شماره: 2542 / ۱۴۰۳ اول اسفند

تعداد بازدید : 0
اخبار
صادرات حبوبات و سیب زمینی محدود میشود
وزیر جهاد کشاورزی گفت: صادرات حبوبات و سیب زمینی برای تنطیم بازار داخل محدود میشود.وزیر کشاورزی گفت: با توجه به تنظیم قیمت بازار داخل صادرات سیب زمینی و حبوبات از امروز تا پایان سال محدود خواهد شد.نوری در ادامه افزود: جلسات متعددی با بخشهای خصوصی درباره تنظیم بازار محصولات برگزار کردهایم. به این نتیجه رسیدیم که محدودیت کردن صادرات میتواند به تنظیم بازار داخل کمک کند.در جلسه یکشنبه ستاد تنظیم بازار به وزارت جهاد کشاورزی اختیار داده شد که برای ایجاد محدودیت در صادرات محصولات کشاورزی که با افزایش قیمت مواجه شدهاند تصمیم گیری کند.
دریافت سیگنالهای مثبت برای ازسرگیری پروازها به لبنان
مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی از دریافت سیگنالهای مثبت برای ازسرگیری پروازها به لبنان خبر داد. طبق اعلام قبلی مسئولان وزارت راه و شهرسازی پروازهای تهران-بیروت تا 18 فوریه (30 بهمن) لغو شده است.در همین راستا سعید چلندری مدیرعامل شهر فرودگاهی امام (ره) گفت: رایزنی سازمان هواپیمایی و وزارت امور خارجه برای ازسرگیری پروازها ادامه داد.وی با اشاره به توقف پروازهای بین ایران و لبنان اظهار کرد: قرار بود دیروز صبح ساعت 7:30 دقیقه پرواز تهران به بیروت انجام شود که سازمان هواپیمایی کشوری لبنان مجوز این پرواز را صادر نکرد.وی تصریح کرد: لبنان اعلام کرده که پروازهای ایران به این کشور تا 18 فوریه 2025 میلادی (30 بهمن 1403) متوقف خواهد بود و مسافرانی که قصد سفر به این مسیر را دارند، باید با پروازهای لبنانی جابجا شوند.وی ادامه داد: طبیعتاً با این درخواست آنها موافقت نمیکنیم، زیرا اگر قرار است پروازی بین دو کشور باشد، باید دو طرفه باشد.مدیرعامل شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) تصریح کرد: فعلاً نتیجه جدیدی در این زمینه دریافت نکردهایم، سازمان هواپیمایی کشوری و وزارت امور خارجه در حال پیگیری موضوع هستند تا آن را حل کنند.این در حالی است که در جدول پروازهای خروجی فرودگاه امام خمینی (ره)، هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (ایران ایر) قرار است پرواز شماره IR661 ساعت 17:55 دقیقه در مسیر تهران-بیروت انجام شود.نکته قابل تامل اینکه برخی مسافران در تماس با هما در خصوص وضعیت پرواز مذکور با پاسخ «انجام می شود و حتما به فرودگاه مراجعه کنید» مواجه می شوند.این در حالی است که دقایقی قبل مدیرعامل هواپیمایی جمهور اسلامی ایران درباره وضعیت پروازها به لبنان گفت: آن طرف پروازها را قطع کرده ما قطع نکرده ایم.وی با بیان اینکه مسیر از وزارت امور خارجه دنبال می شود، افزود: آنها مجبورند تبعیت کرده و مجوز پروازها را صادر کنند.مدیرعامل ایران ایر تاکید کرد: سیگنال های خوبی در این باره دریافت شده است.مدیر روابط عمومی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران نیز در پاسخ مبنی بر بلاتکلیفی مسافران پرواز دیروز تهران-بیروت، گفت: معتقدم باید به صورت شفاف در این رابطه اطلاع رسانی کنیم، حتما این مورد را از بازرگانی هما پیگیری می کنم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
هشدار نسبت به خرید متری مسکن در پلتفرمها
موضوع خرید و فروش متری مسکن به دلیل عدم وجود ساز و کار در بازار سرمایه در حال حاضر به صورت غیرقانونی در سایتها و سکوهای اینترنتی انجام میشود که رییس اتحادیه مشاوران املاک این اقدام را غیرقانونی دانست و نسبت به عواقب آن به متقاضیان هشدار داد. نبود ساز و کار قانونی برای فروش متری مسکن به ایجاد رویهای غیرقانونی در برخی پلتفرمها منجر شده است. طرح فروش متری مسکن از دولت قبل مطرح بود. حتی شهرداری تهران اعلام کرد که در این خصوص قصد دارد برای اجرای چند پروژه از منابع سهامداران استفاده کند.
اردیبهشت سال گذشته بود که مهدی هدایت - مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران - اعلام کرد: تلاش کردیم پروژه هایی که در بورس عرضه می کنیم، پروژه هایی باشد که همه آنها، پروانه و سند داشته باشند و فوندانسیون آن هم ریخته شود تا مردم رشد این پروژهها را ببینند و به سرمایه گذاری امیدوارتر شوند، وقتی پروژه تمام شد و فرد مقداری از خانه را خریداری کرد یا خود را به مرحلهای می رساند که بتواند یک واحد خریداری کند. اگر نتوانست ما یک بازار گردان داریم که درصد خانه خریداری شده در بورس را به قیمت روز از مالک خریداری میکند.قرار بود طرح فروش متری مسکن در سازمان بورس مورد بررسی قرار گیرد و مصوبات لازم در این سازمان به تصویب برسد که هنوز این موضوع محقق نشده است. از سال ۱۳۹۹ که موضوع ایجاد سازوکاری برای فروش متری مسکن مطرح شده اما تا کنون قانونگذار اجازه فعالیت به این شکل را نداده است. البته از ۲۱ آبان ۱۴۰۱ معاملات ثانویه صندوق املاک و مستغلات توسط سازمان بورس راهاندازی شد که ارتباطی با فروش متری مسکن در سایتها ندارد.درنتیجه کاری که در حال حاضر در قالب برخی سایتها، اپلیکیشنها و سکوهای اینترنتی برای فروش متری انجام میشود غیرقانونی است. به تازگی رییس اتحادیه مشاوران املاک ضمن هشدار نسبت به خرید و فروش متری مسکن، گفته که فروش متری املاک در برخی پلتفرمها غیرقانونی است و آسیبهای زیادی را به دنبال خواهد داشت، از اینرو باید از سازوکارهای مشخص و قاعدهمند بازار سرمایه برای عرضه اوراق مبتنی بر مستغلات استفاده شود، تا مشکلی بهوجود نیاید.وی توضیح داد: در این پلتفرمها جنبههای مختلف مقرراتی، قانونی و فنی به هیچ وجه دیده نشده است. حتی بهطور کلی نحوه محاسبه قیمت مشخص نیست و معلوم نیست آیا این پلتفرمها نرخ فروش را بر اساس قیمت روز اعلام میکنند یا خیر.به گفته گودرزی، از طرف دیگر مقررات و سازوکارهای فروش متری مسکن تاکنون در هیچ نهاد و سازمان دولتی و مراجع قضایی تایید نشده، به همین دلیل شفافیتی هم در این پلتفرم ها وجود ندارد.رئیس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه این شیوه از عرضه مسکن متولی ندارد و به همین دلیل، احتمال کلاهبرداری در ابعاد بزرگ، در این بازار وجود دارد، گفت: باید ساز و کارهای مشخص و شفاف بازار سرمایه، مثل صندوقهای املاک و مستغلات، جایگزین این نوع از پلتفرمها شود تا آسیبهای ناشی از فروش غیرقانونی اوراق مبتنی بر املاک و مستغلات به حداقل برسد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
وزیر اقتصاد: ایران حلقه وصل روابط اقتصادی در منطقه است
وزیر اقتصاد گفت: همکاری اقتصادی منطقهای بدون حضور ایران معنای خود را از دست میدهد؛ چون همکاری منطقهای را از خلیج فارس تا آسیای میانه میدیدند که حلقه وصل آن جمهوری اسلامی ایران است.
آقای همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: شرایط فشار حداکثری، همکاری با کشورهای منطقه، دوست و همسایه میتواند به عبور از این مرحله به ما کمک کند. این کنفرانس که از سوی وزارت دارایی عربستان سعودی و همچنین صندوق بینالمللی پول برگزار شد، محور مهمی برای بحث داشت و آن هم تاب آوری اقتصادها و نقش همکاریهای اقتصادی برای ایجاد پیشرفت و غلبه بر فشارها، ریسکها، شوکها و التهاباتی که در اقتصادها ایجاد میشود.
وزیر اقتصاد گفت: در حاشیه این اجلاس حداقل با ۹ وزیر، رئیس بانک مرکزی و رؤسای بانکهای توسعهای منطقه و مسئولان صندوق بینالمللی پول دیدار و گفتوگو داشتیم.
وزیر اقتصاد یادآور شد: دو نکته در این دیدارها مهم بود؛ اول اینکه در هفت سال گذشته جمهوری اسلامی ایران توانسته علیرغم فشارها، تاب آوری خود را نشان دهد و طرفهای مذاکره آن را به عنوان یک نمونه قابل بررسی مطرح میکردند و برای آنها جالب توجه بود.
همتی یادآور شد: نکته دوم اینکه همکاری اقتصادی منطقهای بدون حضور ایران معنای خود را از دست میدهد؛ چون همکاری منطقهای را از خلیج فارس تا آسیای میانه میدیدند که حلقه وصل آن جمهوری اسلامی ایران است.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: با مذاکرات و بحثهایی که داشتیم به این نتیجه رسیدیم که با توجه به نظریه رئیس جمهور مبنی بر اینکه ما در شرایط فشار حداکثری تاکیدمان را بر همکاریهای اقتصادی کشورهای منطقه، دوست و همسایه بگذاریم میتوانیم این مراحل را هم پشت سر بگذاریم.
وی گفت: در واقع این شدنی است و حتی وزرایی که دیدار و گفتوگو داشتیم بر این موضوع تأکید میکردند.
همتی اظهار کرد: نکتهای که با دوستان سعودی و سایرین مطرح کردم این بود که لازمه همکاریها و روابط سیاسی پایدار این است که گسترش روابط اقتصادی داشته باشیم؛ صحبتهای مقدماتی برای گسترش همکاریها انجام شد و در آینده نتایج آن مشهود خواهد بود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 1
اخبار
کاهش قدرت خرید مردم ضربه سنگین به واحدهای تولیدی طلا
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم، از آن به عنوان یکی از عوامل مهمی که باعث شده است تا واحدهای تولیدی طلا با مشکلات متعددی روبرو شوند، خبر داد.
نادر بذرافشان رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران درمورد شرایط بازار طلا و تأثیر پیشفروش یک میلیون قطعه سکه بر آن بیان کرد: تا قبل از اعلام بانک مرکزی درمورد پیش فروش یک میلیون سکه که شامل سه نوع قطعه سکه تمام، نیم سکه و ربع سکه بوده است بازار طلا در سطح جهانی و داخلی افزایش نسبی داشت ولی از آنجایی که بازار طلای داخلی متأثر از نوسانات ارزی است بیشتر با افزایش قیمت روبهرو بوده است؛ هرچند که بعد از اعلام بانک مرکزی درمورد پیشفروش این یک میلیون سکه تا حدی از اوج روند بازار طلا کاسته شد؛ به طوریکه سکه با کاهش ۴-۵ میلیون تومان روبهرو بود و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز، حدود ۷۰ هزار تومان کاهش قیمت داشت.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: تحلیلگران و فعالان بازار طلا بر این عقیده هستند که طلا در بازارهای جهانی در طولانیمدت روند افزایشی خواهد داشت و انس طلا تا ۳ هزار و ۳۰۰ دلار پیش خواهد رفت و اگر این اتفاق بیفتد بازارهای داخلی طلا در سراسر جهان نیز، تحت تأثیر این افزایش انس قرار خواهند گرفت و با افزایش قیمت روبهرو خواهند شد.
بذرافشان در پایان خاطرنشان کرد: در کشور ما، طلا تحت تأثیر نوسانات بازار ارز و عرضه و تقاضاست و اگرچه در آستانه سال نو هستیم ولی تقاضا در بازار طلای کشور خوب نیست. چون افزایش قیمت طلا باعث شده است که قدرت خرید مردم کم شود و از طرفی، واحدهای تولیدی ما به شدت با آسیبهای مالی روبهرو شدهاند؛ به طوریکه برخی از واحدها مدتهاست که تولید ندارند و مشکلات آنها در طولانیمدت بیشتر خود را نشان خواهند داد و علاوه بر این، بستر فروش آنلاین طلا مزید بر علت شده است تا تقاضا در بازار داخلی طلا با کاهش روبهرو شود.
کاهش ۱۵ درصدی مالیات واحدهای تولیدی
رئیس کل سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه مالیات کارمندان در سال آینده مشمول معافیت دو برابری میشود، گفت: دولت لایحهای را به مجلس ارائه کرده که نرخ مالیاتستانی از شرکتهای تولیدی به ۱۵ درصد کاهش یابد تا بتوانیم کمکی به بخش تولید و رشد اقتصاد کشور داشته باشیم.
محمدهادی سبحانیان در نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: به دنبال این هستیم تا نرخ مالیات از واحدها و شرکتهای تولیدی را ۱۵ درصد کاهش دهیم. البته در چند سال اخیر به منظور حمایت از تولید، نرخ مالیات از شرکتها و واحدهای تولیدی کاهش پیدا میکند. دولت لایحهای را به مجلس ارائه کرده که نرخ مالیاتستانی از شرکتهای تولیدی به ۱۵ درصد کاهش یابد تا بتوانیم کمکی به بخش تولید و رشد اقتصاد کشور داشته باشیم.
وی افزود: در حوزه سرمایه گذاری و فعالیتهای تولیدی، نرخها باید کاهشی باشد و عمده مالیاتستانی به سمت مالیات بر مصرف سوق پیدا کند. اگر این اتفاق بیفتد به عدالت مالیاتی و فراهم شدن بستر لازم برای رشد و رونق اقتصادی کمک خواهد کرد.
سبحانیان از افزایش دو برابری معافیت مالیاتی حقوقبگیران و کارمندان در بودجه سال ۱۴۰۴ خبر داد و افزود: این موضوع با وجود اینکه دولت را از درآمد حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی محروم میکند، اما با تاکید رئیسجمهوری بر معیشت مردم، این اقدام در دستور کار قرار گرفته است.رئیسکل سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه نگاه سازمان امور مالیاتی فقط کسب درآمد نیست، گفت: این سازمان خودش را شریک راهبردی بخش تولید میداند، زیرا تعطیلی واحدهای تولیدی باعث کاهش درآمدهای مالیاتی خواهد شد.وی با بیان اینکه سازمان مالیاتی در حوزه مالیات ستانی نقش مجری قانون را ایفا میکند گفت: یکی از اقدامات خوب دولت چهاردهم در این حوزه، افزایش سطح برابری دریافت مالیات در حوزه مشاغل و حقوق بگیران است.
سبحانیان در ادامه با بیان اینکه در قانون جدید مالیاتی، برخی اشکالات برطرف شده است، افزود: در رویه جدید در سامانه مودیان، دیگر موضوعی به نام «لیست سیاه» وجود نخواهد داشت و بخشهایی را برای تسریع در صادرات خواهیم گذاشت.
وی گفت: همچنین از این پس از کالای فروخته شده که پول آن کامل پرداخت شده، مالیات دریافت میشود و از اجناسی که نسیه فروخته میشود، مالیاتی گرفته نخواهد شد.
رئیس سازمان امور مالیاتی افزود: استفاده از برخی ابزارهای در دست سازمان مالیاتی، مطلوب این سازمان نیست و ما نیز نمیخواهیم که از ابزارهایی مانند مسدودی حساب استفاده شود.
وی تصریح کرد: برخی از این اقدامات برای کاهش چالشها اجرایی میشود البته در داخل سازمان امور مالیاتی، همچنان مشکلاتی وجود دارد.
به گفته سبحانیان، اقداماتی که سازمان امور مالیاتی درباره اصلاح قوانین انجام میدهد آنچنان که باید مورد حمایت قرار نمیگیرد، اما انتظار داریم که صاحبان کسب و کارها در این زمینه به ما کمک کنند.
وی با بیان اینکه فرآیندهای انسان محور، چالش نظام مالیاتی کشور بود، خاطرنشان کرد: این مساله باعث میشد در شئون مختلف با مودیان برخورد عادلانه صورت نگیرد و احساس تبعیض به وجود بیایید. بنابراین تلاش شد که فرآیندهای مالیاتی هوشمندسازی شود.
رئیس کل سازمان امور مالیاتی افزود: تلاش شد فرآیند تعیین مالیات به طور حداکثری نظاممند شود البته در حوزه مشاغل و مستغلات اجاری و ارث، این این نظامندی پررنگتر است و درصددیم رفت و آمد مودی به نظام مالیاتی، کاهش یابد.
سبحانیان تاکید کرد: اقدام دیگر این سازمان شناسایی مودیان جدید است که معتقدیم دریافت مالیات از تولید و سرمایهگذاری باید کاهش یابد و به سمت مصرف برود.
معاون وزیر صمت: باید فضای با آرامشی را برای مردم رقم بزنیم
معاون وزیر صمت با بیان اینکه باید فضای با آرامشی را برای مردم رقم بزنیم، گفت: به دلایل شرایط اقتصادی کشور، تصمیماتی که در بخش کلان اتخاذ میشود، اثرات خود را در لایههای پایین نشان بدهد.
حسین فرهیدزاده دیروز در آئین رونمایی از تندیس ملی حمایت از حقوق مصرف کنندگان اظهار کرد: با همکاری شورای سیاست گذاری سازمان به سمتی رفتیم تا نگرش جدید در این حوزه داشته باشیم؛ یکی از موضوعاتی که در این زمینه به ما کمک کرد، بهرهبرداری از شعار سال و مشارکت مردم بود که در دو قالب نظرسنجی و اخذ نظر از شرکتها و فعالان بوده است؛ میدانیم که عمدتاً بهترین نتایج، نتایجی است که از اتحادیهها، انجمنها و سندیکاها به دست میآید و اینها جز خود مردم نیستند.
رئیس سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان افزود: افرادی که در کسب و کار خودشان، ظرافتهای کسب و کار را متوجه میشوند را دعوت کردیم و از خودشان پرسیدیم چه روشی پیش بگیریم. شورای سیاستگذاری به عنوان حاکمیت و حکمرانی نگاهی دارد که از نظرات خود شرکتها و کسبوکارها برای پیشبرد اهداف استفاده شود.
معاون وزیر صمت ادامه داد: یکی از موضوعاتی که ما بر آن تاکید زیادی داریم و امیدواریم اگر تاکنون هم اتفاق نیفتاده، حتماً انجام شود، بحث محتوای کار است؛ یک توقعی که ما از شورای سیاستگذاری داریم، بررسی اثرات این جایزه است؛ بررسی اینکه اصلاً این جایزه برای چیست و چرا ما این کار را انجام میدهیم.
فرهیدزاده خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی کشور که بحث تولید و ارائه خدمات تولید یا کالا داریم، ممکن است گرفتاری زیادی داشته باشیم، شرکتها و واحدهای تولیدی و خدماتی، این روزها امسال بسیار با موضوع ناترازی انرژی درگیر بودند و ما میدانیم که این ناترازی چه گرفتاریهایی ایجاد کرده، چقدر ایجاد ضایعات میکند و به تأخیر در ایفای تعهدات منجر شده است و نتوانستیم برایشان کاری که باید را بکنیم، حال در این شرایط بخواهیم سر موعد مقرر، مالیات را وصول کنیم و توقع کیفیت هم داشته باشیم؛ برق و گاز را برایش تأمین نکردیم، توقع کار، افزایش کیفیت و تداوم تولید داخل هم داریم؛ اینجاست که نقش حمایتی سازمان خود را پررنگ میکند.
رئیس سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ادامه داد: ما فارغ از اینکه در بحث جایزه را داشته باشیم، به لحاظ ماهوی، زمانی که میگوئیم بحث حکمرانی مؤثر است، معاونان ما که سیاستگذاری میکنند، همین دوستان کسانی هستند که مشکلات واحدهای تولیدی را با مسئولان بالادستی مطرح، نامهنگاری و پیگیری میکنند؛ اما بخشی تخصص ماست و آن هم همین بحث جایزه است.
وی افزود: امتیازاتی را باید برای شرکتها در نظر بگیریم، موضوعی که بسیار مدنظر ماست، ایجاد خط سبز برای شرکتهایی است که این جایزه را کسب میکنند تا بتوانند ارتباط بهتری با حاکمیت داشته باشند؛ به طور مثال اگر در گمرک مشکلی دارند، ما از ظرفیت همکاران در وزارت اقتصاد، در حوزههای مالی در بانک مرکزی، در وزارت صمت و… بتوانند ارتباط بگیرند و در جهت رفع مشکلات تعامل داشته باشند.
معاون وزیر صمت تاکید کرد: توقع ما این است که جز مسائل ظاهری و خود بحث جایزه که داریم، حتماً به لحاظ ماهوی همکاران ما هم پیگیر موضوعات باشند؛ برخی مواقع خود فعالان نکاتی را میبینندکه لازم است به ما بگویند و یادآوری کنند؛ ما هم میتوانیم در ازای این مسائل، خدمات بهتری را به شرکتها ارائه بدهیم.
فرهیدزاده خاطرنشان کرد: میدانیم که تغییر ظاهری و یک نظم ظاهری میتواند حتماً نظم فکری و تغییر ماهوی را به دنبال داشته باشد. یکی از موضوعاتی که به آن رسیدیم این بود که حال که قرار است تغییرات بنیادی انجام دهیم و در محتوا و خدمترسانی تغییر داشته باشیم، این تغییر را در ظاهر هم عملیاتی کنیم، فلذا در جلسات با شورای سیاستگذاری داشتیم، به جلسه امروز منتج شد تا تندیس جدید را رونمایی کنیم. اما توقعی که بنده به عنوان رئیس سازمان حمایت دارم این است که ما بتوانیم خدمات بهتر و بیشتری را به شرکتهایی که جایزه را دریافت میکنند، ارائه دهیم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 5
حرکت به سمت «جوانمحوری»صنایع
اخبار صنعت-حسین کوثری: آمارهای رسمی حاکی از این است که نرخ بیکاری جمعیت در سن کار کشور(۱۵ سال و بیشتر) پاییز امسال 0.3درصد نسبت به پاییز سال قبل کاهش یافته و به 7.2درصد رسیده است. تحقق این رقم در حالی است که در برنامه هفتم توسعه با وجود هدفگذاری برای نرخ بیکاری 8درصدی هیچگاه نرخ بیکاری به کمتر از 10درصد نرسیده بود.نرخ بیکاری 7.2درصدی گرچه برای اقتصاد ایران با سابقه نرخ اشتغال پایین و نرخ بیکاری بالا رقمی مساعد قلمداد میشود، اما واقعیت این است که حداقل در پاییز امسال این اتفاق بهدلیل کاهش 0.3درصدی نرخ مشارکت اقتصادی کشور نسبت به پاییز سال قبل محقق شده و کل اشتغال مؤثر ایجادشده در این بازه یکساله فقط 207هزار و 539شغل بوده است.بررسی اطلاعات مرکز آمار ایران نشان میدهد در بازه یکساله منتهی به پاییز امسال، بیش از 788هزار نفر به جمعیت در سن کار کشور(15سال و بیشتر) اضافه شده است، اما از این جمعیت فقط 115هزار و 487نفر مشارکت اقتصادی داشتهاند و به جرگه شاغلان یا افراد در جستوجوی کار پیوستهاند و همین مسئله نرخ مشارکت اقتصادی کشور را از 41.5درصد در پاییز1402 به 41.2درصد در پاییز امسال کاهش داده است.به بیانی دیگر، نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت جدید در سن کار کشور در یک سال گذشته کمتر از 14.7درصد بوده که یکی از دلایل اصلی آن میتواند کاهش صرفه اقتصادی اشتغال نزد نیروی کار جوان باشد.شاهد این مدعا میتواند افزایش 0.3درصدی سهم فارغالتحصیلان آموزش عالی از جمعیت بیکاران و در مقابل کاهش 0.6درصدی سهم آنها از جمعیت شاغلان کشور باشد که بهواسطه ترکیب جمعیت جوان و تحصیلکرده ایران جزو اتفاقات کمسابقه در بازار کار است.
کاهش نرخ بیکاری جوانان
دبیرکل خانه تعاونگران با اشاره به کاهش نرخ بیکاری جوانان گفت: این موضوع پیامد تحول جمعیتی است نه بهبود اقتصادی، حدود ۲۰درصد جوانان حتی در جستوجوی شغل نیستند، یا مشغول تحصیل هستند یا از بازار کار حذف شدهاند.
علیحسین شهریور دبیرکل خانه تعاونگران گفت: نرخ بیکاری جوانان 20 تا 34 ساله ایران به پایینترین سطح در 16 سال اخیر رسیده است، اما این کاهش آماری بیش از آنکه نشاندهنده بهبود بازار کار باشد، پیامد کاهش جمعیت جوان و افزایش شمار جوانان منصرفشده از جستوجوی شغل (NEETها) است.
وی با اشاره به اینکه بر اساس دادههای مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری جوانان 18 تا 35 سال در تابستان 1403 به 14.8 درصد کاهش یافته است گفت: با این حال، نرخ بیکاری در گروه سنی 20 تا 24 سال همچنان بالای 21 درصد باقی مانده که نشاندهنده چالشهای ساختاری در جذب این گروه به بازار کار است.دبیرکل خانه تعاونگران افزود: نکته قابل تأمل، کاهش جمعیت جوانان 15 تا 24 سال از 17.7 میلیون نفر در سال 1384 به 11 میلیون نفر در سال 1402 و حضور حدود 3 میلیون جوان در گروه NEETها (نه شاغل، نه محصل، نه مهارتآموز) است که در کاهش ظاهری نرخ بیکاری تأثیرگذار بوده است.وی در پاسخ به این سؤال؛ «آیا کاهش نرخ بیکاری جوانان را نشانه مثبتی برای اقتصاد ایران میدانید؟» گفت: متأسفانه این کاهش بیشتر بازتاب پیری جمعیت و خروج جوانان از چرخه اشتغال است.
شهریور اضافه کرد: حدود 40 درصد جوانان 20 تا 24 سال حتی در جستوجوی کار نیستند، یا به تحصیلات طولانیمدت روی آورده یا کاملاً از بازار کار حذف شدهاند.
دبیرکل خانه تعاونگران با تصریح به اینکه اصلیترین مانع اشتغال جوانان مدرکگرایی است، گفت: 41.3 درصد بیکاران کشور فارغالتحصیل دانشگاهیاند، اما مهارتهایشان با نیاز بازار همخوانی ندارد.
وی با بیان اینکه تمایل به اشتغال دولتی یکی دیگر از موانع اشتغال جوانان است، توضیح داد: برخی بررسیها نشان میدهد که بیش از 80 درصد جوانان بهدنبال شغلهای حقوقبگیر دولتی هستند، در حالی که بخش خصوصی و تعاونیها ظرفیت اشتغالزایی بیشتری دارند و نیازمند نیروهای فنی و «مهارتمحور» هستند.
شهریور همچنین گفت: تمرکز دولتها بر طرحهای اشتغالزایی کوتاهمدت و عدم حل مسائل ساختاری مانند ناپایداری اقتصادی از جمله تورم و نوسان قیمتها، سرمایهگذاری در بخش تولید و جذب نیرو را مختل کرده است.
وی با تأکید بر اینکه حل بحران اشتغال جوانان نیازمند اقدامات فوری است، گفت: اصلاح نظام آموزشی از طریق جایگزینی مهارتهای فنی با دروس نظری و امکان اشتغال همزمان با تحصیل و همچنین حذف رشتههای اشباعشده ضروری و اجتنابناپذیر است.دبیرکل خانه تعاونگران با ابراز اینکه عدم وجود بانک اطلاعاتی معتبر درباره نیازهای بازار کار و آینده شغلی رشتهها، انتخاب رشته را به فرآیندی «کور» تبدیل کرده است، افزود: بخش عمدهای از فارغالتحصیلان دانشگاهها عمدتاً بهدلیل نبود فرصتهای شغلی مرتبط از انتخاب رشته خود ناراضی هستند.
وی تأکید کرد: تسریع در راهاندازی نظام جامع اطلاعات بازار کار ضروری است.
شهریور اضافه کرد: برنامهریزی برای تبدیل 50٪ ظرفیت آموزش و پرورش و 30٪ دانشگاهها بهسمت مهارتمحوری ابتکار ارزشمندی است که نیازمند هماهنگی بینبخشی است و نباید روی کاغذ بماند و همه دستگاههای اجرایی برای تحقق آن باید همنوا شوند.
وی ادامه داد: با کاهش مالیات و ارائه تسهیلات مالی هدفمند مانند وامهای کمبهره به کسبوکارهای «جوانمحور» باید از تعاونیها و شرکتهای خصوصی حمایت شود.
دبیرکل خانه تعاونگران همچنین متذکر شد: با بازنگری در قوانین دستوپاگیر اداری و توسعه زیرساختهای دیجیتال، باید زمینه را برای ظهور کسبوکارهای نوپا در حوزههای فناوری، صنایع خلاق و انرژیهای پاک که «جوانمحور» هستند فراهم کرد.
وی بر ضرورت ایجاد «سامانه ملی مهارتها» تصریح کرد و گفت: برای تسهیل جذب در بخش خصوصی مهارتهای افراد باید در این سامانه ثبت شود.
شهریور افزود: «سامانه ملی مهارتها» با ایجاد یک اکوسیستم یکپارچه، از ثبت مهارتها تا استخدام، نقش کلیدی در کاهش شکاف بین آموزش و اشتغال جوانان ایفا خواهد کرد.
وی ابراز کرد: اگرچه نرخ مشارکت اقتصادی 30 تا 39 سالهها به 56.7 درصد رسیده، اما این رقم برای گروه 20 تا 24 سال تنها 10.5 درصد است، این شکاف نشان میدهد بدون تحول در سیاستهای آموزشی و اشتغال، جمعیت جوان بهجای فرصت، به تهدیدی برای اقتصاد کشور تبدیل خواهد شد.
دبیرکل خانه تعاونگران تأکید کرد: مهمترین راهکار ایجاد تعادل پایدار در بازار کار کشور، اجتناب از رویکردهای شعارمحور و تکرار طرحهای فاقد نوآوری توسط دستگاههای برنامهریز و اجرایی است،
دستیابی به این هدف مستلزم تدوین سازوکارهای عملیاتی و تقویت هماهنگی بین نظامهای چهارگانه صلاحیت حرفهای، بازار کار، آموزش فنی، حرفهای و مهارتی و طبقهبندی مشاغل است.شهریور با بیان اینکه «تحقق این چارچوب نیازمند عزم ملی، بودجهریزی هدفمند و ایجاد پیوند مؤثر بین نهادهای آموزشی، بخش خصوصی و سیاستگذاران است.»، خاطرنشان کرد: اجرای موفق این نظامها نهتنها کاهش ناهماهنگی مهارتی را بهدنبال دارد، بلکه به رشد اقتصادی و افزایش بهرهوری نیروی کار نیز منجر خواهد شد.
شاخص بیکاری ۱.۵ برابر بیشتر از نرخ جهانی است
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ سالانه به طور متوسط نزدیک به ۴۰۸ هزار شغل به جمعیت شاغل افزوده شده است، گفت: راهبرد دولت چهاردهم تحقق تکلیف برنامه هفتم از طریق بکارگیری ظرفیتهای خالی اقتصاد و توسعه بنگاههای کوچک و متوسط است.
برنامه هفتم پیشرفت ایجاد سالانه یک میلیون شغل هدفگذاری شده است و از آنجا که دولت چهاردهم اجرای این برنامه میان مدت را هدف اصلی برنامهها و رویکردهای خود قرار داده است، انتظار می رود که تحقق اهداف این برنامه، بخشی از مشکلات بیکاری در قشر جوان و تحصیل کرده را مرتفع کند.
طبق اعلام مرکز آمار ایران، در پایان پاییز سال جاری، نرخ بیکاری در جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر به ۷.۲ درصد رسید که نسبت به فصل قبل (تابستان ۱۴۰۳) معادل ۰.۳ درصد کاهش را نشان میدهد؛ این در حالیست که نرخ بیکاری در مردان از ۶.۱ درصد در تابستان ۱۴۰۳ به ۵.۹ درصد رسیده و در بخش زنان نیز از ۱۴.۲ درصد در تابستان امسال به ۱۳.۷ درصد کاهش یافته است.برای پیگیری نحوه اجرای این برنامه به سراغ سیدمالک حسینی معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی رفتیم؛ وی در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا بر این نکته تاکید کرد که دولت چهاردهم در مسیر ایجاد یک میلیون شغل خالص که در برنامه هفتم پیشبینی شده، حرکت خواهد کرد.
وی بر این باور است که شاخصهای اشتغال در ایران در مقایسه با میانگین جهانی شرایط مطلوبی ندارد به طوری که شاخص بیکاری حدود ۱.۵ برابر بیشتر از نرخ جهانی بیشتر بوده و در بهترین حالت به ۷.۲ درصد نرخ رسیده است.
ایجاد یک میلیون شغل؛ تکلیف برنامه هفتم
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این گفتوگو درباره اینکه سال گذشته دولت سیزدهم اعلام کرد این هدف محقق و وزارت کار با همکاری دستگاههای مرتبط موفق به ایجاد حدود یک میلیون شغل شده است، اظهار داشت: هدفگذاری ایجاد یک میلیون شغل خالص سالانه در طول دوره اجرای برنامه هفتم پیشرفت است.
حسینی تاکید کرد: وقتی از خالص اشتغال صحبت میکنیم یعنی مجموع اشتغالهای ایجاد شده منهای مشاغل از دست رفته به هر طریقی؛ از جمله بازنشستگی، فوت یا از کار افتادگی، مهاجرت و تعدیل نیروی کار در بنگاه یا تعطیلی بنگاه یا کسب و کار؛ بنابراین آنچه که در مورد ایجاد یک میلیون شغل اعلام شده، تکلیف برنامه هفتم است و طبیعتا با توجه به رویکرد دولت چهاردهم در پایبندی به اجرای برنامه این موضوع به عنوان یکی از تکالیف اصلی در دستور کار دولت قرار دارد.
وی افزود: اگر واقع گرایانه به موضوع نگاه کنیم، ایجاد یک میلیون شغل خالص با توجه به شرایط اقتصادی کنونی و اینکه یک همبستگی جدی میان موضوع ایجاد و تثبیت اشتغال با میزان رشد اقتصادی، سرمایهگذاری و همینطور تسهیل شرایط کسب و کار وجود دارد، کار بسیار دشواری است.
به طور میانگین سالانه چیزی کمتر از ۴۰ درصد اهداف برنامه محقق شده است
حسینی تصریح کرد: در سه سال گذشته یعنی از ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ سالانه به طور متوسط نزدیک به ۴۰۸ هزار شغل بر اساس اعلام مرکز آمار و گزارشهای که از وزارت کار (در آن دوره اعلام شده) به جمعیت شاغل افزوده شده است. در واقع تقریبا به طور میانگین سالانه چیزی کمتر از ۴۰ درصد اهداف برنامه محقق شده است.
معاون اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: البته باید به یک موضوع توجه خاص داشته باشیم و آن اینکه بخشی از این اشتغال ایجاد شده حاصل تحولات بازار کار پس از دوره پاندمی کرونا بوده است، چرا که در دوره کرونا (۱۳۹۸ و ۱۴۰۰) بخش قابل توجهی از مشاغل را به خاطر شرایطی که پیش آمد، از دست دادیم و با رفع دغدغه همه گیری کرونا در سالهای بعد، افرادی که به صورت خودخواسته یا به به ناچار به جمعیت غیر فعال اقتصادی سوق داده شده بودند به تدریج وارد بازار کار شدند که این موضوع بر مشاغل جدید ایجاد شده در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نیز تاثیر مستقیمی داشت.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.