شماره: 2572 / ۱۴۰۴ اول ارديبهشت

تعداد بازدید : 0
اخبار
رصد مستمر وضع عرضه و قیمت ۱۰۰ قلم کالای اساسی
معاون اقتصادی وزیر کشور بابیان اینکه کارگروههای منطقهای تنظیم بازار تشکیل و کشور به ۶ منطقه اقتصادی تقسیم شده است، گفت: رصد مستمر وضع عرضه و پایش قیمت ۱۰۰ قلم کالای اساسی در حال انجام است.
مهدی دوستی، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای وزیر کشور با اشاره به اقدامات برنامهریزی شده برای سال ۱۴۰۴ گفت: این معاونت با رویکردی جامع و عملیاتی، مجموعهای از اقدامات را در راستای توسعه اقتصادی، بهینهسازی منابع و حمایت از بخش خصوصی انجام خواهد داد. این اقدامات با هدف تقویت تولید داخلی، بهبود شرایط اقتصادی استانها، توسعه تجارت پایدار و مدیریت بهینه بازار طراحی و اجرا میشود.
معاون اقتصادی وزیر کشور یکی از مهمترین اهداف این معاونت را ایجاد توسعه متوازن در سطح استانها عنوان کرد و گفت: در همین راستا، برنامههایی برای بهینهسازی مصرف انرژی و آب، بهویژه در استانهایی که با محدودیت منابع طبیعی مواجهند، تدوین و اجرایی خواهد شد. هدف از اجرای این برنامهها، مدیریت پایدار منابع و افزایش بهرهوری در مناطق کمبهره است تا توسعهای متعادل و مبتنی بر واقعیتهای اقلیمی رقم بخورد.
وی با اشاره به اهمیت استانهای مرزی و ضرورت توانمندسازی آنها، اظهار کرد: برای بهبود شرایط اقتصادی مناطق مرزی، برنامههای اشتغالزایی و توانمندسازی در دستور کار قرار گرفته است. تقویت مبادلات مرزی و توسعه تجارت پایدار با کشورهای همسایه از جمله اقدامات مهمی است که علاوه بر بهبود معیشت مردم مرزنشین، میتواند منجر به رونق اقتصادی این مناطق شود.
دوستی با اشاره به موانع موجود در مسیر تولید و اشتغال گفت: در راستای تسهیل سرمایهگذاری و بهبود فضای کسبوکار، پیگیری اصلاح ۲۲۶ فقره قوانین و مقررات مزاحم تولید و اشتغال در دستور کار قرار گرفته است. این اقدام در راستای اجرای دستور رئیسجمهور و برای حذف موانع غیرضروری و ایجاد بستری مناسب برای توسعه اقتصادی انجام شده است.
معاون وزیر کشور در ادامه گفت: با توجه به وجود هزاران پروژه نیمهتمام عمرانی در کشور و محدودیت منابع مالی، تصمیم گرفتهایم که یک پروژه نیمهتمام در هر استان را به یک بسته سرمایهگذاری تبدیل کنیم. این بستهها با شاخصهای اقتصادی مشخص تدوین شده و با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه برای ارائه به سرمایهگذاران آماده شدهاند.
وی گفت: انتخاب پروژهها بر اساس نظر استانداران و نیازهای استانی انجام گرفته و اولویتبندی پرداخت تسهیلات به طرحهای سرمایهگذاری منتخب نیز از نکات کلیدی در فرآیند تصمیمگیری بوده است.
دوستی در ادامه با اشاره به ابتکار «سهشنبههای تسهیل گری» اظهار کرد: وزارت کشور در اقدامی نوآورانه، روزی خاص را برای بررسی و رفع مشکلات بخش خصوصی اختصاص داده است که این برنامه به صورت منظم اجرا میشود و میتواند در حل مسائل اقتصادی و بهبود فضای کسبوکار مؤثر واقع شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
۸ همت تسهیلات به تعاونیها سال گذشته تخصیص یافت
معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد: سال گذشته از طریق بانک عامل، ۸ همت تسهیلات برای تعاونیها در نظر گرفته شد.
یعقوب رستمی مال خلیفه، معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: سال گذشته از طریق بانک عامل، ۸ همت تسهیلات برای تعاونیها در نظر گرفته شد.
وی افزود: بر اساس سند توسعه تعاون ۲۱ دستگاه اجرایی به توسعه بخش تعاون کمک میکنند.
رستمی مال خلیفه ادامه داد: طبق این سند به دنبال شناسایی فرصتهای استانی و شهرستانی در بخش تعاون هستیم.
وی با اشاره به برنامههای این وزارتخانه برای توسعه بخش تعاون در استانها اظهار کرد: سیاستگذاری، برنامهریزی و اقدامات بر اساس آمایش سرزمینی انجام میشود.
معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، خواستار همکاری رؤسای اتاقهای تعاون جهت تخصیص بودجه و تسهیلات به استانها شد.
رستمی مال خلیفه با تاکید بر لزوم فعال شدن تعاونیهای توسعه و عمران در شهرستانها، ادامه داد: شورای توسعه تعاون استانی و شهرستانی باید به صورت فصلی تشکیل و مسائل و مشکلات تعاونیها بررسی شود.
وی تعاون را یکی از ظرفیتهای تحقق شعار «سرمایه گذاری برای تولید» دانست و گفت: تعاونیها بهترین شیوه برای تجمیع آوردههای خرد مردمی و بازار سرمایه هستند.
این مسئول دولتی گفت: به زودی برنامه ویژه تحقق شعار سال از طریق مدیریت آوردههای خرد مردمی تدوین میشود.
معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، استفاده از آوردههای خرد مردم در تعاونیها را در راستای اصل ۴۴ دانست.
وی گفت: تعاونیها میتوانند ۴۹ درصد سهام خود را به مردم اختصاص دهند.
وی اشاره کرد: تنها ۳ درصد تعاونیهای مسکن مشکل دار هستند و تعاونیها در بخش کشاورزی، دامداری، تولید، صنعت و صیادی، بهترین شرایط را در اقتصاد کشور ایجاد کردهاند و عملکرد مطلوبی دارند.
رستمی مال خلیفه یادآور شد: تعاونیهای مسکن میتوانند آوردههای مردم را تبدیل به سرمایه ساخت مسکن کنند و سرمایههای پایدار را رقم بزنند.
معاون امور تعاون وزارت کار افزود: در حال تهیه بستههای آموزشی تعاونی و ابلاغ به استانها هستیم.
این مسئول دولتی از رؤسای ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستانها خواست با توجه به آمایش سرزمینی و شرایط اقتصادی منطقه، یک تعاونی مبتنی بر تولید و اشتغال را ایجاد کنند. دولت نیز حمایتهای تسهیلاتی و ضمانتی از این تعاونیها را بر عهده میگیرد. این تعاونیها باید ضمن فراگیری، تولیدکننده و اشتغالزا باشند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
بهره برداری از نخستین طرح تولید «مونازیت» در ایران و غرب آسیا
وزیر صنعت، معدن و تجارت، نخستین طرح تولید مونازیت (نوعی عنصر نادر خاکی) ایران را افتتاح کرد و با بهرهبرداری از این طرح، کشورمان در ساخت و تولید تجهیزات فوق پیشرفته گامهای جدیدی خواهد برداشت.
سید محمد اتابک، کارخانه کوچکمقیاس مونازیت شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات را در شهرک صنعتی عباسآباد افتتاح کرد.
وی در جریان افتتاح این کارخانه، گفت: تعداد معدودی از کشورها موفق به تولید عناصر خاکی نادر هستند و این رویداد در کشورمان از اهمیت زیادی برخوردار است.
اتابک در بهرهبرداری از این دستاورد بزرگ، ابراز امیدواری کرد که با فعال شدن این کارخانجات دستیابی کشور به صنایع «هایتک» (با فناوری پیشرفته) با سرعت بیشتری ادامه یابد.
وزیر صمت، فرآوری عناصر نادر خاکی را از اقدامات مبنایی برای توسعه صنایع فوق پیشرفته دانست و اظهار داشت: امیدواریم با همت متخصصان دامنه تولید و فعالسازی برنامههای پروژهمحور در جهت رسیدن به اهداف اسناد بالادستی گسترده شود.
مرتضی علی اکبری فعال معدنی در این مراسم اظهار داشت: این موفقیت مرهون تلاش شبانهروزی کارکنان متخصص و نخبه این شرکت است که توانستهاند با همت خود، ایران را در زمره کشورهای پیشرفته در زمینه استحصال و فرآوری عناصر نادر خاکی قرار بدهند.
وی در خصوص دیدگاه وزیر صمت پس از بازدید از نخستین کارخانه عناصر نادر خاکی ایران، اظهار داشت: دیدگاه وزیر صمت بسیار مثبت بود و خواستار توسعه در این بخش شدند.
علی اکبری گفت: ما توانستهایم ۱۰۰درصد تجهیزات را ساخته، نصب و راهاندازی کنیم که برخی از آنها برای نخستین بار در ایران ساخته شده و مورد بهرهبرداری قرار میگیرند. این تجهیزات با دانش و تخصص همکاران ما و همکاری یک شرکت خصوصی طراحی و ساخته شدهاند.
وی خاطرنشانکرد: ما در عمل شاهد دو افتتاح بودیم؛ افتتاح مجموعه تجهیزات ماشینآلاتی که ساخته و نصب شده بود و افتتاح خط استحصال و فرآوری کنسانتره مونازیت عناصر نادر خاکی و تولید اکسیدهای این عناصر که با تلاش فوقالعاده متخصصان ما به ثمر رسید.
علی اکبری درباره توصیهها و حمایتهای وزیر صمت گفت: وزیر صمت، ما را به تولید انبوه با ظرفیت بیشتر این محصولات تشویق کرد. وی پیشنهاد کرد ظرفیت کارخانه را ۲ تا سه برابر آنچه در ذهن داشتیم افزایش دهیم و آمادگی کامل وزارت صنعت، معدن و تجارت را برای هرگونه کمک و هماهنگی جهت تسریع در تولید انبوه اعلام کرد؛ این حمایتها دلگرمکننده است.
این فعال معدنی در خصوص چشمانداز توسعه این فناوری در کشور، بیانداشت: حضور و حمایت قاطع وزیر صمت، بهطور قطع ما را در برداشتن گامهای محکمتر، سریعتر و با اطمینان بیشتر یاری خواهد کرد و با تکیه بر این حمایتها و توانمندی متخصصان خود، مصمم هستیم تا در راستای توسعه این صنعت مهم و استراتژیک در کشور، تمام تلاش خود را به کار بگیریم.
علی اکبری به امکانات دیگر این خط تولید اشاره کرد و گفت: علاوه بر تولید اکسیدهای عناصر نادر خاکی، این خط پایلوت و نیمه صنعتی، امکانات ارزشمندی را برای تحقیق و توسعه در زمینه سایر مواد معدنی نیز فراهم آورده است.
مدیرعامل شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات افزود: ما از این پس میتوانیم از این مجموعه به عنوان یک مرکز تحقیقاتی آزمایشگاهی و نیمه صنعتی برای تست و فرآوری حدود ۹۰ درصد مواد معدنی عمده کشور استفاده کنیم که این امر به طور چشمگیری سرعت کار ما را افزایش خواهد داد تا طی ۲ تا سه ماه آینده با افزودن تجهیزات تکمیلی، این خط را به ظرفیت نهایی خود برسانیم.
طرح عناصر نادر خاکی کنستانتره مونازیت با سرمایهگذاری شرکت تجلی به عنوان هلدینگ توسعه معادن و فلزات با همکاری شرکت دانشبنیان، برای نخستین بار در کشور و منطقه غرب آسیا به بهرهبرداری و تولید انبوه رسیده است.
مونازیت کاربرد وسیعی از صنایع کشاورزی، پزشکی و هوافضا تا تولید فولاد و تراشههای الکترونیکی و ژنراتورهای الکتریکی را در بر میگیرد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
واردات طلا راهکار دو طرف سود برای
سرمایه گذار خارجی
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت اتاق بازرگانی تهران معتقد است برای افزایش سرمایه گذاری در تولید سازمان سرمایه گذاری خارجی باید واردات طلا را به عنوان رویه اصلی سرمایه گذاری خارجی در کشور بشناسد و مشمول تشویق سرمایه گذاری خارجی کند.
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت اتاق بازرگانی تهران گفت: ما میتوانیم از دو نگاه سرمایه گذاری داخلی و خارجی بررسی کنیم؛ برای سرمایه گذاری داخلی، نیازمندیم تا از شبکه بانکی استفاده شود. بررسیها نشان میدهد منابع بانکی در صنعت و معدن ۱۱ درصد سهم داشته که بسیار پایین است.
او ادامه داد: راهکار مناسب دیگر جذب سرمایه گذاریهای خارجی است که متاسفانه در این بخش هم قوانین تشویقی ما ضعیف بوده و شرایط به گونهای است که با نرخ ارز ۹۰ هزار تومان سرمایه گذار باید ارز آورده و در بازار مبادله به نرخ ۶۸ هزار تومان عرضه کند که طبیعتا برای او صرفه اقتصادی نخواهد داشت.
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت اتاق بازرگانی تهران گفت: مشوقها باید طوری باشد که ریسک پذیری برای سرمایه گذار خارجی بیشتر شود. یکی از راههایی که منجر به افزایش سرمایه گذاری در کشور میشود، واردات طلا به کشور است یعنی سرمایه گذار مجوز ورود طلا به عنوان سرمایه اولیه را داشته باشد، اما متاسفانه از طرف سازمان سرمایه گذاری خارجی واردات طلا به عنوان رویه اصلی و مشمول تشویق سرمایه گذاری نمیشود.زرگران تاکید کرد: در کشور نیازمند بررسی و بهروزرسانی قوانین تشویق سرمایه گذار خارجی هستیم. هم اکنون واردات طلا مجاز است، اما از طرف سازمان سرمایه گذاری خارجی به صورت رسمی سرمایه گذاری خارجی شناخته نمیشود بنابر این مزیتهای حمایتی به او تعلق نمیگیرد.
آغاز کوچ عشایر زاگرسی به مناطق ییلاقی
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از آغاز کوچ عشایر زاگرسی به مناطق ییلاقی از دیروز (شنبه، ۳۰ فروردین ماه) خبر داد.
ترحم بهزاد افزود: طبق دستورالعمل کارگروه ملی مدیریت چرا، کنترل پروانه چرای دام و ساماندهی کوچ با توجه به تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگی و ظرفیت مراتع و برای جلوگیری از ورود زودهنگام دام به مراتع؛ مقرر شد در استانهای زاگرسی حرکت عشایر به سمت مناطق ییلاقی از ۳۰ فروردین آغاز و ۲۵ اردیبهشت وارد این مناطق شوند.مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اظهار داشت: بر اساس مصوبات کارگروه ملی مدیریت چرا، کنترل پروانه چرای دام و ساماندهی کوچ عشایر، زمان کوچ عشایر بین پنج تا ۱۵ روز با توجه به شرایط اقلیمی میتواند متغیر باشد.
وی ادامه داد: در این کارگروه استانهای کشور به پنج منطقه تقسیم شدهاند و زمان کوچ عشایر این استانها از مراتع قشلاقی به ییلاقی و برعکس در سال ۱۴۰۴ مشخص شده است.
بهزاد تصریح کرد: مراحل قبل و حین کوچ و استقرار عشایر در عرصههای منابع طبیعی توسط نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری رصد و پیگیری میشود تا ورود بیموقع دام در این عرصهها انجام نشود.وی اظهار داشت: در گلوگاههای اصلی ورود به عرصههای مرتعی، گروههای ثابت و سیار یگان حفاظت مستقرند و از ورود زودهنگام دام به این مناطق جلوگیری میکنند.
بهزاد، این اقدام را موثر خواند و اظهار داشت: این امر موجب شده تعجیلی در حرکت دام به مراتع ییلاقی و همچنین از مناطق قشلاقی به ییلاقی صورت نگیرد.
وی تصریح کرد: طبق قانون ملی شدن اراضی و ماده ۲ قانون حفاظت بهرهبرداری از جنگلها و مراتع، رسالت و وظیفه اصلی این سازمان، حفظ و احیا، توسعه و بهرهبرداری اصولی از عرصههای منابع طبیعی است.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به ابلاغ شیوهنامه فنی اجرای بهرهبرداری از مراتع کشور به استانها گفت: به استناد این شیوهنامه، پیگیریهای لازم در راستای ورود بیموقع دام به عرصههای مرتعی صورت میگیرد و در این شیوهنامه زمان ورود و خروج دام به مراتع مشخص شده است.
وی ظرفیت علوفه مراتع کشور را ۱۱ میلیون و ۳۶۶ هزار تن در سال گذشته عنوان کرد و گفت: اگر شرایط بارندگی نرمال و بین ۲۳۰ تا ۲۴۰ میلیمتر باشد، میزان تولید علوفه مراتع به طور میانگین ۲۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تن خواهد بود که با اعمال ضریب برداشت مجاز با توجه به شرایط حوزه آبخیز، حدود ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تن علوفه خواهیم داشت.
صادرات 2/5 میلیارد دلاری محصولات کشاورزی در سال ۱۴۰۳
گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلامکرد: صادرات محصولات کشاورزی در سال ۱۴۰۳ با ۲۹ درصد افزایش به رقم ۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسید.صادرات محصولات کشاورزی در سال ۱۴۰۳ با ۲۹ درصد افزایش به رقم پنج میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسید.میزان وزنی صادرات محصولات کشاورزی در این مدت هفت میلیون و ۶۰۰ هزار تن بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱ درصد افزایش نشان میدهد.
بر اساس این گزارش، عمدهترین محصولات کشاورزی صادراتی در این مدت شامل انواع پسته، گوجه فرنگی و خرما بوده است.
در این مدت ۱.۵ میلیارد دلار انواع پسته، ۲۳۳ میلیون دلار گوجه فرنگی و ۲۰۵ میلیون دلار خرما صادر شده است.
در سال ۱۴۰۳ به میزان ۲۱۴ تن و ۳۰۰ کیلوگرم زعفران به ارزش ۱۸۴ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار صادر شده است.
حمید بیات مدیر کل دفتر آمار و پردازش اطلاعات گمرک ایران با اعلام این خبر گفت: این میزان زعفران صادراتی در سال ۱۴۰۳ به لحاظ وزن چهار درصد و از حیث ارزش ۱۳ درصد کاهش نشان میدهد.بیات گفت: امارات متحده عربی، اسپانیا و چین سه خریدار عمده زعفران صادراتی ایران در سال ۱۴۰۳ بودند.
به گفته وی، در این مدت ۵۰ میلیون دلار زعفران به امارات متحده عربی، ۴۰ میلیون دلار به اسپانیا و ۳۰ میلیون دلار به چین صادر شد.
مدیرکل دفتر آمار و پردازش اطلاعات گمرکی گمرک ایران اظهار داشت: در سال ۱۴۰۳ در مجموع ۶۵ درصد از ارزش کل زعفران صادراتی ایران به سه کشور یاد شده بوده است.
وی گفت: زعفران ایران به بیش از ۵۰ کشور جهان صادر میشود.
همچنین گزارش گمرک ایران میافزاید: سال ۱۴۰۳ به میزان ۱۹۶ هزار تن محصولات شیلات به ارزش ۳۷۲ میلیون دلار به خارج از کشور صادر شد.
آرزو غنیون، معاون فنی دفتر آمار و پردازش اطلاعات گمرکی با اعلام این خبر گفت: در این مدت صادرات محصولات شیلات به لحاظ وزن ۲۹ درصد و از حیث ارزش ۱۷ درصد افزایش نشان میدهد.وی افزود: عمدهترین محصولات شیلات صادر شده در این مدت شامل انواع میگو، ماهی تن و انواع ماهی کپور بوده است که ۶۴ درصد از وزن و ۶۵ درصد از ارزش کل صادرات در بین گروه محصولات شیلات را به خود اختصاص دادند.
غنیون اظهار داشت: اصلیترین خریداران محصولات شیلات صادراتی ایران کشورهای چین، عراق و امارات متحده عربی بوده است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 1
موانع و فرصتهای حیاتی برای رشد حملونقل پایدار
اخبار صنعت-حسین کوثری: خودروهای برقی راه خود را به بازارها باز کرده و استفاده از آنها در جهان رو به افزایش است؛ خودروهایی که برای بهرهوری انرژی، کاهش گازهای گلخانهای و... مورد توجه قرار گرفته است. ایران هم از جمله کشورهایی است که برای استفاده از خودروهای برقی پیشقدم شده تا از مزایای خودروهای برقی بیبهره نماند. اما در این مسیر با چالشهایی از جمله زیرساخت و تامین برق این خودروها مواجه است.
در مدیریت فناوری از اصطلاحی با عنوان سطح آمادگی یک فناوری برای ورود به عرصه تجاری استفاده می شود که در واقع به مسیر بلوغی اشاره دارد که یک فناوری از دانش پایه تا دانش کاربردی و ساخت نمونه و نهایتاً صحه گذاری برای عرضه به بازار را طی میکند. من فکر میکنم تلاشهایی که بهخصوص در دهه اخیر در کشورمان برای ساخت خودروی برقی آغاز شده است، در مسیر بلوغ برقی سازی خودرو در سطوح مختلفی قرار داشتهاند و بنابراین نمیتوان گفت که هدر رفتهاند، بلکه در یک پیوستار مسیر تکاملی را طی کردهاند؛ مسیری که در آن مسابقات دانشگاه صنعتی شریف، تلاشهای دانشگاه آزاد اسلامی قزوین برای الگوبرداری از کوادروسایکلی مطرح، خودروی قاصدک نصیر یا خودروی یاس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت، حتی تلاش موتورسیکلت سازان بخش خصوصی، ساینای برقی سایپا، تارای برقی ایران خودرو، همه و همه سهمی در بلوغ این مسیر داشتهاند.
در یکی، اجزاء اصلی خودروی برقی و تأثیرات متقابل شان بررسی شد، در دیگری بحث جانماییها و تأثیرات روی سایر سیستمها تکامل یافت و در یکی دیگر، بحث خودروی برقی با تلاشهایی که در ستاد حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام شد، به زنجیره تأمین سیستمهای برقی تسری یافت؛ کارهایی که در این سالها در حوزه زیرساختها توسط گروه مپنا انجام شده است و سایر تلاشهای ارکان مختلف صنعتی کشور... اما به نظرم اکنون زمان مناسبی است که با بهره گیری از حضور وزیر صمت و تأکیدات ایشان در این حوزه که ریشه در دانش و تجربه ارزشمندشان در این مسیر دارد، ثمره مسیری که طی شده است، در بازار عرضه شود و صنعت خودرو از پنجره فرصت فناوریهای نوین بهره گیرد تا با هم افزایی، مقیاس تولید و تکیه بر فناوریهای نوین، شاهد تحولی در صنعت خودروی کشور باشیم.
در صنعت خودروی کشور، محور اصلی برنامه ریزیهای انجام شده، بر روی توسعه پلتفرمهای بومی و محصولات مبتنی بر آن، نظیر ریرای برقی، اطلس برقی، ایگل برقی و کلاً خودروهای داخلی و موتورسیکلتهای داخلی است و واردات تنها میتواند زمینه ساز فرهنگ سازی و آشنایی بازار برای آغاز راه باشد. بر اساس برنامه ریزیها، در مرحله اول، قسمت عمده گسترش خودروهای برقی برای ناوگان حمل و نقل عمومی است. سرمایه گذاری ایجاد زیرساختها میتواند توسط شهرداریها انجام شود، ضمن اینکه باید به موازات آن، بخش خصوصی و سرمایه گذاری آنها در ایجاد زیرساختها فعال شود. لازم است بخش خصوصی، نظیر فروشگاههای بزرگ، کارخانجات اطراف کلانشهرها، پارکینگهای خصوصی، مجتمعهای تفریحی و اقامتی توجه داشته باشند که تقویت مشتریان آنها در آینده نیز مستلزم ایجاد زیرساختهای شارژ در محل پارکینگهای شان است.
باید دقت داشت که قرار نیست ما یک شبه تمام خودروهای مان را برقی کنیم، بلکه این یک روند تدریجی همراه با رشد زیرساختهای مرتبط است. لذا به تدریج با ورود خودروهای برقی، قطعاً زیرساختهای لازم و فرهنگ آن نیز ایجاد خواهد شد، ضمن اینکه حتماً نیاز به آموزشهایی هست و باید برنامه ریزی و اجرا شود و پیشبینیهای لازم انجام شده است.
زیرساخت شارژ خودروهای برقی بخشی ضروری و جداییناپذیر از سیستم حملونقل پایدار به شمار میرود. زیرساختها شبکهای از ایستگاههای شارژ و فناوریهایی هستند که انرژی مورد نیاز وسایل نقلیه برقی را تامین میکنند. این اکوسیستم پیچیده شامل فناوریهای شارژ، یکپارچهسازی شبکه، فراهمسازی دسترسی و چارچوبهای نظارتی است.
وزارت نفت توسعه زیرساخت خودروهای برقی را کلید زد
در خبرها آمده بود که توسعه زیرساختهای خودروهای برقی با توجه به مصوبه اخیر شورای اقتصاد از سوی وزارت نفت کلید خورد.
محمدصادق عظیمیفر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در راستای متنوعسازی سبد سوخت و مدیریت مصرف، با اشاره به مصوبه اخیر شورای اقتصاد، شرکت ملی پخش را موظف کرد احداث جایگاههای جدید سوخت در کشور منوط به «احداث حداقل یک ایستگاه شارژ تک نازل برقی» باشد.
بدین ترتیب جایگاههای جدید ملزم به ایجاد زیرساخت شارژ خودروی برقی هستند و توسعه زیرساخت برقی در جایگاههای فعال در کشور نیز پس از امکانسنجی با مشارکت جایگاهداران انجام میشود.
شرکت ملی پالایش و و پخش فرآوردههای نفتی ایران افزون بر توسعه زیرساختهای شارژ، با بهرهگیری از ظرفیت اوراق صرفهجویی بنزین طرحهایی برای نوسازی و جایگزینی ناوگان فرسوده با برقی در دست اقدام دارد که بهزودی رونمایی میشود.
زیرساختهای شارژ خودروهای برقی در جهان
مقایسه زیرساختها در سطح جهانی امکان ارزیابی جامع جنبههای کمی مثل تراکم و عناصر کیفی مثل کارایی شبکهها، میزان سازگاری با فناوریهای در حال توسعه و ابتکاراتی که در جهت پایداری انجام شده را فراهم میسازد. با بررسی جنبههای مختلف زیرساختهای شارژ در جهان میتوانیم بینش دقیقی درباره استراتژیهای موثر، موانع و فرصتهای حیاتی برای رشد حملونقل پایدار و برقی به دست بیاوریم.
نقش زیرساخت های شارژ در پذیرش حملونقل پایدار
افزایش فروش خودروهای برقی به طور قابل توجهی باعث گسترش و نوآوری در زیرساختهای شارژ در سراسر جهان شده است و با ایجاد تحولی اساسی، دولتها و سهامداران خصوصی را وادار کرده تا سیستمهای برنامهریزی شهری و توزیع انرژی را با استراتژیهای جدیدی انجام دهند. در حال حاضر بازار خودروهای برقی به رشد خود ادامه میدهند تا روشهای حملونقل پایدار را به جایگزینی برای خودروهای سوخت فسیلی تبدیل کنند. توسعه زیرساختها و شکلدهی یک شبکه شارژ منسجم، کارآمد و به هم پیوسته در سطح جهانی نقشی اساسی در افزایش پذیرش حملونقل پایدار ایفا میکند. با در دسترس بودن ایستگاههای شارژ و نوآوری در فناوریهای شارژ نیز افراد بیشتری به استفاده از این سبک حملونقل تشویق میشوند. به همین دلیل میتوان گفت که بخش زیادی از پذیرش حملونقل پایدار به زیرساختهای شارژ بستگی دارد.
اما در حال حاضر وضعیت زیرساختهای شارژ خودروهای برقی در کشورهای پیشرو در زمینه حملونقل پایدار چگونه است؟ در ادامه به بررسی عملکرد سه قاره آمریکای شمالی، اروپا و آسیا در این زمینه میپردازیم.
آمریکای شمالی
آمریکای شمالی یکی از پیشروهای برقیسازی در جهان به شمار میرود. زیرساخت شارژ خودروهای برقی در آمریکای شمالی با سرعت بالایی در حال توسعه و تکامل است و شبکههای متنوعی برای تثبیت جایگاه خود رقابت میکنند. در آمریکای شمالی، شبکه سوپرشارژ تسلا به دلیل پوشش گسترده خود در سراسر قاره شهرت پیدا کرده است و راهکارهای شارژ سریع را برای خودروهای تسلا ارائه میدهد. علاوه بر این، Electrify America نیز به عنوان یک رقیب برجسته ظاهر شده است و شبکه گستردهای را با هدف قراردادن مدلهای مختلف خودروهای برقی و ایستگاههای شارژ سریع ارائه میدهد. این شبکهها به طور قابل توجهی به کاهش اضطراب برد در رانندگان خودروهای برقی و افزایش پذیرش خودروهای برقی کمک کردهاند.
تلاشهای دولت آمریکای شمالی نیز برای حمایت از توسعه ایستگاههای شارژ باعث شده تا شبکههای شارژ قویتر و در دسترستری وجود داشته باشند و این تلاشهای هماهنگ نشاندهنده رویکردی فعال به سمت حملونقل پایدار است.
اروپا
اروپا با زیرساختهای شارژ جامعی که به سرعت در حال گسترش است و با شبکهای متراکم از ایستگاههای شارژ، به دلیل فراهمسازی دسترسی و پوشش قابل توجه، جایگاهی با عنوان رهبر جهانی در حملونقل پایدار کسب کرده است.
این منطقه تراکم ایستگاه شارژ قابل توجهی را به نمایش میگذارد و طبق دادههای اخیر بیش از ۴۰۰ هزار ایستگاه شارژ عمومی در ۲۸ کشور اروپا وجود دارد. دسترسی کافی رانندگان خودروهای برقی به امکانات شارژ در مناطق مختلف شهری و روستایی و تعهد اروپا به استانداردسازی دوشاخهها و پروتکلهای شارژ، به ویژه با پذیرش گسترده سیستمهای شارژ ترکیبی، تجربه کاربران را در انجام فرآیند شارژ بهبود میبخشد و باعث افزایش پذیرش حملونقل پایدار میشود.
یکی از ویژگیهای زیرساخت خودروی برقی اروپا در رویکرد چندوجهی آن به راهکارهای شارژ مرتبط است. این قاره از فناوریهای نوآورانهای مثل شبکههای شارژ فوق سریع در مسیرهای اصلی حملونقل استفاده میکند. علاوه بر این، اروپا تاکید بسیاری بر منابع انرژی پایدار برای تامین شارژ خودروها و ادغام راهکارهای انرژی تجدیدپذیر در زیرساختهای خود دارد. تعهد به شارژ سازگار با محیط زیست با اهداف کلی منطقه که کاهش انتشار کربن و دستیابی به آیندهای پایدارتر است همخوانی دارد. تلاشهای مشترک میان دولتها، بخش خصوصی و شرکتهای آب و برق در اروپا نقشی محوری در توسعه و بهبود زیرساختهای شارژ خودروهای برقی ایفا کرده و باعث شده تا معیاری برای طرحهای پایداری جهانی تعیین گردد.
آسیا
در بخش آسیای مرکزی رشد قابل توجهی در بازار خودروهای برقی صورت گرفته است که تحول عمیق در راه حلهای شارژ سراسر منطقه شده است. تقاضای فزاینده برای استفاده از حملونقل پایدار، شبکه گستردهای از ایستگاههای شارژ را به وجود آورده است و به بازار خودروهای برقی رونق بیشتری بخشیده است. عمده افزایش تقاضا در بازار خودروهای برقی در این منطقه توسط مشوقهای دولتی هدایت شده و به بهبود روند نصب گزینههای شارژ سریع و شبکههای هوشمند نوآورانه منجر گردیده است. این رشد سریع نه تنها موجب متمرکز شدن بر روی محیط شهری شده است، بلکه به مناطق روستایی و کمتر در دسترس نیز رسیده و زیرساخت جامع را در آن مناطق نیز ارائه میدهد.
البته لازم به ذکر است که آسیای مرکزی شاهد پیشرفتهای فناوری چشمگیر در زمینه زیرساخت شارژ خود بوده که نشاندهنده تغییر به سمت راهکارهای کارآمدتر و سازگارتر با محیط زیست است. از نوآوریها در فناوری شارژ میتوان به مواردی مثل سیستمهای شارژ بیسیم و شارژر فوق سریع اشاره کرد که زمان شارژ را کاهش میدهند و فرآیند شارژ را برای کاربران سادهتر میکنند.
چشم انداز جهانی
چشمانداز جهانی زیرساخت شارژ خودروهای برقی ترکیبی از چالشها، نوآوریها و تاثیرات بر محیط زیست را به نمایش میگذارد. چالشهایی که سرتاسر جهان با آن دستوپنجه نرم میکنند شامل مواردی مثل استاندارد نبودن شارژرها، دسترسی محدود به زیرساختها و زمان طولانی فرآیند شارژ هستند. اما با این حال نوآوریهای بسیاری در فناوری شارژ وجود دارد که در حال تکامل هستند و این موانع را برطرف خواهند کرد. از آنجایی که اغلب کشورها در جهان به ضرورت حملونقل پایدار آگاه هستند و تلاش دارند پذیرش این سبک از حملونقل را افزایش دهند، تکامل زیرساختهای خودروهای برقی نقشی مهم ایفا میکند و با شکل دادن چشمانداز انرژی جهانی، موجب حفظ محیط زیست و رشد اقتصادی میگردد.
تامین زیرساخت های شارژ خودروی برقی در ایران توسط شرکت مپنا
در کشور ما شرکت مپنا تامین زیرساختهای شارژ خودروهای برقی را بر عهده دارد و با توسعه زیرساختهای شارژ سریع و فراهمسازی دسترسی به شارژرهای AC، تلاش دارد تا دسترسی به حملونقل پایدار را برای افراد آسان سازد و از تاثیرات مخرب خودروهای سوخت فسیلی بر محیط زیست بکاهد. حاصل سرمایهگذاری مشترک شرکت مپنا و صنایع خودروسازی کرمان، شرکت نبکا است که در حال حاضر خودروی نبکا ET5 را در بازار ایران عرضه میکند. نبکا ET5 کاملا مبتنی با فناوریهای روز دنیا بوده و از سیستم خودران نسل ۲.۵ برخوردار است که در میان خودروهای مونتاژی در بازار ایران، بالاترین سطح تکنولوژی و آپشن را دارد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.