شماره: 2446 / ۱۴۰۳ يازدهم مهر
تعداد بازدید : 0
اخبار
سخنگوی صنعت آب:
میزان پرشدگی سدهای کشور ۴۷ درصد است
سخنگوی صنعت آب کشور گفت: بر اساس جدیدترین گزارش شرکت مدیریت منابع آب کشور هماکنون میزان پرشدگی سدهای کشور برابر با ۴۷ درصد است.فیروز قاسمزاده سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: حجم آب موجود مخازن سدهای کشور در سال جاری ۲۴.۴۵ میلیارد مترمکعب و در همین بازه زمانی در سال گذشته ۲۱.۶۹ میلیارد مترمکعب به ثبت رسیده است که ۱۳ درصد رشد را نشان میدهد.وی همچنین گفت: بر اساس جدیدترین آمار شرکت مدیریت منابع آب ایران، از ابتدای سال آبی جاری تا هشتم مهرماه (با گذشت هشت روز از سال آبی جدید) میزان ورودی آب به مخازن سدهای کشور ۰.۲ میلیارد مترمکعب به ثبت رسیده است که این عدد در مدت مشابه سال گذشته برابر با ۰.۲۹ میلیارد مترمکعب بوده است که بیانگر کاهش ۲۱ درصدی میزان ورودی به سدهای کشور در این بازه زمانی است.
نمایشگاه بین المللی صنعت برق
۳ تا ۶ آبان ماه برگزار میشود
بیست چهارمین نمایشگاه تخصصی بینالمللی صنعت برق ایران به عنوان بزرگترین رویداد تجاری اقتصادی صنعت برق از پنجشنبه ۳ آبان ماه ۱۴۰۳ در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تهران برگزار میشود.بزرگترین رویداد تجاری اقتصادی صنعت برق ایران از پنجشنبه ۳ آبان ماه ۱۴۰۳(۲۴ تا ۲۷ اکتبر)، در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران آغاز به کار میکند و به مدت ۴ روز ادامه خواهد داشت.در نمایشگاه تخصصی صنعت برق ایران کالاهایی در بخشهای تولید، انتقال، توزیع، تجهیزات برق فشار قوی، متوسط و ضعیف، انواع تابلوهای برق، تجهیزات روشنایی، تجهیزات هوشمندسازی، دیزل ژنراتور و موتورهای الکتریکی، باطری و یو پی اس، سیستمهای ارتینگ و حفاظت کاتدی، ترانسفورماتور، سیم و کابل، اتوماسیون صنعتی، ابزار دقیق و تجهیزات اندازهگیری، پیمانکار، مشاور، مراکز علمی تحقیقاتی و پژوهشی، خطوط انتقال نیرو و تجهیزات وابسته، پستهای فشار قوی متوسط و ضعیف، انرژیهای تجدیدپذیر و تجهیزات وابسته عرضه میشود.
80 میلیون مترمکعب
میزان آب تولیدی خراسان شمالی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی میزان آب تولیدی این شرکت از منابع آبی موجود را سالانه 80.213 میلیون متر مکعب اعلام کرد.رضا عطایی با بیان اینکه سالانه بیش از 80.213 میلیون متر مکعب آب در خراسان شمالی تولید می شود، گفت:استان خراسان شمالی با دارا بودن منابع آبی متعدد از جمله 388 حلقه چاه، 179 دهنه چشمه، 11 رشته قنات در بخش شهری و روستایی و برداشت آب از 3 ساختمان سد شامل سد شیرین دره بجنورد، سد بیدواز اسفراین و سد بارزو در شیروان این میزان آب را تولید می کند.عطایی افزود: برای جلوگیری از هدر رفت آب، سال گذشته 137 کیلومتر شبکه و خطوط انتقال آب اصلاح و تاسیسات آبرسانی نوسازی شد.وی یادآور شد: در حال حاضر تعداد 26 شهر و 723 روستا در استان خراسان شمالی تحت پوشش شبکه های آبرسانی شرکت آبفای استان قرار دارند.
بخشی از تجهیزات اصلی فاز نخست طرح پتروشیمی بدر شرق بهزودی وارد میشود
ساخت بخشی از تجهیزات اصلی واحد متانول طرح پتروشیمی بدر شرق در خارج از کشور به پایان رسیده است و حمل این تجهیزات بهزودی آغاز میشود.پس از رایزنیهای گسترده بهزاد انصاری، مدیرعامل این شرکت با سازندگان سیستم کنترل، کمپرسور سینگز، پمپهای فرآیندی، شیرهای دستی، شیرهای برقی ESDV و MOV در خارج از کشور، عملیات حمل این تجهیزات به مقصد سایت پروژه پتروشیمی بدر شرق بهزودی آغاز میشود.به گفته انصاری، سیستم کنترل واحد متانول طرح پتروشیمی بدر شرق که از سوی سازندگان شناختهشده خارجی طراحی و ساخته شده است پس از انجام تستهای کارخانهای و اطمینان از صحت عملکرد آن، هفته جاری به مقصد ایران بارگیری و حمل میشود.همچنین بزرگترین کمپرسور واحد متانول این طرح (کمپرسور سینگز) آماده انجام تستهای عملکردی و نهایی کردن مراحل مونتاژ در چین است که با برنامهریزی انجامشده و پس از انجام تستهای لازم، به محل طرح حمل میشود.۱۰ پمپ فرآیندی از دیگر اقلام ساختهشده واحد متانول طرح پتروشیمی بدر شرق در کشور چین است که هماکنون مراحل بازرسی پمپها در حال انجام است و بهزودی حمل آنها به مقصد سایت آغاز خواهد شد.به گفته مدیرعامل شرکت پتروشیمی بدر شرق، بخش اول شیرهای دستی (AG Valves) نیز پس از انجام تستهای لازم و اطمینان از عملکرد صحیح شیرها در حال بستهبندی برای حمل به ایران است، همچنین با پیگیریهای انجامشده، شیرهای برقی MOV و ESDV نیز مراحل تست کارخانهای خود را گذراندهاند و مذاکرات برای چگونگی حمل آنها در حال انجام است.همه آنالایزرهای طرح پتروشیمی بدر شرق در داخل کشور ساخته شدهاند که حدود ۸۰ درصد این تجهیزات به سایت حمل شده و مابقی نیز در حال انجام تستهای عملکردی است.
فاز نخست طرح پتروشیمی بدر شرق در شهرک پتروشیمی مکران منطقه آزاد چابهار در حال اجراست که پس از بهرهبرداری، سالانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول را برای استفاده در زنجیره محصولات پاییندست تولید خواهد کرد.
سرمایه گذاری ۳ هزار میلیارد ریالی
در برق رسانی روستایی خوزستان
علی خدری مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خوزستان از سرمایهگذاری بیسابقه ۳ هزار و ۳۳۸ میلیارد ریالی در بخش برقرسانی روستایی استان طی یک سال گذشته خبر داد.به گفته خدری، این رقم نه تنها بالاترین میزان سرمایهگذاری در مقایسه با سایر شرکت های برق استانها است، بلکه در مقایسه با سال قبل نیز با رشد چشمگیر ۱۳۰۰ میلیارد ریالی همراه بوده است.وی با اشاره به اینکه این سرمایهگذاری عظیم منجر به بهسازی شبکه برق ۳۰۰ روستا در مناطق مختلف استان شده است، افزود: «بهسازی خطوط اصلی برقرسانی به روستاها نیز از دیگر اقدامات مهم شرکت بوده است. همچنین، با هدف تامین برق پایدار برای عشایر کوچرو، ۱۴۰۰ خانوار عشایری به سیستمهای خورشیدی قابل حمل مجهز شدهاند.این مقام صنعت برق استان در ادامه با بیان این که پروژه های برق رسانی در حوزه های مختلف اجرا شده، اظهار کرد: ۲۰۰ کیلومتر شبکه فشار متوسط، ۳۶۰ کیلومتر شبکه فشار ضعیف و نصب ۳۵۴ دستگاه ترانسفورماتور، بخشی از اقدامات اجرا شده در نقاط مختلف استان به خصوص در بخش روستایی بوده است.خدری اضافه کرد: برق رسانی به ۱۴ روستای فاقد برق، اصلاح و بهینه سازی شبکه های داخلی ۳۵۰ روستا، اصلاح و بهسازی ۲۲ فیدر خطوط ۳۳ و ۱۱ کیلو ولت خارج از شهر، توسعه شبکه برای متقاضیان جدید و فروش انشعاب در ۶۷ روستا، اصلاح شبکه های داخل شهر جهت رفع ولتاژ مناطق شهری در کل استان و همچنین احداث فیدر و رینگ بین خطوط جهت گذر از پیک ۱۴۰۳ در سطح استان، عنوان پروژه های اجرا شده در نقاط مختلف است. خدری، این اقدامات را گامی بزرگ در راستای تحقق عدالت در دسترسی به انرژی برق و بهبود کیفیت زندگی روستاییان دانست.مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خوزستان، تأکید کرد: شرکت توزیع نیروی برق خوزستان با تمام توان به دنبال ارتقاء زیرساختهای برقرسانی در استان و کاهش خاموشیها است.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
معاون وزیر نیرو: ۳۵ همت برای توسعه تجدیدپذیرها و بهینه سازی مصرف تخصیص یافت
معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران (ساتبا) گفت: نزدیک به ۳۵ هزار میلیارد تومان برای توسعه تجدیدپذیرها و بهینه سازی مصرف اختصاص داده شد.
«محسن طرزطلب» روز (سهشنبه) در ششمین همایش انرژیهای تجدیدپذیر در شرکت برق منطقهای تهران افزود: تلاش می شود این منابع برای سال آینده بیشتر شود.
وی ادامهداد: اکنون حمایت های بی نظیری از توسعه تجدیدپذیرها انجام میشود و هم دولت و هم مجلس در این موضوع پای کارند.
معاون وزیر نیرو خاطرنشانکرد: براین اساس امسال باید قدم های خوبی برداشته شود.
طرزطلب خاطرنشان کرد: اگر امسال برای توسعه تجدیدپذیرها اقدام جدی نشود سال های آینده مشکلات بزرگ تر خواهد بود.
وی راهبرد و سیاستگذاری انجام شده سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق(ساتبا) را در مسیر افزایش تولید بر مبنای واحد مگاوات برشمرد و گفت: البته در برنامه هفتم توسعه احداث ۱۲ هزار مگاوات برق تجدیدپذیر دیده شده است، اما انتظارات سرمایه گذاران بیش از هدفگذاری برنامه هفتم توسعه است.
معاون وزیر نیرو ادامه داد: سرمایه گذاران برای تولید ۳۰ هزار تا ۵۰ هزار مگاوات درخواست داده اند که تلاش می شود با ایجاد فرایندهایی، سرمایه گذاری این حوزه تسهیل و تسریع شود.
طرزطلب ضمن اشاره به برنامه ساتبا در بخش کولر آبی و گازی در حوزه بهره وری در آینده نزدیک خاطرنشان کرد: بزودی درباره آن اطلاع رسانی بیشتر صورت می گیرد.
وی، از صدور «شناسه یکتا» برای پروژه های ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید توسط سازمان برنامه خبر داد.
شناسه یکتا کدی ۱۸ رقمی است که به شما امکان استعلام از آخرین وضعیت سند ملکی مربوط را میدهد. این شناسه مانند شناسنامه یا کد ملی منحصر به فرد است و پس از دریافت یک سند ملکی و طی کردن مراحل مربوط ثبت سند در سامانه ثبت اسناد و املاک کشور، در اختیار مالکان قرار میگیرد.
رئیس ساتبا گفت: نامهای به صندوق توسعه ملی و بانک مرکزی ارسال شده است که بر اساس آن الحاقیه ای برای قراردادهای سرمایه گذاری قرار داده شود تا سرمایه گذاران اجازه پیدا کنند درصورت پرداخت نشدن منابع از محل ماده ۱۲، برق تولیدی را به صنایع بفروشند و یا آن را صادر کرده و یا به بورس سبز عرضه کنند تا از سرمایه گذاری در این حوزه مطمئن شوند.
طرزطلب از اختصاص منابع در اختیار دولت با عنوان «منابع اعتباری خط چین» برای بخش خصوصی خبر داد و گفت: ساز و کار آن بزودی اعلام می شود.
وی با بیان اینکه با مجوز وزیر نیرو، قرارداد خرید تضمینی برق تجدیدپذیر توسعه خواهد یافت، خاطرنشان کرد: در حال حاضر خرید تضمینی برق تا سه مگاوات محدود شده که به تدریج از سه مگاوات تا ۱۰ مگاوات افزایش مییابد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
اخبار
معاون حفاظت و بهرهبرداری حوضه آبریز کارون :
عملکرد مطلوب 19سد حوضه کارون بزرگ در سال آبی که گذشت
معاون حفاظت و بهرهبرداری حوضه آبریز کارون گفت: عملکرد سدهای زنجیرهای حوضه کارون در سال آبی ٠٣ ـ ١۴٠٢ بسیار مطلوب بوده و علیرغم کاهش ۲۵ درصدی ورودی مخازن نسبت به شرایط نرمال، تمام نیازهای پایین دست اعم از شرب، کشاورزی، صنعت و زیست محیطی را به نحو بهینه تأمین کرده است.
حمیدرضا سوری معاون حفاظت و بهرهبرداری حوضه آبریز کارون بزرگ اظهار داشت: هر ساله در بخش مدیریت آبهای سطحی این حوضه، برنامههای مدیریت منابع و مصارف مخازن اصلی با همکاری شرکتهای آب منطقهای و شرکت توسعه منابع آب نیروی ایران تنظیم و بهمنظور اجرا، ابلاغ میشود.
وی ادامه داد: این برنامه با بهرهگیری از امکانات و زیرساختهای موجود، بهویژه رصدخانه سازمان آب و برق خوزستان بهصورت روزانه مورد پایش و ارزیابی قرار گرفته و در صورت نیاز بازبینی و اصلاح میشود.
سوری در این زمینه افزود: در حوضه آبریز کارون بزرگ، ۱۹ سد فعال در حال بهرهبرداری وجود دارد که با حجمی معادل ۱۵.۶ میلیارد مترمکعب بیش از یک سوم منابع آبی کشور را در بر میگیرد.
معاون حفاظت و بهرهبرداری حوضه آبریز کارون بیان داشت: بهعلاوه، این حوضه با ظرفیت بیش از ۹ هزار مگاوات انرژی برقابی که معادل ۷۵ درصد ظرفیت برقآبی کشور است، نقشی حیاتی در تأمین نیاز شبکه برق کشور بهویژه در ساعات پیک ایفا میکند؛ لذا برقراری تعادل میان آب رهاسازی شده از مخازن برای اخذ انرژی و نیز حفظ ذخایر آبی به منظور تأمین نیازهای آتی حوضه، از پیچیدگیهای برنامهریزی و مدیریت مخازن این حوضه بهشمار میآید.
این گزارش حاکی است حجم مخازن سدهای کارون بزرگ در ابتدای سال آبی جدید، ۹ هزار و ۵۰۰ میلیون مترمکعب است که نسبت بهمدت مشابه در سال گذشته، حدود یکصد میلیون مترمکعب افزایش دارد و حتی در صورت وقوع کم بارشی در فصل پاییز، همه مصارف و نیازهای پایین دست قابل تأمین خواهد بود.
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی اعلام کرد:
افزایش ۳۹ درصدی تحویل سوخت نیروگاهی در سال ۱۴۰۳
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران با اشاره به تولید حداکثری بنزین و نفتگاز برای تأمین سوخت زمستانی و افزایش ۳۹ درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی در سال ۱۴۰۳ گفت: هماهنگیهای لازم بیندستگاهی و درون دستگاهی برای تأمین سوخت زمستانی انجام شده است و این شرکت برای تأمین سوخت زمستانی آمادگی کامل دارد.
کرامت ویسکرمی با اشاره به انجام هماهنگیهای لازم بیندستگاهی و زیرمجموعهای در وزارت نفت برای تأمین مطلوب سوخت زمستانی بیان کرد: برنامهریزی لازم برای تولید حداکثری فرآورده و توزیع آن بین مصرف کنندگان مختلف در اقصی نقاط کشور در مجموعه شرکت ملی پالایشوپخش فرآوردههای نفتی و پالایشگاهها انجام شده است.
وی افزود: یکی از راهکارهای رفع چالش ناترازی، افزایش حداکثری تولید در میادین گازی در حوزه بالادستی و تولید گاز و فرآوردههای نفتی در حوزه پائیندستی است که امیدواریم تا پایان زمستان نیز استمرار یابد و بتوانیم سوخت موردنیاز زمستانی را به شکلی مطلوب تأمین کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی درباره حجم مصرف بنزین کشور گفت: شهریور امسال بهصورت میانگین، روزانه ۱۳۳ میلیون لیتر بنزین در کشور توزیع شده که بیسابقه است. میانگین مصرف روزانه بنزین در هفته نخست مهر نیز به ۱۲۸ میلیون لیتر رسیده که باز هم رقمی بزرگ بهشمار میرود و کاهش چشمگیری نیافته است.
ویسکرمی اعلام کرد: میانگین مصرف روزانه بنزین از ابتدای امسال تا هفتم مهر ۱۲۴.۵ میلیون لیتر بوده است که این رقم در مقایسه با مدت مشابه پارسال با ۱۱۶ میلیون لیتر، ۷.۲ درصد رشد داشته است.
وی افزود: از ابتدای امسال تا هفتم مهر، بهطور میانگین روزانه ۱۰۹.۶ میلیون لیتر نفتگاز در مجموع بخش نیروگاهی و غیرنیروگاهی توزیع شده است که این عدد در مقایسه با مدت مشابه پارسال با ۱۰۳.۸ میلیون لیتر، ۵.۶ درصد رشد یافته است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی درباره توزیع سوخت نیروگاهی تصریح کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا هفتم مهر در مجموع نفتگاز و نفتکوره ۳۹ درصد افزایش تحویل سوخت مایع به نیروگاهها داشتیم.
ویسکرمی بیان کرد: نیروگاههای حرارتی جزو صنایع انرژیبر عمده هستند که سوخت عمده آنها، گاز طبیعی است و سوخت پشتیبان نفتگاز یا نفتکوره است. از ابتدای سال، ذخیرهسازی سوخت مایع در نیروگاهها آغاز میشود، امسال بیش از سال قبل تحویل نفتگاز و نفتکوره به نیروگاهها انجام شده است.
وی گفت: برای تولید پایدار کارخانههای سیمان نیز که هر ساله با محدودیت گاز طبیعی روبهرو هستند، برنامهریزی مناسب انجام و از تابستان نشستهای مختلف با انجمن تولیدکنندگان سیمان و وزارت صمت برگزار و هماهنگیهای لازم در «کارگروه ویژه نفتکوره» در زمینه تسهیل در خرید و... شده است و شرایط نیز برای ذخیرهسازی سوخت پشتیبان از شهریور برای ایام پیک مصرف زمستانی تسهیل شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی اعلام کرد: قیمت سوخت مایع تحویلی به کارخانههای سیمان در موارد محدودیت عرضه گاز، قیمت یارانهای و متناسب با قیمت گاز طبیعی است.
ویسکرمی به ذخیرهسازی مناسب سوخت نفتسفید روستایی از ابتدای شهریور اشاره کرد و گفت: هیچ کمبودی برای تأمین سوخت در مناطق روستایی وجود ندارد؛ موجودی ذخایر نفتسفید کشور مناسب است و از فصل تابستان، ذخیرهسازی در مناطق سختگذر انجام شده است و طبق دستورعملهای اقلیم شرکت ملی گاز، نفتسفید موردنیاز روستاییان به روش الکترونیک توزیع خواهد شد.
وی یادآور شد: حدود ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار خانوار روستایی، شهری و عشایری نفتسفیدسوز داریم که طبق روند هرساله سوخترسانی به این مناطق در ایام سرد سال انجام خواهد شد.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق اهواز؛
بیش از سه هزارو ۹۰۰ اشکال فنی خطوط برق اهواز شناسایی و اصلاح شد
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق اهواز گفت: سه هزارو ۹۶۶ اشکال فنی شبکه ناشی از همزمانی گرمای شدید و افزایش بار مصرف روی خطوط شبکه فشار متوسط، از ابتدای سالجاری تاکنون در راستای تامین برق مطمئن و پایدار به مردم، در کلانشهر اهواز شناسایی و اصلاح شد.
محمدفراتی بیان کرد: از ابتدای سالجاری تاکنون با برنامه ریزی صورت گرفته، توسط گروههای ویژه کار با خطوط برقدار، پنج هزار نقطه کار شناسایی شد که تعداد سه هزارو ۹۶۶ اشکال فنی روی تجهیزات شبکه برق رفع شد و تجهیزات مورد تعویض قرار گرفت.
وی افزود: در مجموع برای عملیاتهای انجام شده، یک هزارو ۳۴۷ دستورکار فنی صادر و سه هزارو ۸۰۰ نفر ساعت نیروی تکنسین فنی برق به کار گرفته شده است.
فراتی با بیان اینکه خدمت رسانی به شهروندان جز وظایف اصلی این شرکت است و مجموعه صنعت برق به صورت شبانه روزی تلاش میکند تا بتواند برق مطمئن و پایداری را برای شهروندان فراهم کند اظهار کرد: به منظور خدمات رسانی هرچه مطلوبتر به مشترکین لازم است به صورت مستمر طول خطوط بازبینی شوند که در این راستا با برنامهریزی های فنی از سوی معاونت بهره برداری و دیسپاچینگ با انجام بازدیدهای میدانی به وسیله دستگاههای تخصصی، موارد مشکوک و معیوب ثبت اطلاعات میشوند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق اهواز ادامه داد: یکی از مهمترین عملیات های فنی روی شبکه ۱۱ و ۳۳ هزار ولت یا خطوط فشار متوسط، ترموویژن یا عملیات گرمانگاری است که به وسیله دوربینهای مجهز، اتصالات سست و یا نشتیهای جریانی روی برخی از تجهیزات شناسایی میشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تامین برق در شرایط فعلی با توجه به ناترازیها ناشی از افزایش بار مصرف از سوی برخی مشترکین بی ملاحظه، حفاظت از شبکه را دچار مشکل کرده و امسال نیز به علت افزایش گرمای هوا وضعیت بسیار دشورای را داشتیم که با تلاش مجموعه صنعت برق و اجرای ۱۸۰ طرح ابلاغی از سوی وزارت نیرو توانستیم با کمترین میزان حادثه تابستان ۱۴۰۳ را پشت سر بگذاریم.
کلانشهر اهواز با بیش از یک هزار و ۸۰۰ مشترک در بخش صنعت، یک هزارو ۴۰۸ مشترک در بخش کشاورزی و ۸۹ هزار و ۸۶۶ مشترک در سایر بخش ها، پس از تهران دومین کلانشهر پر مصرف کشور است.
جلوگیری از رسوب مواد در لولههای انتقال نفت با یک نانوافزودنی
امیر شیخی، محقق ایرانی و همکارانش در دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا نانومحصولی را مهندسی کردند که میتواند مانع از تشکیل رسوب در خطوط انتقال نفت شود، این محصول در صنایع موادغذایی و آرایشی نیز قابل استفاده است.
در فرآیند استخراج نفت، تجمع مواد معدنی صلب در داخل لولهها و تجهیزات میتواند باعث آسیب جدی عملیاتی، مسائل ایمنی مانند انفجار لوله و خسارات اقتصادی قابل توجهی شود. با این حال، روشهای فعلی برای رسوبزدایی تجمع مواد معدنی میتواند روی محیط زیست تأثیر منفی بگذارد. محققان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا نانوذراتی ساختهاند که میتواند از رسوب جلوگیری کند و امولسیونهای رایج را تثبیت کند و فرآیندهای استخراج نفت را کارآمدتر کرده و آسیب آن را برای محیط زیست کمتر کند. این ماده همچنین میتواند در تجهیزات دیگری که امولسیونهای آب-روغن را مدیریت میکنند، استفاده شود.
امیر شیخی، دانشیار و نویسنده مقاله مربوط به این کار، گفت: هدف ما این بود که با چالش تشکیل کربنات کلسیم، در سیستمهای دو فازی نفت-آب که در صنایع متعدد مبتنی بر آب، مانند بخشهای نفت و گاز سروکار دارد، مقابله کنیم.
در بسیاری از صنایع مانند نفت و گاز، داروسازی، آرایشی و بهداشتی و مواد غذایی، آب به همراه فازی مانند روغن یا حلال آلی وجود دارد که قادر به مخلوط شدن با آب نیست. این مواد یک سیستم دو فازی ایجاد میکنند. به گفته شیخی، اگر این سیستم جرمگیری نشود، ممکن است خطرات عملیاتی و ایمنی جدی ایجاد کند، زیرا لولهها را مسدود میکند و تجهیزات را از بین میبرد.
شیخی گفت: محلولهای ضد جرمگیری فعلی یا اثرات نامطلوب زیستمحیطی دارند یا فقط در محیطهای آبی تک فاز کار میکنند.
برای حل این مشکل، شیخی و تیمش ابتدا نانوذره مبتنی بر سلولز به نام نانوبلورهای سلولز مودار آنیونی (AHCNC) را سنتز کردند که قادر به جلوگیری از تشکیل رسوب بود، اما قادر به تثبیت امولسیون آب در روغن نبود. آنها سپس نوع جدیدی از نانوذرات چندمنظوره به نام نانوبلورهای سلولز مودار آمفیفیلیک (AmHCNC) را با خواص شیمیایی و ساختاری منحصربهفرد ایجاد کردند که نه تنها از تشکیل رسوب جلوگیری میکند، بلکه امولسیونهای آب در روغن را که رایج هستند، تثبیت میکند.
شیخی میگوید: نوآوری ما در نانومهندسی نوعی از نانوذرات AmHCNC است که به طور همزمان از تشکیل رسوب جلوگیری میکند و امولسیونهای آب در روغن را از طریق مکانیسم Pickering تثبیت میکند. این ذرات ضد رسوب بر پایه زیستی، ایمن و مقرون به صرفه هستند و راه حلی پایدار برای مشکل صنعتی ارائه میدهند.
این محققان اکنون به دنبال شرکای صنعتی هستند تا فناوری خود را در محیطهای واقعی مانند بازیافت نفت آزمایش کنند تا عملکرد آن را در مقیاس بزرگتر ارزیابی کنند. آنها همچنین قصد دارند کاربردهای این فناوری را در سایر صنایع مانند لوازم آرایشی و مواد غذایی بررسی کنند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.