شماره: 2513 / ۱۴۰۳ شانزدهم دي

تعداد بازدید : 0
اخبار
معافیت خودروهای باری ایرانی از عوارض عبوری ازبکستان
ازبکستان خودروهای باری ایرانی را در سال ۲۰۲۵ از هزینه های حمل ونقل معاف کرده است. این در قانون بودجه دولتی ازبکستان برای سال ۲۰۲۵ منعکس شده است. این تصمیم بر اساس توافق متقابل بین دو کشور با هدف تقویت روابط تجاری دوجانبه اتخاذ شده است.در عین حال، ازبکستان هزینههای ترانزیت سایر وسایل نقلیه باری خارجی را به روز کرده است. وسایل نقلیه از افغانستان کمترین هزینه ۵۰ دلار را پرداخت خواهند کرد، در حالی که نرخهای عمومی برای سایر کشورها ۴۰۰ دلار باقی مانده است.طبق اعلام ترند، ازبکستان ساختار هزینه اضافی را برای وسایل نقلیه باری خارجی با اضافه وزن و بزرگی که از قلمرو خود عبور میکنند در سال ۲۰۲۵ اعلام کرده است. این هزینه اضافی علاوه بر هزینههای حمل ونقل استاندارد که مرتبط به مبدا وسیله نقلیه از ۵۰ تا ۴۰۰ دلار متغیر است، اعمال میشود.
افزایش ۳۱ درصدی
ترانزیت کالا از مسیر ایران
طبق اعلام رئیس گمرک، ترانزیت خارجی از مسیر ایران در ۹ ماهه سال جاری با ۳۱ درصد افزایش به رقم ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسید.فرود عسگری - معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی - گفت: گمرکات شهیدرجایی، پرویزخان و باشماق سه گمرک عمده مبدأ ترانزیت بودند که در ۹ ماهه سالجاری بیشترین میزان کالاهای ترانزیتی در بین گمرکات مبدأ را به خود اختصاص دادند.عسگری اظهار کرد: در این مدت ۴.۴ میلیون تن کالا از مبدأ گمرک منطقه ویژه شهید رجایی، ۳.۸ میلیون تن از گمرک پرویزخان و ۲.۳ میلیون تن از مبدأ گمرک باشماق انجام گرفته است. به گفته وی، در مجموع ۱۰.۵ میلیون تن از کل ترانزیت خارجی از مسیر ایران در این مدت، از مبدأ گمرکات منطقه ویژه شهیدرجایی، پرویزخان و باشماق بوده است.
شرایط بخشودگی مودیان دارای محکومیت قطعی جرایم مالیاتی
سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرد: شرایط بخشودگی مؤدیان دارای محکومیت قطعی جرایم مالیاتی در صورت پرداخت یا ترتیب پرداخت مالیات و نداشتن محکومیت قطعی به جرایم مالیاتی طی پنج سال اخیر، فراهم شد.در این بخشنامه که امروز شنبه منتشر شد، شرایط بخشودگی مؤدیان دارای محکومیت فرار مالیاتی مرتبط با موضوع ماده 274 قانون مالیاتهای مستقیم اعلام شده است.مطابق مفاد این بخشنامه، طبق رای اکثریت اعضای شورای عالی مالیاتی، بخشودگی جرائم مالیاتی (به استثنای بند چهار بخشنامه اخیر سازمان) شامل مؤدیانی که در اجرای تبصره (2) ماده 274 قانون مالیاتهای مستقیم علیه آنان از طرف سازمان اعلام جرم و اقامه دعوی نزد مراجع قضایی صورت گرفته است، نسبت به سال مربوطه جاری نیست.طبق این بخشنامه، چنانچه پیش از صدور قرار نهایی (کیفر خواست)، پرداخت یا ترتیب پرداخت مالیات از جانب مؤدی که محکومیت قطعی به جرایم مالیاتی در پنج سال گذشته نداشته صورت گیرد، بنا بر تشخیص اداره کل امور مالیاتی مربوطه بیانگر حسن نیت مؤدی است و بخشودگی را ممکن می سازد

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
در آخرین ماه از سال مالی رقم خورد؛
پایانی خوش برای شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین
درآمد تجمیعی شرکت معدنی و صنعتی گهر زمین از آغاز سال مالی (سال مالی منتهی به آذرماه ۱۴۰۳) تا پایان آذرماه ۱۴۰۳ به حدود ۵۲ هزار و ۸۹ میلیارد تومان رسیده است.در نهمین ماه سال ۱۴۰۳ و دوازدهمین ماه سال مالی (سال مالی منتهی به آذرماه ۱۴۰۳)، این شرکت موفق به کسب درآمدی معادل ۵ هزار و ۲۰۵ میلیارد تومان از فروش محصولات خود در بازارهای داخلی و خارجی شد. این رقم نسبت به ماه گذشته ۱۵ درصد افزایش و نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۱۲۴ درصد رشد داشته است.درآمد ماهانه “کگهر” در این دوره یکماهه، بالاتر از میانگین درآمد ۱۱ ماهه سال جاری و ۱۲ ماهه سال مالی ۱۴۰۲ بوده و به میزان ۹۵۴ میلیارد تومان بیشتر از میانگین درآمد ۱۱ ماهه سال جاری و به میزان ۲ هزار و ۷۲ میلیارد تومان بالاتر از میانگین درآمد ۱۲ ماهه سال گذشته ثبت شده است.در مجموع، درآمد تجمیعی شرکت معدنی و صنعتی گهر زمین از آغاز سال مالی (سال مالی منتهی به آذرماه ۱۴۰۳) تا پایان آذرماه ۱۴۰۳ به حدود ۵۲ هزار و ۸۹ میلیارد تومان رسیده است. قابل ذکر است که درآمد تجمیعی “کگهر” در این دوره ۱۲ ماهه نزدیک به ۳۸ درصد، نسبت به ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲ رشد داشته است.
با حضور وزیر صمت صورت گرفت
بهرهبرداری از کارخانه کلاف سرمد ابرکوه با سرمایهگذاری چادرملو
کارخانه کلافسازی سرمد ابرکوه با ظرفیت تولید ۴۵۰ هزار تن کلاف فولادی در آیینی با حضور «دکتر سیدمحمد اتابک» وزیر صمت و معاونان وی و «دکتر فرید دهقانی» مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو به بهرهبرداری رسید.در مراسم افتتاح طرح فولاد سرمد ابرکوه که با سرمایهگذاری شرکت معدنی و صنعتی چادرملو و شرکت توسعه معادن و فلزات در شهرستان ابرکوه صورت گرفت، علاوه بر سید محمد اتابک وزیر صمت، معاونان وزیر، استاندار یزد، نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی و فرید دهقانی مدیرعامل شرکت چادرملو حضور داشتند.شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه به عنوان یکی از واحدهای تجاری فرعی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با ۵۲ درصد مالکیت در راستای اجرای طرح های صنعتی خود و به منظور تکمیل سبد محصولات تولیدی واحد نورد و به دلیل تعداد اندک واحدهای کلافسازی در کشور و تقاضای بازار برای این محصول، به احداث یک واحد کلافسازی اقدام کرد.بر اساس این گزارش، این واحد کلاف سازی با ظرفیت اسمی سالیانه ۴۵۰ هزار تن با هدف تولید مفتول و کلاف فولادی از سایر ۵/۵ تا ۱۶ میلیمتر از نوع آجدار و ساده در شهرستان ابرکوه بهره برداری شده است.این پروژه با سرمایهگذاری ۵۲۵ میلیارد تومانی به سرانجام رسیده و شرایط اشتغال مستقیم ۵۰ نفر و اشتغال غیرمستقیم ۲۵۰ نفر را پس از بهرهبرداری فراهم می کند.یادآور میشود شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه به عنوان یکی از فعالان بخش معدن و صنایع معدنی در راستای اجرای طرحهای صنعتی خود با توجه به زیرساخت های موجود و به منظور تکمیل سبد محصولات تولیدی و همچنین بازار خوب داخلی و صادراتی کلاف، به ساخت این واحد پیشرفته فولادی اقدام کرده است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
هدفگذاری ترانزیت ۱۰ میلیون تنی ایران و روسیه
وزیر راه و شهرسازی در نشست مشترک با همتای روس بر دستیابی به هدف ترانزیت ۱۰ میلیون تن بار در مسیر کریدور شمال - جنوب تاکید کرد.
روز (شنبه، ۱۵ دی) نشست مشترک «فرزانه صادق» وزیر راه و شهرسازی و «رمان استاراویت» وزیر حمل و نقل فدراسیون روسیه به صورت ویدئو کنفرانس به منظور بررسی تفاهمنامه ساخت راه آهن رشت - آستارا و توسعه همکاریهای حمل و نقلی در قالب کریدور شمال - جنوب برگزار شد.
در ابتدای این نشست وزیر راه و شهرسازی کشورمان ضمن تبریک سال نو میلادی به دولت و ملت روسیه، ابراز امیدواری کرد که سالی توأمان با صلح و آرامش، همچنین تعمیق روابط دو کشور در پیش باشد.
وزیر راه و شهرسازی کشورمان ضمن ابراز خرسندی از برگزاری جلسات بررسی ساخت راه آهن رشت - آستارا به صورت منظم با حضور نمایندگان دو کشور به تنظیم تفاهمنامه همکاری مشترک و نیز تهیه نقشه راه ۲۰۲۵ که امروز در اختیار طرف روس قرار میگیرد، اشاره و پیشنهاد کرد که هر دو مورد همزمان در تاریخ مشخص به امضا برسند.
صادق در ادامه به توسعه روابط همکاریهای حمل و نقلی میان دو کشور در قالب کریدور شمال-جنوب اشاره و تاکید کرد: طبق توافقات انجام شده میان دو کشور در سنوات گذشته، دستیابی به هدف ترانزیت ۱۰ میلیون تن بار در مسیر کریدور شمال-جنوب ضرورت دارد و باید ظرفیت ۲۰ میلیون تنی ترانزیت در مسیرهای فعلی کریدور شمال-جنوب ذیل شقوق ریلی، جادهای و دریایی، فعال شود.
وی همچنین به فعال شدن شاخه شرقی کریدور شمال-جنوب و ضرورت انجام اقدامات اجرایی در اسرع وقت، تشکیل کمیته حمل و نقل و امور گمرکی سه جانبه میان ایران-روسیه-آذربایجان، لزوم تسهیل صدور ویزا برای رانندگان ناوگان ایرانی، افزایش ظرفیت کشتیرانی تجاری (بار) و گسترش خطوط مسافری در دریای خزر تاکید کرد.
صادق دستیابی به نقشه راه جامع حمل و نقلی میان دو کشور را دستاورد بزرگی دانست که از سوی وزارتخانههای دو کشور در دست اقدام قرار دارد.
در ادامه این نشست رمان استاراویت وزیر حمل و نقل فدراسیون روسیه ضمن قدردانی از وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران به خاطر برگزاری جلسات منظم و پربار قبلی، با تمامی موارد اعلامی در این جلسه موافقت خود را اعلام کرد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 1
اخبار
وزیر صمت:
تولید، پاسخگوی مسایل راهبردی کشور است
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: تولید باید در هرشرایطی ارزش و جایگاه خود را در کشور حفظ کند زیرا تولید مسیرهای بسته را باز میکند و پاسخگوی مسایل راهبردی کشور است.
«سیدمحمد اتابک» روز شنبه در آیین افتتاح یک واحد الیاف در میبد افزود: ۲ درصد تولید ناخالص ملی سهم استان یزد است که مبین جایگاه تولید در این استان است.
وی با بیان اینکه باید تدابیری اندیشیده شود تا مردم یزد از این منابع استفاده بیشتری ببرند، اضافه کرد: تولید باید در تمام شرایط ارزش خود را حفظ کند و این ارزش در استان یزد به خوبی حفظ شده است.
وزیر صمت با بیان اینکه استان یزد در زمینه صنایع نساجی، فولاد و معدن و بسیاری از زمینههای دیگر دارای ارزش افزوده خوبی است، خاطرنشان کرد: کارآفرینان این استان در زمینه استفاده از ظرفیتهای بخش صنعت عملکرد قابل توجهی دارند.
واحد تولیدی الیاف با ظرفیت تولید سالانه ۱۶ هزار تن، تامین کننده مواداولیه واحدهای تولیدی البسه و پوشاک، کالای خواب، مبل و اسباب بازی و واحدهای چرم سازی است و در زمینی به مساحت ۶ هکتار با سرمایهگذاری ثابت پنج هزار و ۶۶۰ میلیارد ریال اجرا شده است.
وزیر صمت صبح دیروز وارد استان یزد و با نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه یزد دیدار کرد و خط تولید کلافسازی فولاد سرمد ابرکوه و طرح توسعه ای یک واحد تولیدی نخ و الیاف و عملیات ساخت یک واحد فولادی با حضور وی افتتاح شد.
شرکت در نشست فعالان اقتصادی استان یزد از دیگر برنامه های سفر یکروزه وزیر صمت به استان یزد است.
پرداخت ۷۵۰ میلیون دلار برای افزایش تولید نفت تا پایان سال
عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی گفت: تامین مالی صندوق برای افزایش ظرفیت تولید ۲۵۰ هزار بشکه ای نفت خام نهایی شده که امسال ۷۵۰ میلیون دلار آن باید پرداخته شود.
میرمحمد صادقی عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی دیروز در نشست خبری اظهار کرد: طبق آمارهای ارائه شده، تقریباً در طول این ۱۴ سال ۶۰ طرح پتروشیمی و نفت و گازی را تأمین مالی کرده ایم. ۴۸ طرح نیروگاهی را معادل ۴.۸ میلیارد دلار یعنی حدود ۷ هزار مگاوات تأمین مالی کردیم. ۷ طرح در حوزه حمل و نقل و ۷ طرح در حوزه آب شیرین کن و انتقال آب داشتیم و ۲۱۱ طرح در دیگر بخشهای اقتصادی مانند دارو، کتشی، سرامیک و … داشته ایم؛ یعنی ۳۷۴ طرح در طول این سالها تأمین مالی شده به اضافه یک طرح خارجی و سه سرمایه گذاری خارجی که انجام شده است.
وی ادامه داد: ۳۸ میلیارد دلار مجموع این طرحها بوده است که حدود ۳۴ میلیارد دلار آنها پرداخت شده و حدود ۵ میلیارد دلار دیگر هم در حال پرداخت هستیم. در طول چند سال اخیر حدود ۱۱ میلیارد دلار از مطالبات خود را وصول کردیم زیرا هم طرحها به بهره برداری رسیدند و قابلیت پرداخت اقساط را دارند و روی وصول مطالبات هم تمرکز شده است.
عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی بیان کرد: در یک سال گذشته حدود ۲۴ طرح تسویه کامل شده است و پرونده آن بسته شده است و با متقاضی و بانک توانستیم برای آن راه حلی پیدا کنیم تا پرونده طرحها بسته شود.میر محمد صادقی ادامه داد: در حوزه نفت و گاز برای تأمین مالی حدود ۲۶ میلیارد دلار در صندوق در حال مطالعه هستیم و بعضی از اینها مانند تولید ۲۵۰ هزار بشکه نفت خام نهایی شده و امسال ۷۵۰ میلیون دلار آن باید پرداخته شود. روی طرحهای مهم دیگری در حال مطالعه هستیم مانند طرح ذخیره سازی میدان خاگیان از این موارد است.
وی تصریح کرد: حدود ۳ و نیم میلیارد دلار از اینها باید در سال ۱۴۰۴ مورد استفاده قرار گیرد. حدود ۱.۴ دهم میلیارد دلار سهم تأمین مالی صندوق برای نیروگاهها است و این آمار مخصوص طرحهایی است که به دست ما رسیده است و این آمارها به روز خواهد شد.
همچنین عیوض لو عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی در ادامه تشریح عملکرد صندوق توسعه ملی گفت: اساس صندوق توسعه ملی کار در حوزه سرمایه گذاری خارجی است. اولین طرح سرمایه گذاری خارجی در حوزه پتروشیمی را توانستیم اجرایی کنیم.
وی عنوان کرد: عرصه دوم این بود که تأمین مالی اعتبار خریدار را جا انداختیم. در این عرصه مهمترین خبر قابل بیان که از نگاه دولت هم مهم است خط اعتباری ۲ میلیارد یورویی در آفریقا است. قبل از آن هماهنگی با صندوق توسعه تجارت و بانک مرکزی انجام خواهیم داد. در حوزه آفریقا کار ۱۰۰ میلیون یورویی با ساحل عاج را هم پیش بردیم.
عضو هیئت عالی صندوق توسعه ملی گفت: تفهیم قرارداد اعتبار خرید برای طرف خارجی کمی زمان بر است. ما این تجربه را در ونزوئلا داشتیم. یک خط واحد ۵۰ میلیارد یورویی هم با قرقیزستان به توافق نهایی رسیده است. در حوزه تأسیس صندوقهای مشترک سرمایه گذاری مدل مشترکی را با روسیه پیش برده ایم و شماره گذاری مشترکی هم با کشور چین داریم که در مرحله مقدماتی است. در حوزه صندوق سرمایه گذاری ارزی را در خارج کشور دنبال میکنیم تا زمینه سرمایه گذاری از خارج با داخل هم فراهم شود.
کاهش قیمت گوشت گرم طی ماههای آینده
رئیس شورای تامین دام کشور با تاکید بر اینکه میزان ذخایر گوشت منجمد در سردخانهها بسیار بالا است، اظهار کرد: میزان زایشهای پاییزی بسیار مناسب بوده و در شرایط ذخیره دام سنگین و سبک مناسبی قرار داریم و طی ماههای آینده شاهد کاهش قیمت گوشت گرم خواهیم بود.
منصور پوریان - رئیس شورای تامین دام کشور- با توجه به اتمام فصل زایش پاییزی دام، از آمار بالای زایش دام سبک و سنگین در فصل جاری خبر داد و اظهار کرد: اغلب زایشها در جنوب و جنوب غرب کشور و در فصل زمستان رخ میدهد؛ اما با این حال بر اساس گزارشها زایشهای فصل پاییز به اتمام رسیده و با توجه به سالم بودن زایشها و دو قلوزایی دامها که از جمله محاسن دام ایرانی است، جمعیت خوبی به جمعیت دامی ما اضافه شده است.
وی افزود: این جمعیت مناسب حکایت از افزایش جمعیت دام سبک ما دارد و به دنبال آن جمعیت کشتاری ما نیز افزایشی خواهد بود. هنگامی که این جمعیت پای کشتار افزایش مییابد ما شاهد افزایش عرضه گسترده دام و گوشت به بازار خواهیم بود. یکی از موضوعات مهمی که مطرح میشود، قیمت بالای دام طی سال گذشته است که از ابتدای تابستان شاهد کاهش قیمت دام سبک تا ۲۶۰ هزار تومان نیز بودیم و این در حالیست که قیمت دام سبک حتی به ۳۵۰ هزار تومان نیز رسیده بود.
پوریان با بیان اینکه علت کاهش قیمت دام سبک به دلیل عرضه گسترده دام در داخل بود، مطرح کرد: در حال حاضر وضعیت زایشها به گونهای است که ما شاهد بهبود وضعیت دام خواهیم بود و جمعیت بالایی را جهت کشتار خواهیم داشت. پس از اضافه شدن به گلهها و بالا رفتن عدد و تعداد دامهابسیاری از دامداران باید گلههای خود را متاسبسازی کنند چرا که در بهار جمعیت گلهها به حدی میرسد که گلههای جدید باید جایگزین دامهای سابق شوند؛ بنابراین ما در بهار شاهد عرضه بالای دام در کشورمان خواهیم بود چرا که جمعیت دامها نسبت به سال گذشته در بازه زمانی مشابه افزایش ۴۰ درصدی داشته است. این مسئله یک نشانه مثبت برای صنعت دام کشور در بخش سبک است.
وی ادامه داد: با این افزایش حجم دام طبیعتا با حجم مناسبی در دام سبک نیز مواجه خواهیم بود و این درحالیست که در فصل بهار نیز زایشها در مناطق سردسیر صنعت تولید ادامه دارد و از کیفیت و کمیت مناسبی نیز برخوردار خواهد بود. علت این افزایش جمعیت دامی نیز واردات و تامین گوشت تنظیم بازاری بود. این تامین گوشت به ویژه در تهران و البرز موجب شد تا گلههای مولد در کشور دست نخورده باقی بمانند و همین دست نخورده باقی ماندن آن موجب شد تا جمعیت دامی چه در گوساله و چه در گوسفند افزایش پیدا کند. با وجود اینکه شرایط نگهداری گوساله با گوسفند متفاوت است و بهطور مثال گوساله در فضای بسته نگهداری میشود، ولی همچنان حجم دام سنگین نیز نسبت به سال گذشته افزایش ۳۵ درصدی داشته است. جمعیت گوساله پای کشتار بسیار مناسب است و این شرایط نیاز به یک مدیریت مناسب دارد تا دامدار و تولیدکننده حمایت شوند.
رئیس شورای تامین دام کشور با تاکید بر اینکه گوشتهای منجمد در کف بازار یا ذخیره شده در سردخانه بسیار بالا است، اظهار کرد: جمع آوری این میزان از گوشت قرمز منجمد از کف بازار بسیار کار دشواری است؛ اما این جابه جایی گوشت قرمز که روزانه رخ میدهد چیست؟ اینکه فراوانی گوشت در تمام نقاط بازار در سراسر کشور فراوانی است. این نکته که این گوشتها منجمد هستند قابل چشمپوشی نیست، اما گوشتهای برزیلی در بخش گوسفندی و... نکته مثبتی که دارد که موجب میشود بازار خالی از گوشت نباشد و بهگونهای بازار تامین باشد و در این صورت بازار دچار تنش قیمتی نمیشود. اما ممکن است در کنار این مسئله دولت تصمیماتی بگیرد که سبب التهاب بازار شود و نه کمکی به بازار و نه کمکی به تولید نمیکند به طور مثال چند وقت گذشته، دولت برای خرید حمایتی در بخش گوشت منجمد قیمت ۴۲۰ هزار تومان را مشخص کرد و این در حالی بود که از بهمن ماه سال گذشته هیچ افزایش قیمتی در گوشتهای منجمد نداشتیم و این تصمیم موجب التهاب بازار شد درحالی که این خرید جهت تنظیم بازار نیست و صرفا برای حمایت از تولید داخل است.
وی ادامه داد: به این معنا که تولیدکننده ۵ تکه را در اختیار شرکت پشتیبانی قرار میدهد و جهت حمایت از تولید داخلی این گوشتها ذخیره میشود، اما با چه قیمتی آن را به فروش خواهد رساند؟ حتما با قیمتی بسیار پایینتر به بازار عرضه خواهد کرد و این مسئله دچار تنش در بازار میشود. حال نکته مهم دیگر این است که حجم این گوشتها در سردخانه بسیار زیاد است و به مرور نیز به تاریخ انقضا نزدیک میشوند؛ بنابراین باید دوباره همچون سابق در بازار خرید و فروش شوند. طی ۸ ماه اول سال گذشته حدود ۱۲۶ هزار تن گوشت قرمز وارد کشور شده و ۹۰ درصد این گوشت وارداتی منجمد و بیشتر آن گوشت گوساله است. در حال حاضر حدود ۶۵ تا ۷۰ هزار تن گوشت منجمد در بازار ذخیره شده که حجم بسیار بالایی است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 4
حلقه های مفقوده قانونمندی اقتصاد مرزی
اخبار صنعت-حسین کوثری: همین هفته پیش بود که رئیس جمهور با اشاره به آمار قاچاق روزانه سوخت گفت: هر چه با خودم کلنجار میروم میبینم که برای چنین هدر رفت منابعی، پاسخی برای مردم ندارم؛ جلوگیری از قاچاق سوخت و این شکل هدر رفت ثروت کشور، دستور صریح رهبر معظم انقلاب اسلامی و آزمون ولایتمداری یکیک ما مسئولان است.
مسعود پزشکیان در جلسه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با بیان اینکه روال موجود که باعث وقوع قاچاق روزانه چند 10 میلیون لیتر سوخت شده، یک فاجعه و گواه ناکارآمدی است، اظهار داشت: برای بنده نه حتی به عنوان رئیس جمهور، بلکه به عنوان یک شهروندی ایرانی نیز به هیچ وجه قابل قبول نیست که بگویند از چرخهای که تولید و توزیع آن در دست خود ماست، روزانه بین 20 تا 30 میلیون لیتر سوخت قاچاق میشود!
رئیس جمهور برنامهریزیهای بلندمدت برای حل این مشکل را نیز ناکارآمد توصیف کرد و با تاکید بر اینکه باید ظرف کوتاهی راهکارهای عملیاتی موثر برای رفع این معضل طراحی کنیم، افزود: وقتی چنین حجمی از سوخت قاچاق میشود و نمیتوانیم جلوی آن را بگیریم، آیا مردم از ما میپذیرند که برای مدیریت مصرف انرژی، گاز و برق صنایع را قطع کنیم!
پزشکیان با تاکید بر اینکه راهکار موثر رفع این مشکل این نیست که سراغ کسانی برویم که به هر دلیل، در حلقه پایانی در شکلگیری این معضل درگیر هستند و با تهدید معاش آنها، مشکل دیگری ایجاد کنیم، تصریح کرد: باید سرچشمههای ایجاد این وضعیت را اصلاح کنیم؛ به رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ماموریت میدهم که در یک بازه زمانی یک ماهه با برگزاری جلسات منظم و فشرده، موضوع را به تناسب بخشهای درگیر تقسیم، به شکل مجزا بررسی کارشناسانه کرده، منشا و ریشههای مشکل در هر بخش را شناسایی و برای آنها با کمک کارشناسان راهکارهای اجرایی طراحی کنند.
رئیس جمهور اضافه کرد: از همه ظرفیتهای کارشناسی از جمله دانشگاهیان و دانشجویان نیز در این مسیر کمک بگیرید، چرا که ذهن آنها به دلیل عدم درگیری در منافع و مضار این وضعیت بهتر میتواند مسائل را بررسی و راهکار ارائه دهد.
رئیس جمهور با بیان اینکه به جای تکرار این موضوع از پشت تریبون باید به دنبال رفع ریشهای آن باشیم، خاطرنشان کرد: هر دستگاهی در حوزه مسئولیت خود در زمینه جلوگیری از اتلاف منابع و ثروتهای کشور یک گام به جلو بردارد؛ به عنوان مثال، با جدیت برای شناسایی واحدها، خودروها، تجهیزات و هر بخش و دستگاهی که سهمیه سوخت دارد، اما یا فعال نیست، یا نتیجه فعالیتها و تولیدات آن به نسبت میزان سوخت یارانهای دریافتی به صرفه نیست و یا به میزان مقرر فعالیت ندارد، اقدام کنید.
پزشکیان با تاکید بر اینکه با اطمینان میگویم که قطعا جلوی این شکل اتلاف و قاچاق ثروتهای کشور را خواهیم گرفت، اظهارکرد: حتما باید از روشهای علمی تجربه شده برای مدیریت بهینه و صحیح سوخت بهره بگیریم. نیت بنده اصلاح و سامان بخشیدن به وضعیت اداره کشور است و در این مسیر اصلا برایم مهم نیست که مثلا در دور بعدی انتخابات رای بیاورم یا نه! به امید خدا و با پشتیبانی و همراهی مردم، حتما قوانین ناکارآمد و غیرقابل اجرا را اصلاح و مشکلات را رفع خواهیم کرد.
مبارزه با قاچاق سوخت نیازمند عزمی آهنین است
زنگ هشدار روزانه ۲۵ میلیون لیتر قاچاق فرآوردههای نفتی به صدا در آمده است؛ اگرچه تا دیروز حساسیت دوچندانی به اعلام آمار و ارقام مربوط به مقدار قاچاق سوخت وجود داشت، اما امروز چالش ناترازی، چنان بحرانی را ایجاد کرده که دیگر نمیتوان وجود بسیاری از واقعیات تلخ پیرامون شبکههای قاچاق سوخت را نادیده گرفت.
با یک حساب سرانگشتی میتوان پی برد که سوءاستفاده از منابع محدود انرژی، معادل ۲۰ درصد کل تولید روزانه فرآوردههای نفتی است. مصالح ناترازی به جای خود، حتی اگر کشور با تنگنای مصرف فرآوردههای نفتی نیز مواجه نبود، باید فکری عاجل به حال و روز زنجیره توزیع غیررسمی و پیشگیری از استمرار این مقدار انحراف انرژی در کشور شود.
اغلب کشورهای دنیا بهدنبال کاهش سهم سوختهای فسیلی از سبد سوخت انرژی هستند و همه ساله مبالغ هنگفتی نیز برای بهرهمندی از انرژیهای نو و تجدیدپذیر سرمایهگذاری میکنند. دور از ذهن نیست اگر بگوییم رقم ۲۵ میلیون لیتر قاچاق روزانه فرآوردههای نفتی در ایران معادل کل مصرف این کشورهاست. بهواقع سلطه سوختهای فسیلی بر صنعت انرژی کشور، بهطور قطع دیر یا زود عواقب جبرانناپذیری را به همراه خواهد داشت.
سهمیه سوخت دولتیها نیازمند بازنگری است
تولیدکننده عمده فرآوردههای نفتی، دولت است و جالب اینکه سهم بالایی از مقدار مصرف نیز به سازمانهای دولتی و شبهدولتی اختصاص دارد، از این رو سهمیه سوختی که به بخشهای مختلف تخصیص داده میشود، نیازمند بازنگری و نظارت جدی است.
در این باره نعمتالله نجفی، مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، مصرفکنندههای عمده فرآوردههای نفتی را بخشهای کشاورزی، حملونقل، نیروگاهها، شناورهای دریایی، صنایع و معادن و دیگر وزارتخانهها عنوان کرده و اصلیترین منشا قاچاق سوخت را بخش حملونقل دانسته و میگوید: ۵۰ درصد کل سوختی که قاچاق میشود، به فرآورده نفتگاز (گازوئیل) تعلق دارد.
بر اساس آخرین آمار و ارقام اعلامی از سوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، میانگین مصرف فرآورده گازوئیل، رقمی معادل ۱۲۰ تا ۱۲۵ میلیون لیتر در روز است که از این مقدار ۲۰ درصد آن یعنی ۲۵ میلیون لیتر، وارد شبکه توزیع غیررسمی میشود.
همانطور که اشاره شد، اصلیترین منشا قاچاق، بخش حملونقل است. مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران با استناد به آمار و ارقام دستگاههای متولی و اینکه چگونه پدیده قاچاق که بخش عمده آن نیز گازوئیل است، در این مسیر اتفاق میافتد، میگوید: وجود بارنامهها و باربرگهای صوری که در سیستم تغذیه میشود، این مقدار قاچاق را رقم زده است. در سال ۱۳۹۹ کل مقدار جابهجایی حمل بار رقمی معادل ۵۰۰میلیون تن بوده که مقدار سوخت تخصیصی برای این حجم از جابهجایی، تقریباً ۵۰ میلیون لیتر در روز ثبت شده، در حالی که در سال ۱۴۰۱، مقدار نقلوانتقال به ۵۰۵ میلیون تن افزایش یافته است، یعنی بهطور تقریبی ۲ درصد افزایش حجم انتقال انجام شده و برای این مقدار ناچیز حمل بار، رقمی افزون بر ۵۷ میلیون لیتر در روز سوخت اختصاص داده شده است. ضمن آنکه امسال این رقم به ۶۴ میلیون لیتر در روز رسیده است.
نبود تناسب منطقی میان بارنامه و مقدار پیمایش، شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران را بر آن داشت تا طرحی را بهمنظور رصد تخصیص فرآورده نفتگاز ناوگان حملونقل دیزلی پیادهسازی کند تا بر اساس آن، تخصیص سهمیه سوخت، با استناد به ۲ مؤلفه پیمایش و اسناد حمل انجام شود.
این طرح که از آن با عنوان «سوختگیری در مسیر بر اساس اسناد حمل برخط» یاد میشود، سازوکار تخصیص سهمیه نفتگاز در چرخه سوخت کشور را به گردش درمیآورد. جلوگیری از صدور اسناد حمل غیرواقعی، قطع زنجیره توزیع غیررسمی، پیشگیری از استمرار انحراف و برقراری موازنه و بهبود مصرف فرآورده نفتگاز، قرار است با تاسی از این ابتکار عمل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران حاصل شود و فضای جدیدی را پیش روی چرخه سوخت کشور باز کند.
نجفی درباره طرح تخصیص نفتگاز در مسیر میافزاید: این طرح باید هرچه سریعتر با جدیت و اهتمام کافی انجام شود. بنا بر ملاحظاتی که وجود دارد، ما چندان نمیتوانیم از ابزارهای قیمتی در مورد کنترل مصرف و قاچاق فرآوردههای نفتی استفاده کنیم و تنها میتوانیم با برخی اصلاحات و فراهم کردن زیرساختهای لازم، شرایط را منعطفتر کرده و جلوی هدر رفت بیشتر انرژی را بگیریم.
مقدار قاچاق سازماندهی شده است
اسماعیل علیدادی، معاون حقوقی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز میگوید: اقتصاد مرزی باید قانونمند و شفاف باشد و تحقق این مهم، جز با ایجاد سامانههای بهروز و هوشمند و در عین حال شفاف امکانپذیر نخواهد بود. وجود بارنامههای صوری، یکی از اصلیترین چالشهاست که باید موانع آن هرچه سریعتر رفع شود. اطلاعات دقیق و برخط در سامانه هوشمند خدمات روزانه (داپ) ثبت شده و سوخت مورد نیاز بهصورت شفاف تخصیص داده شود. پای حقالناس در میان است، بنابراین نباید بهراحتی از کنار این معضل عبور کرد.
وی ادامه میدهد: آمارهای قاچاق، کاملاً برآوردی است و نمیتوان عدد دقیق و مشخصی را که مبنای علمی داشته باشد، اعلام کرد، اما تنها راه پیشگیری و مقابله با قاچاق فرآوردههای نفتی، اصلاح روندهاست. هماکنون بسیاری از انحرافات سوختی که صورت میگیرد، به دلیل آسیب و نقصی است که در روندها وجود دارد. اصل مشکل اینجاست که تخصیص سوخت همچنان با روشهای سنتی انجام میشود. زیرساختها فراهم است و دستگاههای ذینفع پای کار هستند، اما باید به اجرای طرحها سرعت بخشید. پای قاچاق ۳۰ میلیون لیتر فرآورده نفتی در میان است. هریک روزی که مصالح هوشمندسازی سامانهها با تأخیر همراه باشد، لطمات جبرانناپذیری را شاهد خواهیم بود. منابعی که به عموم مردم تعلق دارد، اما منافع حاصل از آن به جیب عدهای از فرصتطلبان روانه شده است.
معاون حقوقی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به ماده ۴۴ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز عنوان میکند: این ماده قانونی وزارت نفت را مکلف کرده تا برنامهای را تدوین کند که بر اساس آن الگوی مصرف سوخت تمامی دستگاهها مشخص باشد. نکته حائز اهمیت این است، افزون بر تعیین مقدار مصرف سوخت، باید بر نحوه مصرف نیز از سوی دستگاه متولی چه در بخش کشاورزی و صنایع و معادن و چه در بخش نیروگاهی نظارت و دقت کافی وجود داشته باشد تا از منابع تخصیصی بهدرستی استفاده شود.
در واقع اختلاف قیمت انواع سوختهای مایع در داخل و خارج از کشور سبب شده تا مقدار انحراف فرآوردهها افزایش یابد. هرچند آمارهای اعلامی از مقدار کشفیات انواع فرآوردههای نفتی در مقایسه با سالهای گذشته افزایش را نشان میدهد، اما هنوز قوانین بازدارنده برای مقابله با پدیده شوم قاچاق کافی نیست و نیازمند بازنگری است.
از طرفی آمار مقدار مصرف سوخت در دستگاهها و حوزههای مختلف با توجه به ماهیت فعالیتشان تناسب و تناسخی ندارد. مقدار هدررفت انرژی بسیار بالاست و میطلبد تا دستگاههای نظارتی به این امر ورود کنند. اگر آمار مقدار دریافت سوخت حوزههای مختلف را بررسی کنیم، میبینیم که گاهی حتی تا ۱۰ الی ۱۵ درصد افزایش درخواست سوخت داشتند با اینکه مسئولیت آنها به لحاظ کاری چندان افزایشی نداشته است؛ بنابراین این منافذ باید شناسایی و راه ورود به آنها بسته شود. فرهنگسازی در زمینه بهینهسازی مصرف انرژی، نکته مغفول ماندهای است که باید به جد به آن پرداخته شود؛ مسالهای که حتی از افزایش قیمت حاملهای انرژی یا افزایش تولید با اهمیتتر است و نیازمند همکاری و تعامل همه دستگاهها و سازمانهای ذینفع است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.