شماره: 2133 / ۱۴۰۲ دهم خرداد

تعداد بازدید : 0
اخبار
وام اجاره
۲۰۰ میلیون تومان شد
سقف تسهیلات کمک ودیعه مسکن که تا پیش از این ۱۰۰ میلیون تومان بود به ۲۰۰ میلیون تومان در تهران افزایش یافته و این در حالی است که مجلس و دولت در قالب طرحی برای کنترل بازار مسکن و اجاره بها، هفت راهکار برای ساماندهی این بازار ارایه دادهاند که از جمله آن میتوان به رفع تعارض منافع مشاوران املاک، افزایش وام ودیعه و افزایش ملک استیجاری اشاره کرد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی، دیروز در جریان رسیدگی به قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها، سقف تسهیلات ودیعه مسکن در تهران را ۲۰۰ میلیون تومان اعلام کردند. بر این اساس سقف تسهیلات ودیعه مسکن در سال اول اجرای قانون مذکور در تهران ۲۰۰، مراکز استانها ۱۵۰ و سایر شهرها ۱۰۰ میلیون تومان خواهد بود.تا پیش از این سقف وام اجاره (ودیعه مسکن) در تهران ۱۰۰، مراکز استانها ۷۰ و سایر شهرها ۴۰ میلیون تومان بود که مهلت اعطای این تسهیلات تا پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۲ تمدید شد. اعتبار در نظر گرفته شده برای این نوع وام در سال جاری ۴۰ هزار میلیارد تومان بود که بر اساس قانون جدید احتمالا این میزان افزایش خواهد داشت.همزمان با سه اقدام دولت برای کنترل بازار اجاره، مجلس نیز طرحی را تحت عنوان «طرح ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها» در دستور کار دارد که چهار مورد آن برای کمک به اقشار اجاره نشین تنظیم شده است.رفع تعارض منافع مشاوران املاک، افزایش تسهیلات اجارهبها، افزایش عرضه ملک استیجاری از طریق تکمیل سامانههای اطلاعاتی و تغییر ساز وکار مالیات بر درآمد اجاره برای حمایت از مستأجران پیشبینی شده است.همچنین بنا به گفته علی خضریان ـ نماینده مجلس، تلاش شده تا با قانونگذاری در مواردی چون اخذ عوارض از اراضی معطل مانده، کاهش ریسک و افزایش سهولت معاملات و تکمیل سامانههای اطلاعاتی املاک به صورت غیرمستقیم در طرح ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجارهبها، بر نرخ اجاره اثرگذاری مهمی صورت گیرد.
ایدرو متولی ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده کشور
سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران ( ایدرو ) متولی ستاد نوسازی و اسقاط خودروهای فرسوده کشور شد.وزارت صنعت ، معدن و تجارت طی ابلاغیه ای در راستای ابلاغ قانون اصلاح ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو ، مسئولیت راهبری و اقدامات اجرایی اسقاط خودرو را به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران محول کرد .بر همین اساس معاون وزیر صمت و رئیس هیات عامل ایدرو نیز در حکمی مهران سالاریه را به سمت رئیس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران منصوب کرد .مهران سالاریه مدیریت امور تاکسی ها در ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت ، مجری خودروهای فرسوده ستاد حمل ونقل و سوخت و مدیریت طرح گسترش نیروگاه های مقیاس کوچک در ستاد تحول وزارت صنایع و معادن را در سوابق خود دارد .اجرای صحیح اسقاط وسائل نقیله فرسوده یکی از موثر ترین و اقتصادی ترین راهکار های مدیریت و کنترل آلودگی هوای کلانشهرهاست .بر اساس گزارش ها ، هم اکنون بیش از ۱۰ میلیون وسیله نقیله در مرز فرسودگی در کشور وجود دارند که بیانگر ضرورت اقدام جدید در این خصوص است .

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
کاهش مالیات بر ارزش افزوده واردات کالاهای اساسی به یک درصد
گمرک ایران از کاهش مالیات بر ارزش افزوده واردات کالاهای اساسی به یک درصد و تمدید آن تا پایان سال ۱۴۰۲ خبر داد.
مالیات بر ارزش افزوده واردات کالاهای اساسی به یک درصد کاهش یافته است.
بر اساس اعلام گمرک ایران، این اقدام در چارچوب لایحه ضد تورمی دولت و به استناد مصوبات جلسه هشتاد و ششم شورای عالی هماهنگی اقتصادی در زمینه کاهش مالیات بر ارزش افزوده واردات کالاهای اساسی صورت گرفته است.طبق متن این مصوبه، نرخ مالیات بر ارزش افزوده واردات گندم، برنج، دانههای روغنی، انواع روغن خام، حبوبات شامل عدس، نخود، لوبیا و ماش، قند، شکر، گوشت مرغ، گوشت قرمز، دام زنده، جوجه یک روزه، تخم مرغ نطفه دار، چای، لوازم مصرفی پزشکی و قند و شکر تولید داخل یک درصد تعیین شده است.
این اقدام در چارچوب لایحه ضد تورمی دولت به مجلس شورای اسلامی انجام گرفته است و اعتبار این مصوبه تا زمان تصویب لایحه ارسالی دولت در مجلس شورای اسلامی خواهد بود.
صادرات ۲۸ میلیون یورویی پسته ایران به اروپا در ۳ ماه
مرکز آمار اروپا اعلام کرد: صادرات پسته ایران به اروپا در سه ماهه نخست ۲۰۲۳ به بیش از ۲۸ میلیون یورو رسیده است.
صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا در سه ماهه نخست سال جاری میلادی با کاهش ۴۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده است. ایران در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۴۹.۳ میلیون یورو پسته به اروپا صادر کرده بود.
کاهش ۴۲ درصدی صادرات پسته ایران به اروپا در سه ماهه نخست ۲۰۲۳ در حالی است که طی ۱۲ ماهه سال قبل نیز صادرات پسته ایران به کشورهای اروپایی ۴۲ درصد کاهش یافته و به ۱۰۹.۸ میلیون یورو رسیده بود.
بر اساس این گزارش صادرات پسته با پوست ایران به اروپا در ماههای ژانویه تا مارس امسال با افت ۵۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده و به ۸.۹ میلیون یورو رسیده است. ایران در سه ماهه نخست ۲۰۲۲ بالغ بر ۲۱.۷ میلیون یورو پسته با پوست به اروپا صادر کرده بود.
صادرات مغز پسته ایران به اروپا در این دوره نیز با کاهش ۲۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده و به ۱۹.۴ میلیون یورو رسیده است. ایران در سه ماهه نخست سال قبل ۲۷.۶ میلیون یورو مغز پسته به اروپا صادر کرده بود.
آلمان، اسپانیا و ایتالیا بزرگترین واردکنندگان پسته از ایران در سه ماهه نخست ۲۰۲۳ بودهاند. از کل صادرات ۲۸.۳ میلیون یورویی پسته ایران به اروپا در این دوره ۱۹.۵ میلیون یورو مربوط به واردات آلمان از ایران بوده است.
ایران پس از آمریکا دومین صادرکننده پسته به اروپا در سه ماهه نخست ۲۰۲۳ بوده است. آمریکا در این دوره ۱۲۵.۷ میلیون یورو پسته به اروپا صادر کرده است. صادرات پسته آمریکا به اروپا در این دوره ۱۲ درصد افزایش یافته است.آمریکا در سه ماهه نخست سال جاری میلادی ۹۵.۷ میلیون یورو پسته با پوست و ۳۰ میلیون یورو مغز پسته به اروپا صادر کرده است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
وزیر اقتصاد خبر داد: صدور مجوز های صیادی و شیلات از درگاه ملی مجوزها
وزیر اقتصاد از آغاز صدور مجوزهای مربوط به کسب و کارهای صیادی و شیلات توسط درگاه ملی مجوزها خبر داد.
«سید احسان خاندوزی» در حاشیه هفتاد و پنجمین نشست هیأت مقررات زدایی و بهبود محیط کسب و کار با اشاره به تاخیر چند ساله در صدور مجوز های مربوط به حوزه شیلات و صیادی گفت: مجوزهای مربوط به کسب و کار فعلالان این بخش چند سال بود که صادر نشده بود و با هماهنگی خوبی که با استانداران کشور صورت گرفته است از این هفته صدور مجوزهای حوزه شیلات از درگاه ملی شروع شده و با درج دقیق جزئیات مربوط به افراد مشمول این بخش و همچنین اطلاعات مربوط به شناورها، هویت آنها و درج صلاحیت های لازم و شماره شناسایی آنها فرآیند صدور مجوزها از این هفته آغاز شد.
وی اظهارداشت: مسیری که این هفته که با صدور مجوزهای مربوط به صیادی و شیلات در درگاه ملی مجوزها شروع شده است در سایر مجوزهایی که دستگاهها در صدور آنها تاخیر داشته اند نیز ادامه پیدا خواهد کرد. وزیر اقتصاد در توضیح دلایل صدور مجوز صیادی و شیلات از سوی درگاه ملی مجوزها نیز گفت: وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه فعال شده است، اما چون از موعد مقرر قانونی گذشته بود و درگاه ملی مجوزها نیز مکلف بود فعالان اقتصادی و کارآفرینان را معطل نگه ندارد، این درگاه پیش از اقدام وزارت جهاد کشاورزی اقدام در زمینه صدور مجوزها را شروع کرد.
وزیر اقتصاد در پاسخ به پرسشی در خصوص زمان آمادگی کامل درگاه ملی مجوزها برای صدور تمام مجوزهای کسب و کار در کشور، گفت: هیأت مقررات زدایی و بهبود محیط کسب و کار همچنان به دستگاههای مختلف فشار می آورد که قانون در مرحله اول توسط خود دستگاهها اجرا شود و مجوزها به شکل تخصصی صادر شود، اما به دلیل تکلیف قانونی، درگاه ملی مجوزها کار را در این زمینه شروع کرده و همان اتفاقی که در هفته جاری در حوزه صیادی و شیلات شروع شد، در سایر حوزه ها نیز تدوام خواهد یافت.
خاندوزی افزود: تقریبا هر ۱۰ روز یکبار یکی از، مجوزهای معطل مانده صادر خواهد شد تا صف پشت درگاه ملی مجوزها کاهش پیدا کند.وزیر اقتصاد در پایان به کاهش چشمگیر تاخیر در صدور مجوزها اشاره کرد و در این خصوص گفت: مدت زمان تاخیر دستگاهها در صدور مجوزهای کسب و کار در هفتههای ابتدایی شروع به کار درگاه ملی مجوزها حدود ۴۰ درصد بود و امروز که ۳۷۴ هزار مجوز کسب و کار توسط درگاه ملی مجوزها صادر شده است، متوسط تاخیر در صدور مجوزها به ۹ درصد کاهش پیدا کرده است که نشان می دهد، دستگاه ها با شیب و سرعت خوبی در حال تنظیم خود با این درگاه هستند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
از سوی وزیر کار؛
جزئیات افزایش ۲۰ درصدی یارانه اعلام شد
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از افزایش ۸۰ هزار تومانی مبلغ یارانه در صورت استفاده از کالابرگ الکترونیکی برای سه دهک نخست جامعه خبر داد.
«سید صولت مرتضوی» روز سه شنبه در حاشیه همایش ملی کار در جمع خبرنگاران اظهار داشت: قانون بودجه ١۴٠١ تکلیف کرده بود مابه التفاوت ارز ترجیحی به صورت کالابرگ و روش های دیگر اجرایی شود.
وی گفت: لازمه اجرای این قانون بسترسازی بود و فراهم شدن زیرساخت بود که در نهایت در چند استان به صورت آزمایشی اجرا شد و بعد از پاسخ مثبت در چند استان، در سراسر کشور بستر آماده شد، اما با اقبال عمومی مواجه نشد و درصد کمی با کالابرگ همراه شدند.
مرتضوی اضافهکرد: با ایجاد مشوقهای جدید و پیش بینی منابع، مقرر شد میزان یارانه یارانه بگیران در سه دهک اول افزایش ٢٠ درصدی داشته باشد؛ این ۲۰ درصد معادل ۸۰ هزار تومان است که لازمه برخورداری از آن استفاده از کالابرگ است. در صورتی که افراد سه دهک نخست ۷۰ درصد مبلغ یارانه را از طریق کالابرگ الکترونیکی خرید کنند مشمول افزایش ٢٠ درصد می شوند.وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامهداد: یک ماه زودتر یارانه در سامانه ملی اعتبار واریز می شود و افراد می توانند در زمان مشخص از کالابرگ بهره مند شوند.
وی با اشاره به مباحث مطرح شده درباره تغییر دستمزد کارگران، گفت: بر اساس قانون تصمیم گیرنده دستمزد، شورای عالی کار است که دستمزد برای سال ۱۴۰۲ تعیین و ابلاغ شده است و بنای دولت طبق تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی، اهتمام به مهار تورم است.
مرتضوی افزود: آمارهایی از مراکز رسمی اعلام شده که با شیب ملایم، تورم مدیریت می شود و امیدواریم با کاهش تورم سفره کارگران رونق بگیرد.
وی تاکید کرد: تصمیم شورای عالی کار لازم الاجراست و اگر مباحثی مطرح شود در شورای عالی کار تصمیم گیری میشود.
وزیر راه و شهرسازی: سند جامع حمل و نقلی جامع بین ایران و ترکمنستان تدوین میشود
وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر فعال سازی توافق نامه ترانزیتی عشق آباد و تردد روزانه ۶۰۰ واگن در مرزهای سرخس و اینچه برون از تدوین سند جامع حمل و نقلی جامع بین ایران و ترکمنستان خبر داد.
مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی کشورمان با رئیس آژانس حمل و نقل و ارتباطات وابسته به کابینه وزرای ترکمنستان در ساختمان دادمان دیدار و گفتوگو کرد.
بذرپاش در این دیدار با اشاره به اینکه دو کشور اشتراکات فراوانی در موضوعات حمل و نقلی دارند بر تقویت روابط دو کشور تاکید کرد.
وزیر راه و شهرسازی کشورمان گفت: رویکرد ما در دولت، توسعه روابط با تمامی همسایگان و از جمله ترکمنستان است.
بذرپاش ادامه داد: روزانه ۶۰۰ واگن در مرزهای سرخس و اینچه برون تردد دارند که با توجه به ظرفیت این مرزها در خصوص واگنها باید به دنبال افزایش بیشتر باشیم.
عضو کابینه دولت سیزدهم بر احیای موافقتنامه عشق آباد تاکید کرد و گفت: پیشنهاد میشود در کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکمنستان که ماه آینده در ترکمنستان برگزار میشود فاز اجرایی و عملیاتی موافقتنامه ترانزیتی عشق آباد با حضور کشورهای عضو پیگیری شود.وی توضیح داد: به معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی مأموریت داده میشود تا تدوین سند جامع همکاری و حمل و نقلی دو کشور را نهایی کند. سند تدوین شده ظرف دو هفته آینده به منظور اخذ نظرات و پیشنهادات کشور ترکمنستان ارسال خواهد شد تا در کمیسیون مشترک اقتصادی که در ترکمنستان برگزار میشود طرح و مورد توافق قرار بگیرد.
وزیر راه و شهرسازی گفت: مشارکت بیشتر ترکمنستان در تکمیل زنجیره کریدوری شمال- جنوب به ویژه در جنوب کشور و در حاشیه خلیجفارس مورد تاکید ماست. هماکنون کشورهای عربی در حاشیه خلیجفارس سرمایهگذاری کردهاند که پیشنهاد میشود تا ترکمنستان نیز در این زنجیره کمک کننده باشد.
بذرپاش افزود: در حوزه حملونقل دریایی، دو کشور ایران و ترکمنستان مرزهای آبی فراوانی دارند که تسهیل در پهلوگیری کشتیهای تجاری در بندر ترکمنباشی، تقویت جستجو و نجات دریایی برای شناورهای تحت پرچم ایران و افزایش سطح خدمات درخواست جمهوری اسلامی ایران است.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا پذیرای سرمایهگذاران ترکمنستانی در بنادر شمال وجنوب ایران باشد.
در این نشست همچنین تقویت همکاری هوایی بین دو کشور مورد تاکید قرار گرفت و بر رفع مشکلات روادید تاکید شد.
عوارض نوسازی در بافتهای فرسوده کاهش یابد
بافتهای ناکارآمد شهری به عنوان پهنههای پرمخاطره با ۶۶ هزار هکتار مساحت که حدود ۲۲ میلیون نفر جمعیت را در خود جای داده ظرفیت مناسبی برای تامین مسکن در استطاعت و اجرای طرح نهضت ملی مسکن دولت سیزدهم محسوب میشود که برای رسیدن به این هدف برخی کارشناسان پیشنهاد دادهاند عوارض ساختمانی به شکل هوشمند در این مناطق کاهش پیدا کند.
دسترسی آسان و کمهزینه به خدمات زیربنایی و روبنایی در بافتهای فرسوده، دولت را بر آن داشته تا به جای افزایش محدودهها که بودجههای سنگینی را تحمیل میکند، مسکن مورد نیاز اقشار متوسط و پایین جامعه را در دل کلانشهرها تامین کند. دیدگاه کلی شورای عالی معماری و شهرسازی به عنوان متولی بررسی کارشناسانه الحاق اراضی طرح نهضت ملی مسکن این است که به جای بارگذاری جمعیتی در مناطق فاقد زیرساخت، نوسازی و بهسازی بافتهای ناکارآمد شهری در دستور کار قرار گیرد.
روز گذشته فرزانه صادقمالواجرد ـ دبیر شورای عالی معماری و شهرسازی ایران گفت: در دوره اخیر تمامی محدودههایی که مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی را گرفته پشتوانه کارشناسی دارد. این موارد شامل تامین آب، قرار داشتن یا نداشتن روی گسل، محدوده اراضی کشاورزی و باغات، فرونشست، دسترسی به شبکههای اصلی است که تماما مورد بررسی قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: تمام تلاش این است که در کنار الحاق اراضی به محدوده شهرها، مکانیابی شهرها و شهرکهای جدید، بستههای تشویقی کالبدی در بافت فرسوده، سیاست محرک عرضه زمین و جلوگیری از احتکار اراضی مسکونی در محدوده شهرها نیز برای عرضه زمین برای ساخت مسکن در داخل شهرها کمک کننده به قانون جهش تولید مسکن باشد.
بستههای تشویقی نوسازی بافتهای فرسوده ۹ آبان سال گذشته توسط شورای عالی معماری به تصویب رسید و ۲۳ بهمن همان سال توسط دولت ابلاغ شد که مشوقهای متنوعی از جمله اعطای یک تا دو طبقه تراکم تشویقی را برای ایجاد جذابیت نوسازی در بافتهای فرسوده در آن گنجانده شده است.
به دنبال تصویب و ابلاغ این بسته نوسازی بافتهای فرسوده در شهرهای کشور بین ۱۰ تا ۴۰۰ درصد افزایش پیدا کرد که از اقبال سازندگان به این سیاست دولت حکایت دارد. تامین پارکینگ در مکانهای مناسب بافتهای فرسوده برای جبران کسری پارکینگ، پیشبینی کاربریهای انتفاعی در طبقه همکف، تسهیل شرایط تودهگذاری و نما و اعطای حداکثریک طبقه تشویقی نسبت به تراکم مجاز از جمله مشوقهای این بسته محسوب میشود.
از طرف دیگر شهرداریها مکلفند در صدور پروانه ساختمانی در بافتهای فرسوده ۵۰ درصد تخفیف قائل شوند که این میزان تا ۱۰۰ درصد قابل افزایش است.کارشناسان اقتصاد شهری معتقدند با توجه به نوسانات قیمت مسکن در مناطق برخوردار شهرها دولت باید سیاست خود را در تامین مسکن در استطاعت در مناطق کمبرخوردار شهرها متمرکز کند.
حسین ایمانیجاجرمی ـ کارشناس شهری در این خصوص میگوید: انبوهی از پلاکهای فرسوده وجود دارد که تخریب و نوسازی آنها ضروری است. در این شرایط اگر قرار باشد شهرداری تهران نه صرفا با انگیزه درآمدزایی برای تامین هزینههای جاری خود، بلکه با هدف ایفای نقش تنظیمگری در بازار مسکن به این مساله ورود کند، میتواند عوارض ساختمانی را به شکل هوشمند در برخی مناطق کاهش داده و در برخی مناطق افزایش دهد. این کارشناس معتقد است ترویج توسعه شهر در مناطق کمبرخوردار هدفی است که با رشد هزینههای ساختوساز همخوانی ندارد و از این رو در شرایط فعلی نقد جدی به تغییرات افزایشی قابلتوجه هزینههای ساخت وارد است.
در کل کشور ۶۶ هزار هکتار بافت فرسوده و سکونتگاه غیررسمی وجود دارد که جمعیتی بالغ بر ۲۲ میلیون نفر در این مناطق زندگی میکنند. با وجود اقدامات مثبت انجام شده برای ارتقای وضعیت معیشتیشان، محلههای زندگی آنها به مراکز محرومیت از خدمات زیربنایی و روبنایی شهری تبدیل شده است.
دولت سیزدهم یک پنجم از برنامهی خود برای تولید مسکن را در بافتهای فرسوده گنجانده است. شرکت بازآفرینی شهری ایران در سال قبل ۱۱۰ هزار واحد مسکونی در مناطق ناکارآمد شهری را به مرحلهی نوسازی و بهسازی رساند. هدفگذاری سال جاری ۲۰۰ هزار واحد خواهد بود که شرکت بازآفرینی برای تحقق آن دو برنامهی اصلی شامل مشوق نوسازی و سند ملی سکونتگاههای غیررسمی را دنبال میکند که چند روز قبل محمد آیینی ـ معاون وزیر راه و شهرسازی از تصویب آن در هیات دولت خبر داد.
مدیریت شهری در پایتخت نیز به عنوان ارگانی که وظیفهی اصلی را در امر نوسازی و بهسازی بر عهده دارد همسو با برنامههای دولت اقدامات جدیدی را در این زمینه آغاز کرده است. از جمله این اقدامات میتوان به تخفیف ۵۰ تا ۱۰۰ درصد عوارض صدور پروانه، واگذاری یک تا دو طبقه تراکم تشویقی و طرح فروش متری مسکن اشاره کرد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
بازیگری ایران در میان قدرت های اقتصادی نوظهور
اخبار صنعت-گلاره دریایی: بریکس نام گروهی از کشورها به رهبری قدرت های اقتصادی نوظهور است که از به هم پیوستن حروف اول نام انگلیسی کشورهای عضو یعنی برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تشکیل شده است. مشابه همه پیمان ها و ائتلاف های اقتصادی، بریکس نیز واجد سیاست های خاص خود در حوزه تجارت، سرمایه گذاری، شرکت های خرد، کوچک و متوسط، تأمین مالی، تغییرات اقلیمی، انرژی، توسعه زیرساخت، امنیت غذایی و در نهایت توسعه انسانی است. سؤال پژوهش حاضر آن است که بریکس به دنبال ساخت چه نظم جدیدی در جهان است؟ برای فهم این موضوع باید در قدم نخست، سیاست های این گروه را مورد بررسی قرار داد. به نظر می رسد در کوتاه مدت، این سازوکار به دنبال تغییر نرم در سازوکارهای جهانی و در بلندمدت به دنبال ایجاد تغییرات جدی و جدید در نظم بین المللی است. در حال حاضر، جمهوری اسلامی ایران عضو این سازوکار نیست ولی از اعضای دعوت شده به نشست سال 2022 این گروه بوده است؛ همچنین در اجلاس اخیر بریکس پلاس در تاریخ 25 ژوئن 2022 (4 تیر 1401) سخنگوی وزارت خارجه روسیه تأیید کرد که دو کشور ایران و آرژانتین درخواست خود را برای پیوستن به این گروه ارائه کرده اند.
بررسی محتوای سیاست های این گروه نشان می دهد که پیوستن به آن، واجد مضار و منافع خاصی است؛ ازیک طرف پذیرش و ورود به چارچوب بریکس به معنای پذیرش برخی الزامات کلان است که جمهوری اسلامی ایران به دلایل مختلف تاکنون رویکردی غیرهم جهت در قبال آنها اتخاذ کرده است؛ ترتیبات عدیده ای که از جمله مهم ترین آنها می توان به سازوکار تجارت آزاد و برخی موارد مانند سند توسعه پایدار 2030 در موضوعات اجتماعی اشاره کرد؛ البته در قبال سند 2030 موضع جمهوری اسلامی ایران کاملا مشخص و غیرقابل تغییر است؛ از طرف دیگر با توجه به تغییرات عمده در جغرافیای سیاسی و جغرافیای اقتصادی جهان، طراحی راهبرد تجارت ترجیحی با بعضی کشورها که از منظر راهبردی ارتباط با آنها موضوعیت دارد امری مهم و قابل بررسی است و از این منظر، کنش در قالب سازوکار بریکس در راستای طراحی راهبرد تجارت ترجیحی قابل توصیه است. نکته دیگر آن که صِرف عضویت ایران در این ائتلاف نمی تواند منجر به تحقق منافع اقتصادی برای کشورمان شود بلکه باید از ظرفیت این گروه برای افزایش همکاری های اقتصادی بهره برد.
گسترش گروه بریکس و بررسی درخواست عضویت ایران و عربستان در سال ۲۰۲۳
«آنیل سوکلال»، نماینده آفریقای جنوبی که ریاست کنونی گروه بریکس را عهده دار است، میگوید که پیشنهاد گسترش این گروه، یکی از نقاط تمرکز اصلی این بلوک در سال جاری است.
بلومبرگ در مقاله خود به بحث گسترش گروه «بریکس» پرداخته و بیان میکند که به گفته نماینده آفریقای جنوبی در بریکس، این گروه در خصوص پذیرش اعضای جدید تصمیمگیری میکند: «گروه کشورهای بریکس (برزیل، روسیه، هندوستان، چین، آفریقای جنوبی) در نظر دارد که در سال 2023 درباره پذیرش یا عدم پذیرش اعضای تازه و اینکه این کشورها باید چه شاخصها و ملاکهایی داشته باشند، تصمیم بگیرد. ایران و عربستان کشورهاییاند که رسما خواهان پیوستن به این گروه هستند.»
در این مقاله بیان میشود که چین از گسترش اعضا سود برده چرا که دومین اقتصاد جهان تلاش میکند مجموعه سیاسیای را برپا سازد که در سازمان ملل، صندوق بین المللی پول، بانک جهانی و دیگر نهادهای بین المللی، با سلطه کشورهای توسعه یافته مقابله نماید.
بلومبرگ ادامه میدهد: «چین سال گذشته که ریاست بریکس را برعهده داشت، بحث گسترش این گروه را پیش کشید و این نگرانی را در میان دیگر اعضا به وجود آورد که جایگاه و نفوذ آنان کمرنگ خواهد شد، به ویژه اگر متحدان نزدیک پکن پذیرفته شوند. تولید ناخالص داخلی چین بیش از دو برابر مجموع دیگر اعضای بریکس است.»
«آنیل سوکلال»، نماینده آفریقای جنوبی که ریاست کنونی بریکس را عهده دار است، میگوید که پیشنهاد گسترش بریکس، یکی از نقاط تمرکز اصلی این بلوک در سال جاری است. به گفته او «بیش از ده کشور خواهان پیوستن به گروه هستند و ما در مسیر عضویت یک گروه دیگر از کشورها، بسیار جلو رفتهایم.»
به گفته بلومبرگ، تجدید جایگاه بریکس در شرایطی جریان دارد که کشورهای توسعه یافته اروپا و شمال آمریکا، خواهان تقویت اتحادهای خود از طریق شکل دادن به بلوکهای جدید و امضای پیمانهای تجاری و امنیتی هستند تا در برابر سلطه فزاینده و تهاجمی پکن بایستند.
گروه کوآد (QUAD) که اتحادی میان آمریکا، ژاپن، هندوستان و استرالیاست، از زمان احیای آن در سال 2017، اهمیت زیادی یافته است. این گروه تقریبا به مدت یک دهه غیرفعال مانده بود. در سال 2021 هم استرالیا، انگلستان و آمریکا وارد یک اتحاد امنیتی به نامه «آوکوس» (AUKUS) شدند.
این مقاله با اشاره به جمعیت قابل توجه بریکس که 42 درصد جمعیت جهان را شامل میشود، بیان میکند که بر اساس گزارش یک موسسه مطالعات امنیتی مستقر در پرتوریا، این گروه تنها 15 درصد از حق رای در بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول برخوارد هستند.
بلومبرگ مینویسد: گروه بریکس در سال 2009 شکل گرفت و آفریقای جنوبی هم در سال 2010 به این گروه پیوست. از آن زمان، این کشور تلاش کرده روابط تجاری نزدیکتری را از گذر توافقنامههایی میان بانکهای توسعه اعضا، توافقهای سوآپ ارز و انجام تجارت با ارزهای محلی با هدف کاهش تکیه بر دلار، به پیش برد.
بلومبرگ تاکید میکند که پنج عضو بریکس، «بانک توسعه نوین» را در سال 2014 بنیان گذاشتند که قرار است وزنهای در برابر صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی باشد و بنگلادش و امارات متحده عربی هم در سال 2021 به این بانک پیوستند. انتظار میرود که مصر و اروگوئه هم به زودی به این نهاد مالی بپیوندند.
دیگر کشورهایی که علاقمندی خود به عضویت در بریکس را اعلام کردهاند، شامل آرژانتین، امارات، الجزایر، مصر، بحرین و اندونزی میشوند.
بلومبرگ بیان میکند، دو کارشناسی که با دیدگاه برزیل آشنایی دارند، میگویند در حالی که این کشور با گسترش اصولی بریکس موافق است، هنوز در حال ارزیابی موضع خود است و این نگرانی را دارد که وزنه جغرافیایی این گروه به سوی آسیا سنگینی کند. بنابراین خواهان پیوستن کشورهای آمریکای لاتین است.
یک منبع دیگر می گوید هندوستان نمیخواهد که کشورهای متقاضی بر پایه توصیه اعضای کنونی پذیرفته شوند و به جای آن خواهان تدوین فرایندی است که کشورها پس از تحقق شرایط و شاخصهایی خاص، پذیرفته شوند.
قرار است پیامدهای گسترش بریکس که مورد حمایت آفریقای جنوبی است، در سلسله نشست هایی به بحث گذاشته شود که پیش از اجلاس سران در ماه اوت 2023 برگزار میشود.
وزرای خارجه بریکس در آفریقای جنوبی گرد هم میآیند
خانم نالدی پاندور وزیر خارجه آفریقای جنوبی به عنوان میزبان نشست وزرای امور خارجه و روابط بین الملل بریکس از ۱۵ وزیر خارجه برای شرکت در نشست «دوستان بریکس» دعوت کرده و امیدوار است که این نشست میان مدت فرصتی برای وزرای خارجه بریکس فراهم کند تا در مورد تحولات منطقه ای و جهانی فکر کنند.
در همین راستا، سال گذشته رئیس جمهور چین به عنوان رئیس دوره ای بریکس از آیتالله سید ابراهیم رئیسی برای شرکت و سخنرانی در اجلاس سران بریکس دعوت کرد و در ادامه آن در گفت و گوهای دوجانبه ای که در یکسال گذشته بین رئیس جمهور ایران صورت گرفت، بر حمایت از کشورهایی چون روسیه و چین برای عضویت ایران تاکید شد؛ در این ارتباط سخنگوی وزارت امور خارجه چین تابستان سال گذشته و پس از درخواست ایران و آرژانتین برای پیوستن به «بریکس» گفت که پکن با شرکایش در این گروه برای پیشبرد الحاق اعضای جدید همکاری خواهد کرد.
نشست وزرای خارجه عضو بریکس در حالی از یکم ژوئن - ۱۱ خرداد - در شهر کیپ تاون آفریقای جنوبی برگزار میشود که وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز به این نشست دعوت شده است.
روند عضویت ایران در گروه بریکس در چه مرحلهای است؟
در این ارتباط مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: آفریقای جنوبی از وزیرخارجه ایران برای شرکت در اجلاس بریکس دعوت کرده و ملاقات های جانبی ما با کشورهای حاضر در آن اجلاس میتواند فرصت خوبی برای توسعه همکاریهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی باشد.وی در خصوص روند عضویت ایران در «گروه بریکس»، اظهارداشت: هنوز کشورهای عضو بریکس معیارهای خود را برای اعضای جدید مشخص نکردهاند و در حال نوشتن این معیارها هستند.
وی گفت: اما با معیارها و تواناییهایی که ما داریم به راحتی میتوانیم خودمان را با معیارهای آنها تطبیق دهیم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه افزود: همچنین ما میتوانیم با روسیه، چین، برزیل و آفریقای جنوبی معاملات خود را بدون دلار و با ارزهای ملی انجام دهیم.
وی با اشاره به این مطلب که با عضویت در این گروه میتوانیم از طریق آفریقای جنوبی تجارت خود را در آفریقا انجام دهیم و عین این موضوع را هم برزیل در آمریکای جنوبی میتواند برای ما داشته باشد، افزود: در این مناطق فضا برای صدور خدمات فنی مهندسی ما باز است، چه در هند، چه در روسیه، چه در آفریقای جنوبی و چه در برزیل در بخش های مختلف انرژی، نیروگاه، ساختمان سازی و جاده سازی توانایی های بالایی داریم.معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه افزود: اگر ما در بریکس عضویت داشته باشیم می توانیم در بخش های دارو، تجهیزات پزشکی و در نانو به راحتی با این کشورها همکاری داشته باشیم و توسعه صادرات محصولات دانش بنیان را شاهد باشیم.
صفری گفت: کشورهای عضو بریکس موسسات مالی را برای وام دادن و تسهیلات به اعضای خود ایجاد کرده اند که میتواند این موضوع هم برای ما پتانسیلی به حساب آید که با استفاده از این تسهیلات، در جهت اجرایی کردن پروژههایمان در داخل کشور و سایر کشورها اقدام کنیم.
وی خاطرنشان کرد: آفریقای جنوبی از وزیر امور خارجه ایران برای شرکت در اجلاس بریکس دعوت کرده و شرکت در این اجلاس بسیار مهم است؛ ملاقات های جانبی در جهت بیان مواضع و شرایط ما با روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی از یکطرف و با سایر کشورهایی که به عنوان عضو ناظر برای شرکت در این اجلاس آمدند، میتواند فرصت خوبی برای توسعه همکاریهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی باشد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.