتوان آن را کنترل کرد. بزرگتر از فساد نبود رویکردها متناسب با توسعه است. ما نه به الزامات توسعه پایبند بودیم، نه به عواقب آن توجه داشتیم. چه رابطه معناداری بین توسعه و فساد وجود دارد؟ وقتی رویکرد بر توسعه نیست، بلکه بر بقا باشد دولتها بر بقای خود فکر میکنند و به توسعه و برنامههای آن توجهی ندارند و اقتصاد مولد و ارتباطات جهانی شکل نمیگیرد.
ربیعی ادامه داد: بخشی از فساد جاری ناشی از تحریم و الزامات دوران تحریم است. در فقدان توسعه نهادها شکل نمیگیرد. در سیستمی که توسعه نمییابد حوزه کارآفرینی روز به روز کاهش مییابد و حوزه واسطهگری روز به روز توسعه مییابد. میزان اشتغال در مبادلات واسطهگری نسبت به تولید بالاتر است. زندگی در تحریم و مناسبات فسادزا عامل اصلی ایجاد فساد و گسترش آن است.
دستیار اجتماعی رئیس جمهور فقدان سیاستگذاریهای اصولی را از دیگر دلایل توسعه فساد دانست و گفت: امام خمینی واقعاً دلش میخواست که فقر نباشد و عدالت باشد، رهبری هم همینطور اما سیاستگذاریهایی انجام شد که فقر را توسعه داد و عدالت زیر سوال رفت. فقدان دانش سیاست گذاری از مهمترین دلایل ایجاد و توسعه فساد بوده است. سیاستگذاریها باید مبتنی بر دانش شکل بگیرد.
وی سومین دلیل ایجاد و توسعه فساد را برخورد با فاسد به جای فساد دانست و گفت: یکی از روسای جمهور هم حتی به صراحت برخورد با فاسد را ملاک عنوان میکرد که در آن زمان هم به ایشان نامه نوشتم و توضیح دادم که اشتباه است.
ربیعی سیاسی شدن مبارزه با فساد را از دیگر دلایل توسعه فساد در نظام اداری کشور برشمرد و گفت: این مسئله به ارتقاء سلامت اداری نیز لطمه زده است، حجم انبوه پروندهها در دستگاه قضایی شاهد این مسئله است. عادی شدن فساد نتیجه سیاسی رفتار کردن با این موضوع است.
وی ادامه داد: تعارض منافع و بیتوجهی به این مسئله نیز موجب ایجاد و توسعه دامنه فساد شده است.
دستیار اجتماعی رئیس جمهور در راهکاری پیشنهاد سیاست گذاری جامع در سه محور برای مبارزه با فساد را ارایه کرد و گفت: پایههای انتظامی و اطلاعاتی و امنیتی باید در برخورد با فساد تبدیل به اصلاح ساختارها و مصوبات رانت زا و گسترش نظام شفافیت و فرهنگ در ساختار حکومت و در بین مردم باشد. امیدوارم با تلاشهایی که در دولت در حال انجام است، در انجام این سیاستها موفق شویم.
ربیعی ادامه داد: آمرهای ناشی خود فسادزا هستند و باید با این پدیده به درستی رفتار شود. تجربه نشان داده فساد در بین بروکراتهای متخصص کمتر است. گزینشهای محدود کننده مانع از ورود طبقه میانی جامعه برای ارائه کمک در مبارزه با فساد شده است، بنابراین باید فکری اساسی برای این مسئله شود.
رضایی: تروریستها برای حمله به عراق آماده میشوند
محسن رضایی گفت: در شمال سوریه یک اردوگاه آمریکایی وجود دارد که ۱۱ هزار داعشی با خانوادههای خود در این ۴ سال گذشته آموزش داده شدهاند و احتمال دارد در ماههای آینده اینها به موصل یا تکریت عراق حمله کنند.
محسن رضایی دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا در حاشیه نمایشگاه بین المللی هوا فضای کیش با اشاره به تحولات اخیر منطقه گفت: همین حادثه اخیر که از غزه آغاز شده، وارد لبنان شد و این دو هفته اخیر و ارد سوریه شد و قصد دارند طی ماههای آینده به عراق حمله بکنند و در رویا و خوابشان هم هست که این به ایران هم حمله بکنند، حکایت از رویارویی استبداد بین المللی با استقلال خواهی ملتهای منطقه دارد.وی افزود: همین الان تررویستها برای حمله به عراق آماده میشوند.در شمال سوریه یک اردوگاه آمریکایی وجود دارد که 11 هزار داعشی با خانوادههای خود در این 4 سال گذشته آموزش داده شدهاند و احتمال دارد در ماههای آینده اینها به موصل یا تکریت عراق حمله کنند.
دبیر شواری عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا گفت: طی 24 ساعت گذشته 250 نقطه زیر ساختی در سوریه مورد حمله اسراییل، امریکا و گروههای تروریستی قرار گرفت و تمامی مراکز پژوهشی نظامی سوریه در حال نابودی کامل است.
رضایی افزود: همین اتفاقات اخیری که در لبنان و سوریه دیدم و شاید در آینده نزدیک در عراق نیز شاهد آن خواهیم بود، از نشانههای واضح ترس دشمنان از استقلال کشورهای منطقه است و آنان تمامی تلاش خود را برای جلوگیری از آن و تضعیف کردن ملتهای منطقه به کار خواهند گرفت.
دبیر شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا با بیان اینکه دشمنان در حال تلاش برای تغییر چهره غرب آسیا هستند، افزود: جنایات انجام شده برای این برنامه ریزی شوم، حتی از جنایتهای هیتلر نیز بدتر است.رضایی با تاکید بر اینکه وقت آن رسیده تا کشورهای منطقه بیدار شوند، بیان کرد: هرگونه کاهش امنیت در منطقه آسیبهای جبران ناپذیری به کشورها وارد خواهد کرد که همه در این راستا باید هوشیار باشند؛ امریکا و هم دستانش به دنبال تضعیف ملتها و غارت اموال آنان هستند.
وی ادامه داد: باید از تاریخ عبرت گرفت؛ تاریخ نشان داده که غرب حتی به دست نشاندههای خود نیز رحم ندارد و غارت منابع کشورهای دیگر از اولویتهای اصلی آنان است.
دبیر شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا پیشرفتهای امروز کشور در عرصه نظامی را نشان از خودباوری در این حوزه دانست و گفت: ما امروز با افتخار در همه حوزههای نظامی در حال تولید محصول هستیم؛ ما هیچگاه روزهایی را که برای خرید هواپیما و تعمیر آنها ملت ایران را تحقیر کردند فراموش نمیکنیم و این مسیر پیشرفت را ادامه خواهیم داد.
وی اضافه کرد: ما به یاد داریم که همان تجهیزات نظامی که پیش از انقلابی خریداری شده بود به دلیل عدم پشتیبانی و تجهیزات موجود، در جنگ هشت ساله زمین گیر شد؛ در جنگ تمامی کشورهایی که حتی قرارداد همکاری نظامی داشتند به ایران پشت کردند اما ما با دست خالی و با اعتماد به نفس در برابر دشمنان ایستادیم و به امروز رسیدیم.
رضایی با تاکید بر اینکه دشمن هرچه در توان داشته برای جلوگیری از پیشرفت ملت ایران به کار گرفته است، افزود: در شرایط محاصره اقتصادی و تحریم هستیم؛ آنان میدانند که ملت متمدن ایران در صورت وجود شرایط لازم میتواند به قدرت اول تبدیل شود و برای همین همواره در تلاش برای تضعیف ملت ایران هستند.