شماره: 2567 / ۱۴۰۴ بيست و پنجم فروردين

تعداد بازدید : 0
اخبار
روسیه در صدر واردکنندگان کالاهای ایرانی
گمرک ایران اعلام کرد: صادرات ایران به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا با افزایش ۲۰ درصدی به بیش از ۲ میلیارد دلار رسید.
میزان وزنی صادرات ایران به کشورهای اوراسیا در سال گذشته ۵ میلیون و ۵۹ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن ۲۱ درصد افزایش نشان میدهد.
بر اساس این گزارش، در این مدت یک میلیارد و ۱۲۱ میلیون دلار کالا به فدراسیون روسیه، ۵۰۵ میلیون دلار به ارمنستان، ۲۷۸ میلیون دلار به قزاقستان، ۱۱۱ میلیون دلار به قرقیزستان و ۲۱ میلیون دلار به بلاروس صادر شده است.
این گزارش حاکی است در این مدت ۲ میلیون و ۱۷۴ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۵۱۰ میلیون دلار از مبدأ کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا وارد کشورمان شده است.
این میزان کالای وارداتی از کشورهای اوراسیا در سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن به لحاظ وزن ۳۹ و از حیث ارزش ۲۰ درصد کاهش نشان میدهد.
راهاندازی قطار ترکیبی
تهران - کربلا در سال جاری
قائم مقام مدیر عامل راهآهن گفت: در صورت توافق با طرف عراقی، قطار ترکیبی تهران _ کربلا امسال راهاندازی میشود.
میرحسن موسوی در پاسخ به اینکه در حال حاضر در چه مسیرهایی قطار بینالمللی مسافری داریم؟ گفت: قطار تهران - وان سال گذشته بعد از چندین سال وقفه آغاز به حرکت کرد.
وی افزود: قطار ترکیبی تهران به کربلا را نیز در دستور کار داریم که اگر با طرف عراقی به توافق برسیم برای امسال سعی خواهیم کرد آن را مجدداً برقرار کنیم.
قائم مقام مدیرعامل راهآهن اضافه کرد: این قطار از تهران به خرمشهر می رود. مسافران در مرز پیاده شده و ۳۰ کیلومتر با اتوبوس به بصره می روند و سپس سوار قطار بصره _ کربلا می شوند. مسیر برگشت هم به همین صورت خواهد. البته راهاندازی این قطار منوط به این است طرف عراقی ناوگان آماده به کار داشته باشد و به صورت چارتر در اختیار ما قرار دهد تا بتوانیم برای آن برنامهریزی کنیم.
وی تصریح کرد: با کشورهای دیگر از جمله افغانستان هم مذاکراتی صورت گرفته است که اگر شرایط مهیا شود و تقاضای سفر وجود داشته باشد قطار از مشهد به افغانستان را نیز راهاندازی کنیم. مسیر ریلی تا نزدیک هرات برقرار است اما در حال مطالعه تقاضای سفر هستیم.
موسوی گفت: در حال مذاکره با کشور ترکیه برای راه اندازی قطار تهران_ آنکارا نیز هستیم. کشور ترکیه بعد از زلزله اخیری که با آن مواجه شد بخشی از خطوطش تخریب شده بود و نیاز به بازسازی و بهسازی دارد و هنوز به ظرفیت اصلی برنگشته است.
وی عنوان کرد: طی مذاکرات با طرف ترک، اگر استقبال از این قطارها مثل سنوات گذشته یعنی قبل از سال ۱۳۹۸ باشد، همانطور که آن زمان قطار تهران - آنکارا داشتیم مجددا آن را برقرار خواهیم کرد. موافقت کلی انجام شده است، منتظر اتمام عملیات بهسازی و بازسازی و در واقع ظرفیت گذاری ریلی ترکیه هستیم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
نرخ نوبرانه گوجه سبز؛
۷۰۰ هزار تا ۲ میلیون تومان
بررسیهای میدانی از سطح بازار نشان میدهد که قیمت هر کیلوگرم گوجهسبز در برخی مناطق تهران به ۲ میلیون تومان و در مناطق پایین تر به کیلویی۷۰۰ هزار تومان رسیده است.با ورود به فصل بهار، میوههای نوبرانه مانند گوجهسبز، چغالهبادام و توتفرنگی و زرد آلو به بازار آمدهاند، اما رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی می گوید با گذشت زمان و توزیع بیشتر قیمت آنها کاهش مییابد.بررسیهای میدانی از سطح بازار نشان میدهد که قیمت هر کیلوگرم گوجهسبز در برخی مناطق تهران به 2 میلیون تومان و در مناطق پایین تر تهران به کیلویی700 هزار تومان رسیده است. چغالهبادام که یکی از پرطرفدارترین میوههای نوبرانه محسوب میشود، با نرخ کیلویی 450 تا 700 هزار تومان در بازار عرضه میشود. همچنین، قیمت توتفرنگی نیز از کیلویی 200 تا 500 هزار تومان به فروش می رسد.اسدالله کارگر ، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی در توضیح اینکه چرا قیمت نوبرانه ها این قدر بالا است بیان می کند: همیشه در روزهای اولی که این میوهها وارد بازار میشوند قیمت بالایی دارند اما با گذشت زمان و توزیع بیشتر قیمت آنها کاهش مییابد. در حال حاضر میوههای نوبرانه تنها در برخی مغازهها عرضه میشود و با توجه به کیفیت و در مناطق مختلف قیمتهای متفاوتی دارد و تا زمانی که قیمت به اندازه نرخنامه کاهشی نشود در میادین میوه وترهبار توزیع نخواهد شد.
تخلیه و بارگیری حدود
۲۳۵ میلیون تن کالا در بنادر
معاون حمل و نقل وزیر راه و شهر سازی و سرپرست سازمان بنادر و دریانوردی، میزان تخلیهوبارگیری کالا در بنادر مالکیتی و حاکمیتی سازمان بنادر و دریانوردی طی سال ۱۴۰۳ را معادل ۲۳۴ میلیون و ۸۳۹ هزار و ۱۳۰ تن، اعلام کرد.سعید رسولی، میزان تخلیهوبارگیری کالا در بنادر مالکیتی و حاکمیتی سازمان بنادر و دریانوردی طی سال ۱۴۰۳ را معادل ۲۳۴ میلیون و ۸۳۹ هزار و ۱۳۰ تن، اعلام کرد و افزود: مجموع تخلیه کالاهای نفتی و غیر نفتی طی سال ۱۴۰۳ در بنادر مالکیتی و حاکمیتی سازمان بنادر و دریانوردی، معادل ۸۲ میلیون و ۲۹۵ هزار و ۴۶۸ تن بوده است.وی گفت: میزان بارگیری کالاهای نفتی در بنادر مالکیتی و حاکمیتی سازمان بنادر و دریانوردی طی سال گذشته، معادل ۷۴ میلیون و ۶۸۰ هزار و ۵۲ تن، میزان بارگیری کالاهای غیرنفتی معادل ۷۷ میلیون و ۸۶۳ هزار و ۶۱۰ تن و مجموع بارگیری کالاهای نفتی و غیرنفتی معادل ۱۵۲ میلیون و ۵۴۳ هزار و ۶۶۲ تن بوده است.سرپرست سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه جمع تخلیهوبارگیری کالاهای نفتی طی ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۳، معادل ۱۰۳ میلیون و ۴۵ هزار و ۲۰۴ تن بود، گفت: همچنین در مدت مذکور جمع تخلیهوبارگیری کالاهای غیرنفتی ۱۳۱ میلیون و ۷۹۳ هزار و ۹۲۶ تن بود و مجموع تخلیهوبارگیری کالاهای نفتی و غیرنفتی نیز معادل ۲۳۴ میلیون و ۸۳۹ هزار و ۱۳۰ تن بوده است.رسولی به میزان تخلیهوبارگیری صورت گرفته در بخش عملیات کانتینری طی سال ۱۴۰۳ نیز اشاره و اعلام کرد: میزان تخلیهوبارگیری صورت گرفته در بخش عملیات کانتینری طی سال ۱۴۰۳ معادل ۳ میلیون و ۸۳ هزار و ۶۲۳ TEU بود که در قیاس با عملیات کانتینری ۱۴۰۲ رشد ۱۳ درصدی را نشان میدهد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
محصولات تولیدکنندگان باید به قیمت بهفروش برسد
وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه محصولات تولیدکنندگان باید به قیمت به فروش برسد، گفت: در مدیریت تأمین سفره مردم تعاونیها میتوانند نقشآفرین باشند.
روز شنبه ۲۳ فروردین ماه، مراسم تجلیل از مجریان طرح تنظیم بازار ایام نوروز ۱۴۰۴ در محل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران برگزار شد.
غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در این مراسم گفت: شرکتهای تعاونی باید مورد توجه ویژه باشند و به آنها بها داده شود. در هفتههای گذشته ثابت کردند سر زنده و بالندهاند و لازم است مسیر باز شود تا خود را بیشتر نشان دهند.
وی ضمن قدردانی از تمام کسانی که در تنظیم بازار شب عید ۱۴۰۴ کمک کردند، افزود: در این زمینه کار ارزشمندی انجام شد و این شرکتهای تعاونی ثابت کردند، هم میتوان تنظیمگر بود و هم منافع تولیدکننده و مصرف کننده را تأمین کرد.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که اگر بخواهیم میتوانیم و کار سختی نیست، ادامه داد: این امر انتظارات را بیشتر کرده و بیش از ۸۰ درصد تنظیم بازار ایام نوروز ۱۴۰۴ بر دوش بخش خصوصی بود. تعاونیها ثابت کردند میتوانند و توانستند و انتظار است در تمام سال بازار خوبی داشته باشیم.
وی با تاکید بر این که محصولات تولیدکنندگان باید به قیمت به فروش برسد، اظهار کرد: در مدیریت تأمین سفره مردم تعاونیها میتوانند نقش آفرین باشند.
نوری قزلجه عنوان کرد: باید به تعاونهای روستایی کمک کرد و برای ادامه فعالیت این تعاونیها باید برخی را بازسازی مجدد کرد. ظرفیتهای خاموش زیادی در استانها وجود دارد که باید رسیدگی شوند.
وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر تشکلهای بخش خصوصی گفت: در تأمین نهادهها باید این محصولات با قیمت مناسب به دست تولیدکننده برسد تا محصولات با قیمت پایینتر به دست خریدار برسد. این چرخه باید به دست تشکلها مدیریت و هدایت شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
وزیر ارتباطات: بخش خدمات اقتصاد دیجیتال به سقف خود رسیده است
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه بخش خدمات اقتصاد دیجیتال به سقف خود رسیده است از سرمایه گذاری در بخش های جدید برای بزرگتر شدن کیک اقتصاد دیجیتال خبر داد.
سیدستار هاشمی در حاشیه امضای تفاهمنامه میان وزارت ارتباطات و صندوق توسعه ملی درباره تاثیر سرمایه گذاری بر کیک اقتصاد دیجیتال در آینده اظهار داشت: این واقعیت وجود دارد که بحث اقتصاد دیجیتال عمده ورودی در دهه ۹۰ در حوزه خدمات است.
وی افزود: باور ما این است که حوزه خدمات امروز به سقف خود رسیده و یعنی اگر بخواهیم سهم اقتصاد دیجیتال را دوبرابر کنیم، اساسا این از بخش خدمات کشور در نمی آید.
وی افزود: بنابراین باید به حوزه های دیگری ورود کنیم که امروز این حرکت در وزارتخانه در حوزههای مشخص بخصوص صنایع و محوریت انرژی آغاز شده است.
هاشمی تاکید کرد: طبیعتا با نگاه جدید و ظرفیت جدیدی که تعریف کرده ایم و نگاه و افق در بحث اقتصاد دیجیتال با منابع قبلی اصلا امکانپذیر نیست.
وزیر ارتباطات تاکید کرد: ما در وزارت ارتباطات یک ظرفیت تبصره ۱۸ با عاملیت پست بانک را داریم و واقعیت ماجرا این است که این منابع دیگر امروز برای این طرح و نگاه جدید کفایت نخواهد کرد، پس درصدد استفاده از ظرفیت صندوق توسعه ملی در قالب این تفاهمنامه هستیم.
وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه این منابع برای بزرگ شدن بخش خصوصی در حوزه فناوری اطلاعات است، ادامه داد: به دنبال کمک به بخش خصوصی هستیم و بخشی از سرمایه برای این کمک را می توانیم از صنایع تامین کنیم ولی بخش دیگر آن را باید روی کمک صندوق حساب کرد.
رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران:
سرمایهگذاری بدون اعتماد، معادلهای ناقص است
رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران ضمن تاکید بر ابعاد فرامالی سرمایهگذاری علاوه بر بُعد مالی موضوع که از اهمیت چه بسا بیشتر از متغییرها و آورده مالی جهت سرمایهگذاری دارد، تحقق شعار «سرمایهگذاری برای تولید» را در گروی بازتعریف مفاهیمی همچون اعتماد، شفافیت و ثبات سیاستگذاری دانست؛ وی معتقد است که بدون اصلاح نگاه حاکم بر فضای اقتصادی، حتی منابع مالی نیز نمیتوانند موتور محرک تولید باشند.
جلسهای با نگاه بررسی ابعاد این موضوع که «سرمایهگذاری، تنها جریان پول نیست؛ بلکه جریان معناست» برگزار شد که طی آن زیرساختهای لازم و الزامات تحقق شعار سال ۱۴۰۴ بررسی شد تا این مهم که فراهم کردن بستر لازم و زیرساختها برای یک سرمایهگذاری، حتی شاید مقدم بر خود بُعد مالی سرمایهگذاری است. آنچه که پر واضح است و در این نشست بهعنوان موضوع جلسه مدنظر بود این است که «سرمایهگذاری» دو گونه متغیر دارد؛ متغیر مالی و متغیر غیر مالی؛ متغیر مالی عموما در اختیار سرمایه گذار است اما متغیر غیر مالی را عموماً دولت، مجلس، قوه قضائیه و حاکمیت در اختیار دارند.
در این رابطه با فرجالله معماری-رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران- به گفتوگو پرداختیم تا پیرامون الزامات و پیشنیازهای تحقق سرمایهگذاری در کشور را با نگاهی کلی و جامع مورد بررسی قرار دهیم؛ وی با نگاهی تأملبرانگیز تاکید دارد که سرمایهگذاری، فراتر از تبادل منابع مالی، جریانی از معنا، اعتماد، و افقگشایی در زیستبوم اقتصاد ملی است و تحقق شعار «سرمایهگذاری برای تولید» نیازمند باز تعریف عناصری است که گرچه در ظاهر، مالی نیستند، اما بستر اصلی حرکت سرمایه را شکل میدهند.
آنچه که امروز بهعنوان ابعاد غیرمالی سرمایهگذاری از آن یاد میشود، در واقع مجموعهای از مؤلفههای بنیادین است که تحقق سرمایهگذاری را ممکن و مؤثر میسازند؛ مؤلفههایی نظیر ثبات تصمیمسازی، انسجام نهادی، پیشبینیپذیری اقتصاد، و همچنین احساس امنیت حقوقی و احترام به مالکیتبه گفته این فعال اقتصادی، باید بپذیریم که سرمایهگذاری صرفاً بهمعنای گردش سرمایه یا تزریق منابع مالی نیست؛ آنچه که امروز بهعنوان ابعاد غیرمالی سرمایهگذاری از آن یاد میشود، در واقع مجموعهای از مؤلفههای بنیادین است که تحقق سرمایهگذاری را ممکن و مؤثر میسازند؛ مؤلفههایی نظیر ثبات تصمیمسازی، انسجام نهادی، پیشبینیپذیری اقتصاد و همچنین احساس امنیت حقوقی و احترام به مالکیت.
معماری با نگاهی مبتنی بر تجربه و شناخت محیط کسبوکار در ایران، این بُعد را یکی از مغفولماندهترین ارکان سرمایهگذاری در دهههای اخیر دانسته و افزود: تا زمانیکه ذهنها، صرفاً معطوف به نرخ سود و میزان تسهیلات بانکی است، از پیریزی زیرساختهای غیرملموسی که بستر پایداری سرمایهگذاری هستند، غفلت خواهیم کرد.
رئیس اتاق بازرگانی سمنان، نامگذاری سال ۱۴۰۴ به عنوان «سال سرمایهگذاری برای تولید» را فرصتی مغتنم جهت بازاندیشی در الزامات سرمایهگذاری عنوان و تصریح کرد: اگر بخواهیم این شعار به فرجامی عملی منجر شود، باید نگاهها را از صرفِ تأمین منابع به سوی مدیریت زمینهها سوق دهیم. تولید، بدون سرمایهگذاری ممکن نیست و سرمایهگذاری نیز بدون اعتماد، شفافیت و تضمین بازگشت سرمایه، به جریان نمیافتد.
وی تاکید کرد: آنچه سرمایه را به حرکت درمیآورد، نه فقط عدد و رقم ترازنامهها، بلکه کیفیت سیاستگذاری، شفافیت رویهها و ادراک فعالان اقتصادی از محیط پیرامون است.
رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، با بیان اینکه عنصر اعتماد بهعنوان مهمترین دارایی پنهان اقتصاد است، گفت: در ادبیات اقتصادی امروز، از سرمایه اجتماعی بهعنوان پیششرط توسعه پایدار یاد میشود؛ اعتماد عمومی و نهادی، بستر شکلگیری روابط اقتصادی است. سرمایهگذار باید بتواند به افقها، دادهها، قوانین، تداوم سیاستها و از همه مهمتر، به تعامل سالم با دولت و نهادهای حاکم اعتماد کند.
معماری ادامه داد: در غیاب چنین اعتمادی، حتی وجود منابع عظیم مالی نیز نمیتواند به خلق سرمایهگذاری منجر شود؛ چراکه ریسک ادراک شده از سوی فعال اقتصادی، بهمراتب بزرگتر از ریسک واقعی خواهد بود.
این فعال اقتصادی در ادامه، چند پیشنهاد مشخص برای تقویت ابعاد غیرمالی سرمایهگذاری به شرح زیر عنوان کرد:
۱- ثبات در سیاستگذاری اقتصادی و تجاری: تصمیمات ناپایدار، سرمایهگذاری را از نفس میاندازد. تدوین چشماندازهای میانمدت و بلندمدت و التزام به آنها، یکی از پیشنیازهای قطعی حرکت سرمایه است.
۲- تقویت نظام حقوقی و قضاوت اقتصادی: حمایت واقعی از مالکیت خصوصی، تسهیل فرایند حلوفصل اختلافات و شفافسازی قواعد داوری اقتصادی، بستر شکلگیری اعتماد است.
۳- بهبود تصویر ذهنی ایران در فضای سرمایهگذاری بینالمللی: معرفی فرصتهای سرمایهگذاری با روایت حرفهای، مستندسازی موفقیتهای بخش خصوصی و کاهش ریسکهای ادراکی، مسیر جذب سرمایه خارجی را هموار میسازد.
۴- گسترش دیپلماسی اقتصادی مؤثر: تعامل سازنده با بازارهای هدف، حضور فعال در مجامع اقتصادی بینالمللی و ایجاد پیوند میان دیپلماسی رسمی و بخش خصوصی، میتواند دریچههای تازهای برای جریان سرمایه بگشاید.
به اعتقاد معماری، همانطور که تصویری روشن از ضرورتهای پنهان در فرآیند سرمایهگذاری ترسیم شد، چنانچه بناست سال ۱۴۰۴، نقطه عطفی در مسیر «سرمایهگذاری برای تولید» باشد، باید فهم تازهای از زیربناهای فرامالی سرمایهگذاری در ذهن سیاستگذاران و فعالان اقتصادی نهادینه شود. سرمایهگذاری، بدون معنا، ممکن نیست. معنا نیز، بدون زبان اعتماد، شکل نمیگیرد و این همان مسیری است که از آن، میتوان با عنوان «جریان معنا» یاد کرد؛ جریانی که اگر جاری شود، اقتصاد را نیز با خود خواهد برد.
کاهش تنش در روابط سیاسی بر متغیرهای اقتصادی اثر مثبت دارد
یک تحلیلگر مسائل اقتصادی تأکید کرد: کاهش تنش در روابط سیاسی و مسائل بینالملل روی متغیرهای اقتصادی به شکل مثبت تأثیرگذار است.فرود بیات بقایی کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی در رابطه با تورم انتظاری و تأثیر مذاکرات ایران و آمریکا روی تغییر وضعیت موجود، اظهار کرد: انتظارات تورمی یک پیشبینی از وضعیت قیمتها در آینده است و به عبارت دیگر، انتظارات تورمی همان انتظاراتی است که مردم از تورم در آینده دارند.
وی عنوان کرد: نکتهای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که اهمیت انتظارات تورمی از این جهت است که برای سیاست گذار منجر به مدیریت قیمتها شود و مردم نیز ارزش داراییهای خود را حفظ کنند. بسیاری از کارشناسان اقتصادی با درک اهمیت و جایگاه انتظارات تورمی، تأکید میکنند که اگر سیاست گذار نتواند این انتظارات را با شرایط موجود اقتصادی همراه کند ممکن است سیاستهای اقتصادی درست هم با شکست مواجه شوند.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی تصریح کرد: فارغ از اینکه مذاکرات ایران و آمریکا چطور انجام میشود و چه نتیجهای دارد؛ کاهش تنش در روابط سیاسی و مسائل بینالملل روی متغیرهای اقتصادی به شکل مثبت تأثیرگذار است. هر اندازه ثبات سیاسی را تجربه کنیم متغیرهای اقتصادی وضعیت بهتری دارند.
بیات افزود: شاهد بودیم که خبر مذاکرات احتمالی، بازارهای مالی را تکان داد و قیمت دلار و انواع سکه نزولی شد، قیمت طلا سقوط کرد و شاخص بورس هم رشد چشمگیری داشت. درست است که در واقع اتفاقی رخ نداده اما همان انتظار کاهش تنش سیاسی تأثیر مستقیم روی متغیرهای اقتصادی گذاشته است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
نوسازی زیرساختهای انرژی؛ «انتخاب» یا «ضرورت»!
اخبار صنعت-حسین کوثری: با آغاز زودهنگام گرما و رشد چشمگیر مصرف برق در روزهای ابتدایی سال، هشدارها درباره بروز ناترازی بیسابقه در شبکه برق کشور جدیتر از همیشه به گوش میرسد. آمارها نشان میدهد مصرف برق در تابستان پیشرو ممکن است به سقف ۸۵ هزار مگاوات برسد؛ در حالی که توان تولید شبکه در بهترین حالت حدود ۶۵ هزار مگاوات برآورد میشود. این یعنی کشور با فاصلهای ۲۰ هزار مگاواتی میان تولید و مصرف روبهرو خواهد بود.
افزایش مصرف تجهیزات سرمایشی که سهمی در حدود ۳۵ هزار مگاوات در فصل گرم دارند، یکی از عوامل اصلی ناترازی برق است. این رقم از کل مصرف برق برخی کشورهای منطقه فراتر میرود و نشاندهنده شدت بالای مصرف انرژی در کشور بوده، شدت مصرفی که برخلاف بسیاری از کشورهای توسعهیافته، نهتنها کاهش نیافته بلکه روندی صعودی داشته است.محدودیت منابع سوختی در زمستان گذشته، روند تعمیرات نیروگاهها را نیز مختل کرد و باعث شد بخشی از تعمیرات اساسی به سال جاری موکول شود؛ موضوعی که همزمان با بالا بودن میانگین عمر نیروگاهها، خطرآفرین است. در این میان، کاهش ظرفیت تولید نیروگاههای برقآبی بهدلیل خشکسالی و خروج نیروگاه اتمی بوشهر از مدار بهمنظور تعویض سوخت، شرایط را برای تابستان پیچیدهتر کرده است.
تدوین ۳۶ بسته مدیریت مصرفی برای تابستان
وزارت نیرو برای مواجهه با این وضعیت بحرانی، بر مدیریت مصرف تمرکز کرده و از تدوین ۳۶ بسته مدیریت مصرفی برای تابستان خبر داده است. این بستهها قرار است با بهرهگیری از ابزارهایی مانند کنتورهای هوشمند و پایش لحظهای مصرف، بار مصرفی را تا حدود ۱۰ هزار مگاوات کاهش دهند. تجربه سالهای گذشته نیز نشان داده که بدون مشارکت مردم و صنایع، عبور از اوج بار تابستان امکانپذیر نخواهد بود.همزمان، مسئولان صنعت برق تأکید دارند که فشار بر شبکه بدون همکاری صنایع و همراهی مردم قابل کنترل نیست. از صنایع بزرگ خواسته شده با وارد مدار کردن نیروگاههای اختصاصی خود، بخشی از بار مصرف را جبران کنند. بهویژه با توجه به اینکه مصرف برق در ابتدای سال جدید نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۶ درصد رشد داشته که در این مقطع زمانی بسیار کمسابقه است.
برآوردها حاکی از آن است که تنها در تابستان گذشته، ۶۸۰۰ مگاوات به تقاضای برق افزوده شده و این رشد ادامهدار خواهد بود. تأمین این میزان از مصرف در کوتاهمدت تنها با توسعه گسترده نیروگاههای حرارتی ممکن است که با توجه به نیاز به سرمایهگذاری کلان، زمانبر بودن پروژهها و مشکلات تأمین سوخت، چندان واقعبینانه نیست.بر این اساس، سیاستگذاران بخش انرژی بر تغییر ریل صنعت برق تأکید دارند؛ تمرکز بر مدیریت مصرف و توسعه تجدیدپذیرها، دو مسیر موازی هستند که قرار است کشور را از بحران عبور دهند. گرچه بخشی از نیروگاههای تجدیدپذیر میتوانند در بازه زمانی کوتاهتری وارد مدار شوند، اما همچنان زمان، سرمایه و هماهنگی ملی کلید عبور از تابستانی است که پیشبینی میشود داغتر از همیشه باشد.بیشک در این شرایط چارهای جز مدیریت مصرف توسط همه مشترکان نیست، باید عزم جدی برای این موضوع وجود داشته باشد تا کشور گرفتار خاموشی نشود، هرچند که از دو روز پیش شاهد خاموشیهای پراکنده در برخی استانها هستیم اما برای بهبود وضعیت و بدتر نشدن اوضاع لاز است تا همه مشترکان به موضوع مدیریت مصرف برق توجه کنند.
پیامدهای اقتصادی؛ از خسارت تولید تا افزایش عدمالنفع صنایع
ناترازی انرژی تنها یک بحران فنی نیست؛ این بحران مستقیما بر تولید سایه انداخته است. قطعی برق صنایع فولاد، سیمان، خودروسازی و پتروشیمی در سالهای اخیر، علاوه بر وارد کردن خسارتهای سنگین، موجب کاهش تولید ناخالص داخلی و افزایش عدمالنفع اقتصادی شده است.
در چنین شرایطی، حتی بهترین سیاستهای توسعهای نیز بدون حل بحران انرژی کارایی چندانی ندارند. اکنون در سال ۱۴۰۴، کشور در نقطهای قرار گرفته که نوسازی زیرساختهای انرژی، بهبود بهرهوری، سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر و بازنگری در الگوهای مصرف، نه یک انتخاب بلکه یک ضرورت فوری است.در حالی کشور سال 1404 را آغاز کرد که تقریبا عمده موارد ذکرشده در سند چشمانداز 20 ساله محقق نشده است. بحران انرژی بر صنایع، شبکه خانگی، کشاورزی و بسیاری دیگر از بخشهای اقتصاد کشور سایه انداخت و توان نفس کشیدن را از آنها سلب کرد.چشمانداز ۲۰ ساله ایران به پایان خود نزدیک میشود، اما واقعیت تلخی که در پیش است، چیزی جز ناترازی فزاینده انرژی نیست. ناترازی گاز و برق، نه تنها تهدیدی جدی برای رفاه مردم و تولید صنایع است، بلکه تبدیل به یک بحران بیپایان شده که رفع آن فقط به تعویق افتاده است.در سالهایی که چشمانداز روشنی از آینده پیشبینی میشد، شاید مردم انتظار داشتند که بحرانها یکییکی حل شوند، اما اکنون ناترازی انرژی در تمام بخشهای زندگی مردم رخنه کرده است. صنایع بزرگ که با مشکلات انرژی مواجهاند، نتوانستهاند به صورت پایدار فعالیت کنند. مشکلات صنایع کوچکتر حتی از این هم فراتر رفتهاند. بسیاری از آنها در پی نبود برق و گاز، مجبور به تعطیلی یا کاهش ظرفیتهای تولیدی خود شدهاند و این موضوع معنایی جز از دست دادن فرصتهای شغلی و اقتصادی برای هزاران نفر ندارد.
ناترازی انرژی تبدیل به یک آفت شده است که به جای رونق، فقط بیکاری، رکود و سردرگمی را به دنبال دارد. در شرایطی که شاید در نظر برخی از مردم، چشمانداز ۲۰ ساله، امیدهایی به آینده داده بود، اما حالا به جای پیشرفت، کشور تنها در باتلاق بحران و ناترازی فرو رفته است. چه کسی پاسخگوی این بحران و آینده از دست رفته مردم است؟
باید دید روند افزایش مصرف انرژی و عقب ماندن تولید به دلیل ضعف زیرساختها، کمبود سرمایهگذاری، نبود تنوع در سبد انرژی، کاهش بهرهوری در حوزه انرژی، افزایش صادرات انرژی در عین نیاز به مصرف داخلی، تاثیر تحریمها و دیگر مواردی که این حوزه را درگیر کرده، تا کجا ادامه مییابد؟
دیپلماسی انرژی و افزایش بهرهوری در بخش انرژی
دیپلماسی انرژی شامل مجموعه اقداماتی است که یک کشور برای دستیابی به اهداف خود در حوزه انرژی از طریق مذاکرات، توافقنامهها، همکاریهای بینالمللی و سایر ابزارهای سیاست خارجی انجام میدهد.ایران در سالهای اخیر با استفاده از دیپلماسی فعال و هوشمندانه، نقش مهم و تأثیرگذاری در بازارهای انرژی منطقهای و بینالمللی ایفا کرده است، همچون میزبانی اجلاسهای گازی و انرژی، برگزاری کنفرانسها و سمینارهای تخصصی، و همکاری نزدیک با کشورهای همسایه در حوزه انرژی، به تقویت موقعیت ژئوپلیتیکی ایران در منطقه منجر شده است و علاوه بر این، تصدی ریاست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) توسط ایران، نشاندهنده توانایی کشور در هماهنگی سیاستهای انرژی اعضای این سازمان و تأثیرگذاری بر بازارهای جهانی نفت است و این اقدامات نهتنها به افزایش درآمدهای ارزی کمک میکنند، بلکه ناترازی ناشی از تحریمها و محدودیتهای بینالمللی را نیز تا حدی تعدیل میکنند، دیپلماسی انرژی همچنین میتواند به عنوان ابزاری برای تقویت روابط سیاسی و اقتصادی با سایر کشورها و ایجاد ائتلافهای استراتژیک در منطقه عمل کند.
با وجود پیشرفتها و دستاوردهای قابل توجه، دیپلماسی انرژی ایران با چالشها و تهدیدهای متعددی همچون تحریمهای بینالمللی، نوسانات شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی، رقابت فزاینده با سایر تولیدکنندگان انرژی و محدودیتهای داخلی در زمینه سرمایهگذاری و توسعه فناوری روبهرو است، برخی تحلیلگران معتقدند که کشور درگیر فرصتها و تهدیدهای همزمانی است: از یک سو، رشد تقاضای گاز در منطقه، به ویژه در کشورهای همسایه، فرصتی استثنایی برای گسترش صادرات گاز ایران و تبدیل شدن به یک قطب انرژی در منطقه فراهم میکند و از سوی دیگر، کسری تولید ناشی از تحریمها، نبود سرمایهگذاری کافی و فرسودگی زیرساختها، تهدیدی جدی برای تعادل انرژی کشور محسوب میشود و همچنین نداشتن توانایی در جذب سرمایه خارجی برای توسعه زیرساختهای انرژی، به عنوان یکی از موانع اصلی در مسیر توسعه صنعت نفت و گاز ایران شناخته میشود.
راهکارهای ترکیبی و جامع برای کاهش ناترازی انرژی
حل مسئله پیچیده ناترازی انرژی در ایران نیازمند رویکردی چندجانبه، جامع و هماهنگ است که شامل مجموعهای از سیاستها و اقدامات در حوزههای مختلف از جمله تولید، مصرف، انتقال، توزیع و مدیریت انرژی میشود، افزایش تولید انرژی:،اختصاص منابع مالی بیشتر به وزارت نفت و شرکتهای تابعه برای توسعه میادین نفت و گاز، اکتشاف منابع جدید، بهبود فرآیندهای استخراج و افزایش ظرفیت پالایشگاهی کشور و آزادسازی قیمت انرژی، تعدیل یارانهها و نزدیککردن قیمتهای داخلی به قیمتهای واقعی انرژی در بازارهای جهانی، به منظور کاهش مصرف بیرویه، تشویق به صرفهجویی و بهبود بهرهوری در مصرف انرژی میشود.توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، سرمایهگذاری گسترده در بخشهای انرژیهای تجدیدپذیر همچون انرژی خورشیدی، بادی، آبی و زمینگرمایی، به منظور کاهش فشار بر منابع فسیلی، کاهش آلایندههای زیستمحیطی و ایجاد تنوع در سبد انرژی کشور و مشارکت مردمی، افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت مدیریت مصرف انرژی، ترویج فرهنگ صرفهجویی و تشویق به استفاده بهینه از منابع انرژی از طریق آموزش، اطلاعرسانی و ارائه مشوقهای مناسب از جمله راهکارها برایکاهش ناترازی انرژی است.
چطور مصرف را کاهش دهیم؟
یخچال و فریزر از جمله لوازم برقی است که باید بهطور دائم به پریز برق متصل باشد و قطع برق آن حتی برای چند ساعت میتواند سبب فاسد شدن مواد غذایی شود، تنظیم درجه ترموستات یخچال بین ۳ تا ۵ درجه اقدامی است که باعث صرفهجویی برق میشود. همچنین فریزر که مواد غذایی در آن مدت زمان زیادی نگه داشته میشود، از وسایل پرمصرف انرژی است که با راهکار ساده تنظیم درجه ترموستات بین ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد زیر صفر میتوان مصرف انرژی را در این وسیله نیز پایین آورد.
باز و بسته کردن مکرر در یخچال و فریزر موجب افزایش ۱۰ کیلووات ساعت مصرف برق و افزایش هزینه برق مصرفی میشود، ضمن اینکه باعث هدر رفت سرما نیز خواهد شد. خراب بودن لاستیک در یخچال و فریزر موجب افزایش ۲۰ درصدی انرژی مصرفی و هزینه برق خانواده میشود، بنابراین لازم است نوارهای دور یخچال را مرتب کنترل کرده و در صورت کوچکترین نشت هوا، نسبت به تعویض آنها اقدام کرد.از کنار هم چیدن و چسباندن ظروف و مواد غذایی در داخل یخچال و فریزر خودداری کنید، چراکه این کار گردش هوا را در این وسایل دچار اختلال کرده و سبب افزایش مصرف برق میشود، از قرار دادن ظروف غذای گرم در یخچال خودداری کنید. برفک یخچال را بهطور مرتب تمیز کنید، زیرا بار ضخامت برفک به میزان ۵ میلیمتر، مصرف انرژی را بالا میبرد.بهمنظور تهویه هوا در اطراف یخچال و فریزر سعی کنید که فاصله مناسب (۱۰ سانتیمتری) از دیوارها حفظ شود که این کار موجب کاهش مصرف برق به میزان ۵ کیلووات ساعت در یک ماه میشود. شاید پیش از هر اقدامی توجه به برچسب انرژی در انتخاب یخچال و فریزر دقت در استاندارد و موارد ایمنی و مصرف انرژی است و بهینهترین حالت انتخاب یخچال و فریزر با شاخص A و +A ضروری است، بعضی از خانوادهها با خرید یخچال و فریزر جدید، بازهم از مدل قدیمی آن استفاده میکنند. غافل از اینکه یخچالهای قدیمی بسیار پرمصرف هستند و باعث ۲ برابر شدن مصرف برق خانواده میشود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.