شماره: 2437 / ۱۴۰۳ بيست و هشتم شهريور
تعداد بازدید : 1
اخبار
حفظ کاربری اراضی کشاورزی؛ تضمین کننده امنیت غذایی
وزیر جهاد گفت: حفظ کاربری اراضی کشاورزی، تضمین کننده امنیت غذایی کشور است و با حفاظت از زمینهای مرغوب برای تأمین غذا نیازمند بیگانگان نخواهیم بود. غلامرضا نوری قزلجه صبح امروز در شصتمین نشست قرارگاه مرکزی صدور اسناد، حفظ کاربری و یکپارچگی اراضی کشاورزی گفت:حفظ کاربری اراضی کشاورزی، تضمین کننده امنیت غذایی کشور است و همه باید برای حفاظت از زمینهای کشاورزی تلاش کنند.به گفته او، حفظ کاربری اراضی کشاورزی، تضمین کننده امنیت غذایی کشور است و حفاظت از زمینهای مرغوب کشاورزی که پایه تولیدات کشاورزی است موجب میشود برای تأمین غذا نیازمند بیگانگان نباشیم.
نوری قزلجه ادامه داد: بیشتر اراضی مرغوب کشاورزی در حاشیه شهرها و روستاها قرار دارد و به همین دلیل متاسفانه بیشتر در معرض تغییر کاربری قرار میگیرد، لذا باید با تمام توان از این اراضی محافظت کنیم.وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: رفع تداخلات و صدور اسناد اراضی کشاورزی کاری بسیار سخت است و از اهمیت ویژهای برخوردار است.
او اضافه کرد: موضوع مدیریت زمین و محدودیت اراضی کشاورزی از مسائل بسیار مهم در کشور است و نیاز است تلاش مضاعفی در این زمینه انجام شود.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: قوانین حوزه زمین باید منطبق با واقعیت و شرایط موجود این حوزه باشد و اصلاح برخی از قوانین حوزه زمین در دستور کار قرار دارد.
او گفت: انتظار داریم رفع تداخلات اراضی و در صورت امکان صدور سند و حدنگاری اراضی کشاورزی تا یک سال آینده به اتمام برسد، این موارد مورد تأکید رئیسجمهور نیز هست.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: تهیه آمار دقیق از اراضی کشاورزی با صدور سند و حدنگاری اراضی کشاورزی امکانپذیر است.
احیای واحدهای راکد و اتمام پروژههای اشتغالزا در دستور کار وزارت تعاون
در نشست هماندیشی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی و فعالان اقتصادی، به منظور احیای واحدهای تولیدی راکد و اتمام پروژههای نیمه تمام اشتغالزای استانها بحث و تبادل نظر شد.
«احمد میدری» وزیر تعاون با اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با دستور کار بررسی روند اتمام پروژههای نیمهتمام اشتغالزا در استانها و احیای واحدهای تولیدی راکد برگزار شد.
در این نشست که با حضور نمایندگان برخی تشکلهای اقتصادی و روسای اتحادیههای کشوری برگزار شد، درباره چگونگی جلب مشارکت بخش خصوصی برای احیای واحدهای تولیدی در کشور بحث و تبادل نظر شد.نمایندگان عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نیز ضمن اعلام آمادگی برای ایجاد همگرایی ملی در حوزه توسعه عدالت و رشد اقتصادی در استانها، دیدگاههای خود را در خصوص تسهیل اجرای این برنامه مطرح کردند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 1
اخبار
همکاری ایران و آفریقای جنوبی برای تقویت دانش فنی فرآوری مواد معدنی
سرپرست هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) اعلام کرد: توسعه ارتباط با مراکز پژوهشی معدنی بین المللی برای تقویت دانش فنی فرآوری، از جمله برنامه های ایمیدرو است.
«محمد آقاجانلو» روز ۲۷ شهریور در مراسم امضای تفاهم نامه همکاری مشترک با مرکز تحقیقات مینتک آفریقای جنوبی، ضمن بیان این مطلب گفت: امضای تفاهم نامه مذکور، مسیر توسعه روابط مشترک بین دو مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران (زیرمجموعه ایمیدرو) و شرکت مینتک را فراهم می کند و می تواند بخشی از اهداف برنامه توسعه هفتم توسعه را در زمینه فرآوری مواد معدنی محقق کند.
وی ادامه داد: تقویت صادرات محصولات فرآوری شده در بخش معدن، می تواند بخشی از مزایا و نتایج توسعه ارتباط با مراکز پژوهشی و تحقیقات بین المللی باشد که امیدواریم با برداشتن گام اخیر، از این فرصت ها برای توسعه بخش معدن بهره بریم. آقاجانلو خاطرنشان کرد: سال گذشته، سرمایه گذاری مناسبی در بخش توسعه تجهیزات مرکز تحقیقات فرآوری ایران صورت گرفت تا این مرکز، مسیر جدیدی برای توسعه فرآوری باز کند.
بنا به این گزارش، در مراسم مذکور که در حضور سرپرست ایمیدرو انجام گرفت، تفاهم نامه همکاری بین ضیالدین پورکریمی، رئیس مرکز تحقیقات فرآوری ایران و مهدی صفاری، مدیر بخش فرآوری شرکت مینتک آفریقای جنوبی امضا شد.
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشور:
۶ سایت فاقد مجوز فروش بلیت تعلیق میشود
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری از معرفی ۶ سایت فاقد مجوز فروش بلیت به منظور انسداد به مراجع قضایی خبر داد و گفت: مجوز فعالیت سه شرکت خدمات مسافرت هوایی نیز به مدت یک ماه تعلیق شد.جعفر یازرلو سخنگوی سازمان هواپیمایی کشور، گفت: ۶ سایت فاقد مجوز فروش بلیت الکترونیکی از سازمان هواپیمایی کشوری به دلیل نمایش و فروش غیر قانونی بلیت هواپیما برای انسداد به مراجع قضائی معرفی شدند.
وی افزود: همچنین در راستای اعمال اختیارات قانونی مندرج در ماده ۵ قانون هواپیمایی کشوری مصوب ۱۳۲۸ و نظارت بر فعالیتهای هواپیمایی کشوری به منظور حفظ مصالح عمومی و با استناد به مفاد مصرحه در ماده ۱۶ قانون هواپیمایی کشوری و نیز به دلیل عدم رعایت ماده ۳۰ آئین نامه نظارت بر تأسیس و فعالیت دفاتر خدمات مسافرت هوایی، جهانگردی و زیارتی و با استناد به ماده ۳۱ آئین نامه اخیرالذکر، پروانه فعالیت شرکتهای «خدمات مسافرت هوایی الهام سیر» ، «خاور سیر مشهد» و همچنین شرکت «پرکاس سفر توس» که از طریق سایت فاقد مجوز TIXCHARTERR.com به عرضه بلیت / نمایش نرخ بلیت هواپیما در مسیرهای داخلی بالاتر از نرخهای تعیین شده اقدام کرده بود به مدت یک ماه تقویمی تعلیق شدند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 1
وزیر اقتصاد: نرخ سود ۳۰ درصد، از بهره هم بالاتر است
وزیر اقتصاد با اشاره به نرخ سود ۳۰ درصد گفت: این دیگر نرخ سود نیست و از بهره هم بالاتر است.
عبدالناصر همتی در مراسم معارفه رئیس سازمان بورس گفت: امسال جهش تولید و مردمی سازی نام گذاشته شده که ما باید دنبال تولید و رشد پایدار باشیم. آمار بانک مرکزی در سه ماهه اول نشان میدهد بعید تا پایان سال حتی به ۴ درصد رشد برسیم.
وی ادامه داد: با آئین نامه و مقررات نویسی نمیشود پیشرفت و رشد کرد، تولید به بازارهای مالی وابسته است؛ اگر بازارهای مالی شرایط مناسبی نداشته باشد تولید شکل نخواهد گرفت. بازارهای مالی را با نظام سرمایهداری نباید یکی دانست دنیا از آن گذشته است.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: مشکل ما حکمرانی غلط اقتصادی ماست ما واقعاً با مشکل کمبود سرمایه رو به رو هستیم بورس به عنوان محور تأمین مالی خرد اعتبار و اعتماد خود را در بین مردم از دست داده و باید برای آن کاری کرد.
وی گفت: اینها جز وظایف ریاست بورس است اگر قرار باشد همه کارها را وزیر انجام دهد با حفظ سمت رئیس سازمان بورس هم میشد. برخورد با فساد و شفاف سازی از وظایف ریاست سازمان بورس است که بعضاً اخبار ناخوشایندی در این زمینه به گوش میرسد. اگر ما در رشد، کنترل تورم، توزیع خوب درآمد و جلوگیری از فقر و بیکاری موفق نباشیم عملاً هیچ کاری نکردهایم
همتی تصریح کرد: اینکه مارکت ما ۱۴۰ میلیارد دلار باشد واقعاً بد است در دنیا شرکتی وجود دارد که ارزشش دو برابر ارزش کل بازار ماست و این خیلی بد است. لذا باید فکر اساسی برای مارکت کپ کرد.
وی ادامه داد: معنا ندارد به دلیل کمبود برق و گاز تولید را متوقف و نابود کنیم.
به گفته همتی چرا باید ارز را از سهامدار شرکتها با قیمت پایین بگیریم و به وارد کنندگان قهوه بدهیم و آخر سر مردم هم قهوه را در بازار به دوبرابر قیمت بخورند. ریاست سازمان باید کت خود را در بیاورد و وارد میدان شود تا کمکی به مردم و کشور بکنیم.
همتی تصریح کرد: بورس باید مرکز اعتماد کل کشور شود و بار باید از روی سیستم بانکی برداشته شود نرخ سود بالای ۳۰ درصد دیگر نرخ سود نیست از بهره هم بالاتر است که این مسئله موجب ناترازی بیشتر بانکها، خلق نقدینگی بیشتر، تورم بیشتر خواهد بود و هیچ دستاوردی ندارد جز نابود کردن بازار سرمایه.
همتی خاطرنشان کرد: نسبت فعالین بازار سرمایه به ۵۰ میلیون سهامدار خیلی کم شده است؛ اگر بورس رونق بگیرد دولت میتواند تأمین مالی خود را نیز به گونه بهتری انجام دهد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 5
اخبار
مذاکره ایران و روسیه برای تکمیل کریدورهای حملونقل و راهآهن
شمال- جنوب
وزیر راه و شهرسازی کشورمان و دستیار ارشد رئیسجمهور روسیه درباره تکمیل کریدورهای حملونقل و راهآهن شمال- جنوب مذاکره و گفتوگو کردند.
«ایگور لویتین» دستیار ارشد رئیسجمهور روسیه و نماینده ویژه وی، در دهمین سفر خود به ایران در دیداری با «فرزانه صادق» وزیر راه و شهرسازی ایران، درباره تکمیل کریدورهای حملونقل و راهآهن شمال- جنوب گفتوگو کرد.
این دیدار بخشی از تلاشهای دو کشور برای تقویت همکاریهای زیرساختی و توسعه مسیرهای حملونقل بینالمللی است که نقش کلیدی در بهبود ارتباطات اقتصادی و تجاری منطقهای ایفا میکند.
لویتین که سابقا هشت سال وزیر راه روسیه بود، از اهمیت لجستیک حمل و نقل ریلی سخن گفت.
وزیر راه و شهرسازی ایران نیز در این دیدار بر ضرورت استفاده حداکثری تجاری از ظرفیتهای ریلی موجود تاکید کرد.
این اَبر پروژه یکی از بزرگترین پروژه های ریلی کشور است که ما را از طریق جمهوری آذربایجان به روسیه و کشورهای اروپایی وصل میکند.
کریدور شمال- جنوب که بر اساس امضای توافقنامه ۱۲ سپتامبر سال ۲۰۰۰ (۲۲ شهریور ۱۳۷۹) بین دولتهای ایران، روسیه و هند شکل گرفته اکنون بین ۱۳ کشور جمهوری آذربایجان، بلاروس، بلغارستان، ارمنستان، هند، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، عمان، روسیه، تاجیکستان، ترکیه و اوکراین به تصویب رسیده است که اروپای شمالی و غربی، فدراسیون روسیه، قفقاز، خلیج فارس (مسیر غربی)، آسیای مرکزی، خلیج فارس (مسیر شرقی) و دریای خزر، ایران، خلیج فارس (مسیر مرکزی) را به یکدیگر متصل میکند.
5/2میلیارد نفر از سوء تغذیه در جهان رنج میبرند
معاون مدیریت و توسعه نیروی انسانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: در دنیا از ۸.۵ میلیارد نفر، ۲.۵ میلیارد نفر از سوءتغذیه رنج میبرند.
شاهپور علاییمقدم، معاون مدیریت و توسعه منابع انسانی وزارت جهاد کشاورزی در نشست خبری امروز گفت: وزارت جهاد کشاورزی در بدنه دولت نقش بسزایی در تأمین معیشت جامعه و امنیت غذایی دارد که از امنیت ملی هم بالاتر است.
به گفته او، در دنیا از ۸.۵ میلیارد نفر، ۲.۵ میلیارد نفر از سوءتغذیه رنج میبرند که این امر نشان دهنده آن است که امنیت غذایی مسئله درجه یک کشور است؛ لذا بنابر نامهای که دیروز وزیر جهاد کشاورزی امضاء کرد به دنبال اضافه کردن رقمی تحت عنوان فوق العاده امنیت غذایی در حکم کارکنان وزارت جهاد کشاورزی هستیم.
علاییمقدم با اشاره به اهمیت جوان سازی وزارت جهاد کشاورزی افزود: درحال حاضر میانگین سنی نیروی انسانی وزارتخانه ۴۹.۵ سال است. براین اساس اصلاح ساختار اداری در وزارت جهاد کشاورزی انجام نشده و برای بهبود وضعیت منابع انسانی باید این بهسازی انجام شود.
معاون توسعه منابع انسانی وزارت جهاد کشاورزی درباره تامین مسکن کارکنان هم گفت: مدل سهمیه ارزبری را پیشنهاد کردهایم که براین اساس کارکنان نسبت به وسعت خود متراژی بخرند و بعدا آن را افزایش دهند.
به گفته او، بسیج جهاد کشاورزی یکی از مهمترین پایگاهها بین وزاتخانهها است. از سوی دیگر استخدام فرزندان شهدا هم نوعی فرهنگ سازی است که انجام گرفت.
علاییمقدم ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی خود تأمین کننده زمین برای طرح مسکن است و برای تأمین مسکن برای کارکنانش مشکلی ندارد چراکه از مجموع ۱۶۵ میلیون هکتار مساحت کشور، ۱۵۰ میلیون هکتار وزارت جهاد در آن دخالت دارد.
معاون مدیریت و توسعه نیروی انسانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: فعالیت جهادی در حال کاهش است، زیرا با ۸ تا ۱۰ میلیون تومان حقوق نمیتوان کار جهادی کرد. این موضوع ریشه در معیشت افراد دارد؛ بنابراین از دولت، از سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری و استخدامی کشور مطالبه گری شود؛ این نه تنها به فعالیت کارمند ضربه میزند که خطا کند بلکه منجر به کاهش فعالیتها و آسیب به فرهنگ جهادی میشود. ضروری است به لحاظ مالی تجدیدنظر شود.
علاییمقدم با بیان اینکه پیگیر همسان سازی حقوق و مزایای کارکنان هستیم، خاطرنشان کرد: میانگین حکم کارگزینی کارمندان وزارت جهاد کشاورزی ۱۴ میلیون تومان است که در بین ۱۹ وزارتخانه جایگاه ۱۵ را دارد و به این دلیل برای ارتقای وضعیت حقوق و معیشت آنها تلاش خواهیم کرد. این در حالی است که مدیریت حوزه کشاورزی سخت و معمولا در روستاهای دور افتاده است.
الحاق بیشاز ۲ هزار هکتار اراضی برای طرح نهضت ملی مسکن
عملکرد بخش مسکن و شهرسازی در ۵ ماه امسال، شامل الحاق ۲ هزار و ۳۳۳ هکتار اراضی از طریق مصوبات شورایعالی شهرسازی و معماری و ۳.۷ هکتار اراضی از طریق مصوبات کمیسیون ماده ۵برای طرح نهضت ملی است.
معاونت برنامهریزی و مدیریت منابع وزارت راه و شهرسازی در گزارشی، عملکرد طرح نهضت ملی مسکن را از ابتدای شروع طرح و همچنین شورایعالی شهرسازی و معماری را در ۵ ماه ابتدای سال جاری تشریح کرد.
بر اساس این گزارش، عملکرد طرح نهضت ملی مسکن در خصوص مجموع واحدهای مسکونی شروعشده، در دست ساخت و تکمیلشده به تعداد ۲ میلیون و ۶۸۷ هزار و ۴۵۰ واحد است. تفکیک واحدهای در حال ساخت نهضت ملی مسکن شامل واگذاری انفرادی و گروهی زمین در قالب اجاره ۹۹ ساله در شهرها به تعداد ۳۴۰ هزار و ۴۶۵ واحد، واگذاری انفرادی زمین در قالب اجاره ۹۹ ساله در روستاها به تعداد ۸۵ هزار واحد، واگذاری زمین در قالب طرح جوانی جمعیت در شهرها به تعداد ۷۴ هزار و ۶۵۸ واحد، واحدهای حمایتی تعریفشده مؤثر به صورت انبوهسازی روی اراضی دولتی با اجاره ۹۹ ساله در شهرها به تعداد ۷۲۰ هزار و ۳۳۸ واحد، تأمین مسکن ملی و سازمانی نیروهای مسلح به تعداد ۲۵۴ هزار و ۱۴۶ واحد، نوسازی بافت فرسوده شهری به تعداد ۳۰۰ هزار واحد، پرداخت تسهیلات به بخش خصوصی دارای زمین (خود مالکان) به تعداد ۲۰۶ هزار و ۲۳۵ واحد، پرداخت تسهیلات نوسازی و بهسازی مسکن روستایی به تعداد ۵۷۴ هزار و ۱۹۲ واحد و تکمیل واحدهای باقیمانده مسکن مهر به تعداد ۱۳۲ هزار و ۴۱۶ واحد است.بر اساس آمار، عملکرد معاونت شهرسازی و معماری در نهضت ملی مسکن در پنج ماه ابتدای امسال (۱۴۰۳) شامل الحاق ۲ هزار و ۳۳۳ هکتار اراضی از طریق مصوبات شورایعالی شهرسازی و معماری و ۳.۷ هکتار مساحت از طریق مصوبات کمیسیون ماده ۵ است.
مصوبات شورایعالی شهرسازی و معماری ایران در پنج ماه ابتدای ۱۴۰۳ در خصوص نهضت ملی مسکن و الحاق اراضی به محدوده شهرها شامل الحاق ۵۱۵ هکتار اراضی به شهر پیشوا، الحاق ۱۲ هکتار اراضی به شهر پردیس، الحاق ۱۵۰ هکتار اراضی برای احداث شهرک مسکونی آذرشهر در استان آذربایجان شرقی، الحاق ۱۷۱ هکتار اراضی موسوم به پشهکش در شهر کرمانشاه، الحاق ۲۱ هکتار اراضی در شهر جوانرود کرمانشاه، الحاق ۳۸۰ هکتار اراضی کوهمره برای احداث شهرک در استان فارس و الحاق ۸۸۰ هکتار اراضی در استان فارس برای احداث شهرک داریان است.مصوبات کمیسیون ماده ۵ استانها در خصوص نهضت ملی مسکن در پنج ماه ابتدای سال جاری نیز شامل تغییر کاربری ۱۹۱۷ مترمربع اراضی در شهر دندی استان زنجان تحت مالکیت بنیاد مسکن و تغییر کاربری حمل و نقل و فضای سبز ۳۵ هزار مترمربع در شهر رامشیر استان خوزستان تحت مالکیت اداره کل راه و شهرسازی است.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
گزارش «اخبار صنعت» از توسعه ظرفیتها گازی ایران؛
تعداد بازدید : 3
مهاجرت گاز به کشور همسایه متوقف می ماند
اخبار صنعت-حسین کوثری: سرمایهگذاری ایران در میادین مشترک با کشورهای عراق، کویت، عربستان امارات و قطر کمتر از کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده است و همین امر باعث شده میزان برداشت رقبا از میادین مشترک نفت و گاز ۹ برابر ایران باشد.
وضعیت مخازن مشترک نفت و گاز ایران با همسایگان در خشکی و دریا موضوعی است که همواره مورد توجه کارشناسان، مسئولان و رسانهها قرار داشته است. این توجه همواره با نگرانی از پیشی گرفتن همسایگان در برداشت از این مخازن همراه بوده است.
۳۰ سال پیش در ساحل خلیج فارس روستایی وجود داشت که حتی اهالی آن نیز در آن زمان گمان نمیکردند روزی بزرگترین تأسیسات صنعت نفت ایران در این نقطه احداث و عسلویه به پایتخت انرژی ایران تبدیل شود. با این حال از میانه دهه ۷۰ شمسی، توسعه بزرگترین میدان مشترک گازی جهان که در ایران به نام پارس جنوبی آن را میشناسیم، آغاز شد و نخستین برداشت گاز نیز از آن در سال ۱۳۸۱ انجام شد. با این حال چند دهه زمان لازم بود تا ایران با وجود تحریمهای همهجانبه علیه صنعت نفت و گاز خود، بتواند توسعه این میدان را به سرانجام برساند و رکورد برداشت گاز از این میدان را بشکند.
توجه به توسعه میدانهای مشترک نفت و گاز در اولویت قرار گرفت و میدان گازی مشترک پارس جنوبی نیز از این قاعده مستثنا نبود. با اقدامهای وزارت نفت در دولت سیزدهم، آخرین فاز از پارس جنوبی که بیش از ۲۰ سال معطل مانده بود در دستور کار قرار گرفت و با اقدامهای انجامشده تولید گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی آغاز شد.
اگرچه افکار عمومی و جامعه، پارس جنوبی را با تولید گاز برای بخشهای مختلف از خانگی گرفته تا صنایع و نیروگاهها میشناسند، اما نقش این میدان مشترک گازی در اقتصاد ایران بهمراتب بزرگتر است. در همین راستا با شروع طرح ملی فشار افزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی، ایران از مهاجرت گاز به قطر جلوگیری میکند.
هماکنون ۹۵ درصد جمعیت کشور در بخش شهری و روستایی به شبکه گاز دسترسی دارند. شتاب گازرسانی در کشور همزمان با توسعه پارس جنوبی در دهه ۸۰ آغاز شد. افزونبر بخش خانگی اغلب صنایع و نیروگاهها نیز گازرسانی شدهاند و گاز مهمترین سوخت کشور بهشمار میرود.
نقش بزرگترین میدان مشترک گازی جهان بر اقتصاد ایران
در این میان، ۷۵ درصد گاز مصرفی در کشور از پارس جنوبی تأمین میشود و این آمار نشاندهنده اهمیت این میدان در تأمین امنیت انرژی بهویژه در فصل زمستان است؛ روزانه بهطور میانگین حدود ۶۸۰ میلیون مترمکعب برداشت گاز از پارس جنوبی از سوی ایران انجام میشود که در بالاترین میزان خود به برداشت میدان گازی پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان است که در خلیج فارس و بهطور مشترک، در آبهای سرزمینی ایران در حدود ۳۳ درصد (استان بوشهر) و قطر حدود ۶۷ درصد واقع شدهاست.
حجم ذخیره درجای گاز طبیعی میدان پارس جنوبی در حدود ۵۱ تریلیون مترمکعب و ذخیره قابل برداشت آن ۳۶ تریلیون مترمکعب برآورد میشود. در حال حاضر بهطور متوسط روزانه ۱ میلیارد و ۲۱۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی از این میدان استخراج میشود.
ذخیره بخش ایرانی میدان ۱۳٫۳ تریلیون مترمکعب گاز درجا و ۱۹ میلیارد بشکه میعانات گازی (۹ میلیارد بشکه قابل برداشت) است که ۵۰ درصد ذخایر گازی ایران و ۸ درصد از ذخایر گازی جهان را در خود جای دادهاست.
چندین سال است که ایران در برداشت از پارس جنوبی از قطر جلوتر است اما به اعتقاد کارشناسان، تصمیم اخیر قطر مبنی بر اقداماتی که قصد دارد در این حوزه انجام دهد، ممکن است فرصت را برای ایران کمتر کرده و چنانچه این موضوع مورد غفلت واقع شود، احتمال دارد این برتری از دست ایران خارج شود.
میدان گازی پارس جنوبی که در قطر به نام «میدان گنبد شمالی» شناخته میشود، یکی از بزرگترین منابع گاز طبیعی جهان است که بین ایران و قطر به صورت مشترک قرار دارد. این میدان عظیم گازی در خلیج فارس و در عمق زیادی از بستر دریا واقع شده و سهم قابلتوجهی از ذخایر گاز جهان را در خود جای داده است.
میدان گازی پارس جنوبی ۹۷۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد که از این مقدار، ۳۷۰۰ کیلومتر مربع در آبهای ایران و ۶۰۰۰ کیلومتر مربع در قلمرو قطر قرار دارد. برداشت گاز از این میدان برای دو کشور بسیار حائز اهمیت است، چرا که هر کدام برای تأمین انرژی داخلی و صادرات به بازارهای جهانی به این میدان وابسته هستند. تا چند سال پیش، ایران از نظر برداشت گاز از این میدان نسبت به قطر عقبتر بود. قطر به دلیل دسترسی به فناوریهای مدرنتر و سرمایهگذاریهای قابل توجه در صنعت نفت و گاز، توانسته بود بهرهبرداری گستردهتری از این میدان داشته باشد.
تولید گاز ایران بیشتر از قطر شد
این کشور در اوایل دهه ۲۰۰۰ با بهرهگیری از شرکتهای بینالمللی و سرمایهگذاریهای کلان، پروژههای عظیمی را برای استخراج گاز مایع (LNG) راهاندازی کرد که منجر به افزایش قابل توجه صادرات گاز این کشور شد. اما از اواسط دهه ۱۳۹۰، ایران با اجرای فازهای متعدد از توسعه پارس جنوبی و جذب فناوریهای جدید در صنعت گاز توانست به تدریج تولید خود را افزایش دهد. در سالهای اخیر، با افتتاح فازهای جدید پارس جنوبی، ایران توانسته است تولید گاز خود را از این میدان به سطحی برابر و حتی بیشتر از قطر برساند.
ذخیره گاز در بخش ایرانی میدان پارس جنوبی ۱۴ تریلیون مترمکعب بههمراه ۱۸ میلیارد بشکه میعانات گازی است که حدود ۷.۵ درصد از کل گاز دنیا و تقریباً نیمی از ذخایر گاز کشور را دربر میگیرد. ذخایر گازی بخش قطری این میدان، ۳۶ تریلیون مترمکعب است که IEA میزان قابل استحصال گاز در بخش قطری را حدود ۲۶ تریلیون مترمکعب برآورد کرده است.
از علل پیشی گرفت ایران از قطر میتوان به اجرای فازهای متعدد پارس جنوبی، سرمایهگذاری داخلی و همکاریهای منطقهای و بینالمللی اشاره کرد، ایران طی سالهای گذشته فازهای مختلف توسعه این میدان را با موفقیت به پایان رسانده است. هر فاز شامل بهرهبرداری از چاههای جدید، نصب سکوهای حفاری و توسعه زیرساختهای انتقال گاز میشود.
پیشرفت فناوریهای داخلی و افزایش تولید ایران
با توجه به تحریمهای اقتصادی بینالمللی و محدودیتهای ورود شرکتهای خارجی به ایران، کشور مجبور به تکیه بر منابع و توانمندیهای داخلی خود شد. این امر منجر به پیشرفت فناوریهای داخلی و افزایش تولید شد و استفاده از فناوریهای نوین داخلی، بهرهوری خود را افزایش دهد.
این میدان که بیش از ۴۰ درصد از ذخایر گاز کشور را تأمین میکند، از اهمیت حیاتی برای اقتصاد ایران برخوردار است. بهویژه در شرایط تحریمهای اقتصادی و محدودیتهای بینالمللی، توان ایران در استفاده از این منبع عظیم طبیعی به عنوان یک اهرم مهم برای تأمین انرژی داخلی و افزایش صادرات مطرح بوده است. توسعه میدان گازی پارس جنوبی در ایران به صورت مرحلهای و بر اساس اجرای فازهای مختلف انجام شده است.
هر فاز از توسعه این میدان شامل حفاری چاههای جدید، نصب سکوهای استخراج گاز، و احداث خطوط انتقال به پالایشگاهها است. در طول دو دهه اخیر، ایران با اجرای بیش از ۲۰ فاز از پروژه پارس جنوبی توانسته ظرفیت تولید گاز خود را به طرز قابل توجهی افزایش دهد. به دلیل محدودیتها و تحریمهای بینالمللی، ایران مجبور به توسعه فناوریهای بومی برای حفاری و استخراج گاز توسط شرکتهای داخلی شده است.
خودکفایی ایران در پروژههای پارس جنوبی
این خودکفایی به ایران این امکان را داده است که بدون وابستگی به شرکتهای خارجی، پروژههای پارس جنوبی را ادامه دهد. همچنین با استفاده از فناوریهای نوین حفاری و بهبود بهرهوری چاهها، توانسته است تولید گاز از هر چاه را افزایش دهد. این اقدامات منجر به افزایش تولید گاز طبیعی و میعانات گازی از میدان پارس جنوبی شده است. ساخت و راهاندازی پالایشگاههای جدید در نزدیکی میدان پارس جنوبی باعث شده است که ایران بتواند به سرعت گاز استخراج شده را پالایش و به مصرف داخلی و یا صادرات برساند. این پالایشگاهها توانایی فرآوری گاز برای مصارف مختلف از جمله تولید برق، صنایع پتروشیمی و صادرات گاز مایع (LNG) را دارند.
پارس جنوبی نه تنها منبعی مهم برای تأمین انرژی داخلی ایران بوده، بلکه در صادرات گاز و میعانات گازی نیز نقش ایفا میکند. با گسترش شبکه انتقال گاز به شهرها و روستاها، دسترسی به گاز طبیعی به عنوان سوختی پاک و ارزان در سراسر کشور افزایش یافته، همچنین ایران تلاش کرده است تا با توسعه زیرساختهای صادرات گاز، بازارهای منطقهای و بینالمللی جدیدی برای گاز خود پیدا کند.
ایران بهدنبال توسعه ظرفیتها برای صادرات به بازارهای دورتر
علاوه بر صادرات گاز از طریق خطوط لوله به کشورهای همسایه، ایران به دنبال توسعه ظرفیتهای LNG برای صادرات به بازارهای دورتر است. در کنار گاز طبیعی، استخراج میعانات گازی از پارس جنوبی یکی از عوامل مهم درآمدزایی ایران است. این میعانات که در صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی کاربرد دارند، به عنوان محصولی ارزشمند به بازارهای جهانی صادر میشوند.
توسعه و بهرهبرداری از میدان گازی پارس جنوبی با چالشهای متعددی روبهرو بوده است که از جمله مهمترین آنها میتوان به تحریمهای اقتصادی، محدودیتهای مالی و فناوری، و رقابت با قطر اشاره کرد. با این حال، ایران با تکیه بر شرکتهای داخلی در بخشهای حفاری، پالایش و ساخت تجهیزات مرتبط با صنعت نفت و گاز، توانسته است بخشی از نیازهای خود را برطرف کند و به خودکفایی نسبی در این حوزه دست یابد.
رقابت چالشی ایران و قطر در سالهای آتی
اخیرا قطر اعلام کرد که این کشور توسعه بخش شمال شرقی میدان گنبد شمالی را آغاز خواهد کرد و تا سال ۲۰۳۰ قصد دارد ۱۶ میلیون تن دیگر به تولید LNG خود اضافه کند. این توسعه میتواند رقابت ایران را در سالهای آتی با چالش بیشتری روبهرو کند.
برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی اهمیت استراتژیک بالایی برای ایران و قطر دارد. در سالهای اخیر، ایران با توسعه فازهای جدید و سرمایهگذاریهای کلان توانسته است نهتنها به قطر برسد بلکه در برخی مواقع پیشی بگیرد. این پیشرفت به معنای افزایش قدرت ایران در تأمین انرژی داخلی و صادرات به بازارهای جهانی است که میتواند به رشد اقتصادی و تقویت جایگاه منطقهای و بینالمللی ایران منجر شود. با این حال، کارشناسان تاکید دارند که ایران همچنان باید به سرمایهگذاری در بخش فناوری و توسعه بیشتر زیرساختهای صنعت گاز ادامه دهد تا بتواند در آینده نیز این جایگاه را حفظ کند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.