شماره: 2483 / ۱۴۰۳ چهارم آذر
تعداد بازدید : 0
اخبار
جامعه عشایری به شکل هدفمند وارد سرشماری شود
معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان امور عشایر ایران گفت: سرشماری کشاورزی فرصتی ارزشمند است تا جامعه عشایری را به صورت هدفمند وارد سرشماری کنیم.سیاوش احمدی میرقائد، معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان امور عشایر ایران در نشست هماهنگی ناظران سرشماری بهرهبرداران عشایر با اشاره به سرشماری کشاورزی که از ۱۲ آبان در سراسر کشور آغاز شده است، اظهار امیدواری کرد با ورود به موقع و قوی امور عشایر استانها در سرشماری، معضل آمار عشایر کوچنده کشور که بخشی از عشایر از آن جاماندهاند، برطرف شود.وی با بیان این که سرشماری پایه و اساس برنامهریزی و سیاستگذاری در کشور است، اظهار کرد: سرشماری کشاورزی فرصتی ارزشمند است تا جامعه عشایری را به صورت هدفمند وارد سرشماری کنیم.معاون سازمان امور عشایر ایران ادامه داد: فعالیتهای خوبی در بعضی از استانها در خصوص سرشماری کشاورزی عشایر در حال انجام است اما بعضی از استانها هنوز آن طور که باید به موضوع ورود پیدا نکردهاند از این رو از سوی سازمان کنترل و نظارت بر آن انجام میشود و این جلسه نیز برای هماهنگی در این زمینه برگزار شده است.وی افزود: کار ویژه سازمان در ستاد و استانها تا پایان این سرشماری، رسیدگی به آمار عشایر است چراکه اگر این سرشماری به خوبی انجام شود حداقل تا پنج سال آینده مشکلی در آمار جامعه عشایری نخواهیم داشت.احمدی میرقائد با اشاره به این که آگاهسازی عشایر در خصوص سرشماری بسیار مهم است، گفت: داشتن ساختار ایلی، کوچنده بودن و اتکای معاش به دامداری سه مشخصه عشایر است و کسانی که یکی از این ویژگیها را نداشته باشند، عشایر محسوب نمیشوند.
برنجهای وارداتی
در حال ترخیص است
سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج درباره وضعیت ترخیص بارهای دپو در گمرکات گفت: پس از پایان ممنوعیت واردات از ابتدای آذر ترخیص برنجهای خارجی آغاز شده و در حال انجام است.واردات برنج ایرانی از ابتدای مرداد ماه همزمان با فصل برداشت برنج داخلی ممنوع شد. این ممنوعیت تا پایان آبان به مدت ۴ ماه ادامه دارد. بر اساس اعلام انجمن واردکنندگان برنج حدود ۱۰۰ هزار تن برنج در گمرکات کشور دپو و امکان ترخیص نیافتند.برخی از فعالان این حوزه عنوان کردند این ممنوعیت ترخیص پیش از تاریخ مصوب یعنی مرداد اعمال شد زیرا برنجهای خارجی موجود در گمرکات تیر ماه وارد ایران شده بودند.مجیدرضا خاکی، سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج درباره وضعیت ترخیص بارهای دپو در گمرکات به خبرنگار مهر گفت: پس از پایان ممنوعیت واردات از ابتدای آذر ترخیص برنجها آغاز شده و در حال انجام است.وی افزود: بسته به ظرفیت گمرکات روزانه بخشی از محمولهها ترخیص و به زودی در بازار عرضه خواهد شد.گفتنی است، بر اساس سخنان ناظر گمرکات استان سیستان و بلوچستان با پایان محدودیت ترخیص برنج، کار بارگیری و ترخیص برنج از ابتدای آذر از گمرکات سیستان و بلوچستان آغاز شده است. در نخستین روز ترخیص از گمرکات زاهدان و چابهار در مجموع حدود ۵ هزار تن برنج بارگیری شد.همچنین مجموع موجودی این گمرک ۱۱۰ هزار تن بوده که به تدریج بارگیری و ترخیص میشود.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
رشد بیش از ۹۰ درصدی فروش محصولات ایمپاسکو در هشت ماهه
مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران از افزایش ۹۲ درصدی آمار فروش مواد معدنی ایمیدرو و ایمپاسکو در هشت ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد.
خدایار کریمنژاد مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران گفت: طی هشت ماهه سال جاری حجم فروش مواد معدنی ایمپاسکو ۹۲ درصد و مبلغ فروش ۸۱ درصد افزایش نسبت به سال گذشته داشته است.
کریمنژاد توضیح داد: از ابتدای سال جاری تاکنون نزدیک به ۴.۵ میلیون تن ماده معدنی به ارزش حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان از محصولات تولیدی ایمیدرو و ایمپاسکو در بورس کالای ایران به فروش رسیده که در مقایسه با آمار دوره مشابه سال گذشته در حجم بیش از ۹۰ و مبلغ فروش بیش از ۸۰ درصد رشد داشته است.
وی افزود: مجموع فروش دوره مشابه سال گذشته ۲.۳ میلیون تن و به ارزش حدود ۱۰ همت بوده است.
مدیرعامل ایمپاسکو با بیان اینکه بالاترین رشد فروش مربوط به کلوخه سنگ آهن بوده است، عنوان کرد: فروش سنگ آهن ۳.۵ میلیون و کلوخه سرب و روی ۰.۷ میلیون بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۱۰۰ درصدی داشته است.
وی ادامه داد: از میزان فروش محصولات معدنی اشاره شده در سال جاری، سهم فروش ایمیدرو ۳.۷ میلیون تن معادل ۵ همت و سهم فروش ایمپاسکو ۰.۸ میلیون معادل حدود ۱۳ همت بوده است.
کریمنژاد تاکید کرد: شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به نمایندگی از سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران کلیه محصولات تولیدی واحدهای تابعه ایمیدرو و ایمپاسکو را به صورت عرضه مستمر از طریق بورس کالای ایران به فروش میرساند.
وی تصریح کرد: با نگاهی به برنامه هفتم توسعه و نقش معدن و صنایع معدنی در ایجاد اشتغال و تحقق رشد ۱۳ درصدی در این بخش نیازمند حمایت از توان تولید داخلی و کمک به چرخه اقتصادی هستیم.
مدیرعامل ایمپاسکو با تاکید بر اینکه دستیابی به هدف رشد 8 درصدی برنامه هفتم توسعه در کشور، رشد متوازن همه بخشها به خصوص توسعه معادن و صنایع معدنی تحقق یافتنی است، خاطرنشان کرد: در این راستا ایمپاسکو از کلیه ظرفیتهای قانونی ممکن از قبیل فروشهای اعتباری بر اساس ماده ۹ قانون رفع موانع تولید، برون سپاری معادن و صنایع معدنی و همچنین اکتشاف استفاده خواهد کرد تا کلیه واحدهای تولیدی فعال در زنجیرههای مختلف صنایع و معادن کشور نسبت به تامین مواد اولیه خود اقدام کنند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
وزیر جهادکشاورزی در دیدار با سفیر ژاپن اعلام کرد:
تعداد بازدید : 0
رفع موانع صادرات پنیر ایرانی به ژاپن به زودی
وزیر جهادکشاورزی در پاسخ به درخواست سفیر ژاپن در کشورمان مبنی بر تسهیل صادرات پنیر ایرانی به این کشور گفت: موانع موجود به زودی رفع خواهد شد و مردم ژاپن طعم مطلوب پنیر ایرانی را تجربه خواهند کرد.
غلامرضا نوری در دیدار تسوکادا تاماکی گفت: روابط عمیق ایران و ژاپن در مسایل زیستمحیطی به ویژه آب، زمینه مناسبی برای گسترش مراودات میان دو کشور است.
وی افزود: مقاومت دو ملت ایران و ژاپن در برابر متجاوز از مهمترین اشتراکات فرهنگی دو کشور است و ایستادگی در برابر شداید جنگ و آبادانی میهن به دست مردم در تاریخ معاصر، الگوی خوداتکایی و مقاومت را به نمایش گذاشته است.
وزیر جهاد کشاورزی انتقال دانش فنی پیشرفته ژاپن در کشاورزی مبتنی بر استفاده حداکثری از منابع تولید محدود را از نکات بارز در مذاکرات دو کشور برشمرد و تصریح کرد: ایران آماده همکاری در بخش افزایش راندمان با استفاده از فناوریهای نوین است.
وی خوداتکایی ایران در تولید غذا و توسعه کشاورزی در بخشهای مکانیزاسیون، خدمات فنی مهندسی، دامپزشکی و تولید دارو و واکسن دامی، زنجیره تولید مرغ و تخممرغ، محصولات جالیزی، سبزی و صیفی و تامین امنیت غذایی ۹۰ میلیون نفر با توجه به اقلیم سخت و تحریمهای ظالمانه در حوزه غذا را قابل توجه دانست.
نوری در پاسخ به درخواست سفیر ژاپن در کشورمان مبنی بر تسهیل صادرات پنیر ایرانی به این کشور گفت: موانع موجود به زودی رفع خواهد شد و مردم ژاپن طعم مطلوب پنیر ایرانی را تجربه خواهند کرد.
وی آمادگی کشورمان در برپایی دورههای آموزشی کوتاهمدت کاربردی در فناوریهای نوین کشاورزی به ویژه در بخش مصارف آب را یادآور شد و خاطرنشان کرد: اقدامات عملی ژاپن در بهرهوری برنج و آبیاری کشاورزی مورد نظر ما است و آماده تبادل کارشناس در این زمینه هستیم.
بنا بر اعلام وزارت جهاد کشاورزی، سفیر ژاپن هم در این دیدار به وزیر جهادکشاورزی گفت: همکاری ژاپن و ایران به دههها پیش به ویژه در پروژه جایکا برمیگردد و کشورم در زمینه آب و خدمات فنی مهندسی آن همکاری موثری با جمهوری اسلامی ایران داشته و دارد.
تسوکادا تاماکی در ادامه، از سفرش به استانهای شمالغرب کشور و بازدید از دریاچه ارومیه گفت و افزود: در مورد کشاورزی، مدیریت آب و احیای دریاچه ارومیه، با حضور رئیس گروه پارلمانی ایران و ژاپن مباحث کلیدی مطرح شد.
سفیر ژاپن با یادآوری فعالیت ۵۰ ساله این کشور به واسطه پروژه جایکا با جمهوری اسلامی ایران چنین گفت: همکاری ژاپن و ایران گسترده و عمیق است؛ مشارکت در استقرار سیستمهای آبیاری، پروژه تولید برنج و مدیریت جنگل در استان گلستان و احیای دریاچه ارومیه با حضور فائو از این دست موارد است که قابل تعمیم و گسترش به سایر موارد همکاری به ویژه در بخشهای کشاورزی است.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
اخبار
سرمایه گذاران در بافتهای فرسوده
تا ۱۰ سال معاف از مالیات هستند
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران با دعوت از سرمایه گذاران برای ایجاد طرحهای احداثی در محدودههای مصوب بازآفرینی شهری گفت: سرمایه گذاران در این بافتها تا ۱۰ سال مشمول معافیت مالیاتی هستند.
حسین جنتی مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران ضمن تصریح اینکه معافیتهای برنامه هفتم توسعه، فرصتی طلایی برای مردم محلات و سرمایه گذاران جهت طرحهای احداثی صنایع، محلی، گردشگری، فرهنگی، آموزشی و ورزشی است، گفت: مطابق بند پ ماده ۵۲ قانون برنامه هفتم سرمایه گذاران در بافتها مشمول معافیت مالیاتی تا ۱۰ سال هستند.
وی در ادامه گفت: همچنین علاوه بر این موضوع تمام معافیتها و امتیازات قانون سرمایه گذاری در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته منطبق بر قانون جهش تولید مسکن نیز به سرمایه گذاران در این بافتها تعلق میگیرد. تجارب گذشته نشان داده هر جا دولت نقش تسهیلگیری داشته و معافیتهای مالیاتی یا سایر امتیازات بستههای تشویقی را برقرار کرده، طرحها با پیشرفت و سرعت بهتری اجرایی شده است.
جنتی در ادامه به نقش مهم شهرداران اشاره کرد و افزود: شهرداران باید یاریرسان سرمایه گذاران برای زدودن چهره محرومیت از محلات ناکارآمد شهرها باشند و هر چقدر در میزان تخفیف صدور پروانه بیشتر کمک کنند، سرمایه گذاران به این امر راغب تر خواهند شد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران در پایان تاکید کرد: در حال حاضر به لحاظ قانونی تخفیف ۳۰ درصدی صدور پروانه نظام مهندسی و ۵۰ درصدی صدور پروانه توسط شهرداریها بر اساس قانون، یک الزام جهت نوسازی بافتهای ناکارآمد و فرسوده است.
دولت افغانستان با سرعت در حال تکمیل ساخت راهآهن خواف- هرات است
رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان گفت: دولت افغانستان با سرعت بسیار خوب و عالی در حال تکمیل مسیر ریلی از ایستگاه روزنک افغانستان تا شهر هرات این کشور است و جدیت زیادی در پایان دادن به این طرح دارد.
محمود سیادت افزود: سالها است که بحث اتصال ریلی بین ایران و افغانستان و افغانستان به ایران مطرح است، برای افغانستان که محصور در خشکی است و نیاز به مسیرهای ترانزیتی دارد، بسیار مهم است که بتواند این مسیرهای ترانزیتی را افزایش دهد، به طور قطع راه آهن خواف خراسان رضوی- هرات افغانستان یکی از سهل ترین، ارزان ترین و مناسب ترین مسیر حمل و نقل برای ایران و افغانستان خواهد بود.
وی بیان کرد: در ابتدای شروع عملیات راهآهن خواف - هرات به دلیل مشکلات امنیتی و تغییر حکومت افغانستان، سرعت کار کند بود و بهره برداری از مسیر افتتاح شده نیز در حد دلخواه نبود، در روزهای شلوغ ابتدای حضور طالبان در افغانستان، خطوط ریلی آسیب هم دید، اما با اراده جدی که بین ۲ کشور ایران و افغانستان در توسعه تعاملاتشان وجود داشت، مسیر آسیب دیده بازسازی و مشکلاتی که ایران در تعریف نقش کنسرسیوم و ارتباطش با راهآهن داشت، برطرف شد.
رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان گفت: امروز در وضعیت خیلی ایده آلی به لحاظ عملیات اجرایی و بهره برداری از مسیر ریلی خواف- هرات هستیم، این خط محدود به مسیر خواف- هرات نیست، حکومت افغانستان این اتصال را از روزنک در ۶۰ کیلومتری هرات امتداد می دهد، احتمالا تا پایان امسال مسیر ریلی از روزنک تا هرات بهره برداری خواهد شد.
سیادت با بیان اینکه افغانستان بیشترین سود را از این اتصال ریلی خواهد برد، گفت: با بهره برداری کامل از راه آهن خواف - هرات امکان صادارت کالاهای افغانستان به اروپا و آوردن کالاهای ترانزیتی اش از بندرعباس از طریق راه آهن تا داخل افغانستان مهیا می شود، از شلوغی و تراکمی که در سه مرز مشترک با افغانستان وجود دارد، کاسته خواهد شد و فرصت جدیدی هم بویژه برای کالاهای سنگین بار مثل سیمان و آنهایی که توجیه اقتصادی دارد، بوجود می آید.
وی بیان کرد: بهره برداری از مسیر ریلی خواف - هرات برای ایران هم فرصتی است تا بتواند کالاهای صادراتی خود را سریعتر و با قیمت ارزانتری به داخل افغانستان حمل کند، این موضوع قدرت رقابت ایران را در تولید کالاهای مشابه با کشورهای دیگر افزایش خواهد داد، چرا که ادامه این مسیر ریلی در داخل افغانستان تا مرز ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان خواهد بود و ایران می تواند از این مسیرها به عنوان مسیرهای جایگزین به داخل کشورهای سی آی اس استفاده کند.
سیادت اضافه کرد: نکته مهمتر اینکه ارتباط ریلی ایران به چین از مسیر افغانستان در دستور کار قرار گرفته و نشستهای سه جانبه ای هم بین ایران و چین و افغانستان برگزار شده است.
وی با بیان اینکه بهره برداری سریعتر از خط ریلی خواف- هرات الزاماتی دارد، افزود: باید سرمایه گذاری بیشتری در نقاط مرزی در داخل خاک افغانستان شود، باید سعی کنند در کوتاه مدت، نرخهای مربوط به بهره گیری از امکانات این راه آهن را کاهش دهند، سرعت مسیر راه آهن از بندرعباس باید به شمتیق افزایش یابد، عملیات اجرایی مسیر ریلی چابهار - میلک تا سرخس باید هر چه سریعتر پایان یابد؛ بخش زیادی از ترانزیت افغانستان می تواند به داخل ایران منتقل شود و انتفاع خوبی برای هر دو طرف داشته باشد.
رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان گفت: واقعیت این است که طرف افغانستانی در بهره برداری از راه آهن خواف- هرات از ایران جدی تر است، هرچند حکومت جدید بیشتر از سه سال نیست که بر مسند قدرت در افغانستان نشسته اما ثابت کرده که عملیاتی و اهل کار است، سرعت عملیات ساخت از ایستگاه روزنک تا شهر هرات قابل باور نیست و بسیار مطلوب در حال اجرا است زیرا دولت افغانستان می داند که منفعتش در بهره برداری از این خط ریلی است.
سیادت اضافه کرد: البته این باور در مدیران ایرانی هم تقویت شده و مدیرعامل جدید راه آهن این اراده را نشان داده است، امیدوارم در شرایطی که هر روز مسیرهای جدید ترانزیتی در اطراف خراسان رضوی تعریف می شود، بتوان از فرصتهای ایجاد شده استفاده حداکثری را برای ارزآوری بیشتر و توسعه صادرات و امنیت پایدار در مرزها استفاده کرد.
طرح راهبردی راهآهن خواف در شرق ایران به هرات در غرب افغانستان تکهای مهم از پازل ارتباطی میان کشورهای منطقه است که اجرای آن از سال ۱۳۸۶ کلید خورد تا مسیر ریلی میان خواف واقع در ۲۶۷ کیلومتری جنوب شرقی مشهد را در قالب خط آهنی به طول حدود ۲۲۰ کیلومتر به شهر هرات واقع در شمال غرب افغانستان ایجاد کند.
احداث خط ریلی خواف - هرات به دلیل تغییر و تحولات اخیر در افغانستان دچار مشکل شده بود که در یکسال گذشته با پیگیری های انجام شده و تلاش مهندسان و متخصصان ایرانی، خط تکمیل و نخستین قطار باری از جمهوری اسلامی ایران وارد افغانستان شد.
این اقدام راهبردی و مهم در صنعت حمل ونقل کشور که با حمایت و همراهی مجموعه راه آهن جمهوری اسلامی و کنسرسیوم ریلی ایران و افغانستان صورت گرفته منجر به یک خط امن دایمی برای حمل بار فعال شده و می تواند دسترسی جدیدی را برای تجارت بین ۲ کشور فراهم کند.
عرضه خانههای خالی در گرو اتصال سامانه خانوار است
کارشناس سیاست گذاری مسکن گفت: عرضه خانههای خالی و کنترل بازار مسکن در حال حاضر چشم انتظار اتصال سامانه خانوار به سامانه املاک و اسکان است.
منوچهری کارشناس سیاست گذاری مسکن با بیان اینکه طبق قانون جهش تولید مسکن باید تمامی دستگاهها به سامانه املاک و اسکان متصل شوند،گفت: پیش از این بسیاری از دستگاهها ازجمله وزارت نیرو، وزارت آموزش و پرورش و بانک مرکزی به این سامانه متصل نشده بودند، اما در حال حاضر تعداد زیادی از آنها متصل شده اند و همچنان شاهد آن هستیم که سامانه خانوار وزارت کشور به این سامانه متصل نشده اند.
وی ادامه داد: بسیاری از دستگاهها مانند سازمان ثبت احوال و ثبت اسناد، هنوز همکاری لازم را با این سامانه ندارند و این عدم همکاری میتواند روند اجرای صحیح این سامانه را مختل کند. منوچهری با بیان اینکه برای شفافیت در ثبت قراردادها و شناسایی خانههای خالی نیازمند اتصال سامانه خانوار به این بخش هستیم، گفت: مجلس یازدهم در مسیر تصویب قانون جهش تولید مسکن مصوب کرد که سامانه املاک و اسکان راه اندازی شود و هدف از راه اندازی این سامانه این بود که خانههای خالی شناسایی شوند تا به این وسیله شاهد عرضه این خانهها به متقاضیان باشیم یا اینکه بتوانیم اقدام به اخذ مالیات از آنها کنیم.کارشناس سیاست گذاری مسکن با بیان اینکه شناسایی خانههای خالی و عرضه این واحدها به بازار مسکن نیازمند تسریع در تکمیل سامانه املاک و اسکان است، گفت: در صورتی که این سامانه نتواند تکمیل شود نمی توان امیدی داشت که بازار مسکن در سال آینده با ثبات یا رونق همراه باشد.
وی ادامه داد: در صورتی که هم گروهها و مجموعههایی که اقدام به احتکار مسکن کردهاند، حاضر به ارائه این خانهها به بازار نشوند باید مالیات آن را بپردازند تا به این وسیله منبعی برای هزینههای دولت فراهم شود.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
«اخبار صنعت» به بهانه آغاز معامله ارز در مرکز مبادله گزارش می دهد؛
تعداد بازدید : 5
امید به ایجاد فضای رقابتی و صادرات بیشتر
اخبار صنعت-حسین کوثری: با دستورالعمل بانک مرکزی که اول آذر منتشر شد، از دیروز به مدت یک ماه، واگذاری ارز صادراتی به واردکنندگان همزمان با واگذاری کوتاژها عملیاتی شد. سامانهای که در مرکز مبادله ارز و طلای ایران طراحی شده، یک سامانه جامع معاملاتی است و تمام فرآیندها اعم از قبل از معامله، جورسازی (مچینگ) و پس از معامله را در خود دیده و همزمان مجموعهای از ارتباطات را با سایر سامانهها از طریق وبسرویس طراحی کرده است. به گواه بانک مرکزی که سابقه طولانی در طراحی و پیادهسازی سامانههای بانکی دارند، سامانه ارز توافقی مورد تایید است. این سامانه از حیث تکنولوژی و انعطافپذیری مناسب است و یک سامانه صرفا اطلاعرسانی نبوده و تسویه معاملاتی در آن صورت میگیرد؛ لذا اساسا تفاوت ماهوی بین سامانه نیما و سامانه ارز توافقی وجود دارد. مکانیزم به این ترتیب است که در گام نخست صادرکنندگان و واردکنندگانی که مشمول عرضه و تقاضا در نیما نیستند، همان چیزی که تا پیش از این به نام بازار اشخاص معروف بود، سفارش خود را به بانک ارائه میدهند و در گامهای بعدی، صادرکنندگان و واردکنندگان بهصورت مستقیم سفارش خود را در سامانه بارگذاری میکنند.
در گام اول صادرکننده سفارش خود را به بانک عرضه و بانک وجود این میزان ارز را تایید میکند. بنابراین اگر صادرکنندهای ارز صادر کرد، سامانه نسبت به وجود این میزان ارز، اطمینان حاصل میکند و در مقابل واردکننده پس از ثبت سفارش خود، ریال معادل را در حساب معاملاتی مرکز واریز کرده است؛ پس ریال هم وجود دارد. در نتیجه، ریسک طرف مقابل در این بازار عملا حذف شده است. وقتی سفارشها در سامانه به ثبت رسید، بانک مرکزی برای تعداد جلسات معاملاتی در روز تصمیمگیری خواهد کرد؛ اما فعلا و در گام اول، جلسه معاملات بر حسب مدل سفارشگیری یک بار در روز برگزار میشود.
صادرکننده حداقل قیمت و واردکننده حداکثر قیمت را اعلام میکند. در حقیقت فروشنده اعلام میکند که از یک نرخ ارزانتر نمیفروشد و خریدار نیز از قیمت اعلامی بالاتر خرید نمیکند؛ پس خرید و فروشهایی که با هم فصل مشترک نزدیکتری دارند، منطبق میشوند و عملا تطبیق سفارشها در جلسه معاملاتی رخ میدهد و در نهایت، کار تسویه و پایاپای به ثمر مینشیند. به این ترتیب ریال به حساب صادرکننده و ارز در حساب عامل واردکننده قرار خواهد گرفت. این مکانیزم کلی معاملات است. ما یک قیمت پایانی برای هر روز خواهیم داشت که میانگین وزنی تمامی معاملات روز است که این قیمت، مبنای نرخ ابتدایی و آغازین برای معاملات فردا یا روز معاملاتی بعدی خواهد بود.
سامانه ارز توافقی یک سامانه معاملاتی است
چند روز پیش مدیر ارز بازرگانی مرکز مبادله ایران با اعلام این خبر که سامانه ارز توافقی، اولین سامانه ارزی معاملاتی کشور است، تاکید کرد: این سامانه یک سامانه جامع معاملاتی ارزی است.
«علی شهیدی» مدیر ارز بازرگانی مرکز مبادله با اشاره به ویژگی های تالا ارز توافقی بیان داشت: به منظور فراهم سازی بستری مناسب برای تجار اقتصادی، طرحی با نظر کارشناسان و متخصصان حوزه اقتصاد برنامه ریزی شد تا فرایند جدیدی جهت انجام معاملات ارزی در سامانهای آنلاین فراهم شود و صادرکنندگان و واردکنندگان بتوانند ارز و ریال خود را در این سامانه با قیمت پیشنهادی خود مبادله کنند.
راستی آزمایی برای اثبات ارز و ریال واقعی
وی درباره فرآیند این سامانه بیان داشت: فرآیند تالار ارز توافقی اینگونه است که صادرکنندگان برای فروش ارز خود، لازم است یک سری از مراحل پیش از معامله را طی کنند؛ صادراتی انجام شده و کوتاژی صادر شده است، آن کوتاژ وارد سامانه های پیشینی قبل از معامله خواهد شد و مشخص میگردد که هر فرد چه میزان ارز واقعی دارد؛ در واقع یکی از ویژگی های این سامانه این است که با توجه نوع فرآیند پیش معامله ای، ریسک معامله برای خریدار و فروشنده به صفر خواهد رسید.
بانک ها کارگزار هستند
مدیر ارز بازرگانی مرکز مبادله ایران در ادامه بیان داشت: پس از این مراحل و اثبات وجود ارز واقعی، صادر کننده ارز خود را به دست کارگزاری که بانک مرکزی تعیین میکند قرار میدهد و بر اساس سیاستگذاری بانک مرکزی این کارگزاران میتوانند، بانک های عامل باشند.
کف و سقف نرخ ارز ، توسط طرفین معامله پیشنهاد میشود
«شهیدی» در باره چگونگی کشف نرخ ارز در سامانه ارز توافقی گفت: پس از آنکه کارگزار موجودیت ارز را تایید کرد، به صادر کننده یا نماینده وی که همان کارگزاری است اجازه خواهیم داد تا در سامانه ارز توافقی، ارز خود را به فروش برساند؛ صادر کننده ارز خود را بر اساس نرخ پیشنهادی خودش در سامانه اعلام میکند که این نرخ اعلامی به عنوان نرخ پایه در سامانه ثبت خواهد شد.حال برای واردکنندگان یا خریداران مراحل به صورت معکوس انجام میشود؛ یعنی یک واردکننده یا خریدار میگوید من حاضرم این ارز را با فلان قیمت خریداری کنم که به معنای سقف قیمت خرید ارز معین میشود و پس از بررسی های لازم، همه سفارش های خرید و سفارش های فروش به هسته معاملاتی مرکز مبادله ایران منتقل میشود.
نظارت جامع بانک مرکزی بر سامانه ارز توافقی
مدیر ارز بازرگانی مرکز مبادله ایران با اشاره به کنترل و نظارت بانک مرکزی بر سامانه ارز توافقی گفت: بانک مرکزی دسترسی های لازم جهت رصد جزئیات روند معاملات دارد.
قیمت گذاری دستوری وجود ندارد
«علی شهیدی» درباره احتمال دخالت بانک مرکزی در تعیین نرخ ارز تصریح کرد: در تالار ارز توافقی نرخ مورد نظر به صورت کاملا توافقی قیمت گذاری و خرید و فروش میشود و بانک مرکزی در این تالار به هیچ عنوان دخالت نخواهد داشت و نرخ گذاری دستوری وجود ندارد. لازم به ذکر است که تالار ارز توافقی بستری گسترده دارد و ممکن است در آینده تالارهای مختلفی همچون تالار عمده راه اندازی شود و بر اساس اهداف و سیاست های کلان برنامه ریزی خاص خود را داشته باشد؛ اما سیاستگذاری بانک مرکزی اینگونه است که در تالار ارز توافقی هیچ گونه قیمت گذاری دستوری نداشته باشد.
اولین واکنش بخش خصوصی به معامله ارز در مرکز مبادله
رئیس کنفدراسیون صادرات گفت: با دستورالعمل بانک مرکزی که اول آذر منتشر شد، از دیروز به مدت یک ماه، واگذاری ارز صادراتی به واردکنندگان همزمان با واگذاری کوتاژها عملیاتی شد.
محمد لاهوتی در خصوص اعلام زمان راهاندازی مرکز مبادله طلا و ارز گفت: بالاخره پس از بحثها و وعدههای فراوان، مرکز مبادله طلا و ارز ایران طبق بخشنامه بانک مرکزی، از تاریخ ۳ آذر رسماً فعالیت خود را آغاز کرد که بر اساس این دستورالعمل، تمام صادرکنندگانی که ارز در اختیار داشته و قصد واگذاری آن به واردکنندگان را دارند، موظف شدهاند از طریق این مرکز، اقدام به واگذاری ارز و کوتاژهای خود کنند.
عضو کمیته بازگشت ارز صادراتی افزود: در عین حال واردکنندگان نیز مکلف هستند پس از ثبت سفارش، ارز لازم برای واردات را از این مرکز و صرفاً از محل ارزهای صادراتی عرضه شده خریداری کنند.
به گفته لاهوتی، با توجه به الزام دستگاههای دولتی مبنی بر اطلاعرسانی قوانین و دستورالعملهای جدید حداقل یک ماه پیش از اجرا، بانک مرکزی یک ماه جلوتر، راهاندازی این مرکز را اطلاعرسانی کرده است؛ ضمن اینکه از تاریخ ۳ دی ماه به بعد نیز، صادرکنندگان امکان واگذاری ارز خود را خارج از این مرکز نخواهند داشت.
وی در تشریح نحوه عملکرد مرکز مبادله ارزی خاطرنشان کرد: نرخ ارز در این سامانه بر اساس حراج و عرضه و تقاضا، تعیین شده و فرآیند مچینگ (Matchmaking) نیز توسط بانکهای واسط که همان بانکهای عامل خدمات دهنده به صادرکنندگان و واردکنندگان هستند، انجام خواهد شد. در واقع در این سامانه، صادرکنندگان و واردکنندگان هیچ ارتباط مستقیمی با یکدیگر نخواهند داشت و حتی بانکها نیز از هویت خریدار و فروشنده مطلع نیست که از چه محلی ارز را عرضه یا دریافت میکنند
لاهوتی با بیان اینکه چنانچه نرخ ارز در این مرکز متناسب با عرضه و تقاضای واقعی تعیین شود، این تصمیم میتواند یک گام مثبت برای صادرکنندگان باشد؛ خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر، نرخ ارز دستوری نیما مانع فعالیت بسیاری از صادرکنندگان کوچک و متوسط شده بود؛ به نحوی که این گروه، که کالاهای خود را با ارز آزاد تأمین میکردند، قادر نبودند با نرخ نیما رقابت کنند؛ بنابراین اگر فضای رقابتی در این عرصه حاکم باشد، به طور قطع انگیزه برای صادرات بیشتر خواهد شد.
رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با ابراز نگرانی از سوی بخش خصوصی نسبت به نحوه عملکرد و اداره مرکز مبادله طلا و ارز اظهار کرد: هر چند بخش خصوصی، به طور مشروط با این طرح موافقت کرده، اما نگرانیهای خود را نیز با توجه به تجربه خود از نحوه عملکرد سامانه نیما دارد؛ به نحوی که یکی از مهمترین دغدغهها این است که مرکز مبادله طلا و ارز به نحوی عمل کند که صادرکنندگان دیگر امکان واگذاری مستقیم ارز به واردکنندگان را نداشته باشند؛ این در حالی است که بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی، این موضوع پس از تاریخ ۳ دی ماه جاری، کاملاً منتفی خواهد شد و این موضوع اکنون، منجر به بروز نگرانیهای جدی از سوی بخش خصوصی شده است.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران ادامه داد: یکی دیگر از نگرانیهایی که وجود دارد این است که بانک مرکزی، خود قرار است ارز را در این مرکز عرضه کند که بر این اساس، به دلیل دسترسی به پول پرقدرت از سوی این نهاد، ممکن است نرخ ارز، پایینتر از نرخ واقعی تعیین شود که این اقدام میتواند موجب شود که شکاف میان نرخ نیما و ارز آزاد در این مرکز نیز تکرار شده و تغییرات ملموسی در این مرکز بر اساس نرخ بازار آزاد اتفاق نیفتد و به نوعی نرخ مرکز مبادله از بازار جا بماند؛ در نتیجه، تنها به ظاهر، یک جابجایی از سامانه نیما به مرکز مبادله رخ خواهد داد و چالش اصلی همچون سامانه نیما، پابرجا خواهد ماند.
لاهوتی گفت: به نظر میرسد موفقیت این طرح به شفافیت عملکرد مرکز و توجه به واقعیتهای بازار بستگی دارد؛ در غیر این صورت، دغدغههای بخش خصوصی و تولیدکنندگان همچنان پابرجا خواهد ماند.
وی با بیان اینکه سامانه نیما کماکان فعالیت خود را به ثمر میرساند و این مرکز فعلاً برای عرضه ارز آن دسته از کالاهای صادراتی در نظر گرفته شده که مستثنی از عرضه در سامانه نیما هستند، گفت: بر اساس مفاد قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، گروهی از صادرکنندگانی ملزم به عرضه ارز حاصل از صادرات خود در سامانه نیما هستند و باید کماکان نسبت به عرضه ارز خود در این سامانه اقدام نمایند.
به گفته عضو کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات، مرکز مبادله کالا و ارز، فعلًا برای واگذاری کوتاژهای صادراتی و آن دسته از صادرکنندگانی در نظر گرفته شده که ملزم به عرضه ارز خود در سامانه نیما نیستند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.