شماره: 2559 / ۱۴۰۳ بيست و ششم اسفند

تعداد بازدید : 0
اخبار
مدیریت تأمین نهاده دامی مورد نیاز عشایر در سال ۱۴۰۴ ضروری است
سرپرست سازمان امور عشایر با بیان این که سال آینده سال سختی در تامین نهادههای دامی خواهد بود، گفت: باید از هم اکنون برای تامین نهادههای دامی مورد نیاز عشایر برنامهریزی کنیم.
جهانبخش میرزاوند در شورای مدیران سازمان امور عشایر ایران، مدیریت پیک مصرف جو در مناطق عشایری و تبدیل آن به خوراک دام و کنستانتره برای بهینهسازی مصرف نهاده و افزایش بهرهوری در این شرایط را ضروری دانست.
وی با تاکید بر راهاندازی کمیته فنی پروژههای عمرانی در سازمان، افزود: پروژههای عمرانی در مناطق عشایری باید شناسنامهدار شوند و پس از تأیید در کمیته فنی سازمان به استانها ابلاغ شود.
میرزاوند با اشاره به سهم عشایر از اعتبارات مالیات بر ارزش افزوده گفت: تهیه دستورالعمل و اولویتبندی هزینهکرد این منابع ضروری است، از این پس استراتژی سازمان باید انجام پروژههای اثربخش با منابع محدود و مبتنی بر بهرهوری باشد.
سرپرست سازمان امور عشایر ایران بهروزرسانی قوانین مرتبط با جامعه عشایری را ضروری دانست و ابراز کرد: بسیاری از قوانین موجود در حوزه عشایر مربوط به ۶۰ و ۷۰ سال پیش است و لازم است با شرایط امروز تطبیق داده شوند؛ لذا تنقیح قوانین این حوزه در دستور سازمان قرار دارد.
میرزاوند افزود: در برنامه ششم توسعه ۱۶ بار از عشایر نام برده شده بود اما در برنامه هفتم تنها یک بار به نام عشایر اشاره شده است که این موضوع را باید آسیبشناسی کنیم.
سرپرست سازمان امور عشایر ایران استفاده از نظرات کارشناسان در انجام کارها را یادآور شد و افزود: کیفیت کار از کمیت آن مهمتر است و برنامهریزیها و تصمیمگیریها باید بر پایه نظرات کارشناسی باشد.
وی بر رعایت الزامات قانونی در خصوص جمعداری اموال و تجهیزات و ماشینآلات تأکید کرد و گفت: در مدیریت استراتژیک، منابع محدود هستند و باید با اولویتگذاری درست، فعالیتهای سازمان به شکل مؤثری انجام شود، بنابراین تعمیر و نگهداری ماشینآلات و استفاده حداکثری از امکانات موجود یک نیاز است.
ارائه برنامه ۱۰۰ روزه از سوی دفاتر تخصصی، رعایت دقیق قوانین اداری و استخدامی، رعایت مسائل حقوقی در انعقاد قراردادها و تفاهمنامه با دستگاهها، پیگیری جدی پروندههای حقوقی در امور عشایر استانها، ارائه گزارش دقیق از وضعیت کامیونهای آبرسانی سیار به عشایر و توسعه سامانههای الکترونیکی برای خدماترسانی به عشایر از دیگر تأکیدات سرپرست سازمان امور عشایر ایران در این نشست بود.
میرزاوند همچنین شفافسازی بودجه و اعتبارات فعالیتهای فرهنگی در سازمان را ضروری عنوان کرد و افزود: باید در این زمینه از ظرفیتهای دستگاههای فرهنگی و خیرین استفاده کنیم و در هزینهکرد اعتبارات سازمانی نیز هر جا منع قانونی ندارد امور فرهنگی را مدنظر قرار دهیم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
شناسایی فرار مالیاتی فروشنده نرمافزار با درآمد ۱۵۶ میلیارد تومانی
رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی کشور از شناسایی فرار مالیاتی یک واحد تولید و انتشار نرم افزار در استان اصفهان خبر داد و گفت: در مجموع مبلغ ۲۱ میلیارد تومان مالیات و جرایم مربوطه از مودی مطالبه شده و در مرحله وصول است.
شاهین مستوفی در خصوص مصادیق فرار مالیاتی در اداره کل امور مالیاتی استان اصفهان گفت: پس از اجرای عملیات بازرسی مالیاتی موضوع ماده ۱۸۱ قانون مالیاتهای مستقیم از محل فعالیت یک واحد صنفی فعال در زمینه تولید و انتشار نرم افزار، کتمان درآمد ۱۵۶ میلیارد تومانی مؤدی در سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۲ که از طریق استفاده از حسابهای بانکی متعدد اجارهای (حساب بانکی اشخاص ثالث) صورت میپذیرفت، احراز شد.
مستوفی در خصوص میزان مالیات و جرایم متعلقه این مؤدی افزود: با صدور اوراق تشخیص و مطالبه مالیات در منابع مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده، مبلغ ۲۱ میلیارد تومان اصل مالیات مرتبط با درآمد کتمان شده از مؤدی مزبور مطالبه شده؛ این در حالی است که مؤدی مذکور در مجموع سنوات یادشده، مبلغ ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان درآمد در اظهارنامههای تسلیمی به سازمان امور مالیاتی ابراز کرده بود.
رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی کشور خاطرنشان کرد: اقدامات لازم در راستای وصول مالیات متعلقه با رعایت موازین قانونی، از طریق اداره کل امور مالیاتی استان اصفهان در حال انجام و پیگیری است.
امضا یک تفاهمنامه برای تضمین سلامت محصولات گوشتی در کشور
در راستای ارتقای کیفیت بهداشتی و تضمین سلامت محصولات گوشت مرغ، تفاهمنامهای بین سازمان دامپزشکی کشور و انجمن تولیدکنندگان زنجیرهای گوشت مرغ ایران امضا شد.
در راستای ارتقای کیفیت بهداشتی و تضمین سلامت محصولات گوشت مرغ، تفاهمنامهای بین سازمان دامپزشکی کشور به نمایندگی علیرضا رفیعیپور و انجمن تولیدکنندگان زنجیرهای گوشت مرغ ایران به نمایندگی غلامعلی فاروغی امضا شد.
این همکاری با هدف نظارت بهداشتی بر حلقههای مختلف تولید یکپارچه گوشت مرغ، تسهیل تولید محصولات ایمن و صادراتی و اجرای استانداردهای بینالمللی مانند HACCP، GMP و GHP صورت گرفت.
از اهداف اصلی این تفاهمنامه میتوان به رعایت قوانین جاری کشور، ایجاد وحدت رویه در امور اجرایی، توسعه صادرات پایدار و بهروزرسانی برنامه ملی ارتقای کیفیت بهداشتی گوشت مرغ و… اشاره کرد.
بر اساس یکی از مفاد این تفاهمنامه طرفین متعهد شدند با استفاده از تمامی امکانات موجود، شرایط لازم برای صدور پروانههای بهداشتی و افزایش تولید محصولات کیفی منطبق با استانداردهای جهانی را فراهم کنند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
دولت به بیکاری ارادی در تولید دامن نزند
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران گفت: دولت با نادیده گرفتن نرخ تورم و تاثیر آن بر زندگی جامعه کارگری بر بیکاری ارادی در خط تولید دامن نزند.
این هفته چانهزنی شرکای اجتماعی در خصوص تعیین حداقل دستمزد ۱۴۰۴ ادامه دارد. بر اساس نرخ تورم بهمن ماه که از سوی مرکز آمار ایران اعلام شده رقم استخراجی سبد معیشت بیش از ۲۴ میلیون تومان است.
سمیه گلپور، رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران به خبرنگار مهر گفت: عدم تناسب حداقل دستمزد کارگران با سبد معیشت تقریباً ۲۴ میلیونی مصوب کمیته مزد یعنی پذیرش رسمی بیماری بیکاری ارادی کارگر ایرانی و خالی شدن کارخانهها از کارگران.
وی افزود: شاید دهها بار خطر ابتلای کارگران به بیماری بیکاری ارادی از سوی کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران چه در مکاتبات رسمی با مسئولان و چه در رسانههای مختلف در طول دو سال اخیر گوشزد شده است.
گلپور ادامه داد: بیماری خطرناکی که به دلیل سرکوب مزدی سالهای اخیر، گریبانگیر جامعه فعال کارگری شده است و در آن با وجود فرصتهای شغلی گوناگون در کارخانهها، کارگاهها، شرکتها و سایر مراکز صنعتی، حرفهای و خدماتی مشمول قانون کار متأسفانه به دلیل مکفی نبودن حقوق و عدم انطباق آن با سبد معیشت اعلامی از سوی مراجع ذیصلاح علیرغم وجود کارگران جویای کار، خالی از کارگر میماند و کارگران رغبتی برای اشتغال در آن را ندارند با وجود اینکه در جستجوی شغل مناسب هستند و این یعنی بیکاری ارادی.
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران با بیان اینکه شاید بهترین زمان برای درک علائم مشهود این بیماری مهلک و مسری اقتصاد کشور در این روزهای پایانی سال یعنی در اسفند ماه که بازار کار خدماتی و روزمزدی اتباع در خانههای ما ایرانیان برای خانه تکانی داغ است بیش از هر زمان دیگری مشهود باشد، اظهار کرد: کارگرانی که نرخ دستمزدشان را حداقل ساعتی ۱۷۰ تا ۲۰۰ هزار تومان اعلام میکنند و اگر صرفاً ۸ ساعت در روز اشتغال آن هم اشتغال فقط خدماتی و نه اشتغال صنعتی و تخصصی، داشته باشند روزانه بالغ بر ۱.۶ میلیون تومان دریافت میکنند که در ماه با کسر جمعهها و بدون انجام ساعات اضافه کار یعنی فقط همان ۸ ساعت را کار کند عددی بالغ بر ۴۰ میلیون تومان در ماه درآمد بدون پرداخت مالیات دارند و این در حالی است که متأسفانه کارگر ایرانی حتی برای حفظ این شغل غیررسمی بدون بیمه و... نیز که از کف حمایتهای اجتماعی بی بهره است باید در رقابت تنگاتنگ با کارگران مجاز و غیر مجاز میلیونی اتباع بی دفاع قرار گیرد.
گلپور اضافه کرد: این در حالی است که این مشاغل را ما صرفاً در اسفند ماه بیشتر میبینیم وگرنه در طول ۱۲ ماه سال به وفور دیده میشوند.
وی ادامه داد: چرا راه دور برویم، راننده تاکسیهای اینترنتی شدن کارگران، به جای کار در عرصه صنعت و خدمات در کارگاههای حتی بزرگ با حقوق به اصلاح رایج قانون کاری که امسال یعنی سال ۱۴۰۳ با حداقل پایه ۷ میلیون تومان بوده است برای تأمین سبد معیشت روزانه کارگران امری اجتناب ناپذیر شده است. تاکسیهای اینترنتی که حتی در طول نزدیک به ۱۰ سال گذشته دولتها و مجلسها حتی توان حمایت از این کارگران و رانندگان، برای تحت پوشش بیمه حتی درمان یا بازنشستگی و… قرار گرفتن را نیز نداشتهاند. هر چند وعده سامان بخشی به وضعیت آنها برای این کارگران بهرهای نداشت ولی برای بسیاری از کاندیداهای انتخابات مختلف از شوراها تا مجلسیها و ریاست جمهوریها و… نان داشت و موجبات راهیابی عدهای به کرسیهای مختلف بوده است که نمونههای ملموس آنان در فیلمها و شعارهای انتخاباتی اخیر جمعی از کاندیداهای مختلف در انتخاباتهای اخیر سال جاری هنوز از حافظه کارگران پاک نشده است.
گلپور گفت: پس باید به دولت هشدار داد که تا دیر نشده است و کارخانههایی که اقتصاد کشور در روشن ماندن چراغ آن به دست کارگر ایرانی است خدای ناکرده به سمت خاموشی و رکود نرود با تعیین حداقل دستمزد در شورای عالی کار که با اکثریت نمایندگان دولت و کارفرما و اقلیت نمایندگان کارگری حداقل دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۴ تعیین میشود و حضور و عدم حضور و رضایت و عدم رضایت نمایندگان کارگری هیچ اثری در تحقق عدالت مزدی در آن ندارد و نمونه عینی آن تعیین مزد در سال جاری بوده است، همت کنند و حداقل دستمزد را منطبق با سبد معیشتی که خود در دی ماه سال جاری در کمیته مزد مصوب کردهاند مصوب کنند که البته این عدد باید با احتساب افزایش نرخ تورم بهمن و اسفند بازنگری شود.
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران در پایان عنوان کرد: حافظه کارگری فراموش نخواهد کرد تاکید اخیر رئیس جمهور را در عدم امکان زندگی با کمتر از ۲۵ میلیون تومان در ماه را و امیدواریم به صحبت جامه عمل پوشانده شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
هشدار
به اخلالگران بازار
ارز و طلا
دبیر شورایعالی مبارزه با جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم با هشدار به اخلالگران و سوداگران بازار ارز و طلا از توقیف حسابهای بیش از ۵۰۰ شخص حقیقی و حقوقی مظنون به پولشویی ارز و طلا خبر داد.
هادی خانی رئیس مرکز اطلاعات مالی وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: حسابهای بانکی بیش از ۵۰۰ شخصی حقیقی و حقوقی مشکوک به انجام معاملات نامتعارف و مظنون به پولشویی در بازار ارز و طلا در راستای اختیارات قانونی مرکز اطلاعات مالی در ماده ۴۲ قانون بانک مرکزی و در همکاری با این بانک توقیف شد.
معاون وزیر اقتصاد گفت: بررسی روابط و فعالیتهای مالی این اشخاص و مرتبطان آنها با ظن به پولشویی در دستور کار مرکز اطلاعات مالی قرار گرفته و بعد از انجام مراحل تکمیلی، پرونده اشخاص متخلف به مرجع قضایی ارسال و اموال نامشروع و پولهای بدون منشأ و کثیف، ضبط خواهد شد.دبیر شورایعالی پیشگیری مقابله با جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم با هشدار به اخلالگران اقتصادی تأکید کرد: در قانون مبارزه با پولشویی و بر اساس ماده ۲ این قانون برخلاف سایر قوانین و مقررات مبارزه با فساد و جرایم منشأ پولشویی، اصل بر برائت نیست و اموال و دارایی نامشروع اشخاص مظنون به پولشویی توقیف و اگر شخص مظنون نتواند منشأ درآمدها و پولهای مشکوک خود را مشخص کند برابر قانون، تمامی این اموال ضبط خواهد شد.این مقام مسئول در وزارت اقتصاد، فلسفه قانون مبارزه با پولشویی را شناسایی و ضبط پولهای کثیف عنوان و اعلام کرد: تمرکز شورایعالی پیشگیری و مقابله با جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم، شناسایی و توقیف اموال و داراییهای بدون منشأ مشخص و بهتبع آن خشکاندن بنیانهای مالی مفسدان و اخلالگران اقتصادی است.
رئیس انجمن تلفن همراه: طرح تولید تلفن همراه در خارج از کشور زمینه ساز رانت ارزی است
رئیس انجمن تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی ضمن تاکید بر اینکه انجمن و فعالان صنفی، مخالفتی با هیچ یک از روشهای تزریق موبایل به بازار اعم از تولید داخل، واردات و حتی یک شرکت خارجی( ODM) ندارند، به صراحت اعلام کرد که مخالف جدی این هستیم که امتیازاتی که برای تولید داخلی در نظر گرفته میشود، برای شرکت خارجی هم لحاظ شود و این امر به جای حمایت از تولید داخل، میتواند زمینهساز ایجاد انحصار و رانت ارزی هم باشد.
عبدالمهدی اسدی-رئیس انجمن تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی- در نشست خبری، ضمن تشریح مواضع این انجمن در خصوص طرح ثبت تلفن همراه به شیوه (ODM) بهعنوان پرداخت آن را تصمیمی غیرکارشناسی و تهدیدی جدی برای منافع ملی و صنفی کشور دانست و گفت: انجمن مخالفتی با این روش ندارد و با اینکه تلفنهای همراه ODM بهعنوان یک برند ایرانی در بازار باشند، موافق هستیم، اما موضع صریح ما این است که امتیازاتی که دولت برای تولید داخلی در نظر میگیرد، نباید به مدل ODM تعلق بگیرد. تولید داخلی که در کشور انجام میشود، با اشتغالزایی و روشن نگهداشتن چراغ کارخانهها همراه است و نباید با ODM که در خارج از کشور تولید میشود، یکسان تلقی شود.وی ضمن اشاره به تبعات منفی این طرح اظهار کرد: طرح ODM نهتنها از تولید داخلی حمایت نمیکند، بلکه ممکن است موجب ایجاد رانت ارزی گسترده و انحصار در صنعت تلفن همراه هم باشد؛ چنین طرحی تنها به نفع چند شرکت محدود است و بخش خصوصی واقعی که متولی تولید، واردات و توزیع تلفن همراه و لوازم جانبی در کشور است را نادیده میگیرد.
رئیس انجمن تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی تأکید کرد: این تصمیم بدون هیچگونه مشورت مستقیم با بخش خصوصی و پشت درهای بسته گرفته شده است؛ این درحالیست که لازم بود از طریق فراخوان عمومی و اطلاعرسانی در سامانههای مرتبط، به تمامی فعالان اقتصادی کشور که پتانسیل لازم را دارند، فرصت مشارکت داده شود.
وی همچنین به مخالفت جدی نهادهای دولتی همچون پدافند غیرعامل و ستادهای مرتبط با امنیت سایبری اشاره کرد و افزود: این نهادها که مسئولیتهای کلیدی در زمینه امنیت سایبری و نرمافزار کشور دارند، کاملاً با ثبت ODM به عنوان تولید داخل مخالف هستند و آن را تهدیدی برای منافع ملی میدانند.رئیس انجمن تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی در ادامه صحبتهای خود، تصریح کرد: تولید داخلی تعریف مشخصی دارد. اینکه محصولی در کشور دیگری تولید شود و تنها نام برند ایرانی داشته باشد، بیانصافی بزرگی در حق تولیدکنندگان واقعی کشور است. در شرایط اقتصادی حساس فعلی، نهتنها این طرح به کنترل ارزی کمک نمیکند، بلکه باعث هدررفت بیشتر ارز از کشور میشود.اسدی خاطرنشان کرد: نظر ما به عنوان نمایندگان بخش خصوصی، بر پایه بررسیهای کارشناسی و مشاوره با متخصصان است. ما هیچ انگیزه شخصی، شرکتی یا گروهی نداریم و تنها به دنبال حفظ منافع ملی و صنفی کشور هستیم. از رسانهها نیز انتظار داریم که با توجه به مسئولیت اجتماعی خود، به این موضوع پرداخته و با آگاهیبخشی از آسیبهای احتمالی این طرح جلوگیری کنند.
رئیس انجمن تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی در خصوص فعالیت در حوزه تولید به شیوه ODM تشریح کرد: در نشست اخیر فعالان حوزه تولید و واردات موبایل، مباحثی پیرامون سیاستهای مربوط به تولید تلفن همراه در کشور مطرح شد. طبق اظهارات برخی از حاضرین، برنامههایی در کشور چین در حال اجراست و بهنظر میرسد قراردادهایی با سه شرکت مختلف منعقد شده است. افرادی که قصد ورود به این حوزه را دارند باید با این سه شرکت قرارداد امضا کنند. این موضوع جای سؤال دارد که چرا چنین شرایطی ایجاد شده است؟
وی افزود: این درحالیست که وزارت ارتباطات و بهویژه معاونت فناوری آن، تأکید داردکه بخش خصوصی همیشه مدعی تولید بوده اما بازاری در اختیار نداشته است. به گفته آنها، طی سالهای اخیر، صرفاً چند برند مطرح فعالیت داشتهاند؛ بنابراین این پرسش مطرح است که چرا بازار گستردهتری به وجود نیامده است؟ اگر قرار است بخش خصوصی خود به تولید بپردازد، چرا باید مدام منتظر حمایتهای دولتی باشد؟
اسدی با بیان اینکه همانطور که اشاره شد، اعضای انجمن شامل تولیدکنندگان، واردکنندگان و کسانی که به روش ODM (تولید با نام تجاری دیگران) فعالیت دارند، میشود، اظهار کرد: همانطور که اشاره شد ما با ذات این سه روش مخالف نیستیم و از آنها حمایت هم میکنیم. بسیاری از شرکتهایی که عضو انجمن تولیدکنندگان هستند، هم واردات انجام میدهند و هم تولید. در سایر صنفها نیز چنین مواردی دیده میشود. اما مخالف این هستیم که موبایل به سرنوشت لوازم خانگی و خودرو دچار شود.رئیس انجمن تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی تأکید کرد: هنوز تعریف دقیقی از تولید موبایل در کشور وجود ندارد. چرا باید به مسیرهایی برویم که بدون شفافیت و با گفتوگوهای پشت درهای بسته انجام شود؟ اگر قرار است ارز تخصیص داده شود یا قراردادی بسته شود، باید شرایط بهوضوح مشخص باشد و همه بتوانند در آن رقابت کنند. اگر قرار است تولیدکنندگان داخلی فعالیت کنند، باید شرایط رقابتی و شفاف برای آنها فراهم شود و نه اینکه چند شرکت خاص در پشت درهای بسته شرایط را کنترل کنند. همچنین، واردات و تولید باید بهصورت جداگانه و با تعرفههای مشخص مدیریت شود.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: اگر تخصیص ارز برای واردکنندگان به ۲۰۰ روز برسد اما برای تولیدکنندگان در پنج روز انجام شود، این موضوع رانت ارزی محسوب میشود. وقتی واردکنندگان برای دریافت ارز باید مدتها در صف بمانند و تولیدکنندگان با سرعت بالا ارز دریافت کنند، این موضوع غیرمنصفانه است. البته که رانت ارزی تنها به معنای تخصیص ارز ترجیحی به صادرات غیرنیست؛ بلکه تفاوت در سرعت و شرایط تخصیص ارز نیز مصداق رانت محسوب میشود. اگر قرار باشد این مسیر ادامه پیدا کند، بازار موبایل نیز مانند بازار خودرو به سمت انحصار حرکت خواهد کرد.اسدی افزود: اما تفاوت عمدهای وجود دارد؛ موبایل برخلاف خودرو قابل حمل است و اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است به شرایط سال ١٣٩٧ بازگردیم که ۹۵ درصد بازار موبایل کشور غیررسمی بود و مشکل ریجستری هم وجود داشت.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 3
موتور روشن تحول دیجیتال و اقتصاد دانشبنیان
اخبار صنعت-حسین کوثری: بسیاری از اندیشمندان، اقتصاد دیجیتال را موتور محرکه اقتصاد امروز میدانند و در تلاشاند تا راهکارهایی در جهت بهرهبرداری هر چه بیشتر از این حوزه ارائه نمایند. در حالی که سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص داخلی (GDP) در ایران بین هفت تا هشت درصد و به عبارتی نیمی از رقم میانگین جهانی است، با توسعه استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی در صنعت مالی میتوان این سهم را به میزان قابلتوجهی بهبود بخشید. سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص داخلی در جهان بهطور متوسط ۱۵ درصد است. این رقم در کشورهای توسعهیافته به مراتب عدد بالاتری را نشان میدهد. به عنوان مثال سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص داخلی چین، به عنوان دومین قدرت اقتصادی دنیا، ۴۱ درصد است. مرور آمار و اطلاعات کمی کشورها در این حوزه بیانگر ظرفیت بزرگ پیش روی کشور در استفاده از اقتصاد دیجیتالی به عنوان یک فرصت تاریخی برای جهش اقتصادی است.
در یک بیان کلی، اقتصاد دیجیتال به معنای ارزشآفرینی اقتصادی با بهرهگیری از فناوریهای نوین است؛ به گونهای که در هسته آن تولید نرمافزار و سختافزار، در لایه دوم سکوها و خدمات دیجیتال و در لایه آخر نیز اقتصاد دیجیتالیشده و تجارت الکترونیکی قرار دارد. در حال حاضر قانون برنامه هفتم توسعه راهنمای مسیر اقتصاد دیجیتالی در کشور است و بین پنج تا هفت درصد از قوانین آن بهطور مستقیم و غیرمستقیم به توسعه سهم اقتصاد دیجیتالی از تولید ناخالص داخلی مرتبط است. هوش مصنوعی، رایانش ابری، امنیت سایبری، تحلیل کلاندادهها، واقعیت افزوده و اینترنت اشیا فناوریهای کلیدی تشکیلدهنده زیستبوم اقتصاد دیجیتال هستند. بدون تردید هوش مصنوعی و الگوریتمهای مرتبط با آن مهمترین نقش را در بین فناوریهای نوظهور در زیستبوم اقتصاد دیجیتال کشور دارند و توسعه بهکارگیری فناوریهای هوش مصنوعی، کاربردپذیری فناوریهای نوظهور دیگری را -مانند متاورس- در پی خواهد داشت.
اقتصاد دیجیتال در سراسر دنیا در حال تصاحب سهم بالایی از تولید ناخالص داخلی (GDP) است. طبق آخرین آماری که بانک جهانی اعلام کرده، اقتصاد دیجیتال حدود 15 درصد از کل GDP جهان را به خود اختصاص داده است بهطوری که از 108 هزار میلیارد دلار مبلغ کل GDP جهان در سال 2024، اقتصاد دیجیتال سهم 16 هزار میلیارد دلار را کسب کرد. مرجع بینالمللی مرکز داده (IDCA) در تازهترین گزارشی که منتشر کرده به بررسی وضعیت اقتصاد دیجیتال در دنیا و بررسی کشورهای برتر در این حوزه پرداخته است.
با آغاز سال 2025، شتاب فناوری و اقتصادی کشورهای جهان را به حرکت درمیآورد. براساس پژوهشهای بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول و مرجع بینالمللی مرکز داده (IDCA) رشد اقتصادی جهان در سال 2024 به رشد بیش از 3 درصد برآورد شده است که بهطور قابلتوجهی مشابه سال 2023 است و انتظار میرود در سال 2025 با این همین نرخ رشد پیش رود.
رشد اقتصادی در آسیا در سال گذشته براساس تحقیقات بهدستآمده، بالای 5 درصد بود و پیشبینی میشود که این مقدار با سرعت بالاتری نسبت به کل جهان ادامه یابد. طبق پیشبینیهای صورتگرفته، رشد جهانی اقتصاد دیجیتال تا سال 2025 به بیش از 111 هزار میلیارد دلار خواهد رسید. برجستگی و اهمیت هوش مصنوعی در سال 2024 در صنعت فناوری جهان بهخوبی تثبیت شد و انتظار میرود در سال 2025 و پس از آن نیز ادامه یابد.
رشد اقتصاد دیجیتال بدون زیرساختهای امن، قدرتمند و فناوریهای پیشرفته امکانپذیر نیست
رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: با توجه به قانون برنامه هفتم پیشرفت، شکوفایی اقتصاد رقومی بدون زیرساختهای های امن، قدرتمند و فناوری های پیشرفته امکان پذیر نیست.
«لیلا محمدی» رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات (مرکز تحقیقات مخابرات ایران) که نخستین زن سکاندار ریاست پژوهشگاه است درباره مهمترین برنامه های اتخاذ شده در دوره مدیریتی خود اظهار داشت: در جهان امروز، فناوریهایی همچون هوش مصنوعی، رایانش کوانتومی و نسل آینده شبکههای ارتباطی، موتور محرک تحول دیجیتال و اقتصاد دانشبنیان محسوب میشوند.
وی افزود: این فناوریها نهتنها آینده اقتصاد و صنعت را متحول میکنند، بلکه بر جنبههای اجتماعی، حکمرانی و توسعه ملی کشورها نیز اثرات عمیقی دارند.
وی تاکید کرد: ما در پژوهشگاه حسب نقش خود نه فقط بهعنوان یک نهاد پژوهشی، بلکه با هدف پیشرانی در نوآوری و توسعه فناوری، با یک نگاه جامع و آیندهنگر تلاش میکنیم تا با ورود به موقع، تصمیمگیری چابک و استفاده از توانمندی دانشگاه و صنعت، مسیر بهرهگیری از این فناوریها را در کشور تسریع کنیم.
رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: ما این هدف را در پژوهشگاه، طی یک راهبرد بلندمدت با عنوان «همنواسازی زیست بوم پژوهش و نوآوری در حوزه ICT» در چند محور اصلی دنبال خواهیم کرد.
محمدی تاکید کرد: این راهبرد، بر مبنای استفاده حداکثری از توانمندیهای دانشگاه و صنعت شکل گرفته و هدف آن همافزایی میان بازیگران اصلی این حوزه برای توسعه فناوریهای راهبردی است. در پژوهشگاه به دنبال آن هستیم که تحقیقات و نوآوریها را از مرحله ایده به حوزههای اجرایی و صنعتی منتقل کنیم تا مسیر توسعه کشور در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات هموارتر شود.
وی افزود: از این رو پژوهشگاه نقش خود را نهتنها در اجرای پژوهشهای بنیادی، بلکه در ایجاد زیرساختهای آزمایشگاهی، تدوین استانداردها، توسعه نمونه اولیه با همکاری صنعت و همچنین شبکهسازی مؤثر با نخبگان و دانشگاهیان تعریف کرده است. این راهبرد فراتر از یک برنامه اجرایی کوتاهمدت است؛ بلکه نگاهی تحولگرا و آیندهنگر را درتوسعه فناوریهای کلیدی دنبال میکند. بر این باوریم که بااین راهبرد، میتوان مسیر توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور را ارتقا بخشید.
محمدی با تاکید بر اینکه آینده ارتباطات، آیندهای هوشمند، یکپارچه و مبتنی بر «داده» است گفت: این مسیر تنها با حمایت از رویکرد آینده نگرانه، چابک سازی فرآیندها ، بهرهگیری حداکثری از ظرفیتهای داخلی و تعامل مؤثر در سطح بینالمللی هموار خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: رشد و شکوفایی اقتصاد دیجیتال بدون زیرساختهای امن، قدرتمند و فناوریهای پیشرفته امکانپذیر نیست. از این رو، پژوهشگاه بهعنوان پشتیبان پژوهش و فناوری در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، مسئولیت دارد تا نقش پیشروِ خود را در حوزههایی چون هوش مصنوعی، کوانتوم، امنیت، هوشمندسازی و نسل آینده شبکههای ارتباطی تقویت کرده و در همکاری نزدیک با دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و بخش خصوصی، ظرفیتهای بومی کشور را به عرصه رقابت جهانی متصل کند.
رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: معتقدیم که بدون ایجاد یک زیست بوم پویا که دانشگاه، صنعت و حاکمیت را در کنار هم قرار دهد، امکان تحقق پیشرفت پایدار وجود ندارد. در این راستا، پژوهشگاه از همه ظرفیتهای موجود برای پیشبرد این راهبرد استفاده خواهد کرد.
محمدی در خصوص چالشهایی که در مسیر دستیابی به اهداف مهم پژوهشگاه وجود دارد، افزود: دستیابی به اهداف و تحقق راهبرد پژوهشگاه در «همنوا سازی زیستبوم پژوهش و نوآوری در حوزه ICT»، مستلزم غلبه بر مجموعهای از چالشهای کلیدی است. این چالشها در ابعاد مختلف علمی، ساختاری، اقتصادی و سیاستگذاری قابل اشاره هستند.
وی ادامه داد: یکی از چالشهای اساسی، عدم پیوند مؤثر میان تحقیقات علمی و نیازهای صنعت است. در بسیاری از موارد، نتایج پژوهش های دانشگاهی و تحقیقاتی به درستی وارد چرخه تولید و بازار نمیشوند و همین امر باعث ایجاد فاصله میان دانش و کاربرد میشود.
محمدی افزود: پژوهشگاه در تلاش است تا با تعریف پژوهشهای هدفمند و مساله محور، تعامل نزدیک با شرکتهای دانشبنیان و صنایع و توسعه فرآیندهای تجاری سازی این فاصله را کاهش دهد.
محمدی گفت: فناوریهایی مانند هوش مصنوعی، محاسبات کوانتومی و شبکههای ارتباطی نسل آینده نیازمند زیرساختهای آزمایشگاهی، پردازشی و محاسباتی پیشرفته هستند. با این حال، توسعه چنین زیرساختهایی به سرمایهگذاری پایدار و بلندمدت نیاز دارد. محدودیتهای بودجهای و وابستگی به منابع مالی دولتی، یکی از موانع تحقق کامل اهداف پژوهشگاه است. بر این اساس، ایجاد مدلهای مشارکت بخش خصوصی و جذب سرمایهگذاری در حوزه تحقیق و توسعه، یکی از اولویتهای کلیدی خواهد بود.
رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: یکی دیگر از چالشهای مهم، فقدان استانداردهای ملی همگام باتحولات فناوری است. اساساً توسعه و پیاده سازی فناوری های نوین در کشور نیازمند تدوین چارچوبهای تنظیمگری واستانداردهای دقیق است. در این راستا، پژوهشگاه تلاش میکند تا با همکاری نهادهای تصمیمگیر، چارچوبهای تنظیمگری و استاندارد مورد نیاز برای توسعه این فناوریها را تدوین و اجرایی کند.
محمدی تاکید کرد: از سوی دیگر توسعه فناوریهای پیشرفته، نیازمند بهره مندی از سرمایه انسانی توانمند و متخصصاست. بااینحال در سالهای اخیر، روند مهاجرت نخبگان و متخصصان فناوری اطلاعات و ارتباطات یکی از چالشهای اساسی در این حوزه است که پژوهشگاه در تلاش است از طریق تعریف برنامههای آموزشی، همکاری با دانشگاهها، حمایت از پایاننامههای تحصیلات تکمیلی، برنامه های کارآموزی، برگزاری برنامههای آموزشی و مهارتی و ایجاد فرصتهای همکاری در حوزه فناوریهای نوین زمینه نگهداشت و بهکارگیری استعدادهای برتر را فراهم سازد.
یکی از موانع مهم دیگر در مسیر توسعه فناوری، محدودیتهای تعاملات بینالمللی است. بسیاری از فناوریهای نوظهور، بهویژه در حوزههای سختافزاری، نیازمند همکاریهایبینالمللی ودسترسی به تجهیزات و دانش روز هستند. این محدودیتها، سرعت رشد و توسعه برخی فناوریها را کاهش میدهد. در این راستا پژوهشگاه بر توسعه همکاریهای علمی، انتقال دانش و مشارکت در پروژههای بینالمللی از مسیرهای ممکن تمرکز کرده است.
وی افزود: تحقق راهبردهای کلان حوزه ICT هماهنگی میان نهادهای سیاستگذار، مراکز پژوهشی، صنعت و سایر بازیگران زیست بوم فناوری را میطلبد که در حال حاضر در برخی موارد، چالشهایی همچون عدم هماهنگی در سیاستگذاریها، همپوشانی وظایف دستگاههای مختلف و نبود یک نقشه راه واحد، مانع از اجرای سریع و مؤثر برنامههای توسعه فناوری شده است. پژوهشگاه در این راستا، به دنبال ایفای نقش فعال در تقویت تعاملات بین بخشی و هم افزایی با سایر نهادهای مرتبط است.
محمدی تاکید کرد: به رغم وجود این چالشها، همانطور که اشاره شد، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات با اتخاذ رویکردی چابک، آیندهنگر و مبتنی بر شبکه سازی علمی و صنعتی، در مسیر توسعه فناوریهای پیشران در حرکت است؛ بر این باوریم که ایران ظرفیت های قابل توجهی در حوزه ICT دارد و با برنامهریزی دقیق، همکاری مؤثر و نگاه راهبردی، میتوان این چالشها را به فرصت تبدیل کرد و جایگاه کشور را در زیست بوم توسعه فناوریهای نوین ارتباطی و اطلاعاتی ارتقا داد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.