شماره: 2573 / ۱۴۰۴ دوم ارديبهشت

تعداد بازدید : 0
اخبار
سهم انتقال گاز منطقه ۸
از مرز ۳۲ میلیارد مترمکعب گذشت
مدیر منطقه ۸ عملیات انتقال گاز ایران از انتقال بیش از ۳۲ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی از این منطقه در سال ۱۴۰۳ خبر داد و مشارکت مردمی را عامل مؤثر در پایداری شبکه انتقال دانست.
مهدی زارع با اشاره به اینکه بررسی مقدار گاز انتقالی از این منطقه پارسال برای مصارف خانگی، نیروگاهها و صنایع نشان میدهد اقدامهای رسانهای و پویشهای مردمی بهمنظور کاهش درجه دمای اتاق و رعایت دمای رفاه به پایداری شبکه انتقال گاز کمک شایانی کرد، گفت: بسیار خرسندم که موفق شدیم با تدابیر لازم و همفکری و همکاری کارکنان به رسالت عظیم خود در انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهرهور گاز طبیعی به مبادی مصرف به نحو احسن عمل و آرامش و آسایش را به هموطنان عزیز هدیه کنیم.
وی با بیان اینکه کارکنان شاغل در مناطق عملیات انتقال گاز با وجود اینکه نقش اصلی و عمده را در بحث انتقال گاز دارند، گمنام و بیادعا هستند و با تلاش شبانهروزی، در شرایط سخت و دشوار به تأمین انرژی کشور کمک میکنند، افزود: ضرورت دارد قدردان تلاشهای کارکنان سختکوش و عملیاتی باشیم و شرایطی را فراهم کنیم تا صدای این افراد گمنام اما خوشنام شنیده شود و ارزش واقعی فعالیتشان مورد توجه قرار گیرد.
مدیر منطقه ۸ عملیات انتقال گاز ایران با اشاره به شعار سال بیان کرد: امیدوارم در سالی که به فرمایش مقام معظم رهبری (مدظله العالی) بهعنوان سال «سرمایهگذاری برای تولید» نامگذاری شده است، با حمایت از تولیدکنندگان داخلی و خدمترسانی مطلوب به مردم شریف بتوانیم در تحقق شعار سال جامه عمل بپوشانیم.
نفت و گاز، محور حرکت بهسوی توسعه پایدار
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نفت و گاز، محور حرکت بهسوی توسعه پایدار است، گفت: ایران بهعنوان یکی از دارندگان بزرگ ذخایر نفت و گاز جهان، ظرفیتی بیبدیل برای خلق ثروت و حرکت به سوی توسعه پایدار در اختیار دارد.
محمد بهرامی با اشاره به اینکه افق آینده انرژی در جهان، به سمت کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی در حال حرکت است، اظهار کرد: قوانینی که در آینده تصویب خواهند شد، ممکن است محدودیتهای جدی برای استفاده از این منابع ایجاد کنند، بنابراین پنجره فرصت ما برای بهرهبرداری مؤثر از نفت و گاز، محدود است و نباید آن را از دست بدهیم.
وی افزود: در شرایطی که دولت با تنگناهای مالی مواجه است و برنامههای پیشبینیشده در اسناد توسعهای با واقعیتهای میدانی فاصله دارد، حضور فعال و هدفمند سرمایهگذاران توانمند، ضرورتی انکارناپذیر است. رویدادهایی که به معرفی ظرفیتها و جذب سرمایه اختصاص دارند، اگر با پشتوانه مطالعاتی و اولویتبندی دقیق همراه باشند، میتوانند گام مهمی برای جبران عقبماندگیها و ارتقای جایگاه ایران در بازار انرژی منطقهای باشند.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: افزایش بهرهوری در تولید، ارتقای ارزش افزوده، توسعه صادرات و فرآوری محصولات نفتی، همگی اهدافی است که با سرمایهگذاری در بخش بالادستی محقق میشود. ثمره این اقدامها، نهتنها رشد اقتصادی کلان، بلکه بهبود معیشت مردم و ارتقای سطح خدمات عمومی خواهد بود. از حقوق پرستاران و فرهنگیان گرفته تا افزایش درآمد سرانه، همگی به نحوی با رشد و رونق در صنعت انرژی گره خوردهاند.
بهرامی اظهار کرد: سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز، تنها یک تصمیم اقتصادی نیست، بلکه یک انتخاب راهبردی برای شکل دادن به آیندهای توسعهیافته، مقاوم و پایدار است.
مطالبات صنعت برق از مشترکان
به ۳۲ هزار میلیارد تومان رسید
معاون هماهنگی توزیع توانیر وصول مطالبات، هوشمندسازی و مدیریت بار را سه محور کلیدی شرکتهای توزیع برق برشمرد که لازم است با بسیج امکانات، نسبت به اجرای کامل برنامه ها در این سه حوزه اقدام شود.
نشست نصب کنتورهای هوشمند و وصول مطالبات به منظور بررسی عملکرد شرکتهای توزیع و آمادگی برای گذر از اوج بار ۱۴۰۴ با حضور محسن ذبیحی معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر و ارتباط برخط با مدیران عامل شرکتهای توزیع نیروی برق برگزار شد.
در این نشست که با ارائه مباحثی چون تحلیل وصول مطالبات و سهم فروش برق به تفکیک شرکتهای توزیع، تغییرات انرژی تحویلی طی سه هفته نخست فروردین امسال، عملکرد طرح جهادی هوشمندسازی مشترکان و پستهای عمومی همچنین عملکرد مدیریت بار شرکتها و سامانه نور همراه بود، محسن ذبیحی موضوعات وصول مطالبات، هوشمند سازی و کنترل پذیری و مدیریت بار را ۳ اولویت این بخش عنوان کرد که باید در کانون توجه قرار گرفته و شرکتهای توزیع با بسیج امکانات نسبت به اجرای کامل برنامهها در این ۳ حوزه اقدام کنند.
معاون هماهنگی توزیع توانیر از شرکتهای توزیع خواست با تمرکز بر موضوع وصول مطالبات، شرایط صنعت برق در این حوزه را بهبود دهند و برنامهریزی جدی در این بخش داشته باشند.
گزارشها همچنین از افزایش رشد مصرف برق به ویژه در استانهای جنوبی حکایت دارد که بررسی و تحلیل دقیق موضوع در دستور کار قرار گرفت.
ذبیحی اولویت اول و دوم شرکتهای توزیع را به ترتیب مدیریت مصرف و مدیریت میزان انرژی مصرفی مشترکان و تجزیه و تحلیل دلایل افزایش یا کاهش مصرف برق عنوان کرد و از شرکتهای توزیع خواست وضعیت انرژی تحویلی را با حساسیت ویژه دنبال کنند.
گزارش عملکرد طرح جهادی نصب کنتورهای هوشمند مشترکان و پستهای عمومی برای گذر از اوج بار ۱۴۰۴ نیز حاکی است طی هفته نخست اجرای طرح، سرعت اجرای طرحها نسبتاً مطلوب بوده و عملکرد شرکتهای توزیع در بخشهای مختلف، پیشرفت نسبتاً مناسبی نشان میدهد و بهترین عملکرد در این بخش به ترتیب به شرکتهای توزیع برق استان تهران، مرکزی، گلستان، شیراز و تهران بزرگ مربوط میشود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 1
وزیر نیرو: آموزش و پرورش در اصلاح فرهنگ بدمصرفی برق نقش کلیدی دارد
وزیر نیرو با بیان اینکه وزارت آموزش و پرورش در اصلاح فرهنگ بدمصرفی برق نقش کلیدی دارد، از آمادگی کامل وزارت نیرو برای آگاهی بخشی به دانش آموزان و معلمان در خصوص دستاوردهای صنعت آب و برق و بهره گیری از ظرفیت آموزش و پرورش برای اصلاح فرهنگ بدمصرفی در کشور خبر داد.
عباس علیآبادی، در آیین امضای تفاهمنامه همکاری بین سه وزارتخانه نیرو، کار و رفاه و آموزش و پرورش و در حاشیه امضای تفاهمنامه سهجانبه همکاری بین وزارت نیرو، وزارت آموزش و پرورش و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تأکید بر اهمیت همکاریهای بینبخشی برای حل چالشهای اساسی کشور، از صنعت برق به عنوان یکی از صنایع پرافتخار ایران یاد کرد.
وزیر نیرو در سخنان خود گفت: صنعت برق ایران یکی از صنایع پرتوان و پرافتخار کشور است که با تلاش و دانش مهندسان و نخبگان داخلی شکل گرفته و امروز به جایگاهی رسیده که بسیاری از تجهیزات و زیرساختهای فنی آن به کشورهای منطقه و جهان صادر میشود.
وی در همین رابطه افزود: به لحاظ شاخصهای تولید، صنعت برق ایران در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارد و بر اساس شاخصهای جهانی در زمره پنج کشور برتر دنیا در این حوزه محسوب میشویم.
وزیر نیرو با اشاره به چالشهای پیش روی این صنعت، اظهار داشت: یکی از مشکلات اصلی صنعت برق شدت بالای مصرف انرژی و پدیده بدمصرفی است که باعث افزایش فاصله میان تقاضا و ظرفیت تولید شده و ناترازی را در کشور تشدید کرده است.
وی با اشاره به نقش مخرب ماینرهای غیرمجاز در این زمینه اظهار داشت: یکی از نمودهای بارز بدمصرفی فعالیت صدها هزار دستگاه ماینر غیرمجاز برای استخراج رمزارز است که نه تنها به ناترازی برق دامن زده، بلکه پیامدهای فرهنگی نیز به همراه داشته است.
علی آبادی با بیان اینکه تاکنون ۲۲۵ هزار دستگاه ماینر کشف شدهاند که عمدتاً در مراکز تولیدی فعال بودهاند، افزود: این اتفاق ناپسند و ضد فرهنگ که با هدف استخراج رمزارزی که سود آن به خارج از کشور میرود در جریان است در حالی است که برق این مراکز باید صرف افزایش تولید و رشد اقتصادی کشور میشد.
وی همچنین از استقرار صنایع انرژیبر و نرخ پایین برق به عنوان دیگر عوامل مؤثر در بدمصرفی در کشور یاد کرد و گفت: در برخی مناطق گرمسیری کشور میانگین قیمت برق به ازای هر کیلووات ساعت تنها ۳۵ تومان و در مناطق عادی نیز کمتر از ۲۰۰ تومان است که این نرخ پایین باعث شده صنعت برق در حوزه تولید آسیب ببیند و از سوی دیگر مصرف بیرویه و غیراصولی برق به معضلی جدی تبدیل شود.
وزیر نیرو با اشاره به وضعیت منابع آبی کشور نیز افزود: در بخش آب نیز شرایط رضایت بخش نیست و سرانه مصرف آب در سال های گذشته از ۶ هزار مترمکعب در سال به ۱۲۰۰ مترمکعب کاهش یافته و منابع تجدیدشونده آب نیز از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب به ۱۰۳ میلیارد مترمکعب رسیده است.
علیآبادی در ادامه به راهکارهای در دست اقدام وزارت نیرو اشاره کرد و گفت: برای حل مشکلات صنعت برق دو رویکرد اصلی را دنبال میکنیم. نخست افزایش ظرفیت تولید بهویژه با تمرکز بر انرژیهای تجدیدپذیر و دوم مدیریت مصرف. در این راستا، برنامهریزیهایی برای جذابسازی اقتصاد صنعت برق و جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی انجام شده است که امیدواریم در آینده نزدیک شاهد ثمرات مثبت آن باشیم.
وی همچنین از برنامه وزارت نیرو برای تجهیز ۶ میلیون مشترک پرمصرف به کنتورهای هوشمند خبر داد و افزود: این طرح به منظور کنترل بهتر مصرف و اجرای دقیقتر تعرفههای پلکانی تا زمان اوج بار مصرف برق اجرا میشود و نقش موثری در کاهش مصرف برق مشترکان بدمصرف خواهد داشت.
علیآبادی در بخش دیگر از سخنان خود نقش آموزش و پرورش را در زمینه فرهنگسازی مصرف صحیح انرژی بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: بزرگترین چالش صنعت برق و آب کشور بدمصرفی است و بدون تردید حل آن نیازمند مشارکت و همافزایی همه نهادهاست.
وزیر نیرو در همین رابطه بیان کرد: وزارت آموزش و پرورش میتواند در این حوزه بهویژه از نظر آموزش و آگاهیبخشی به دانشآموزان، نقش مهمی ایفا کند. ما نیز در وزارت نیرو آمادگی داریم تا با برگزاری بازدیدهای میدانی برای دانشآموزان نخبه و علاقهمند، زمینه آشنایی آنها با دستاوردهای صنعت برق و آب کشور را فراهم کنیم.
وی در پایان با اشاره به فرارسیدن ایام امتحانات، تأکید کرد: وزارت نیرو تمام تلاش خود را برای تأمین برق پایدار مراکز آموزشی به کار خواهد بست تا فعالیتهای آموزشی در این ایام بدون مشکل و قطعی برق انجام شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
سد قوچم، حلقه واسط انتقال آب از غرب به شرق کردستان برای پایداری تأمین آب شرب تا افق ۱۴۲۵
سد قوچم در ۳۵ کیلومتری شمالغربی شهر دهگلان، با هدف تنظیم جریان انتقالی آب از سد آزاد در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته است. این سد نقش کلیدی در مسیر انتقال آب از غرب به شرق استان کردستان ایفا میکند.
در حال حاضر، حدود ۲۰ درصد از ظرفیت مخزن این سد آبگیری شده و حجم فعلی آب آن به حدود ۹ میلیون متر مکعب میرسد؛ در حالی که ظرفیت کل مخزن ۶۰ میلیون متر مکعب است. این حجم محدود به هیچوجه نشانهی کاهش بارندگی یا تغییرات اقلیمی نیست، بلکه بر اساس برنامهریزی مدیریت منابع آب و با هدف صرفهجویی در مصرف و متناسب با نیاز فعلی پاییندست، چنین ذخیرهای در نظر گرفته شده است. همچنین با توجه به نقش تنظیمی سد قوچم و طراحی آن برای ذخیره سیلابهای فصلی، افزایش حجم مخزن در شرایط فعلی ضرورتی ندارد، اما در صورت نیاز، امکان انتقال بیشتر آب از سد آزاد فراهم است.
ابراهیم بامدی، سرناظر پروژه سد قوچم و سامانه انتقال، در اینباره گفت: “هدف از احداث این سد، آمادهسازی ظرفیت ذخیرهسازی و انتقال مطمئن آب شرب برای جمعیت شهرستانهای دهگلان و قروه است.”
دانیال رستمپور، جانشین معاونت اجرایی پروژه سد قوچم در شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران نیز اظهار داشت: “این پروژه بهعنوان یکی از اقدامات زیربنایی برای مدیریت منابع آب در شرق استان کردستان، با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود، تأمین پایدار آب شرب را برای جمعیتی بالغ بر ۳۵۰ هزار نفر تا افق ۱۴۲۵ در دستور کار دارد.”
وی افزود: سد قوچم از نوع خاکی سنگریزهای با هسته رسی است که ارتفاع آن ۴۶ متر، طول تاج آن ۱۸۳۸ متر و عرض تاج ۸ متر میباشد. تراز نرمال مخزن در ارتفاع ۱۸۵۳ متر از سطح دریا قرار دارد.
بر اساس تخصیصهای مصوب، در افق ۱۴۲۵ حدود ۲۴.۷ میلیون متر مکعب از منابع آبی این سد برای شرب و ۰.۳ میلیون متر مکعب برای حفظ حقابه زیستمحیطی در نظر گرفته شده است. این برنامهریزیها بر پایه اصول توسعه پایدار و حفاظت از منابع زیرزمینی صورت گرفتهاند.
رستمپور با اشاره به عمق بالای آبهای زیرزمینی در منطقه (بیش از ۲۰۰ متر) تأکید کرد: “انتقال آب سطحی از سد آزاد به قوچم، گامی مهم برای جایگزینی برداشتهای بیرویه از چاههاست و نقشی محوری در حفظ سفرههای زیرزمینی منطقه ایفا میکند.”
وی همچنین خاطرنشان کرد: “پروژه سد قوچم، الگویی برای مدیریت هوشمندانه منابع آبی است؛ با نگاهی جامع به تأمین نیازهای شرب، حفظ محیط زیست، مقابله با بحرانهای اقلیمی و برنامهریزی بلندمدت تا افق ۱۴۲۵.”
بهبود روند تعمیرات اساسی در مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با تأکید بر منظمتر بودن روند تعمیرات اساسی امسال نسبت به دورههای گذشته، از آمادهسازی پالایشگاهها و تولید پایدار برای زمستان امسال خبر داد.
غلامعباس حسینی با اشاره به اینکه این مجتمع با بهرهمندی از ۲۰ هزار نفر نیروی ارزشمند، توانسته بخش اعظمی از گاز مورد نیاز کشور را تأمین کند، اظهار کرد: پارسال با پیادهسازی اقدامهای شاخص و استفاده ۱۰۰ درصدی از کالاهای ایرانی، بیش از ۲۰۰ میلیارد مترمکعب گاز شیرین به خط سراسری ارسال شد که این دستاورد مهم حدود ۳.۵ میلیارد مترمکعب نسبت به سال ۱۴۰۲ افزایش نشان میدهد.
وی درباره مهمترین دستاوردهای تعمیرات اساسی سال گذشته افزود: تعویض جاذبههای غربال مولکولی و کاتالیستها، بازرسی تجهیزات تحت فشار، تعمیرات پیشگیرانه تجهیزات دوار، برقی و ابزار دقیق، انجام اقدامهای اصلاحی مهندسی و رفع نواقص کارهای باقیمانده از زمان ساخت پالایشگاهها از اقدامهای شاخص در بازه تعمیرات اساسی است. در کنار انجام عملیات تعمیرات اساسی، تعمیرات دورهای تجهیزات حیاتی توربوکمپرسورها و توربوژنراتورها نیز با تکیه بر توان و دانش بومی کارکنان مجتمع با موفقیت به سرانجام رسید.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به خرید و نصب توربین در پالایشگاههای این مجموعه در سال گذشته گفت: عملیات خرید و نصب سه دستگاه توربین، نصب و راهاندازی یک دستگاه توربین در پالایشگاه ششم و دو دستگاه توربین نیز در پالایشگاه هشتم ازجمله اقدامهای مهمی است که قبل از آغاز تعمیرات اساسی، با موفقیت به سرانجام رسید.
حسینی به آغاز تعمیرات اساسی از ۱۸ فروردین امسال (پالایشگاه نهم پارس جنوبی) اشاره و تصریح کرد: یکی از چالشهای مهم سالهای گذشته، نبود شفافیت در برنامه تعمیرات اساسی پالایشگاههای مجتمع بود، اما اکنون این برنامه بهطور کاملاً شفاف مشخص و ابلاغ شده است.
وی با قدردانی از مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید و برنامهریزی شرکت ملی گاز یادآور شد: برای نخستین بار در سالهای اخیر، برنامهریزی تعمیرات اساسی از فروردین آغاز شد و عملیات با آمادگی کامل تیمهای عملیاتی و پشتیبانی در حال اجراست. انتظار میرود پالایشگاههای مجتمع برای تولید پایدار در زمستان امسال با بهترین کیفیت آماده شوند.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به انجام اقدامهای شاخص و تأثیرگذاری که در بازه زمانی تعمیرات اساسی امسال در دست اجراست، اظهار کرد: عملیات اتصال پالایشگاه سیزدهم پارس جنوبی به خطوط بینپالایشگاهی از مهمترین اقدامهای در دست اجرا در بازه زمانی تعمیرات اساسی پیش رو است. با انجام موفقیتآمیز این رویداد مهم، تولید پالایشگاه سیزدهم پارس جنوبی از میزان ۳۴ میلیون مترمکعب در روز به ۴۷ میلیون مترمکعب میرسد و بر همین اساس نزدیک به ۱۳ میلیون به تولید این مجموعه اضافه میشود.
حسینی تحویل گرفتن پالایشگاه سیزدهم پارس جنوبی را از دیگر اقدامهای مهم امسال دانست که عملیات آن با روحیه همدلی و کار گروهی آغاز شده است و گفت: با تلاش و اقدامهای شاخص و نوآورانه کارکنان و متخصصان، موضوع LTSA در پالایشگاهها، شامل LTSA در پمپهای کرایوژنیک، توربینهای زیمنس، توربینهای زاریا و عملیات برونسپاری در بخش گوگردسازی را آغاز کردهایم و امیدواریم این اقدامها با موفقیت به سرانجام برسند.
آبگیری سد ژاوه ، زمینه ساز سرمایه گذاری برای تولید در کردستان
با بهرهبرداری کامل از پروژه ارتقاء تصفیهخانه فاضلاب سنندج و ساماندهی شیرابه محل دفن پسماند، مسیر آبگیری سد ژاوه هموار شد.
شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در چارچوب مسئولیت خود در اجرای طرح عظیم سد مخزنی ژاوه و سامانه انتقال آن، بهعنوان بخشی کلیدی از پروژه های انتقال آب در استان کردستان، گامی مهم در رفع موانع زیستمحیطی آبگیری این سد برداشت. سد ژاوه با هدف مهار آبهای مرزی و تأمین آب موردنیاز برای کشاورزی در دشتهای مستعد استان کردستان احداث شد، اما بهرغم تکمیل عمده عملیات اجرایی آن در سال ۱۳۹۳، به دلیل آلودگی بالای رودخانههای قشلاق و گاوهرود، امکان آبگیری فراهم نشد.
در پی انجام مطالعات گسترده کیفیت آب و مدلسازی مخزن سد، دو عامل اصلی آلودگی شناسایی و مقابله با آنها در دستور کار وزارت نیرو و شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران قرار گرفت:
ارتقاء و توسعه تصفیهخانه فاضلاب شهر سنندج
سایت دفن زباله سنندج که از سال ۱۳۷۲ در جاده سنندج–کامیاران با مساحتی حدود ۳۶ هکتار فعال است که روزانه بیش از ۳۷۰ تن زباله از شهر سنندج و روستاهای اطراف در آن تخلیه می شود. شیرابه حاصل از این زبالهها بدون هیچگونه تصفیه به رودخانه قشلاق وارد میشد.
در طرح ارتقاء، علاوه بر نوسازی و توسعه واحدهای بیولوژیکی تصفیهخانه فاضلاب با استفاده از مواد شیمیایی برای حذف مواد مغذی – برای نخستین بار در کشور – خط انتقالی به طول ۸.۵ (هشت و نیم) کیلومتر به صورت ثقلی احداث شد تا شیرابه به این تصفیهخانه منتقل و پس از رقیقسازی، تصفیه شود.
در نتیجه این اقدامات، ظرفیت تصفیهخانه فاضلاب شهر سنندج از جمعیتی معادل ۴۶۵ هزار نفر به ۷۰۰ هزار نفر در افق ۱۴۲۵ توسعه یافت. همچنین حداقل حجم فاضلاب ورودی روزانه از ۱۰۰ هزار به ۱۵۰ هزار مترمکعب و حداکثر آن از ۲۱۶ هزار به ۲۶۰ هزار مترمکعب افزایش یافت.
بخش مایع این تصفیهخانه در اواخر سال ۱۴۰۱ وارد مدار بهرهبرداری شد و بخش تصفیه لجن نیز در آبان ۱۴۰۲ تکمیل گردید تا عملاً کل مجموعه در مدار بهرهبرداری قرار گیرد.
این طرح ملی که هماکنون با بیش از ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی در مراحل پایانی قرار دارد، با نقش کلیدی خود در رفع آلودگی زیستمحیطی رودخانه قشلاق، راه را برای آبگیری سد ژاوه هموار کرده است. همچنین، تمامی فعالیتهای پیشنیاز لازم برای آبگیری سد ژاوه نیز به انجام رسیده است.
اکنون، با آبگیری این سد که یکی از ارکان توسعه منابع آبوخاک در نواحی مرزی کشور است، فاز نخست سامانه انتقال آب نیز در حال تکمیل است. در این مرحله، آب موردنیاز حدود ۱۰۰۰ هکتار اراضی کشاورزی اطراف مخزن سد و مسیر سامانه تأمین خواهد شد. در فاز دوم، با هدایت آب به سد سورال در دشت قروه و دهگلان، تأمین آب ۱۰۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی این دشتها محقق میشود.
برق تولیدی نیروگاه طرشت معادل مصرف ۶۰۰۰ خانه
پیشبینی ناترازی ۳۰ هزار مگاواتی در تابستان ۱۴۰۳، زنگ خطر خاموشیها را به صدا درآورده و باعث شده تا برنامههای تعمیراتی نیروگاههای کشور با سرعت و حساسیت بیشتری دنبال شود. نیروگاه طرشت بهعنوان یکی از قدیمیترین نیروگاههای پایتخت، با اجرای پروژههای نوسازی و تعمیرات گسترده، در تلاش برای آمادهسازی خود برای روزهای پیک مصرف است.
هر ساله با نزدیک شدن به فصل گرم، موضوع تامین برق به دغدغهای جدی برای مسئولان صنعت برق و مشترکان تبدیل میشود. امسال اما شرایط متفاوت است؛ پیشبینیها از ناترازی حدود ۳۰ هزار مگاواتی میان تولید و مصرف در تابستان ۱۴۰۳ حکایت دارد؛ رقمی که میتواند موجب خاموشیهای گسترده در بخشهایی از کشور شود، اگر تمهیدات لازم اتخاذ نشود.
در چنین شرایطی، تعمیرات سالانه نیروگاهها که معمولاً در فصل سرد انجام میشود، امسال با دقت، شدت و حجم بیشتری دنبال شده است. از تعویض قطعات اصلی گرفته تا نوسازی تجهیزات فرسوده و ارتقای راندمان نیروگاهها، همه در تلاشند تا با کاهش توقفهای اضطراری در روزهای گرم، از خاموشی جلوگیری کنند.
نیروگاه طرشت یکی از همین نیروگاههاست؛ مجموعهای باسابقه که با بیش از شش دهه قدمت، همچنان نقشی مهم در پایداری برق تهران ایفا میکند. این نیروگاه در سالهای اخیر وارد مرحلهای از نوسازی و تعمیرات گسترده شده تا بتواند در این شرایط بحرانی، سهم خود را در تولید پایدار ایفا کند.
امیر آهی، معاون مهندسی و برنامهریزی نیروگاه طرشت، با اشاره به وضعیت فعلی این نیروگاه گفت: نیروگاه طرشت از سال ۱۳۳۸ به عنوان نخستین نیروگاه بخار کشور وارد مدار تولید شد و امروز بعد از گذشت بیش از ۶۰ سال، همچنان در حال تولید برق است. دو واحد از این نیروگاه بهصورت دائمی از مدار خارج شدهاند و پروژه جایگزینی آنها با مولدهای گازسوز با راندمان بالا در دستور کار قرار دارد.
وی افزود: هدف ما ارتقای راندمان نیروگاه و کاهش مصرف سوخت است. واحد گازی نیروگاه که ساخت شرکت هیتاچی ژاپن است، بعد از تعمیرات ۱۵ روزه مجدداً وارد مدار شد. در حال حاضر ۹۹ درصد پروژه نوسازی این واحد به اتمام رسیده و یکی از واحدهای بخار نیز آماده راهاندازی است.
آهی درباره فعالیتهای تعمیراتی نیروگاه گفت: در مجموع حدود ۵۰۰۰ نفرساعت کار برای تعمیرات صرف شده و حتی پیمانکار خارجی در بخش برج خنککن به مدت سه ماه فعالیت داشته که آن پروژه نیز به اتمام رسیده است.
به گفته وی اکنون نیروگاه طرشت ۴۲ مگاوات برق تولید میکند که روی ولتاژ ۶۳ کیلوولت به شبکه فوق توزیع تزریق میشود؛ این اقدام موجب کاهش تلفات و بهبود پایداری ولتاژ در منطقه میشود.
وی با اشاره به استفاده از توان داخلی در تعمیرات اظهار کرد: تمام تعمیرات با استفاده از قطعات داخلی و دانش فنی پرسنل ایرانی انجام میشود. ما تقریباً در حوزه تعمیرات و تأمین قطعات به خودکفایی رسیدهایم. واحدهای بخار به دلیل تکنولوژی قدیمی، راندمانی حدود ۲۰ درصد دارند، اما واحد گازی به راندمان ۳۰ درصدی رسیده و واحدهای جایگزین جدید راندمانی نزدیک به ۴۷ درصد خواهند داشت.
آهی درباره میزان برق تولیدی این نیروگاه نیز گفت: برق تولیدی فعلی معادل مصرف حدود ۶۰۰۰ خانه است. این یعنی حتی یک نیروگاه نسبتاً کوچک هم اگر در مدار نباشد، میتواند زندگی هزاران خانوار را تحت تاثیر قرار دهد. در این شرایط، همراهی مردم برای مصرف بهینه نقش کلیدی در مدیریت بحران خواهد داشت.
وی در پایان اظهار کرد: از سال ۱۳۹۸ نیز بهرهبرداری از واحدهای سیکل ترکیبی نیروگاه شیروان با ظرفیت ۱۴۰۰ مگاوات به ما سپرده شده که با موفقیت در حال بهرهبرداری هستند.
ناترازی ۳۰ هزار مگاواتی تابستان ۱۴۰۳ نهتنها هشداری برای مسئولان، بلکه زنگ خطری برای تمام مشترکان است. درحالیکه تعمیرات و نوسازی نیروگاهها با جدیت پیگیری میشود، نقش مردم در صرفهجویی و مصرف بهینه، کلیدی و تعیینکننده است. تجربه نشان داده حتی چند درصد صرفهجویی میتواند از بروز خاموشی در بسیاری از نقاط جلوگیری کند؛ پس گذر از تابستان سخت پیشرو، تنها با همکاری همگانی ممکن خواهد بود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.