شماره: 2562 / ۱۴۰۴ هجدهم فروردين

تعداد بازدید : 0
ابلاغ دستورالعمل اجرایی پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزند به شبکه بانکی
بانک مرکزی دستورالعمل اجرایی پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزند در سال 1404 را به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
پیرو ابلاغیه مورخ 28/12/1403 این بانک درخصوص تعیین سهمیه جهت پرداخت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج و فرزندآوری شبکه بانکی در سال 1404، دستورالعمل مربوطه برای پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزند به شبکه بانکی ابلاغ شد.
همچنین، با توجه به مفاد ماده (50) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران افراد مندرج در قانون مذکور مشمول اخذ قرضالحسنه ازدواج به میزان دو برابر افراد عادی می باشند.
بر اساس این بخشنامه متقاضیانی که قبلاً در سامانه مربوطه ثبت نام نموده اند، در اولویت پرداخت تسهیلات یادشده می باشند و تسهیلات مذکور با توجه به شرایط متقاضی، برای کلیه افراد در صف (ثبت نام شده در سال 1404 و سنوات قبل) مطابق با مبالغ ابلاغی قابل پرداخت خواهد بود.
بانک ها موظفند ترتیبی اتخاذ کنند تا حداکثر ظرف مدت یک هفته از تاریخ ابلاغ بخشنامه، موضوع را به واحدهای اجرایی ذیربط در سراسر کشور ابلاغ کنند.
گفتنی است حسب بند (ث) تبصره (15) قانون بودجه سال 1404 کل کشور مقرر شده است: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است مطابق با قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، قانون جامع خدمات-رسانی به ایثارگران، قانون حمایت از حقوق معلولان، قانون جهش تولید دانش بنیان، ماده (۷۷) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) موضوع پرداخت تسهیلات به ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه و کمک به زندانیان نیازمند، افزایش مهارتهای شغلی زنان موضوع ماده (۷۹) قانون برنامه هفتم پیشرفت، حداقل دو هزار و هفتصد هزار میلیارد (۲.۷۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال به قرض الحسنه ازدواج، فرزندآوری و ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن و دیگر موارد ذکرشده در قوانین فوق اختصاص دهد. اولویت با تسهیلات قرض الحسنه ازدواج، فرزندآوری و ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن است.
بانک مرکزی پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج و فرزندآوری را به ترتیب مطابق با مواد 68 و 10 حمایت از خانوده و جوانی جمعیت به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
براین اساس پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج و فرزندآوری در سال 1404 به شرح زیر انجام می شود:
الف: تسهیلات قرضالحسنه ازدواج (موضوع ماده 68 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت):
1. سقف تسهیلات قرضالحسنه ازدواج برای هریک از زوجهایی که در زمان ثبت درخواست در سامانه مربوطه از تاریخ ازدواج آنها بیشتر از 4 سال نگذشته باشد، مبلغ سه میلیارد (3.000.000.000) ریال و با دوره بازپرداخت 10 ساله تعیین میشود.
2. سقف این تسهیلات برای زوجهای زیر بیست و پنج سال و زوجههای زیر بیست و سه سال، مبلغ سه میلیارد و پانصد (3.500.000.000) میلیون ریال تعیین میشود.
ب: تسهیلات قرضالحسنه فرزندآوری (موضوع ماده 10 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت):
1. سقف و مدت بازپرداخت تسهیلات قرضالحسنه فرزندآوری برای فرزندانی که در زمان ثبت درخواست در سامانه مربوطه از تاریخ تولد آنها بیشتر از 2 سال نگذشته باشد، با رعایت شروط مندرج در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به شرح ذیل تعیین میشود:
1-1- به ازای فرزند اول چهارصد و چهل میلیون (440.000.000) ریال با بازپرداخت 36 ماه
2-1- به ازای فرزند دوم هشتصد و هشتاد میلیون (880.000.000) ریال با بازپرداخت 48 ماه
3-1- به ازای فرزند سوم یک میلیارد و سیصد و بیست میلیون (1.320.000.000) ریال با بازپرداخت 60 ماه
4-1- به ازای فرزند چهارم یک میلیارد و ششصد وپنجاه میلیون (1.650.000.000) ریال با بازپرداخت 72 ماه
5-1- به ازای فرزند پنجم و بیشتر دو میلیارد و دویست میلیون (2.200.000.000) ریال. با بازپرداخت 84 ماه
2. تسهیلات قرضالحسنه فرزندآوری بدون الزام به سپردهگذاری و با شش ماه دوره تنفس برای شروع اقساط پرداخت میشود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
عقب ماندن ایران از کشورهای توسعه یافته در صنعت بیمه
بررسیها نشان میدهد نسبت خسارت صنعت بیمه در اقتصاد ایران در وضعیت مناسبی بوده درحالی که ضریب نفوذ این صنعت در وضیت نامطلوبی قرار دارد.
در چهار سال گذشته، بالاترین نسبت خسارت بیمه در زمستان 1401 و پایینترین آن در بهار همان سال بوده است، که نشاندهنده روند افزایشی خسارتها از بهار تا زمستان است. این روند به افزایش ثبت خسارت در پایان سال، شرایط جوی نامساعد و سررسید بیمهنامهها مرتبط است. بهصورت میانگین نسبت خسارت صنعت بیمه در ایران برابر با 55 درصد برآورد شده است.
همچنین، ضریب نفوذ بیمه در ایران بهطور متوسط 1.9 درصد بوده که نسبت به کشورهای توسعهیافته بسیار پایینتر است و نیاز به سیاستهای توسعهای دارد.
ضریب نفوذ بیمه نشان میدهد که صنعت بیمه چقدر در اقتصاد یک کشور نقش دارد. این شاخص از نسبت حق بیمههای تولیدی به تولید ناخالص داخلی به دست میآید. اگر ضریب نفوذ بیمه بالا باشد، یعنی سهم صنعت بیمه در اقتصاد زیاد است و افراد و شرکتها از بیمه استفاده گستردهتری دارند. اگر این ضریب پایین باشد یعنی بیمه هنوز به عنوان یک ابزار مالی جا نیفتاده یا مردم به دلایل اقتصادی و فرهنگی کمتر از بیمه استفاده میکنند. در کشورهای توسعهیافته، این نسبت معمولا بین 5 تا 10 درصد است ولی در کشورهای درحال توسعه معمولا پایینتر از 3 درصد قرار دارد. بنابراین بهطور کلی اگر ضریب نفوذ بیمه بالا باشد، یعنی افراد و شرکتهای بیشتری بیمهنامه میخرند، که در بلندمدت باعث افزایش درآمد بیمهگرها و کاهش ریسک مالی آنها میشود.
یکی دیگر از شاخصهای کلیدی صنعت بیمه نسبت خسارت است. این نسبت نشان میدهد چه مقدار از حق بیمههای دریافتی صرف پرداخت خسارت شده است. این شاخص از نسبت میزان خسارتهای پرداختی به حق بیمههای دریافتی محاسبه میشود. اگر نسبت خسارت کمتر از 100 درصد باشد، یعنی شرکت بیمه سود کرده است زیرا خسارتهای پرداختی کمتر از حق بیمه دریافتی است. اگر نسبت خسارت بیش از 100 درصد باشد یعنی شرکت بیمه زیانده بوده چرا که خسارتهای پرداختی از درآمدهای حاصل از حق بیمه بالاتر بوده است. بنابراین اگر این نسبت خیلی بالا باشد یعنی بیمهگرها بیشتر از درآمدشان خسارت میپردازند که میتواند باعث ورشکستگی شرکتهای بیمه و کاهش ضریب نفوذ بیمه در آینده شود. معمولا نسبت بهینه بین 50 تا 70 درصد در نظر گرفته میشود چون بیمهگر علاوه بر پرداخت خسارت، هزینههای اجرایی و سودآوری هم دارد.
در نتیجه یک صنعت بیمه سالم باید ضریب نفوذ بالایی داشته باشد و نسبت خسارت را در محدوده معقولی نگه ندارد.
براساس دادهها و ارقام مرکز آمار از دو شاخص نسبت خسارت صنعت بیمه و ضریب نفوذ این صنعت، در مدت 4 سال گذشته بالاترین نسبت خسارت در زمستان سال 1401 محاسبه شده که برابر با 75.2 درصد بوده است. یعنی 75 درصد از حق بیمههای دریافتی به پرداخت خسارت اختصاص داده شده است. پایینترین نسبت خسارت بیمه نیز در همین سال و در فصل بهار برآورد شده که معادل 36.2 درصد بوده است. همانطور که گفته شد نسبت خسارت مناسب تقریبا بین 50 تا 70 درصد است.
همچنین مطابق با الگوی فصلی نسبت خسارت صنعت بیمه از بهار تا زمستان هر سال روندی افزایشی دارد. به طور مثال در سال جاری این نسبت در بهار معادل 37.4 درصد ، در تابستان 54 درصد و در پاییز برابر با 64.3 درصد بوده است. در سال گذشته نیز نسبت خسارت صنعت بیمه در بهار 40.2 درصد محاسبه شده که در زمستان همین سال به رقم 73.8 درصد رسیده است. این امر بیشتر به دلیل افزایش تعداد خسارتهای ثبت شده در پایان سال، تاثیر شرایط جوی، رشد هزینههای خسارت و موعد سررسید بیمهنامهها اتفاق میافتد. از طرف دیگر بیمههای درمانی، اتومبیل، مسکن و کشاورزی معمولا در نیمه دوم سال خسارت بیشتری دارند.
شاخص ضریب نفوذ بیمه در ایران به طور متوسط 1.9 درصد بوده که نسبت به کشورهای توسعه یافته بسیار پایینتر است. در سال جاری نیز براساس آخرین گزارش مرکز آمار از دادههای ضریب نفوذ بیمه در بهار این شاخص برابر با 2.54 درصد و در تابستان معادل 1.88 درصد ثبت شده است.
بنابراین میتوان گفت نقش صنعت بیمه در اقتصاد ایران اندک بوده و هدف سیاستگذاران باید معطوف بر فراگیری صنعت بیمه در اقتصاد کشور و گسترش این صنعت در جهت خدمترسانی به بخش عمومی و خصوصی باشد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
توسعه، نوآوری و مسئولیت اجتماعی
اخبارصنعت- نوروزی: بانک پارسیان، یکی از بزرگترین بانکهای خصوصی ایران، در سال ۱۴۰۳ با ارائه خدمات نوین، بهبود عملکرد مالی و تقویت زیرساختهای دیجیتال، بار دیگر توانست جایگاه خود را در صنعت بانکداری کشور تثبیت کند. این بانک با تمرکز بر نوآوری، مشتریمداری و گسترش خدمات مالی، دستاوردهای قابل توجهی در راستای رشد پایدار خود داشته است.
رشد درآمدها و افزایش سودآوری
در سال ۱۴۰۳، بانک پارسیان توانست عملکرد مالی خود را بهطور چشمگیری بهبود بخشد. گزارشهای مالی نشان میدهند که این بانک در مقایسه با سالهای گذشته، رشد قابل توجهی در سودآوری و درآمدهای عملیاتی خود داشته است. رشد درآمدها ناشی از چندین عامل مهم بوده است که از آن جمله میتوان به بهبود مدیریت منابع، کاهش هزینههای عملیاتی و بهرهبرداری بهینه از ظرفیتهای موجود اشاره کرد. بانک پارسیان با تمرکز بر تسهیلات با سود متعارف و استفاده از فرصتهای بازار، توانست میزان سود خالص خود را در این سال افزایش دهد.
تحول دیجیتال و توسعه خدمات الکترونیک
یکی از بزرگترین دستاوردهای بانک پارسیان در سال ۱۴۰۳، تحول دیجیتال و گسترش خدمات بانکی آنلاین و الکترونیک بوده است. این بانک با بهکارگیری تکنولوژیهای نوین، تلاش کرد تا خدمات خود را در اختیار مشتریان قرار دهد تا نیازهای روزافزون آنها بهراحتی تأمین شود. بانک پارسیان با ارائه اپلیکیشن موبایل بانک، بانکداری اینترنتی پیشرفته و خدمات پرداخت آنلاین، زمینه را برای دسترسی سریع و راحت به خدمات بانکی فراهم کرده است.
در راستای تسهیل فرآیندهای بانکی، بانک پارسیان همچنین اقدام به راهاندازی خدمات غیرحضوری برای انجام تراکنشهای مالی کرده است. این خدمات شامل پرداخت صورتحسابها، انتقال وجه، و مدیریت حسابهای شخصی و شرکتی از طریق اینترنت و اپلیکیشن موبایل است که بهویژه در شرایط پاندمی کرونا بهطور چشمگیری مورد استقبال مشتریان قرار گرفت.
مشارکت در توسعه اقتصادی و پروژههای زیرساختی
بانک پارسیان همواره بهعنوان یک نهاد مسئول اجتماعی، توجه ویژهای به حمایت از پروژههای زیرساختی و توسعه اقتصادی کشور داشته است. در سال ۱۴۰۳، این بانک با اعطای تسهیلات به پروژههای ملی و استراتژیک، گامهای مؤثری در رونق تولید، اشتغالزایی و بهبود زیرساختهای کشور برداشت.
از جمله پروژههای حمایتشده توسط بانک پارسیان در این سال، میتوان به پروژههای انرژیهای تجدیدپذیر، توسعه صنعت مسکن، پروژههای حمل و نقل عمومی و فناوریهای نوین اشاره کرد. این بانک همچنین با تخصیص تسهیلات به پروژههای تولیدی و صنعتی، در راستای بهبود فضای کسبوکار و کاهش نرخ بیکاری در کشور فعالیت کرده است.
گسترش شبکه شعب و ارتقاء خدمات مشتریان
بانک پارسیان در سال ۱۴۰۳ اقدام به گسترش شعب خود در سراسر کشور و همچنین ارتقاء کیفیت خدمات ارائهشده به مشتریان کرد. این بانک در تلاش است تا با استفاده از شعب جدید و توسعه شبکه نمایندگیهای خود در مناطق مختلف، خدمات بانکی را به دورترین نقاط کشور نیز تسری دهد.
همچنین، بانک پارسیان با بهرهگیری از خدمات مشاوره مالی تخصصی، تلاش کرده است تا به مشتریان خود مشاورههای دقیق و مؤثر در زمینههای سرمایهگذاری، مدیریت منابع مالی و اعتباری ارائه دهد. این خدمات تخصصی بهویژه برای شرکتها و مشتریان حقوقی که نیاز به راهنمایی در امور مالی دارند، بسیار مفید بوده است.
مسئولیت اجتماعی و برنامههای حمایتی
در راستای مسئولیت اجتماعی خود، بانک پارسیان در سال ۱۴۰۳ برنامههای مختلفی برای حمایت از اقشار آسیبپذیر جامعه و کمک به توسعه پایدار انجام داد. این بانک با حمایت از طرحهای آموزشی، فرهنگی و اجتماعی، توانسته است نقش مؤثری در بهبود شرایط اجتماعی ایفا کند.
علاوه بر این، بانک پارسیان در راستای حمایت از محیط زیست، پروژههای مختلفی را برای کاهش آلایندگیها و ترویج انرژیهای پاک به مرحله اجرا رسانده است. از جمله این پروژهها میتوان به حمایت از طرحهای استفاده بهینه از منابع آب و انرژی اشاره کرد که باعث کاهش مصرف منابع طبیعی و کمک به حفظ محیط زیست شده است.
چالشها و چشمانداز آینده
با وجود دستاوردهای فراوان، بانک پارسیان در مسیر خود با چالشهایی نیز روبهرو بوده است. تغییرات در سیاستهای اقتصادی کشور، فشارهای بینالمللی و شرایط اقتصادی جهانی از جمله عواملی هستند که بر صنعت بانکداری تأثیر گذاشتهاند. با این حال، بانک پارسیان توانسته است با اتخاذ استراتژیهای مؤثر و تقویت زیرساختهای خود، این چالشها را مدیریت کند و در راستای رشد و توسعه ادامه دهد.
در سالهای آینده، بانک پارسیان با تمرکز بر نوآوری در خدمات مالی، توسعه بانکداری دیجیتال و پشتیبانی از پروژههای استراتژیک اقتصادی، همچنان بهعنوان یکی از بازیگران اصلی صنعت بانکداری ایران خواهد بود. بانک پارسیان همچنین به دنبال تقویت روابط خود با مشتریان و شراکتهای بینالمللی برای توسعه بازارهای جدید است.
بانک پارسیان در سال ۱۴۰۳ با عملکرد مثبت و تلاشهای مستمر در جهت نوآوری، بهبود خدمات مشتریان و مسئولیت اجتماعی، توانسته است جایگاه خود را در صنعت بانکداری ایران تثبیت کند. این بانک با رعایت اصول حرفهای و تمرکز بر پایداری مالی، آماده است تا در سالهای آینده نیز نقشی اساسی در اقتصاد کشور ایفا کند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
استفاده از هوش مصنوعی و هوش تجاری در بخش فناوری اطلاعات بازار سرمایه
مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه خود را موظف دانسته تا بازار سرمایه را به سمت اقتصاد دیجیتال ببریم گفت: امسال از هوش مصنوعی و هوش تجاری در مدیریت فناوری سازمان بورس استفاده میشود.
حامد سنجری با اعلام این خبر افزود: خود را موظف می دانیم که بازار سرمایه را به سمت پیاده سازی اقتصاد دیجیتال و استفاده از هوش مصنوعی در کنار هوش تجاری ببریم و پروژه های آن در مدیریت فناوری آغاز شده است.
وی یادآورشد: ۲ موضوع اساسی را در حوزه فناوری اطلاعات بازار سرمایه باید پیاده سازی کنیم که یکی دقت سامانه ها در اجرای فعالیت هاست که شامل صحت اطلاعات و امنیت نیز می شود و دیگری توسعه سیستم های نوین است.
سنجری اظهار کرد: ما برای توسعه سیستم های فناوری اطلاعات در بازار سرمایه، باید فرآیندها را به نحوی کنار هم قرار دهیم که منجر به سرعت بخشی به روند ها شود و از کندی آن جلوگیری کند.
مدیر فناوری اطلاعات سازمان سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: مشکل اساسی کنونی، طبق بررسیهای انجام شده، فرایند طولانی سامانه های نرم افزاری برای نهادهای مالی است، از همین رو جلسات مربوط به آن از سال گذشته آغاز شده و امسال تغییراتی در دستورالعمل معاملات برخط خواهیم داشت تا این فرآیندها را کاهش دهیم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
صدور 14 دستور اجرایی برای حمایت از سرمایه گذاری در بخش کشاورزی
مدیرعامل بانک کشاورزی از صدور 14 دستور اجرایی برای حمایت و رشد سرمایه گذاری در بخش کشاورزی طی سال جدید خبرداد.
وهب متقینیا در خصوص برنامههای این بانک در سال جدید برای تحقق شعار سال، «سرمایهگذاری برای تولید»، گفت: در سال جدید تلاش داریم با طرحهای نوآورانه، منابع بیشتری را جذب کرده و تسهیلاتی با نرخهای مناسب در اختیار بخش کشاورزی قرار دهیم.
وی با بیان اینکه این اهداف با همکاری ومشارکت مردم در بانک کشاورزی با سهولت بیشتری محقق خواهد شد، تصریح کرد: سرمایهگذاری مردم یکی از ارکان اساسی رشد و پویایی اقتصادی، کاهش وابستگی به منابع خارجی و تقویت توان داخلی هر کشور است و زمانی که مردم سرمایههای خود را در بخشهای مولد مانند کشاورزی، صنعت و بازارهای مالی به جریان میاندازند، علاوه بر افزایش تولید، اشتغالزایی و رشد اقتصادی نیز به همراه خواهد داشت.
متقی نیا با تاکید بر تحقق اهداف بانک کشاورزی در سال جدید به ویژه در زمینه تحکیم پایه های امنیت غذایی کشور گفت: با توجه به اینکه حدود ۳۰ میلیون ایرانی حساب در این بانک دارند، جذب سرمایههای خرد این افراد به تقویت بخش کشاورزی و رفع نیازهای غذایی کشور کمک کرده و گامهای بلندی در جهت رشد این بخش برداشته خواهد شد.
مدیرعامل بانک کشاورزی همچنین از ارائه تسهیلات کمبهره برای کشاورزان و کارآفرینانی که قصد توسعه فعالیتهای خود را دارند، حمایت از استارتاپ های کشاورزی و صنایع وابسته، و ایجاد فرصت های سرمایهگذاری مشارکتی در طرحهای توسعهای به عنوان دیگر برنامههای این بانک برای تحقق شعار سال خبرداد.
متقی نیا افزود: بانک کشاورزی در حال حاضر تسهیلاتی برای ارتقای بهرهوری، مکانیزاسیون، ساخت واحدهای فرآوری و صنایع تبدیلی ارائه میکند و این برنامهها با تأکید بیشتری در سال جدید ادامه خواهد یافت تا سود حاصل از سرمایهگذاری مردم در بخش کشاورزی افزایش یابد.
مدیرعامل بانک کشاورزی در پایان دستورات جدید برای تحقق رشد سرمایه گذاری در بخش کشاورزی را به شرح زیر عنوان کرد:
1- توجه به طرح سپرده ای» نوآور» برای سرمایه گذاری واحدهای خرد کشاورزی تا سقف 50 میلیارد ریال
2- برنامه ریزی برای جذب حداکثری اعتبارات تکلیفی قانون بودجه و صندوق توسعه ملی و تسهیلات از محل منابع داخلی مکانیزاسیون در جهت حمایت از طرح های سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و برنامه ریزی برای پرداخت بهتر و منظم تر مطالبات گندمکاران
3- ایجاد ساز و کارمناسب برای پذیرش طرح های سرمایه کشاورزی که بیشتر از 70 درصد پیشرفت فیزیکی دارند و با حمایت مالی می توانند به چرخه تولید وارد شوند
4- برنامه ریزی ویژه اداره نظارت بر طرح ها و عملیات اعتباری جهت راه اندازی طرح های نیمه تمام و راکد
5- اولویت دادن به طرح های پیشران که بهره برداری از آنان تاثیر زیادی بر سایر بخش های کشاورزی دارد
6- توسعه کشاورزی قراردادی و افزایش تعداد شرکت های تولیدی در سامانه پالیز بانک کشاورزی
7- خروج واحدهای تولیدی فعالی که توانایی اداره خود را بدون دریافت تسهیلات جدید دارند، با هدف خدمات بیشتر اعتباری به واحدهای جدید یا توسعه ای تولیدی
8- افزایش سهم از بازار بانکی جهت تامین مالی بهتر بخش کشاورزی
9- تاکید بر وصول مطالبات بانک برای ورود منابع جدید و رشد قدرت تسهیلات دهی در بخش کشاورزی
10- تاکید بر عملیاتی شدن شعار “نهضت مذاکره هوشمند و هر کشاورز یک حساب فعال در بانک کشاورزی”
11- شناسایی و پذیرش افراد دارای اهلیت سرمایه گذاری در بخش کشاورزی
12- توجه ویژه به توسعه ابزارهای تعهدی مانند ضمانت نامه؛ ال سی داخلی؛ اوراق گام و فاکتورینگ و ...
13- توجه ویژه به حاکمیت داده و طرح های تحول دیجیتال مصوب هیئت مدیره
14- فروش اوراق گواهی سپرده خاص برای طرح های سرمایه ای کشاورزی

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
نقش بانکها و موسسات مالی در تحقق شعار سال 1404 بی بدیل است
بهزاد شیری مدیرعامل پست بانک ایران در دیدار نوروزی سال 1404 با کارکنان که 16 فروردین ماه در سالن اجتماعات ساختمان آموزش برگزار شد، با اشاره به با اشاره به شعار سال 1404 که توسط مقام معظم رهبری برای اقتصاد کشور تعیین است، گفت: نقش بانکها و موسسات مالی در تحقق این شعار بی بدیل است و پست بانک باید برای تامین مالی و ارائه خدمات بانکی سهل، آسان و کم هزینه نسبت به همه رقبا پیش قدم باشد.
شیری با تاکید بر اینکه شعار مکملی هم برای بانک در سال جاری انتخاب کرده ایم که برای تحقق شعار محوری سال کمک کننده خواهد بود، گفت: شعار «ظرفیت سازی در باجهها با پشتیبانی شعب» در سال ۱۴۰۴ بر اساس برنامههای محوری بانک تعیین و پیگیری میشود که اولین آن راهاندازی ۵۰ شعبه و باجه بر اساس ظرفیتهای بیبدیل اساسنامهای بانک که در سال گذشته نهایی و ابلاغ شد انجام خواهد شد که میتواند ظرفیت سازی در بانک را توسعه دهد.
مدیرعامل بانک با تاکید بر اینکه در سال جاری برنامه محوری بانک تمرکز بر تسهیلات خرد تولید محور و بخش ICT ویژه توجه خواهد شد، ادامه داد: پست بانک ایران بانک توسعه و تخصصی بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات هست و ما افتخار میکنیم که در سال 1۴۰۴ در جهت توسعه بخش ICT گامهای بلندتر و اثربخشتری بر خواهیم داشت.
وی افزود: مشارکت فعال در تامین مالی پروژههای ملی ICT به خصوص فیبر نوری، مراکز داده، سایر پروژههای ملی و با ایجاد صندوقهای حمایتی برای استارتاپها و فینتکها در این حوزه گامهای عملیتر بر خواهیم داشت.
شیری با اشاره به ایجاد پلتفرم جامع حمایت از کسب و کارهای دیجیتال، استقرار بانکداری باز با همکاری و همراهی فینتکها خاطرنشان کرد: این برنامهها از جمله برنامههای محوری و تحولی در حوزه بانکداری دیجیتال پست بانک ایران است نه تنها تسهیلگر بخش ICT بلکه نقش موثر در تحقق عدالت فناورانه و توسعه ملی هوشمند بر خواهد داشت.
شیری با تقدیر از تلاشهای کارکنان بانک در سال گذشته و ترسیم افق روشنتر برای مسیر سال ۱۴۰۴ گفت: سال گذشته سال تحول در وفاداری بانک به اهداف برنامه بوده است که موجب رشد بیش از ۴۲ درصدی منابع بانک شده و به کانال ۱۲۰ همتی رسید که در تاریخ پست بانک ایران بینظیر بوده که موجب شد در باشگاه ۱۲۰ همت به بالاها حضور داشته باشیم.
وی افزود: داراییهای بانک در سال گذشته به بیش از ۱۴۶ همت افزایش پیدا کرده که رشدی بالغ بر ۴۴.۲ درصد داشته و ۴۵۰ هزار میلیارد ریال به داراییهای ترازنامهای بانک اضافه کرده است.
مدیرعامل بانک با اشاره به اینکه در پایان سال گذشته نسبت کفایت سرمایه به مرز ۹ درصد رسید که این نسبت در بین بانکهای دولتی مثال زدنی است، ادامه داد: ارزش بازاری سهم از ابتدای تا انتهای سال بالغ بر ۱۱ هزار میلیارد تومان افزایش داشت و به رقم 25 همت رسید.
شیری با تاکید بر اینکه بانک در سال گذشته بیش از ۶۴ همت خدمات اعتباری اعم از تسهیلات، ضمانتنامه و اعتبار اسنادی به مشتریان ارائه داده است، تصریح کرد: ۵۱ همت تسهیلات جدید و نزدیک به ۱۳ همت خدمات تعهدی بانک در سال 1403 بوده است.
بالاترین مقام اجرایی بانک با اشاره به اینکه در حوزه تسهیلات تکلیفی به خصوص تسهیلات قرض الحسنه ازدواج و فرزندآوری به ۱۰۰درصد تعهدات تعیین شده عمل کردیم، گفت: بیش از ۲۹ هزار خانوار جدید از تسهیلات قرض الحسنه ازدواج و فرزندآوری از سبد بانک بهرهمند شدند و در کنار آن بهداشت اعتباری توسط ارکان اعتباری بانک به خوبی و با دقت مثال زدنی مورد توجه قرار گرفت به نحوی که نسبت مطالبات غیر جاری که رو به افزایش بود متوقف و حتی نسبت به سال قبل این نسبت روند کاهشی را نشان میدهد.
وی افزود: میزان حوالهجات ارزی بانک در سال گذشته یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون یورو بوده است که نسبت به سال قبل ۲۳ درصد افزایش را در پی داشته است و همچنین خدمات ارزی بانک از ۳۲ شعبه به ۳۹ شعبه افزایش داشت.
مدیر مدیرعامل بانک با تاکید بر اینکه 77 پروژه عملیاتی بانک در سال گذشته به پایان رسید، خاطر نشان کرد: در سال جدید گام دوم بانک با قوت و قدرت پیش خواهد رفت.
وی افزود: در حوزه فناوری اطلاعات خدمات غیرحضوری کیف دیجیتال، سفته الکترونیک، امضای دیجیتال در سال گذشته رونمایی شد و همچنین در کنار آن ارتقا امنیت سایبری، پیادهسازی سامانههای مرتبط کسب و کاری بانک از دستاوردهای مهم سال گذشته بوده است.
شیری با بیان اینکه شعار سال گذشته بانک «سرمایه انسانی محور تحول سازمانی است» به خوبی پیگیری و به آن وفادار ماندیم، گفت: جذب ۵۰۸ نفر نیروی نخبه، تازه نفس و تحصیل کرده در سال گذشته یکی از این اقدامات بود و توسعه خدمات رفاهی، دورکاریها، پرداخت تسهیلات جوانی جمعیت و نامگذاری روز خاصی رو به عنوان المپیاد ورزشی پست بانک ایران نشان از اهمیت سرمایه انسانی برای بانک است.
وی افزود: در مجموع رشد ۴۹ درصدی دریافتی همکاران در سال گذشته نسبت به سال 1402 نشان از توجه ویژه بانک برای معیشت همکاران بوده است.
بالاترین مقام اجرایی بانک با اشاره به شعار سال 1404 که توسط مقام معظم رهبری برای اقتصاد کشور تعیین است، اظهار کرد: نقش اساسی بانکها و موسسات مالی در تحقق این شعار بی بدیل و بینظیر است ما بانک باید برای تامین مالی و ارائه خدمات بانکی سهل، آسان و کم هزینه باید نسبت به همه رقبا پیش قدم باشد.
بالاترین مقام اجرایی بانک در پایان گفت: دستاوردهای سال 1403 در سایه تلاش و همینطور ایمان و همدلی محقق شده و در سال جاری نیازمند استمرار این مسیر با انگیزه، نوآوری مسئولیت پذیری تک تک همکاران هستیم و امیدواریم با اتکال هم به الطاف الهی پست بانک ایران در سال ۱۴۰۴ بانکی اثرگذار، مسئول و پیشرو در اقتصاد دیجیتال و بخش مناطق روستایی و دور افتاده باشد

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.