شماره: 2062 / ۱۴۰۱ پنجم بهمن
تعداد بازدید : 0
اخبار
عراق دومین شریک
تجاری ایران است
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: در سالهای اخیر حجم مسائل و مشکلات باعث شده که حجم صادرات کاهش پیدا کند به شکلی که الان عراق بعد از چین دومین شریک تجاری ایران است.حسین سلاحورزی چهارم بهمن در همایش تجاری لرستان ـ عراق و افتتاحیه نمایشگاه توانمندیهای صادراتی استان که در سالن اجتماعات اتاق بازرگانی لرستان برگزار شد، اظهار کرد: در طول سالهای گذشته با مجموع فعالیتهایی که هم از سمت دولت و بخش خصوصی در اتاق بازرگانی به ویژه اتاق مشترک ایران و عراق انجام دادیم سعی شده مشکلاتی که بین تجارت ایران و عراق و ایران و اربیل وجود دارد شناسایی و برطرف شود.وی ادامه داد: باوجود اینکه سالهای گذشته بزرگترین یا اولین شریک تجاری ایران عراق و اربیل بودند در سالهای اخیر حجم مسائل و مشکلات باعث شده که این حجم کاهش پیدا کند به شکلی که الان عراق بعد از چین دومین شریک تجاری ایران است.سلاحورزی افزود: به همین دلیل موضوع شناسایی مسائل و مشکلات و شناخت راهحلهایی که باعث شود سطح روابط تجاری کشور را مانند روابط سیاسی، قومی و دینی و مذهبی و فرهنگی ریشه دار و قوی که با عراق و اربیل داریم، توسعه دهیم.نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد: در رابطه با موضوعاتی که مربوط به مبادلات بانکی و اختلافاتی که بین تجار به خاطر فقدان اعتبارات اسنادی و اسمی ممکن است به وجود بیاید بحث شده که امیدواریم با کمک اقدامات مشترک در اربیل و عراق بتوانیم راهحلهای تسریع کنندهای برای آن فراهم کنیم.وی تصریح کرد: حضور استانی تجار دو کشور یک اقدام مؤثر است که میتواند به شناسایی دقیقتر و نزدیکتر ظرفیتهایی که در استان ما وجود دارد کمک کند.
صعود 18 پله ای شرکت فولاد سیرجان ایرانیان در رتبه بندی صد شرکت برتر ایران
در بیست و پنجمین دوره همایش رتبهبندی شرکتهای برتر ایران (IMI-100) که توسط سازمان مدیریت صنعتی ایران در مرکز بین المللی همایش های صدا و سیما برگزار شد، شرکت فولاد سیرجان ایرانیان با صعود 18پله ای نسبت به سال گذشته موفق به کسب رتبه 57گردید و جزء 100 شرکت برتر کشور در سال1401 شناخته شده است.
به گزارش روابط عمومی شرکت فولاد سیرجان ایرانیان، کسب این رتبه ی افتخار آمیز که نشانگر توانمندی، شایستگی و برجستگی کلیه همکاران در سطوح سازمانی شرکت است، را به کلیه کارکنان سخت کوش شرکت فولاد سیرجان ایرانیان تبریک می گوییم. توضیح اینکه این رتبهبندی که 500 شرکت بزرگ و تاثیرگذار در اقتصاد کشور را معرفی میکند با هدف شناسایی جایگاه بنگاههای اقتصادی و کمک به سیاستگذاران اقتصادی کشور انجام میشود. هدف تدوین فهرست صد شرکت برتر ایران شفاف سازی فضای کسب و کار و جایگاه اقتصادی شرکتهای ایرانی و رتبهبندی آنها از نظر میزان تاثیرگذاری در اقتصاد ملی، با هدف گسترش رقابت در فضای کسب و کار بنگاههای اقتصادی می باشد. پس از گزینش و رتبهبندی شرکتها براساس شاخص میزان فروش این شرکتها براساس شاخصهای دیگری نظیر: اندازه و رشد شرکت،سود آوری وعملکرد،بهره وری،صادرات، نقدینگی، بدهی و بازار، مقایسه و رتبهبندی میشوند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
اخبار
ایمپاسکو تندیس برنزین بهرهوری دریافت کرد
در نهمین دوره برگزاری جایزه بهره وری معادن و صنایع معدنی ایران، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران موفق به دریافت تندیس برنزین شد.به گزارش از روابط عمومی ایمپاسکو، این مراسم که با حضور مسئولان ارشد ایمیدرو و سازمان ملی بهرهوری ایران در محل کتابخانه ملی ایران برگزار شد، خدایار کریمنژاد مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، تندیس برنزین بهرهوری معادن و صنایع معدنی دریافت کرد.از مهمترین اقدامات ایمپاسکو برای رسیدن به این موفقیت، میتوان به توسعه فعالیتهای اکتشافی، تحول در تولید و بهرهبرداری، توسعه طرحهای معدنی با استفاده از توان بخش خصوصی و حرکت در راستای اجرای سیاستهای استراتژیک اشاره کرد.
رشد 131 درصدی استخراج سنگ آهن در سنگان
محمد گل محمدی مدیر مجتمع سنگ آهن سنگان خبر داد: این مجتمع 16 میلیون و 860 هزار و 270 تن سنگ آهن طی 9 ماهه امسال استخراج کرد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حاکی از رشد 131 درصدی است.به گزارش از روابط عمومی ایمیدرو، به گفته گل محمدی، مجتمع سنگان در بخش های تولید دانه بندی، باطله برداری و فروش کلوخه نسبت به مدت مشابه سال گذشته نیز رشد داشته است.مجری مجتمع سنگان همچنین گفت: میزان باطله برداری در مجتمع سنگان طی مدت یاد شده، 37 میلیون و 726 هزار و 107 تن بوده که حاکی از رشد 191 درصدی نسبت به سال قبل دارد.از سوی دیگر همچنین میزان تولید دانه بندی در سنگان یک میلیون و 431 هزار و 590 تن بوده که رشد 137 درصد را به همراه داشته است.به گفته وی، میزان فروش کلوخه به سرمایه گذاران در 9 ماهه سال جاری، 11 میلیون و 460 هزار و 675 تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 146 درصد افزایش داشته است.مجتمع سنگ آهن سنگان از زیرمجموعه های ایمیدرو محسوب می شود که در منطقه خواف استان خراسان رضوی واقع شده است و بخش قابل توجهی از خوراک زنجیره فولاد را برعهده دارد.
افتتاح 21 طرح در دهه مبارک فجر از سوی شرکت مس
21 طرح همزمان با ایاما… دهه مبارک فجر از سوی شرکت ملی صنایع مس ایران افتتاح شده و به بهرهبرداری میرسد.به گزارش از مس پرس، دکتر علی رستمی مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان این مطلب از به بهرهبرداری رسیدن این طرحها در مجتمعهای مس سرچشمه، سونگون و شهربابک خبر داد.مدیرعامل فملی همچنین پروژههای انتقال اسید، طرح جامع آب و برق را از جمله طرحهای زیرمجموعه ستاد شرکت ملی صنایع مس ایران برشمرد.وی ادامه داد: در مجتمع مس سرچشمه نیز طرح درآلو و درهزار و طرحهای توسعه و بازسازی ذوب، فلوتاسیون سرباره و پروژههای عمرانی به بهرهبرداری خواهد رسید.دکتر رستمی اظهار داشت: در مجتمع مس سونگون هم شاهد افتتاح پروژه انتقال آب از سد حاجیلرچای به مجتمع و پروژه هیپ لیچینگ خواهیم بود.مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران خاطرنشان کرد: همچنین در مجتمع مس شهر بابک، عملیات اتصال کارخانه ذوب خاتونآباد به شبکه ریلی کشور انجام میشود.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
وزیر اقتصاد اعلام کرد : یارانه نان پا برجاست
تعداد بازدید : 0
نفع 2750 میلیارد تومانی مردم از خرید خودرو بورسی
وزیر اقتصاد از پابرجا ماندن یارانه نان در سال آینده خبر داد و اعلام کرد: امروز بیش از 2750 میلیارد تومان قیمت خرید خودرو کمتر از قیمت خرید در بازار آزاد است و این پول در جیب مردم باقی مانده است. وزارت صمت هم در پی زمانبندی منظم برای عرضه خودرو در بورس کالاست.
احسان خاندوزی - سخنگوی اقتصادی دولت - دیروز (سه شنبه) در ابتدای نشست خبری هفتگی با نمایندگان رسانهها با بیان اینکه به دنبال شفافسازی در بودجه کشور و اصلاح ساختار هستیم، اظهار کرد: افزایش میزان حقوق کارکنان دولت که در میانه سال اضافه شده بود و جزو قانون بودجه 1401 نبود و بعد از اصلاح قانون اضافه شد، رقمی را به عنوان هزینه جاری اضافه کرده که باید در مقایسه اعداد لایحه با اعداد قانون بودجه این دقت را در نظر داشته باشیم.
وی تأکید کرد: احساس اینکه دولت در حال حرکت به سمت افزایش هزینهها و انبساط بودجه است، ناشی از سوء برداشتهاست. چون در شرایطی هستیم که اولویت اصلی دولت کنترل کسری بودجه، کنترل رشد نقدینگی و ایجاد ثبات در بازار داراییهاست که در مجموع به مهار تورم کمک کند.
خاندوزی با اشاره به دیگر ویژگیهای لایحه بودجه 1402 گفت: سقفی برای تسهیلات تکلیفی شبکه بانکی برای اولینبار در لایحه بودجه آینده تعیین شده که امیدواریم مجلس همراهی کند تا رقمش تغییر نکند؛ این امر کمک میکند به اینکه رابطه دولت با شبکه بانکی کشور و میزان فشاری که از ناحیه بودجه میتواند به ناترازیهای بانکی وارد شود کاهش یابد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: در زمینه طرحهای عمرانی هم استفاده از ابزار مالی درونسالی که به مدیریت ناترازیهای ابتدا و انتهای سال کمک میکند و هم سهم و ضریبی که استانهای محروم تر کشور در هزینههای عمرانی سال آینده دارند، قابل توجه است.
خاندوزی افزود: در خصوص استان لرستان 110 درصد، سیستان و بلوچستان 109 درصد، کرمان 101 درصد و کهگیلویه و بویراحمد 123 درصد و مواردی از این دست جزو هدفگیریهای توزیع عادلانه منابع منطقهای است.
وی تاکید کرد: در مورد درآمد نفتی، دولت تلاش کرد بیشبرآورد نداشته باشد و عدد واقعبینانهای را در نظر بگیرد. همچنین در مورد بخش تولید هم برای دومین سال پیاپی کاهش نرخ مالیات بر شرکتهای تولیدی را مصوب کردیم که امیدواریم مجلس هم آن را تایید کند.
سخنگوی اقتصادی دولت با بیان اینکه عدالت در پرداختها، حمایت از سهامداران خرد و بازار سرمایه و واگذاری اموال مازاد هم در لایحه بودجه سال آینده مورد تأکید قرار دارد، اظهار کرد: در هفتههای آینده شاهد بهرهبرداری از مجموعه پروژههایی هستیم که از دهه فجر تا پیش از پایان سال رونمایی میشود. از جمله آغاز بهرهبرداری از پالایشگاه 14 پارس جنوبی که ظرفیت فرآوری گاز را به حدود 56 میلیون مترمکعب در روز میرساند و آغاز بهرهداری از اولین سکوی تولید فاز 11 پارس جنوبی که 12 میلیون متر مکعب گاز خام در روز را تولید میکند.
خاندوزی افزود: طرح جمعآوری گازهای همراه نیز به طور رسمی تا پایان سال به بهرهبرداری میرسد. طرح تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان هم در دستور کار است که امسال افتتاح میشود و ظرفیت جدید پالایشی 210 هزار بشکه را به همراه خواهد داشت.
وزیر اقتصاد افزود: طرح تکمیل پالایشگاه اصفهان با هدف تولید گازوئیل کمگوگرد و گازرسانی به روستاهای جدید و بهرهبرداری رسمی بخشی از خط لوله گاز ایرانشهر به چابهار هم در دستور کار قرار دارد.
خاندوزی با اشاره به بهرهبرداری از طرحهای آبی و نیروگاهی گفت: در دهه فجر و تا پایان سال، طرحهای جدید نیروگاهی آبگیری سدها و آبرسانی به روستاها در دستور کار قرار دارد که جزئیات آن را اطلاعرسانی خواهیم کرد. بیش از 700 کیلومتر مسیر بزرگراهی هم به بهرهبرداری میرسد.
وزیر اقتصاد با اشاره به عرضه خودرو در بورس اظهار کرد: این امر یک سازوکار است و دولت برای تامین منفعت مردم در این زمینه دو اقدام را در دستور کار داشته است؛ یکی اقدامات ناظر به حوزه عرضه و یکی اقدامات ناظر به کوتاهکردن دست دلالان از این عرصه بود.
وی یادآور شد: یکی از راههای کوتاهکردن دست دلالان، عرضه خودرو در بورس کالاست که آمارها نشان میدهد از روشهای قبلی موثرتر است. اگر کارشناسان اقتصادی روشهای دیگری هم ارائه دهند، استقبال میکنیم.
خاندوزی تأکید کرد: امروز بیش از 2750 میلیارد تومان قیمت خرید خودرو کمتر از قیمت خرید در بازار آزاد است و این میزان در جیب مردم باقی مانده است. وزارت صمت هم در پی زمانبندی منظم برای عرضه خودرو در بورس کالاست.
سخنگوی اقتصادی دولت با اشاره با اجرای فاز اول طرح هوشمندسازی یارانه آرد، یادآور شد: با اجرای این طرح مشخص شد روزانه حداقل 5000 تن از 21 هزار تن آرد یارانهای از شبکه توزیع خارج میشود و به نان تبدیل نمیشود. شناسایی این هدررفت، دستاورد فاز اول طرح است که متاسفانه با شیطنتهای سیاستزدهای، بهعنوان نقطه ضعف دولت معرفی شد.
وی با بیان اینکه در فاز دوم بصورت تدریجی جلوی این هدررفت گرفته خواهد شد، تصریح کرد: دولت سیزدهم یارانه نان را حذف نخواهد کرد؛ یارانه نان از 70 هزار میلیارد تومان در قانون بودجه امسال به 104 هزار میلیارد تومان در لایحه پیشنهادی بودجه 1402 افزایش یافته است.
خاندوزی با یادآوری اینکه در فاز اول اجرای این طرح بیش از 98 درصد نانواییهای کشور مجهز به مکانیسم رصد هوشمند توزیع آرد شدند، اظهار کرد: 58 هزار نانوایی در شهرها و 18 هزار نانوایی در روستاها به این سیستم مجهز شدهاند. امیدوارم فاز دوم این طرح تا پایان سال در تمام 30 استان کشور اجرا شود.
وی افزود: بنابراین خبری از آزادسازی قیمت نان وجود ندارد و محدودیتی هم در تعداد عرضه نان وجود ندارد. ضمن آنکه محدودیت تخصیص آرد به نانوایان نیز در مرحله دوم برداشته خواهد شد.
وزیر اقتصاد با اشاره به میزان افزایش حقوق کارکنان دولت برای سال آینده اظهار کرد: در لایحه 1402 ضریب میانگین افزایش حقوق در نظر گرفته شده که بین 15 تا 25 درصد خواهد بود که به تناسب ردههای حقوقی، رویکرد توازن و ایجاد عدالت را رعایت میکنیم. ما برای اینکه میزان پیشنهادی افزایش حقوق در کشور به تورم دامن نزد تلاش کردیم اندازه حداکثر میزان افزایشی که در دخل دولت و درآمد بودجه ممکن است را در حقوق کارکنان دولت لحاظ کنیم.
سخنگوی اقتصادی دولت با اشاره به وضعیت منابع ارزی کشور و مدیریت این بازار تاکید کرد: بنا به اعلام رییس کل بانک مرکزی، وضعیت منابع ارزی کشور خوب است. حتی به جهت کنترل مصارف ارزی کشور هم وضعیت مطلوبی داریم و بیش از 80 درصد نیازهای ارزی کشور در بازار رسمی یعنی سامانه نیما و بازار متشکل برای اسکناس ارزی تامین میشود.
خاندوزی گفت: متاسفانه در شبکهها و کانالهایی که خرید و فروش کاغذی و قمار ارز انجام میشود، بدون توجه به منابع ارزی کشور و درآمد صادرات نفتی و غیرنفتی کشور، شاهد افزایش نرخ در این بازارها بودهایم که امیدواریم دستگاههایی که در این زمینه از سوی دولت مسئولیت دارند، نقش خود را در این بازارهای کاغذی و مهار آن به خوبی ایفا کنند.
وی افزود: تاکید رئیس جمهوری این است که بانک مرکزی تمام اهتمام خود را برای ایجاد ثبات ارزی به کار بگیرد. در این راستا رییس کل بانک مرکزی سفرهایی به کشورهای شریک تجاری داشته است تا هم آسانتر و در زمان کوتاهتری منابع ارزی لازم را تامین کنیم و هم برنامهریزی لازم برای مبادله ارز داشته باشیم تا ثبات را به بازار ارز بازگرداند.
وزیر اقتصاد درباره وضعیت سامانه مودیان و پیگیری دولت در این زمینه گفت: سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی جزو اصلاحات ساختاری نظام مالیاتی و شفافیت معاملات اقتصادی در کشور است که بسیاری از مشکلات حوزه قضائی و پرونده در حوزه معاملات شرکتهای اقتصادی به حداقل خواهد رساند.
خاندوزی گفت: دولت سیزدهم در زمان شروع به کار کرد که موعد قانونی تکمیل پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان به پایان رسیده بود، اما تقریباً پیشرفت جدی در این زمینه حاصل شده بود که با توجه به اینکه اهتمام جدی دولت و وزارت اقتصاد بر این است که این طرح حتماً باید عقبافتادگیهای پیشین را جبران کند دوران مربوط به تست گرم و سرد سامانه انجام شد.
اخطار و جریمه برای شرکتهایی که به سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی ملحق نشدند
وی تأکید کرد: به طور رسمی از ماههای گذشته در فراخوان اعلام شد که شرکتها ابتدا شرکتهای بورسی و شرکتهای دولتی و بزرگ و به همین ترتیب گام به گام به سایر شرکتها به سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی بپیوندند و امروز حدود 300 شرکت غیربورسی به شکل رسمی و کامل از مکانیسم سامانه فروشگاهی استفاده میکنند.
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: بیش از سه میلیون و 218 هزار فاکتور الکترونیکی در سامانه مودیان دریافت شده است. بر این اساس به سایر شرکتهایی که در پیوستن به سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی تاخیر کردند اخطار داده شده و برای آنها جریمههای قانونی در نظر گرفته شده است.
خاندوزی همچنین با ارائه آماری از پرداخت تسهیلات خرد از سوی شبکه بانکی کشور اظهار کرد: از ابتدای سال تاکنون یک میلیون و 362 هزار فقره وام به ارزش بیش از 50 هزار میلیارد تومان فقط وام خرد بدون ضامن پرداخت شده است.
وی ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون 780 هزار و 659 فقره وام ازدواج به مبلغ 107 هزار میلیارد تومان پرداخت شده که نسبت به دوره مشابه سال قبل54 درصد رشد داشته است. از ابتدای امسال تا اول بهمن ماه 677 هزار و 785 فقره وام فرزندآوری به مبلغ 27 هزار میلیارد تومان پرداخت شده است.
وزیر اقتصاد یادآور شد: از تیرماه امسال از مجموع 228 هزار پرونده تشکیل شده در شبکه بانکی برای دریافت وام ودیعه مسکن، 192 هزار نفر تسهیلات خود را به میزان 11 هزار میلیارد تومان دریافت کردهاند.
سخنگوی اقتصادی دولت درباره وضعیت نهضت ملی مسکن تصریح کرد: تغییر روش تامین مالی نهضت ملی مسکن و تغییر مدیریت در وزارت راه و شهرسازی موجب شد عملکرد بانکها در پرداخت تسهیلات در این طرح در حد انتظار نباشد و تلاش میکنیم این عقبماندگیها جبران شود.
خاندوزی با بیان اینکه در 10 ماهه امسال 807 هزار مورد افتتاح حساب داشتیم، ادامه داد: بانک مسکن با 204 هزار نفر که پرداختی خود را تکمیل کردهاند، قرارداد منعقد کرده و بیش از 69 هزار میلیارد تومان تخصیص داده است.
وی با اشاره به میزان واریزی به حساب سازندگان مسکن در این طرح تا پایان دی ماه آن را 47 هزار و 216 میلیارد تومان برآورد کرد و گفت: در کنار این روش تامین مالی مسکن، وزارت راه و شهرسازی از سایر بانکهای کشور کمک گرفته تا پیمانکاران وارد طرح شوند. در این روش، پیمانکار در طرف قرارداد با بانک، واحدهای مسکونی را میسازد و بعد از تکمیل واحد به متقاضیان تحویل داده میشود.
اجرای طرح کالا برگ الکترونیکی منتظر نهایی شدن بودجه
سخنگوی اقتصادی دولت همچنین درباره اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی در استانها گفت: تأمین منابع مالی لازم در این زمینه توسط سازمان برنامه و بودجه انجام میگیرد و برای سال آینده پیشبینیهای لازم نیز شده است؛ اگر تکلیف متفاوتی در بودجه سال آینده نداشتیم به همین روند پیش خواهیم رفت. پس تا زمان نهاییشدن بودجه سال آینده نمیتوانیم اظهار نظر قطعی در این زمینه داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه شفافیت اقتصادی در این دولت مورد توجه ویژه است، گفت: در سنوات گذشته دولتها در امر شفافیت اقتصادی در خصوص بدهکاران بانکی ارادهای نداشتند یا جریانات منفعتمحور اجازه اخذ تصمیم کارشناسی را نمیدادند اما دولت سیزدهم در زمینه شفافیت اطلاعات اقتصادی حتی اگر انتقاد هم بشود، کوتاهی نمیکند و پیش از ابلاغ رسمی لایحه بودجه، اقدام به اجرای این تکلیف و فهرستهای مربوط به ابربدهکاران بانکی را منتشر کردیم.
وزیر اقتصاد درباره میزان دستمزد کارگران، گفت: معیشت جامعه کارگری جزو دغدغههای اصلی دولت است و تلاش خود را برای تامین امرار معاش کارگران خواهد داشت. البته ارتقای معیشت کارگران و کنترل تورم از اهداف دولت در سال آینده است و غیر از مصوبات شورای عالی کار، دولت تلاش دارد تا با کنترل ریشههای تورم و حفظ قدرت معیشت جامعه کارگری، قدرت خرید مردم کاهش نیابد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
«اخبار صنعت» در مورد استاندارد اجباری گاز طبیعی، نفت گاز و نفت کوره گزارش می دهد؛
تعداد بازدید : 1
نفوذ استانداردها در داخل مرزهای ملی
اخبار صنعت-کریم ایرانی: استانداردها و معیارهای مصرف انرژی در ایران عمدتاً از دهه 80 شروع شد که عمدترین آنها مربوط به استانداردها و ضوابط مصرف انرژی در بخش های صنعت و حمل و نقل بوده است. معیارهای مصارف انرژی فسیلی توسط شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و معیارهای مصارف برق توسط سازمان بهره وری انرژی(سابا) تدوین و به مورد اجرا گذاشته شدند. البته تمامی این استانداردها با مدیریت و هماهنگی سازمان ملی استاندارد تدوین شده اند. همچنین به تبع جدی شدن مباحث بهینه سازی مصرف انرژی قوانین و مقررات مصارف انرژی شکل گرفت که در مراحل ابتدائی در قالب قوانین برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعیو قوانین بودجه سالانه شکل گرفتند. همچنین برخی از مواد سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی نیز معطوف به مصرف منطقی انرژی و کاهش شدت مصارف می باشد.
ابزارها و منابع مدیریت انرژی
اهمیت مدیریت انرژی در نیاز به ابزارها، راهنما و منابعی است که باید برای کمک به دستیابی به نتایج اثر بخش در سازمانها در دسترس باشند. این ابزارها باید شامل اطلاعات پایه در خصوص چگونگی ادغام مدیریت انرژی در ساختار مالی مدیریت سازمان باشد. اما امروزه در دنیایی اقتصادی زندگی میکنیم که بازارها از مرزهای ملی و چهارچوب های تنظیم شده به وسیله دولت های ملی عبور کرده اند. لذا ابزارها و راهنماها از رژیم های تنظیمیملی به دست نمیآیند، بلکه از بازار ایجاد شده به وسیله استانداردهای بینالمللی بوجود میآیند.
استانداردها توسط سازمانهایی که نیاز به استفاده از آنها دارند، تدوین میشوند و در یک فرآیند باز و اجماع عمومیتدوین میشوند. استانداردها در انواع سازمانها قابل پذیرش بوده و به آسانی در داخل مرزهای ملی به کار میروند.
در این قلمرو تعدادی از استانداردهای بین المللی برای سیستم مدیریت طراحی شدهاند که به عنوان ابزاری برای ارتقاء بهبود بازدهی و بهره وری سازمانی در کنار استانداردهای مربوط به محصول استفاده میشوند. استانداردهای ایزو برای مدیریت کیفیت (ایزو ۹۰۰۱) و سیستم مدیریت زیست محیطی (سری ایزو ۱۴۰۰۰) به صورت موفقیت آمیزی انگیزش اساسی برای بهبود مستمر بازدهی در سازمانهای مختلف در سطح دنیا ایجاد کردهاند.
تعدادی از کشورها و مناطق بین المللی استانداردهای مدیریت انرژی خود را توسعه داده یا در حال توسعه آنها هستند. کشورهایی مثل چین، ایرلند، کره جنوبی، امریکا و اتحادیه اروپا (با استانداردEN 16001 « سیستمهای مدیریت انرژی») .
پیشتاز بینالمللی در این زمینه سازمان توسعه صنعتی جهانی یونیدو (UN) است که سابقه زیادی در تشخیص اینکه چه صنعتی نیاز به ایجاد چه سیستمیجهت پاسخگویی به تغییر آب و هوا و ازدیاد استانداردهای ملی مدیریت انرژی دارد.
به طور کلی مشخص است که اولین کاربران استانداردهای مدیریت انرژی شرکتهای صنعتی هستند، چرا که اصلیترین بخش مصرف کننده انرژی در جهان، صنعت میباشد. به طوری که در حال حاضر بیش از 60 درصد تقاضای انرژی جهان را به خود اختصاص داده است.
مدیریت انرژی موثر در صنعت میتواند پتانسیل زیادی برای توسعه در بخش اقتصاد ملی داشته باشد.
علاوه بر صنعت، سایر بخشهای انرژی بر از قبیل حمل و نقل، خدمات و ساختمانهای مسکونی نیز میتوانند تحت تاثیر سیستم مدیریت انرژی مصارف و منابع انرژی خود را تحت کنترل در آورده و به صورت بهینه استفاده نمایند.
لذا به طور یقین میتوان گفت که استانداردهای سیستم مدیریت انرژی میتوانند بیش از ۶۰ درصد انرژی جهان را تحت تاثیر قرار دهند.
سیر تکامل تدریجی ایزو 50001
تلاش برای تدوین استاندارد بینالمللی سیستم مدیریت انرژی با آغاز به کار کمیته مدیریت انرژی در سازمان ایزو در سال ۲۰۰۸ شروع گردید. در نظر بود این استاندارد بر اساس تجربیات مناسب و یا استانداردهای ملی و منطقهای موجود تدوین گردد. لذا استاندارد En۱۶۰۰۱، استاندارد ASME ۲۰۰۰، استاندارد ملی کشورهای چین و کره جنوبی و همچنین پروژه های تحقیقاتی سازمان یونیدو به عنوان مراجع مناسب تدوین این استاندارد انتخاب شدند. تدوین این استاندارد در یک برنامه زمانی فشرده طرح ریزی و زمان نهایی انتشار آن ۲۰۱۱ تعیین گردید که هم اکنون این استاندارد در نیمه دوم سال ۲۰۱۱ چاپ و در دسترس کاربران قرار گرفته است.چند عامل در توسعه این استاندارد دخالت داشته اند:
۱ -نیاز جهانی به قطع وابستگی به سوخت های فسیلی
2 - فوق العاده ترکیب کارشناسان متخصص توسعه این استاندارد از کشورهای مختلف
۳ - حمایت سازمان های تخصصی و صنعتی جهان از تدوین استاندارد
مدل استاندارد ایزو ۵۰۰۰۱
ساختار اصلی استاندارد ایزو 50001 بر اساس چارچوب بهبود مستمر « طرح ریزی - اجرا - بررسی - اقدام « استوار بوده و مدیریت انرژی را در تمامیفعالیتهای سازمان جاری میسازد.
اصلی ترین هدف این استاندارد توانمندسازی سازمانها برای استقرار سیستمها و فرآیندهای لازم برای بهبود عملکرد انرژی، شامل بازدهی، کاربری و مصرف انرژی است. اجرای این استاندارد به منظور هدایت سازمان برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای، هزینه انرژی و دیگر موارد تاثیر گذار بر محیط زیست از طریق مدیریت نظاممند انرژی است. این استاندارد در تمامیسازمانها صرفنظر از نوع، اندازه، شرایط جغرافیایی، اجتماعی و فرهنگی کاربرد دارد. استقرار موفقیت آمیز این استاندارد بستگی به وجود تعهد در تمام سطوح و فعالیتهای سازمان، بخصوص مدیریت ارشد دارد.
این استاندارد الزامات یک سیستم مدیریت انرژی را برای تکوین و استقرار یک خط مشی انرژی، استقرار اهداف خرد و کلان، و طرحهای اقدام مربوط به آن را مشخص میکند که در بردارنده الزامات قانونی و اطلاعات مربوط به مصارف بارز انرژی میباشند. سیستم مدیریت انرژی سازمان را قادر میسازد که اقدام لازم برای دستیابی به تعهدات خط مشی، بهبود عملکرد انرژی و اثبات انطباق با الزامات سیستمیاین استاندارد را انجام دهد. بکارگیری این استاندارد میتواند به گونه-ای سازماندهی شود که با الزامات سازمان، شامل پیچیدگی سیستم، میزان مستندسازی و منابع، متناسب شده و برای فعالیتهای تحت کنترل سازمان اعمال گردد.
این استاندارد پس از تعیین و تعریف مرزهای سازمان و دامنه کاربرد سیستم مدیریت انرژی، مدیریت ارشد سازمان را به وسیله خط مشی مدیریت انرژی و تیم مدیریت انرژی به صورت مستقیم به فرآیند مدیریت انرژی سازمان مرتبط میکند. با ورود مدیریت ارشد سازمان فرآیند طرحریزی انرژی سازمان شکل گرفته و بر این اساس تاریخچه، وضعیت و عملکرد انرژی سازمان و متغیرهای موثر بر آن، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و سطوح بارز مصرف و کاربری انرژی و فرصتهای مناسب صرفهجویی انرژی در سازمان تعیین و یا شناسایی خواهند شد (شکل 2). همزمان با فعالیتهای فوق، فعالیتهایی نظیر آموزش، کنترل و عملیات، اجرای الزامات قانونی، پایش و کنترل فرآیندها، ارتباطات، طراحی، خرید خدمات و انرژی و مستندسازی و ثبت سوابق فعالیتها در راستای خط مشی تعیین شده انجام خواهند گرفت. اجرای این فعالیتها منجر به تعیین خطوط مبنای انرژی، اهداف خرد و کلان و شاخصهای عملکرد انرژی سازمان خواهد گردید.
ارزیابی وضعیت انطباق اجرای الزامات سیستم مدیریت انرژی به وسیله ممیزیهای داخلی تعیین شده انجام میگیرد و بدین صورت نواقص و عدم انطباقها شناسایی و بر طرف خواهند گردید.
در نهایت نتایج کلیه اقدامات در فرآیند بازنگری مدیریت توسط مدیریت ارشد سازمان و سایر مسئولین مرتبط بررسی و مورد بازنگری قرار میگیرد و نتایج این بازنگری دوباره در چرخه اجرایی سیستم مدیریت انرژی قرار میگیرد و بدین صورت فرآیند بهبود مستمر ادامه خواهد یافت.
استاندارد گاز طبیعی، نفت گاز و نفت کوره اجباری میشود
رئیس سازمان ملی استاندارد با بیان اینکه عوامل مختلفی در آلودگی هوا دخیل است که رفع آن نیازمند تصمیمات چند وجهی است، گفت: تلاش میشود در نخستین جلسه شورایعالی استاندارد، استاندارد گاز طبیعی، نفت گاز و نفت کوره که تاکنون اجباری نبوده را به تصویب برسانیم.
«سید مهدی اسلامپناه» در گفتوگویی با بیان اینکه بیش از ۹۵ درصد از تکالیف سازمان ملی استاندارد ایران در قانون هوای پاک در یک سال گذشته اجرایی شده است، افزود: از بابت عقبماندگی در انجام تکالیف قانون هوای پاک در سالهای گذشته که ما را به شرایط امروز دچار کرده است از مردم عذرخواهی میکنم .
وی درباره وظایف سازمان ملی استاندارد ایران در اجرای قانون هوای پاک، گفت: این قانون به صراحت چهار تکلیف اساسی برای سازمان مشخص کرده است که بهطور عمده در رابطه با استانداردنویسی و استانداردسازی است.
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران با اشاره به مصوبات آخرین جلسه شورایعالی استاندارد در خصوص هوای پاک، اظهار داشت: با اجرای مصوبات تا پایان سال، سازمان ملی استاندارد ایران ۱۰۰ درصد از تکالیف خود را در موضوع قانون هوای پاک اجرا میکند.
اسلامپناه، عوامل آلودگی هوا را منابع متحرک، منابع غیرمتحرک، سوخت، ناوگان فرسوده و نرفتن به سمت نوسازیشدن و قسمتی را مربوط به خودروهای در حال تردد برشمرد و گفت: در کشور حدود ۲۷ یا ۲۸ میلیون خودروی سواری، تجاری سنگین و نیمهسنگین تردد میکنند که بعضاً احتراق کاملی ندارند و حتی با استفاده از سوخت استاندارد آلودگی ایجاد میکنند.
وی تصریح کرد: در اجلاسیه اخیر شورایعالی، استاندارد تجهیز و کالیبراسیون مراکز معاینه فنی خودرو، نفت کوره و بخشی از قانون هوای پاک به تصویب رسید که در این راستا با برخی مخالفتهایی نیز مواجه میشویم اما از اعمال قانون کوتاه نمیآییم.
این مقام مسوول با بیان اینکه در تهران و برخی کلانشهرها بنزین یورو۴ (EURO۴) عرضه میشود، گفت: نمونهبرداریها از سوخت پیش از این بهصورت فصلی بوده است، اما امروز برای نخستین بار نمونهبرداری در پالایشگاه اتفاق میافتد که بهصورت ماهیانه انجام میشود.رئیس سازمان ملی استاندارد ایران با بیان اینکه باید استراتژی را در حوزه سوخت تغییر دهیم، افزود: لازم است با رویکرد جدید در زمینه سوخت قدم برداریم تا ضمن رعایت حقوق شهروندی، سوختی منطبق با استانداردها در کشور توزیع شود.اسلامپناه، رعایت حقوق شهروندی را جزو اولویتهای این سازمان برشمرد و گفت: در راستای اجرای تکالیف در قانون هوای پاک سوخت گازوئیل با میزان آلایندگی هفتهزار ppm جایگزین نفت کوره با آلودگی ۳۵ هزار ppmشد که تا حدود زیادی توانست شرایط را مساعدتر کند.
وی به تردد ۲ میلیون و ۹۰۰ خودروی فرسوده در سطح شهر تهران اشاره کرد و افزود: این خودروها حتی با بهترین سوخت هم آلودگی ایجاد میکند.
رئیس سازمان ملی استاندارد در رابطه با استانداردسازی آسانسورها، گفت: از سال ۹۶ استانداردهای اجباری برای آسانسور در دستور کار قرار گرفت، بهطوریکه باید همه آسانسورها مجوز استاندارد را قبل از بهرهبرداری کسب کنند.
اسلامپناه همچینن درباره کمفروشی، توضیح داد: سازمان ملی استاندارد ایران از ابتدای امسال طرح پایش و کنترل کمیت فرآوردههای بستهبندی شده را آغاز کرد که میزان کمفروشی به ۳۷ درصد رسید و اجرای این طرح در سازمان دنبال میشود.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.