اخبار

نقش مهم نصب کنتورهای هوشمند در بهبود بهره‌وری و مدیریت مصرف انرژی

مدیرکل هوشمندسازی و فناوریهای نوین شرکت توانیر با اشاره به اهمیت بالای نصب کنتورهای هوشمند برق درکشور گفت: کنتورهای هوشمند نقش مهم و موثری در بهبود بهره‌وری و مدیریت مصرف انرژی ایفا می‌کنند.
حامد احمدی افزود: این کنتورها به عنوان یکی از اجزای اصلی شبکه‌های هوشمند، در مدیریت مصرف انرژی برق کشور نقش مهمی دارند، به همین دلیل توسعه و نصب کنتورهای هوشمند برق در ایران طی سال‌های اخیر به یکی از اولویت‌های صنعت برق تبدیل شده است.
احمدی اظهار داشت: تا به امروز بیش از ۴ میلیون و هشتصد هزار کنتور هوشمند برق در تعرفه‌های مختلف نصب شده و نکته قابل اشاره این است که آمار نصب کنتورهای هوشمند در ۶ ماه دوم سال ۱۴۰۳ نسبت به ۶ ماه نخست رشد ۳ برابری داشته است.
مدیرکل هوشمندسازی و فناوری‌های نوین توانیر افزود: کنتورهای هوشمند با اندازه‌گیری دقیق مصرف، اطلاع‌رسانی‌های برخط، داده‌کاوی و پیش‌بینی مصرف، باعث ارتقای مدیریت بهینه بار و کاهش هزینه‌ها می‌شوند. 
این کنتورها دو کار اساسی را انجام می‌دهند یکی اینکه دیتاها و اطلاعات مصرف مشترکان را به صورت برخط دریافت کرده و این قابلیت را برای مشترکان به وجود می‌آورند که بتوانند نسبت به مدیریت مصرف انرژی و بهینه‌سازی مصرف خود اقدام کنند و به این ترتیب ارتباط دوسویه‌ای بین شرکت‌های توزیع و مشترکان برقرار می‌شود و دیگری اینکه، از قابلیت‌های این کنتورها شناسایی مشترکان پرمصرف و بد مصرف است و باعث می‌شود این گروه از مشترکان تدابیر لازم را برای اصلاح الگوی مصرف خود بیاندیشند، همچنین می‌توان نقاط ضعف شبکه را شناسایی کرده و قبل از اینکه مشترک بخواهد وارد شرایط بحرانی نظیر مشکلاتی مثل افت ولتاژ و یا کیفیت توان در شبکه شود، همکاران ما سریعاً متوجه شده و نسبت به رفع مشکل اقدام کنند.
احمدی در پایان گفت: استفاده از کنتورهای هوشمند در دنیا روز به روز بیشتر شده و شرایطی را فراهم می‌آورد که مشترکان بتوانند انرژی الکتریکی با کیفیت‌تری را دریافت کرده و در شرایط مطلوب‌تری برق‌رسانی برایشان انجام شود.
 
 
 
 
 
نیاز مبرم فارس به احداث خطوط انتقال سوخت
تأمین سوخت یکی از مباحث بسیار مهم و استراتژی کشور و هر استانی است. چرا که از اصلی‌ترین نیازهای مردم امروز همین مبحث است. بنابراین توجه و تسهیل این کار می‌تواند نقش بسزایی در بخش اقتصادی داشته باشد.
استان فارس علی‌رغم اینکه بیشترین جمعیت کشور نسبت به مساحت آن داراست، تنها دارای یک پالایشگاه برای تأمین سوخت است که آن هم ظرفیت محدودی دارد بنابراین فارس بخش عمده‌ای از سوخت مورد نیاز خود را از استان‌های همجوار به خصوص هرمزگان و از طریق ناوگان حمل و نقل سوخت تأمین می‌کند.
این مسئله موجب افزایش میزان تردد کامیون‌های سوخت در محورهای مواصلاتی فارس و آثار ناشی از آن اعم از مباحث ترافیکی و سانحه‌ای و حتی قاچاق سوخت می‌شود لذا توجه به احداث خطوط لوله‌های انتقال سوخت از پالایشگاه بندرعباس یکی از نیازهای اصلی استان فارس است که با توجه به حجم بالای کار، نیاز به اعتبارات ملی دارد.
گرچه طی سال‌های متمادی تلاش‌هایی در این راستا شد اما در هر روی برای تحقق این پروژه مهم و تأثیرگذار در اقتصاد استان فارس، نیاز به حمایت همه جانبه نمایندگان مجلس و دولت وجود دارد. حسینعلی امیری، استاندار فارس طی روزهای گذشته نوید اجرای این کار را در استان داده بود.
مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی فارس هم در این رابطه به خبرنگار ایسنا گفت: استان فارس تقریباً روزانه هشتم و نیم میلیون مصرف بنزین و هفت و نیم میلیون نیز مصرف گازوئیل دارد که این حجم مصرف سوخت شامل نفت کوره، سوخت هوایی و گاز مایع نیز است.
اسدالله طاهری حسین‌خانی با بیان اینکه تقریباً ۲۰ درصد بنزین مورد نیاز فارس توسط پالایشگاه شیراز تولید می‌شود، افزود: طبق پیش‌بینی‌های انجام شده در سال ۱۴۰۴ قریب ۱۰ درصد مصرف سوختمان در استان افزایش خواهد داشت یعنی روزانه قریب ۱۰ میلیون مصرف بنزین خواهیم داشت در صورتی که ظرفیت تولید بنزین پالایشگاه شیراز روزانه تنها یک میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر است که با این احتساب، حتی ۲۰ درصد هم دیگر نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای استان باشد و بقیه سوخت مورد نیاز را باید به وسیله کامیون‌های حمل سوخت انجام دهیم.
وی با یادآوری اینکه قریب ۹۰ درصد سوخت مورد نیاز استان را باید از استان‌های دیگر تأمین کنیم، گفت: عمده سوخت استان از  پالایشگاه بندرعباس با مسافت ۶۰۰ کیلومتری است و برای تأمین سوخت مناطقی نظیر کازرون، کوه‌چنار، مصیری و نورآباد از پایانه بوشهر و گاهی اوقات هم از انبار ذخیره سوخت ماهشهر استفاده می‌کنیم و برای مناطقی نظیر جهرم، خفر، داراب، زرین‌دشت و فسا هم معمولا از انبار نفت سیرجان، کرمان یا رفسنجان سوخت تأمین می‌کنیم.
طاهری حسین‌خانی ادامه داد: مابقی نواحی استان مانند نواحی شمالی، بخش مرکزی و... به وسیله ذخیره انبار نفت شهرستان شیراز که شامل سوخت پالایشگاه شیراز و بندرعباس است، سوخت تغذیه می‌شود.
مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی فارس اظهار کرد: ماهانه قریب ۳۰۰ میلیارد تومان کرایه نفت‌کش پرداخت می‌کنیم که مبلغ جمع آن سالانه ۶۰۰ هزار میلیارد تومان است و قطعاً در سال ۱۴۰۴ با افزایش نرخ کرایه‌ها، این مقدار هم افزایش خواهد یافت و همین مسائل باعث شده است که ضرورت احداث خطوط انتقال فراورده‌های نفتی از بندرعباس به فارس احساس شود و این مسئله را به جد پیگیری می‌کنیم.
وی با ذکر این نکته که پیگیری احداث خطوط انتقال سوخت از مهر سال ۱۴۰۰ به شدت در دستور کار قرار گرفت و خیلی هم پیشرفت کرد، گفت: استاندار فارس و بخشی از نمایندگان و مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های ایران و مدیرعامل پالایش پخش نیز تقریباً هر هفته پیگیر اجرای این پروژه اساسی هستند.
طاهری حسین‌خانی بیان کرد: در نوروز امسال، مدیرعامل شرکت پالایش پخش هم سفری به استان فارس داشت و این موضوع را با مسئولان ارشد فارس به جد دنبال کرد و قطعاً در سال جاری کارهای تشریفاتی و اداری این کار به نقطه بسیار خوبی رسیده و شروع به فعالیت خواهد کرد.
وی با بیان اینکه کلید احداث خطوط  انتقال فراورده‌های نفتی از بندرعباس به فارس در سال ۱۴۰۴ استارت می‌خورد، گفت: این طرح یکسری موانع زیست محیطی داشت که در دو سه سال گذشته کار آن را انجام دادیم.
مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی فارس ادامه داد: این خط لوله از مهرآران بندرعباس به شیراز می‌آید و در طراحی اولیه طرح مذکور، یک انبار ذخیره سوخت در شهرستان فسا دیده شده و آخر کار هم سوخت مورد نیاز به انبار ذخیره سوخت شهرستان شیراز انتقال خواهد یافت.
طاهری حسین‌خانی همچنین گفت: بحث دیگر در این زمینه، توسعه انبار ذخیره سوخت شیراز است؛ ظرفیت کنونی این انبار ۱۶۰ میلیون لیتر است در حالی که ظرفیت انبار شهری مثل اصفهان و بندرعباس حداقل ۱۰ برابر آن است در صورتی که خودشان هم پالایشگاه دارند.
وی با بیان اینکه در روزهای گذشته استاندار فارس از انبار ذخیره سوخت شیراز بازدید کرد و پیگیری‌های لازم را برای توسعه این انبار انجام داد، گفت: ضرورت احداث خطوط انتقال سوخت در فارس از هرچیز دیگری مهم‌تر است چرا که روزانه تصادفات بسیار زیادی در طول خط شیرازـ بندرعباس می‌شود و همچنین چون ما راه عبور به سمت بندرعباس هستیم، قاچاق بسیار بالای سوخت هم در این حمل و نقل‌ها صورت می‌گیرد و علاوه بر این‌ها استفاده از نفتکش‌ها برای حمل و نقل سوخت موجب آلودگی زیست محیطی و افزایش استهلاک جاده‌ها خواهد شد.
مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی فارس اظهار کرد: انجام پروژه احداث خطوط انتقال سوخت به فارس، موجب کاهش هزینه‌ها و فسادها خواهد داشت لذا یکی از الزاماتی که باید عنایت ویژه‌ای به آن داشت و بحمد الهی نگاه استاندار فارس هم به این قضیه بسیار مثبت است و پیگیری‌های لازم را در این زمینه دارند و امیدواریم برای بهبود شرایط اقتصادی استان، این پروژه مهم به سرانجام برسد.
 
 
 
 
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خوزستان عنوان کرد:
گذر از اوج بار تابستان با اجرای ۳۶ بسته مدیریت مصرف برق
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خوزستان از طراحی و اجرای ۳۶ بسته مدیریت مصرفی، همگام و در راستای برنامه‌های وزارت نیرو و توانیر و با هدف بهینه‌سازی مصرف برق، به منظور عبور موفق از اوج بار تابستان ۱۴۰۴خبر داد.
علی خدری اظهار کرد: این ۳۶ بسته با استفاده از نظرات نخبگان و صاحبنظران صنعت برق، تدوین و برنامه‌ریزی شده تا بخشی از تقاضای برق را کاهش دهد. 
وی با اشاره به بالا بودن شدت مصرف انرژی و لزوم مدیریت و بهینه‌سازی مصرف، به اقدامات کلان و مدیریتی وزارت نیرو برای بهینه‌سازی مصرف برق در فصل گرم اشاره و خاطرنشان کرد: وزارت نیرو ۳۶ بسته مدیریتی برای این موضوع در سال جاری تنظیم کرده و با استفاده از ابزارهای مختلف مانند کنتورهای هوشمند و پایش مستمر، هدف‌گذاری برای کاهش میزان تقاضای مصرف برق را مدنظر دارد. 
خدری با بیان اینکه این بسته‌ها در ۶ سرفصل کلیدی شامل مدیریت مصرف، تولید در محل مصرف، مدیریت و پایش، آموزش و اطلاع‌رسانی، هوشمندسازی و بهینه‌سازی مصرف تدوین شده‌اند، بر اهمیت همکاری تمامی مشترکان در اجرای این برنامه‌ها تاکید کرد. 
وی افزود: برنامه‌های مدیریت مصرف برق از ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ شروع خواهد شد و میزان اجرای عملیاتی آن در ماه‌های تیر و مرداد به بیشترین حد خواهد رسید. 
رئیس هیئت مدیره شرکت توزیع نیروی برق خوزستان با اشاره به مشکلاتی که در فصل سرد سال به دلیل محدودیت‌های سوختی پیش آمد، ضمن تاکید بر ضرورت مدیریت و بهینه‌سازی مصرف برق به منظور عبور از اوج بار سال جدید، اظهار کرد: در حال حاضر، با افزایش دما در سطح استان که تا فصل تابستان به اوج خود خواهد رسید، در سطح کلان با توجه به ناترازی بزرگی که میان ظرفیت تولید و مصرف به وجود آمده ضروری است برنامه‌های مدیریت مصرف در هر دو سوی عرضه و تقاضا با جدیت اجرا شود. 
خدری با تاکید بر ضرورت مقابله با اقدامات غیرقانونی برای مصرف برق نیز اظهار کرد: یکی از مشکلات بزرگ صنعت برق در حال حاضر فعالیت‌های غیرقانونی و غیرمجاز برای مصرف برق، به ویژه در حوزه استخراج غیرمجاز رمزارز است. این فعالیت‌ها خسارت سنگینی به شبکه برق وارد می‌کنند و این شرکت با همکاری دستگاه‌های مختلف، به صورت مستمر نسبت به مقابله با آن‌ها اقدام کرده است. 
وی همچنین به برنامه‌های شرکت توانیر برای ایجاد قرارگاه رصد مصرف و لزوم تکمیل زیرساخت‌های نرم‌افزاری شرکت‌های توزیع برای پایش دقیق مصرف اشاره کرد و افزود: هدف از این اقدامات، داده‌کاوی و مدیریت بارهای سرمایشی و سایر بارهای غیرمجاز است. این کار با استفاده از اقدامات فرهنگی، اطلاع‌رسانی، محدودسازی و سایر روش‌های مورد نظر انجام خواهد شد.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خوزستان عنوان کرد: با تاکید وزیر نیرو، شرکت توانیر برای هر استان سهم مصرف مشخص کرده و در اختیار استان‌ها قرار داده است تا با استفاده از ظرفیت‌های موجود در استان، برای کاهش مصرف یا اولویت‌های استانی استفاده شود.