ورود به انرژی های نو
در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه اقبال روز افزونی به تأمین انرژی برق از طریق احداث نیروگاه‌های کوچک و بزرگ خورشیدی به وجود آمده است، آنچنانکه در بسیاری از آنها انرژی مورد نیاز هر بخش صنعتی و یا بخش مسکونی، از طریق احداث نیروگاه خورشیدی متناسب آن بهش، مستقلا تأمین شده و مازاد آن نیز به سایر مصرف کنندگان مجاور فروخته می شود.
اینگونه کشورها چنانچه دارای تابش آفتاب مناسب و فضای کافی جهت احداث ابر نیروگاه خورشیدی باشند، با احداث اینگونه نیروگاهها در راستای حذف واردات انرژی حرکت می کنند چنانچه کشور آلمان ادعا کرده به زودی خرید و واردات نفت خود را متوقف خواهد کرد.
در کشور ما ایران نیز در این خصوص پتانسیل های بسیاری بالایی وجود دارد به گونه ای که در صورت بهره گیری مناسب از تمامی ظرفیت های موجود، نه تنها نیازی به استخراج و فروش منابع نفت و گاز خود نخواهیم داشت، بلکه قادر به تأمین و انتقال انرژی به سایر کشورها خواهیم بود.
در همین راستا، در اقدامی به جا، از سوی دولت تسهیلات ویژه ای برای بخش خصوصی در نظر گرفته شده تا با احداث نیروگاه خورشیدی، علاوه بر تأمین انرژی مصرفی خود، مازاد آن را به دولت پیش فروش کرده و بدین طریق انرژی مصرفی در کشور به سمت برق خورشیدی سوق داده شود.
امروزه از منظر صرفه اقتصادی، نیروگاه‌های خورشیدی از نیروگاه ۵ کیلوواتی تا چندین مگاواتی قابل احداث و تو جیه است.وجه مشترک تمامی این نیروگاهها علاوه بر پنل های خورشیدی و تبدیل کننده های انرژی خورشیدی به برق قابل ذخیره و مصرف، سازه ای است که متناسب با نوع نیروگاه، قابلیت نصب این تجهیزات را داشته باشد.
یکی از مهم‌ترین مزایای نیروگاه های خورشیدی، کم‌ترین تاثیر زیست محیطی آنهاست. برخلاف سوخت‌های فسیلی سنتی، انرژی خورشیدی، فرآورده‌های مضری تولید نمی‌کند و به کاهش آلودگی و انتشار گازهای گلخانه‌ای کمک می‌کند. این مزیت محیط زیستی نیروگاه‌های خورشیدی در مبارزه با تغییرات آب و هوایی بسیار مهم است و انرژی خورشیدی را به یک بازیگر کلیدی در توسعه‌ی انرژی پایدار تبدیل می‌کند.
انرژی خورشیدی یک منبع انرژی تجدیدپذیر است که به طور مداوم توسط منبع خود یعنی خورشید تولید می‌شود. منبع پایان ناپذیر نیروگاه خورشیدی داشتن انرژی پایدار و بلندمدت را تضمین می‌کند. این مزیت به ویژه از آن‌جایی که تقاضاهای جهانی انرژی همچنان در حال افزایش است و نیاز به منابع انرژی پایدار و قابل اعتماد را ایجاب می‌کند، اهمیت دارد.
استفاده از انرژی خورشیدی وابستگی ما به سوخت‌های فسیلی را کاهش می‌دهد و این منابع ارزشمند را برای نیازهای آیندگان حفظ می‌کند. در این تغییر رویه استفاده از نیروگاه‌های خورشیدی به جای نیروگاه‌های سوخت فسیلی، نیروگاه‌های خورشیدی نه تنها به حفظ منابع طبیعی کمک می‌کند، بلکه آسیب پذیری‌های ژئوپلیتیکی و اقتصادی مرتبط با وابستگی به سوخت‌های فسیلی را کاهش می‌دهد. این تغییر رویه، بر اهمیت بهره برداری از منابع انرژی پاک و پایدار برای تضمین آینده ای انعطاف پذیرتر و سازگار با محیط زیست تأکید می‌کند.