شماره: 2499 / ۱۴۰۳ بيست و پنجم آذر
تعداد بازدید : 0
اخبار
صرفهجویی ۶۰ میلیون مترمکعبی گاز
با مشارکت در پویش ۲ درجه کمتر
وزیر نفت با درخواست از مردم برای کاهش ۲ درجهای دما گفت: با این اقدام، ۵۰ تا ۶۰ میلیون مترمکعب صرفهجویی در مصرف گاز محقق خواهد شد که میتواند مانع از افت فشار در نقاط انتهایی شبکه گاز شود.محسن پاکنژاد دیروز (شنبه، ۲۴ آذر) در حاشیه بازدید از مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه کارکنان صنعت نفت برای تأمین گاز مصرفی کشور، این روزها بهصورت شبانهروزی مشغول فعالیت هستند، تأکید کرد: بهدلیل برودت هوا که از فردا در سراسر کشور بر شدت آن افزوده میشود، فعالیت این همکاران نیز بیشتر میشود.
وی با بیان اینکه تمام پالایشگاههای گازی با ظرفیت کامل در خدمت فرآورش گاز خام دریافتی از بخش بالادستی صنعت نفت هستند، ادامه داد: تمام خطوط لوله اصلی و ایستگاههای تقویت فشار در مدار تولید قرار دارند.
وزیر نفت تصریح کرد: آنچه مسلم است با کاهش دما مصرف بخش خانگی افزایش مییابد و مجبوریم گازرسانی به سایر بخشها را برای تأمین گاز بخش خانگی محدود کنیم.
پاکنژاد با تأکید بر اینکه با کاهش حداقل ۲ درجه از دمای سیستمهای گرمایشی میتوان به تأمین گاز در سرشاخهها و نقاط انتهایی شبکه گاز کمک کرد، گفت: همکاری مردم در این زمینه، نقش بسیار تعیینکنندهای در عبور بدون چالش از زمستان خواهد داشت.وی افزود: کاهش ۲ درجهای دما در بخش خانگی و تجاری، ۵۰ تا ۶۰ میلیون مترمکعب صرفهجویی در مصرف گاز کشور را بهدنبال دارد و با این اقدام، در نقاط انتهایی شبکه در شمال غرب و شمال شرق کشور که ممکن است با افت فشار مواجه شوند، مشکلی در تأمین گاز نخواهیم داشت.
وزیر نفت با اشاره به نشست صبح دیروز در وزارت کشور برای اتخاذ تدابیر لازم با هدف مدیریت سوخترسانی بهتر در کشور گفت: بعدازظهر نیز با حضور رئیسجمهوری و جمعی از وزیران دولت، این نشست در وزارت کشور ادامه یافت.
پاکنژاد گفت: در تلاشیم با همکاری و هماهنگی فرادستگاهی در دولت، شرایط مناسبتری برای گازرسانی به مردم فراهم کنیم.
پس از برودت هوا و پیشبینی کاهش دما، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری، محسن پاکنژاد، وزیر نفت و جمعی از مسئولان کشور با هدف مصرف بهینه و تأمین سوخت زمستانی با انتشار پیامهای تصویری یا مکتوب از مردم برای مشارکت در پویش «۲ درجه کمتر» دعوت کردند.
مصرف نفت صنعت پالایش چین
در سال ۲۰۲۳ به اوج رسید
بر اساس آمارهای بازوی تحقیقاتی شرکت ملی نفت چین، مصرف نفت خام در پالایشگاههای این کشور در سال ۲۰۲۳ میلادی به اوج خود رسید.مؤسسه تحقیقاتی اقتصاد و فناوری شرکت ملی نفت چین (سیانپیسی) روز جمعه (۲۳ آذر) اعلام کرد که مصرف نفت در پالایشگاههای چین در سال ۲۰۲۳ به رقم ۳۹۹ میلیون تن (روزانه ۷ میلیون و ۹۸۰ هزار بشکه) و اوج خود رسید و انتظار میرود این رقم در سال ۲۰۲۴ میلادی با ۱.۳ درصد افت به ۳۹۴ میلیون تن برسد.
بر اساس آمارهای ارائه بازوی تحقیقاتی سیانپیسی انتظار میرود واردات نفت خام چین امسال به ۵۴۴ میلیون تن برسد، اگرچه بزرگترین واردکننده نفت جهان هنوز یک چهارم واردات جهانی را به خود اختصاص میدهد.
برآوردهای شرکت ملی نفت چین حکایت از این دارد که واردات نفت خام این کشور در سال آینده میلادی در مسیر رسیدن به اوج خود است، زیرا تقاضای سوخت از سوی بخش حملونقل در بزرگترین خریدار نفت خام جهان روند کاهشی را آغاز میکند و به دوره طولانی این کشور آسیایی بهعنوان محرک اصلی افزایش مصرف نفت پایان میدهد.
شرکت ملی نفت چین اعلام کرد: انتظار میرود تا سال ۲۰۳۵، مصرف فرآوردههای نفتی چین با ۲۵ تا ۴۰ درصد افت به سالانه ۲۴۰ میلیون تا ۲۹۰ میلیون تن برسد که این رقم با اوج سال ۲۰۲۳ مقایسه میشود.
برآوردهای مؤسسه تحقیقاتی شرکت ملی نفت چین نشان میدهد مصرف بنزین این کشور در سال ۲۰۳۵ میلادی به ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تن در سال میرسد که ۳۵ تا ۵۰ درصد نسبت به سال ۲۰۲۳ کاهش خواهد یافت، زیرا انتظار میرود تا آن زمان خودروهای برقی نیمی از ناوگان خودروی چین را تشکیل دهند.
پیشبینی همچنین نشان از این دارد که افزایش تعداد کامیونهایی که با سوختهای جایگزین مانند برق، گاز طبیعی مایع و هیدروژن کار میکنند، تقاضای گازوئیل را به ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون تن در سال ۲۰۳۵ میرساند که نسبت به سال ۲۰۲۳ میلادی کاهش ۳۵ تا ۵۰ درصدی را حکایت میکند.
بر اساس برآوردهای بازوی تحقیقاتی شرکت ملی نفت چین، مصرف سوخت جت یا نفت سفید در سال ۲۰۳۵ میلادی از سال ۲۰۲۳ با افزایش ۷۰ درصدی به ۶۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تن خواهد رسید.همسو با ارقام مربوط به کاهش تقاضای سوخت، انتظار میرود ظرفیت پالایش نفت چین در سال ۲۰۲۸ به اوج خود برسد، در حالی که ظرفیت تولید اتیلن این کشور از ۹۰ میلیون تن در سال فراتر میرود.تقاضا برای نفتا و گاز مایع (الپیجی)، مواد اولیه برای پتروشیمیها، امسال به رکورد ۱۶۹ میلیون تن رسید و انتظار میرود تقاضای نفت چین را در آینده افزایش دهد.
شرکت ملی نفت چین اعلام کرد که انتظار میرود تقاضای مواد اولیه شیمیایی مبتنی بر نفت در سال ۲۰۲۳ میلادی با ۵۵ درصد رشد امسال به ۲۱۰ میلیون تن برسد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
افزایش تعرفه مشترکان بسیار بدمصرف
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ضمن تشریح گازرسانی در شرایط ناترازی گفت: امسال در تعرفه جدید، گازبهای مشترکان پلههای ۱۱ و ۱۲، بسیار بدمصرف، افزایش بسیار زیادی خواهد داشت.
سعید توکلی با اشاره به اینکه ایران دارنده دومین ذخایر گازی جهان است، اظهار کرد: نباید اینگونه تصور کرد که چون دارای ذخایر هستیم نباید با ناترازی مواجه شویم، زیرا برای افزایش مقدار تولید برداشت از منابع و مخازن شناساییشده باید سرمایهگذاری کلان انجام شود.
وی با اشاره به اینکه از زمان آغاز فعالیت دولت چهاردهم رکوردهای بسیاری در زمینه تولید نفت و گاز به ثبت رسیده است، اما بهدلیل رعایت نکردن الگوی مصرف و مصرف غیر بهینه این دستاوردها دیده نمیشود، تصریح کرد: حتی با وجود افزایش تولید، اگر همین روند مصرف را داشته باشیم باز هم دچار ناترازی میشویم و با این خامسوزی نسبت به آیندگان و پیشرفت کشور خیانت میکنیم.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه در کشورهای دیگر هم تنها با افزایش تولید به مقابله با ناترازی انرژی نمیپردازند، گفت: عمده سبد انرژی کشور ما یعنی نزدیک به ۷۲ درصد را گاز تشکیل میدهد که حتی این وضع در کشور روسیه که بیشترین ذخایر گازی را دارد، مشاهده نمیشود.
توکلی با اشاره به اینکه هماکنون ۸۵ درصد سبد سوخت مصرف نیروگاهها را گاز تشکیل میدهد، افزود: بقیه سبد سوخت نیروگاهها نیز عمدتاً از سوخت مایع یعنی نفتگاز و نفتکوره تأمین میشود، این در حالی است که در دنیا از انرژی هستهای و منابع تجدیدپذیر بسیار بیشتر استفاده میشود. هیچ سبد سوخت نیروگاهی در دنیا نیست که ۸۵ درصد آن گاز طبیعی و ۱۵ درصد آن سوخت مایع باشد.
وی با بیان اینکه در طول سال بیشترین مقدار گازی تولیدی به نیروگاهها و صنعت تخصیص داده میشود، بیان کرد: در طول سال ۳۴ درصد به سوخت نیروگاهی، ۳۴ درصد به صنعت، ۲۵ درصد به بخش خانگی، ۳ به حمل و نقل و ۴ درصد به سایر مسائل اختصاص مییابد.
معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه در اوج فصل سرما در شبکه گاز بهدلیل مصرف بالای مصرفکننده خانگی، تجاری و صنایع جز این بالانس به هم میخورد و این مقدار گاز به مصرفکنندگان بخش خانگی اختصاص مییابد، ادامه داد: بهدلیل تغییر آرایش مصرف گاز در فصل سرد سال، نیروگاهها برای تأمین نیاز خود باید به سراغ سوخت مایع و جایگزین بروند.
توکلی با اشاره به اینکه در آرایش زمستانی روزانه نزدیک به ۸۵۵ میلیون مترمکعب گاز در زمستان به شبکه سراسری گاز تحویل میشود، اظهار کرد: در زمان پیک مصرف، از این مقدار نزدیک به ۶۹۰ و حتی بعضاً ۷۰۰ میلیون مترمکعب که پیشبینی میشود در هفته آینده به این عدد برسیم، یعنی ۸۲ درصد گاز تحویلی به شبکه در بخش خانگی، تجاری و صنایع جز مصرف میشود.
وی افزود: عمده مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع جز متناسب با وضعیت درجه حرارت تغییر میکند، یعنی زمانی که درجه حرارت محیط یک درجه کاهش مییابد، به اندازه یک فاز پارس جنوبی؛ حدود ۲۵ میلیون مترمکعب افزایش مصرف در این بخش را شاهد خواهیم بود.
معاون وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که برای مقابله با ناترازی گاز باید چه راهکارهایی دنبال کرد، گفت: برای این منظور باید دو بال بهینهسازی مصرف و سرمایهگذاری برای افزایش تولید را با هم در نظر گرفت که البته موضوع دوم باید در بلندمدت و با مشارکت بخش خصوصی انجام شود.
توکلی به موضوع بهینهسازی مصرف بهعنوان راهکار نخست کاهش ناترازی انرژی اشاره کرد و ادامه داد: خوشبختانه رئیسجمهوری محترم ورود جدی به این بحث داشتند و این نشان میدهد این مسئله مورد توجه حاکمیت قرار گرفته است.
وی با تأکید بر اینکه حل ناترازی انرژی جز مسائل عمومی است که هماکنون مورد توجه حاکمیت قرار گرفته و تنها راه برای حل آن این است که همه بخشهای تأثیرگذار به اندازه سهمشان پای کار بیایند، افزود: یکی از راهکارهای مورد تأکید رئیسجمهور محترم برای مدیریت مصرف انرژی، حمایت و همکاری مردم است که بهویژه در شرایط فعلی بسیار میتواند اثرگذار باشد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه پیشبینی میشود در هفته آینده بین ۸ تا ۱۲ درجه سانتیگراد کاهش دما داشته باشیم، افزود: باید تا جای ممکن از مصرف غیر بهینه خودداری و با صرفهجویی به تأمین پایدار انرژی در کشور کمک کنیم.
توکلی با بیان اینکه در موضوع بهینهسازی مصرف گاز، راهکارهای متعددی وجود دارد که در اسناد بالادستی هم مورد تأکید قرار گرفته است، گفت: برای نمونه در ساختمانهای کشور شاهد اتلاف شدید انرژی هستیم که اگر اصلاحات لازم مانند استفاده از عایق حرارتی و پنجرههای دوجداره انجام شود، مقدار مصرف در این بخش بین ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش مییابد.
وی با اشاره به اینکه در سه روز گذشته، گاز نزدیک به ۷۳ هزار باغویلا قطع شده است، تأکید کرد: در صورت مشاهده استفاده از گرماتابها و هر وسیله گرمایشی در فضای باز بهصورت غیرمجاز، سریعاً اخطار داده میشود و گاز آنها قطع میشود. البته مردم عزیز نیز با مشاهده چنین مواردی میتوانند با سامانه ۱۹۴ تماس بگیرند و اطلاع دهند.
به گفته معاون وزیر نفت، حدود ۱۲۷ هزار مورد بازدید از مراکز اداری از انتهای آبان تاکنون انجام شده است که نزدیک ۴۱۱۱ مورد آن قطع شده است.
توکلی با تأکید بر اهمیت عدالت انرژی تصریح کرد: امسال در تعرفه جدید، گازبهای مشترکان پلههای ۱۱ و ۱۲، بسیار بدمصرف، افزایش بسیار زیادی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه همه مجموعه صنعت، وزارت نفت و وزارت نیرو تلاش میکنند حتی در سرشاخهها و نقاطی که حداقل فشار وجود دارد، تأمین پایدار و مطمئن گاز را داشته باشیم، افزود: اما در یک حالت از این فضا و از این سختی عبور میکنیم که همه مصرفکنندههای خانگی و تجاری کمک کنند؛ با رعایت مواردی همچون رعایت درجه رفاه، پوشیدن لباس گرم و...
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر اینکه دولت تمام تلاش خود را برای افزایش مقدار تولید گاز در کشور انجام داده است، گفت: در ۱۰۰ روز آغاز به کار دولت چهاردهم، یکی از اقدامهای بسیار خوب این بود که ۱.۳۷ درصد افزایش قابلیت اطمینان صورت گرفته است.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
اخبار
الزام استخراج کنندگان رمزارز به احداث ۵ مگاوات نیروگاه خورشیدی
براساس اعلام سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق ایران (ساتبا)، چنانچه مشترکان تولید رمز ارز بخواهند از تامین برق پایدار و مطمئن برخوردار شوند، لازم است به ازای هر یک مگاوات مصرف مداوم خود پنج مگاوات نیروگاه خورشیدی احداث کنند.
طبق اطلاعیه شماره (۲) صادر شده از سوی سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق، چنانچه مشترکان تولید رمز ارز بخواهند از تامین برق پایدار و مطمئن برخوردار شوند، لازم است به ازای هر یک مگاوات مصرف مداوم خود پنج مگاوات نیروگاه خورشیدی احداث کنند و وزارت نیرو آمادگی انعقاد قرارداد بلندمدت پنج ساله با مشترکان و متقاضیان در این بخش را خواهد داشت.
احداث نیروگاههای تجدیدپذیر به منظور تامین برق مرکزی استخراج رمزارز داراییها، یکی از مدلهای سرمایه گذاری توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در ایران است.
همچنین چنانچه مشترکان صنعتی تا خرداد ۱۴۰۴ نسبت به احداث نیروگاه خورشیدی به میزان ۸۰ درصد دیماند مصرفی خود اقدام کنند، ضمن خارج شدن از شمول مدیریت مصرف، برق تولیدی آنها به عنوان تعهدات موضوع ماده ۱۶ قانون جهش دانش بنیان منظور میشود.
بر طبق ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان، صنایع با قدرت مصرف بیشتر از یک مگاوات موظفند معادل یک درصد از برق مورد نیاز سالانه خود را از طریق احداث نیروگاههای تجدیدپذیر تأمین کنند و این میزان در پایان سال پنجم حداقل به پنج درصد برسد، در غیر این صورت وزارت نیرو موظف است درصد ذکر شده از برق مصرفی این صنایع را با تعرفه برق تجدیدپذیر محاسبه و از صنایع اخذ کند.
بهتازگی «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور درجلسه ناترازی انرژی با اشاره به ریشههای به وجود آمدن ناترازی انرژی اظهار داشت: با آسیبشناسی انجام شده، تولید انرژی پاک در دستور کار قرار گرفته و بنده شخصا روند اجرای این برنامه را پیگیری خواهم کرد و از مسئولان اجرای طرح میخواهم که هر جا مانع یا مشکلی پیشروی آن بود، موضوع را به شکل مستقیم با بنده مطرح کنند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی:
مقدار سوخت تحویلی به نیروگاهها ۴۱ درصد افزایش یافت
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از افزایش ۴ میلیارد لیتری تحویل سوخت مایع به نیروگاهها از ابتدای امسال تاکنون نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد و گفت: مقدار سوخت مایع تحویلی به نیروگاهها نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲، ۴۱ درصد رشد داشته است.
کرامت ویسکرمی اظهار کرد: سطح ذخایر نیروگاهها که ترکیبی از نفتگاز و نفت کوره را شامل میشود، تابعی از پارامترهای مختلف ازجمله مقدار مصرف گاز طبیعی در نیروگاهها، راندمان نیروگاهها، مدیریت مصرف گاز و برق و مقدار سوخت معادل نیروگاهها - ترکیبی از گاز طبیعی و سوخت پشتیبان - است.
وی با بیان اینکه شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی تأمینکننده سوخت مایع نیروگاهها بهعنوان سوخت پشتیبان است، گفت: از ابتدای امسال تا ۲۳ آذر مقدار سوخت مایع تحویل شده به نیروگاهها ۱۳.۷ میلیارد لیتر بوده است. این رقم در مدت مشابه پارسال ۹.۷ میلیارد لیتر بود. درمجموع از ابتدای امسال تاکنون ۴ میلیارد لیتر سوخت مایع (نفتکوره و نفتگاز) بیشتری به نیروگاهها تحویل شده، در نتیجه مقدار سوخت مایع تحویلی به نیروگاهها نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲، ۴۱ درصد رشد داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی افزود: از ابتدای آذر تا ۲۳ آذر امسال میانگین نفتگازی که روزانه به نیروگاهها تحویل شده، ۴۶ میلیون لیتر بوده و ۲۴ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته است، همچنین مقدار نفتکوره تحویلی نیز از ابتدای آذر تا ۲۳ آذر ۲۵ میلیون لیتر بوده و نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۶ درصد افزایش یافته است.
ویسکرمی با بیان اینکه درمجموع آذر امسال ۲۵ درصد سوخت مایع تحویلی به نیروگاهها نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته است، تصریح کرد: تحویل سوخت مایع به نیروگاهها روند افزایشی داشته که ازجمله علل این افزایش، کاهش ذخایر سوخت نیروگاهی در پایان مرداد امسال نسبت به مدت مشابه پارسال بوده است.
وی با بیان اینکه ذخایر نفتگاز نیروگاهی در پایان مرداد پارسال (۱۴۰۲) ۳.۲ میلیارد دلار بوده که این رقم امسال به ۱.۸ میلیارد دلار رسیده که نشاندهنده کاهش ۱.۴ میلیارد لیتر ذخایر نفتگاز نیروگاهی در پایان مرداد امسال نسبت به مدت مشابه پارسال است، افزود: مقدار ذخیره نفت کوره در پایان مرداد ۱۴۰۳، یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون لیتر ثبت شد، در حالی که در مدت مشابه پارسال این رقم یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون لیتر بوده است و درمجموع در پایان مرداد امسال سطح ذخایر سوخت مایع نیروگاهها که شامل نفت کوره و نفتگاز است یک میلیارد و ۸۵۰ میلیون لیتر کمتر از مدت مشابه سال ۱۴۰۲ بوده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی کاهش مصرف نفت کوره در نیروگاهها و مصرف میانگین روزانه ۱۱ میلیون لیتری نفتگاز نیروگاهها در فصل گرم سال را ازجمله عوامل کاهش سطح ذخایر نفتگاز نیروگاهها دانست و گفت: اگر شرایطی مهیا میشد تا در فصل گرم سال از نفتکوره در نیروگاهها استفاده کنیم، مقادیر بسیار زیادی از نفتگاز تحویلی به نیروگاهها در مخازن ذخیره میشد.
ویسکرمی با بیان اینکه در آذر امسال مقدار تولید نفتگاز نیروگاهی نسبت به پنج ماهه نخست سال ۱۳ میلیون لیتر در روز افزایش یافته است، یادآور شد: طبق مصوبه هیئت وزیران پالایشگاهها موظفاند تا سال ۱۴۰۶ سوخت مایع متناسب با استانداردهای ملی را تولید کنند
سخنگوی صنعت آب:
۳۰ درصد چاههای مجاز کشور در ۱۵ سال گذشته به دلیل افت سطح آب کفشکنی و جابجا شدند
سخنگوی صنعت آب کشور ضمن استقبال از توجه ویژه رئیس جمهور به وضعیت منابع آبی کشور، آن را فرصتی برای تغییر در رفتارهای غلط گذشته و اخذ تصمیمهای اثرگذار دانست.
عیسی بزرگزاده اظهار داشت: دکتر پزشکیان رئیس جمهور، پس از بازدید از «نمایشگاه توانمندیهای بخش صنعت و معدن در تحقق رشد ۸ درصدی» سخنان صریحی در خصوص فاجعه بار بودن مصرف ۹۰ درصدی آب، تهدیدات انسانی و تمدنی ناشی از آن و ضرورت اخذ تصمیم های اثرگذار و تغییر نگاه و سیاستگذاری برای رفع ناترازیهای حوزه انرژی با حضور دانشگاهیان و متخصصان حوزه مطرح کردند.
وی ادامه داد: بیان چنین مطالبی از سوی مدیران ارشد نظام، فرصتی طلایی را در اختیار نخبگان آب، محیط زیست و توسعه قرار میدهد تا به بازنگری و اصلاح گستردهتر امور بپردازند.
سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: سال گذشته نیز مقام معظم رهبری بر این امر تأکید داشتند و اخیراً معاون اول رئیس جمهور نیز صحبت از بحران آب و ضرورت چارهجویی کردند.
بزرگ زاده گفت: تواتر این سخنان که البته با تأیید اکثریت کارشناسان همراه است، نشان میدهد روشهایی که تاکنون پیموده شده، موثر نبوده است و باید طرحی نو ارائه داد.
وی خاطرنشانکرد: برای ساماندهی امور، راهبردهای توسعه بلند مدت منابع آب کشور در سال ۱۳۸۲، ضوابط ایجاد تعادل در منابع و مصارف آب ۱۳۸۷، طرح احیاء و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی اواسط دهه ۸۰ و سازگاری با کمآبی در سالهای اخیر مطرح شده و طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در بیش از ۳۰ میلیون هکتار به اجرا درآمده ولی اتفاق چشمگیری رخ نداده است.
سخنگوی صنعت آب ادامه داد: در اثبات نتیجه بخش نبودن این اقدامها کافی است بدانیم که ۳۰ درصد چاههای مجاز کشور در ۱۵ سال گذشته به دلیل افت سطح آب و کاهش آبدهی دچار کفشکنی و جابجایی شدند.
وی افزود: به بیان دیگر سالانه در ۸۵۰۰ چاه کف شکنی یا جابهجایی انجام میشود. در ۲۰ سال گذشته به طور میانگین به ازای هر ۷ هزار حلقه چاه غیرمجازی که مسدود شد ۵ هزار چاه غیرمجاز جدید حفر شد.
سخنگوی صنعت آب ایران گفت: آیا در چنین شرایطی باید صرفاً بر روشهای تکراری و کمبازده تکیه کرد و از طرح ایدههای جدید هراسان بود! چرا باید امیدوار باشیم؟ در حالیکه شرایط محیطی بهتر نشده، اقدام های تکراری به نتایج جدید و غیر تکراری خواهد انجامید؟!
بزرگ زاده خاطرنشان کرد: جدول ۷ و نیز جزء ۵ بند «ت» ماده ۳۳ برنامه هفتم توسعه بر رفع ناترازیهای آب تصریح دارد و از این لحاظ بستر حقوقی مناسب وجود دارد. به علاوه مفاد سند ملی آمایش سرزمین، سند ملی و دانشبنیان امنیت غذایی، سیاستهای ابلاغی جمعیت، اقتصاد دریامحور و محیط زیست نیز از اقدام های توسعهای سترگ و گسترده حمایت میکنند.
وی ادامه داد: در گام نخست به نظر میرسد میتوان از ظرفیتهای فوق استفاده بهتری کرد. همافزایی این اسناد میتواند کمک شایانی به ساماندهی توسعه کند. به عنوان مثال اجرای طرح نهضت ملی مسکن میتواند به جابهجایی و ساماندهی جمعیت منطبق بر الگوی مطلوب استقرار در سواحل جنوبی یاری رساند؛ همچنین اجرای طرح شورورزی در انطباق با برنامه هفتم میتواند به آزادسازی منابع آب زیرزمینی به میزان سالانه یک درصد بینجامد.
سخنگوی صنعت آب کشور خاطرنشان کرد: ایدههای جدید هرچه باشد، نباید به منابع مالی محدود دولت وابسته و باید از خودگردانی نسبی برخوردار باشد.
بزرگزاده درباره جایگزینی مزارع خورشیدی در مزارع کشاورزی با هدف ایجاد اشتغال و آزادسازی آب که اخیراً توسط جمعی از کارشناسان مطرح شد، گفت: طرح مذکور را دیدهام. باید نقاط قوت آن را تقویت و نقاط ضعفش را رفع کرد.
این گزارش حاکی است روزگذشته رئیسجمهور پس از بازدید از نمایشگاه توانمندیهای صنعتومعدن در رشد اقتصادی گفت: یکی از اولویتهای دولت، تلاش برای رفع ناترازیهای حوزه انرژی با حضور دانشگاهیان و متخصصان حوزه است.
وی افزود: اینکه ۹۰ درصد آب بازیافتی را مصرف میکنیم، فاجعهبار است.
دریای خزر پربارانترین حوضه درجه ۱ کشور در هفته جاری
حوضه دریای خزر با مقدار میانگین بارش ۱۶.۵ میلیمتر و بیشینه بارش ۱۳۲.۷ میلیمتر پربارانترین حوضه درجه ۱ کشور در هفته جاری خواهد بود.
برای هفته جاری وقوع بارشها در مناطقی از نوار شمالی، شمال شرق و بطور پراکنده در مرکز و جنوب غرب کشور مورد انتظار است. در این مناطق، مقادیر تجمعی بارش ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیمتر پیشبینی شده است.
بر اساس تقسیمات حوضههای درجه ۱ کشور، حوضه دریای خزر با مقدار میانگین بارش ۱۶.۵ میلیمتر و بیشینه بارش ۱۳۲.۷ میلیمتر پربارانترین حوضه درجه ۱ کشور در هفته جاری خواهد بود.
همچنین حوضه دریاچه ارومیه با مقدار میانگین بارش ۱.۷ میلیمتر و بیشینه بارش نقطهای ۸.۲ میلیمتر کمبارانترین حوضه درجه ۱ کشور میباشد.
از میان حوضههای درجه ۲ کشور، حوضه رودخانههای بین سفیدرود و هراز با متوسط بارش ۷۲.۳ میلیمتر و بیشینه بارش ۱۳۲.۷ میلیمتر پربارانترین حوضه درجه دو کشور میباشد.از میان استانهای کشور، استانهای گیلان، مازندران، گلستان، خراسان رضوی و خراسان شمالی با بارش تجمعی ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیمتر در هفته جاری پربارشترین استانهای کشور خواهند بود.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.