شماره: 2575 / ۱۴۰۴ چهارم ارديبهشت

تعداد بازدید : 0
اخبار
تحقق رشد ۸درصدی
نیازمند بیش از ۱۰۰میلیارد دلار سرمایه
معاون اول رئیسجمهور گفت: برآوردها نشان میدهد برای رسیدن به رشد ۸ درصدی باید بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار در کشور سرمایهگذاری شود که برای تامین آن، نگاهمان به بخش خصوصی، سرمایهگذاریهای منطقهای و بینالمللی است.
معاون اول رئیس جمهور بعد از سخنرانی در همایش «رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران»، در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره دلایل تاکید بر رشد هشت درصدی کشور گفت: رشد ۸ درصدی دو مبنا دارد که نخستین مبنای آن، ضرورت پاسخگویی به مطالبات کشور است، اما مبنای دوم، رسیدن به رشدی است که در سند چشم انداز تدوین شده و ما قاعدتاً نباید رشدی کمتر از رشد سند چشمانداز را در نظر میگرفتیم و بنابراین در مجلس شورای اسلامی رشد ۸ درصد تصویب شد.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه افزود: رشد هشت درصدی، سرمایهگذاری جدی و بزرگی میخواهد و خوشبختانه تلاش شده تا در بخشهای مختلف و مشخصاً در بخش صنعت نفت و گاز زمینه را برای سرمایهگذاری بیشتر فراهم کنیم.
آقای عارف افزود: برای رسیدن به این میزان رشد، بر اساس برآوردی که داشتیم بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار در این بخش باید سرمایهگذاری شود که خوشبختانه با نامگذاری سال به نام «سرمایهگذاری برای تولید» امید داریم که امسال در ارتباط با مسأله مهم سرمایه برای رسیدن به اهداف برنامه هفتم پیشرفت، دستاوردهای خوبی داشته باشیم.
معاون اول رئیسجمهور همچنین در پاسخ به سوالی درباره چگونگی حضور دولت در این عرصه گفت: به این نتیجه رسیدهایم که دولت باید تسهیلگری کند و تلاشمان این است که راهبرد مشارکت بخش خصوصی را به طور جدی دنبال کنیم، برآورد ما این است که میزان قابل توجهی از سرمایه در داخل کشور وجود دارد که در اختیار بخش خصوصی است و با سازوکارهای اطمینان بخش میتوان از آن استفاده کرد البته مسئله مهم این است که سرمایهگذار باید مطمئن شود که هرلحظه خواست میتواند سرمایهاش را در اختیار بگیرد.
آقای عارف در ادامه افزود: درعین حال، نگاهمان به سرمایهگذاری مشترک منطقهای از سوی کشورهایی که روابط خوبی با آنها داریم و نیز سرمایهگذاریهای بینالمللی در چارچوب سیاستها و برنامههایمان است.
امضای موافقتنامه همکاریهای
امنیتی و انتظامی میان ایران و تاجیکستان
وزیر کشور از امضا و تبادل موافقتنامه همکاریهای امنیتی و انتظامی میان ایران و تاجیکستان خبر داد و گفت: این سند میتواند ساختار جدیدی برای همکاریهای گستردهتر ایجاد کند، زیرا ما معتقدیم امنیت دو کشور به هم گره خورده است.
وزیر کشور که در سفری دو روزه عازم جمهوری تاجیکستان شده است، پس از دیدار با همتای تاجیکستانی خود رمضان رحیمزاده گفت: با سفر آقای پزشکیان رئیس جمهور به تاجیکستان، فصل جدیدی از روابط میان دو کشور آغاز شد. رئیسجمهور تاجیکستان نیز تأکید ویژهای بر تعمیق و توسعه این روابط داشت.
اسکندر مؤمنی افزود: اشتراکات فراوانی در حوزههای فرهنگی، تاریخی، دینی و زبانی میان ایران و تاجیکستان وجود دارد. در این دیدار قرار بر این شد که روابط دوجانبه در همه ابعاد گسترش پیدا کند.
وزیر کشور ادامه داد: یک سند همکاری میان وزارت کشور ایران و تاجیکستان در حوزههای امنیتی، اتباع و مبارزه با مواد مخدر امضا شد. همچنین توافق شد از ظرفیتهای آموزشی و تجهیزات پلیسی دو کشور استفاده بیشتری شود. همچنین با توجه به اشتراکات فراوان، تعاملات امنیتی و انتظامی تعمیق و تقویت شود.
اسکندر مؤمنی خاطرنشان کرد: سند همکاریای که امضا شد، میتواند ساختار جدیدی برای همکاریهای گستردهتر ایجاد کند زیرا ما معتقدیم امنیت تاجیکستان، امنیت ایران است و برعکس.
وزیر کشور در پایان تأکید کرد: وزرای کشور دو طرف مصمم هستند، این روابط بیش از پیش گسترش یابد.
عامل شهادت ۸ مرزبان کشور اعدام شد
حکم اعدام حمید حسیننژاد یکی از عوامل اصلی ترور و شهادت ۸ مرزبان کشورمان اجرا شد.حمید حسیننژاد، شرور وابسته به یکی از گروههای تروریستی در غرب کشور بود که در ۱۲ آبان سال ۱۳۹۶ یک تیم تروریستی را بهصورت قاچاقی از مرزهای غربی وارد کشور کرد و بعد از اجرای عملیات تروریستی در همان روز، بلافاصله تیم تروریستی مذکور را از مرزهای غربی به صورت قاچاقی از کشور خارج کرد.
پیش از این دیگر اعضای تیم تروریستی تحت اشراف اطلاعاتی شناسایی شده و به هلاکت رسیده بودند.
حسیننژاد آخرین فرد از این گروه جنایتکار بود که وظیفه نقلوانتقال تروریستها به کشور را بر عهده داشت و در نهایت توسط دستگاه های اطلاعاتی شناسایی و دستگیر شد.
وی پس از گذراندن مراحل قضایی به اتهام مشارکت در ترور و قتل به اعدام محکوم شد و سرانجام با مطالبه و پیگیری خانواده شهدای مرزبان، به سزای جنایتش رسید.
این خبر شامگاه روز دوشنبه توسط مراجع ذیصلاح در استان آذربایجان غربی به خانواده حسیننژاد اعلام شد.
رسانههای بیگانۀ مرتبط با رژیم صهیونیستی بعد از دستگیری حمید حسیننژاد سعی کردند با انتشار روایتهای ساختگی در مورد این فرد و فشار بر دستگاه قضایی مانع مجازات این تروریست جنایتکار شوند.
۲۷ کشته در حمله تروریستی
نزدیک منطقه کشمیر هند
بر اثر حمله تروریستی به گردشگران در منطقه پهلگام نزدیک کمشیر هند ۲۷ گردشگر کشته شدند.
براثر حمله تروریستی به گردشگران هندی در منطقه بایسارن نزدیک پهلگام در جنوب کشمیر، ۲۷ نفر کشته و شماری نیز زخمی شدند.این حمله هند را در شوک فرو برده و مقامات اقدامات فوری را برای رسیدگی به شرایط بوجود آمده خواستار شدهاند.
۲۷ کشته در حمله تروریستی نزدیک منطقه کشمیر هند۲۷ کشته در حمله تروریستی نزدیک منطقه کشمیر هند۲۷ کشته در حمله تروریستی نزدیک منطقه کشمیر هند
براساس گزارشهای منتشر شده، در این حمله ۲۷ نفر جان خود را از دست دادند که اکثریت آنان گردشگران غیرمحلی بودند.
در همین حال، وزیر کشور هند آمیت شاه قرار است به زودی وارد سرینگر شود تا بر روند رسیدگی و اقدامات امنیتی در منطقه نظارت کند.وی با مقامات عالیرتبه و سازمانهای امنیتی جلسههای سطح بالا برگزار خواهد کرد تا وضعیت را بررسی کرده و اطمینان حاصل شود که عاملان این حمله به عدالت سپرده میشوند.
نارندرا مودی نخستوزیر هند نیز این حمله را محکوم کرد و آن را «حملهای بزدلانه به غیرنظامیان بیگناه» خواند. وی از وزیر کشور خواست تا اقدامات سریع و قاطع برای رسیدگی به این حمله ترویستی انجام شود.مودی همچنین بر نیاز به عدالت و بازگرداندن امنیت عمومی در منطقه تأکید کرد.مانوج سینها فرماندار ایالت جامو و کشمیر با ابراز نگرانی شدید، به خانوادههای قربانیان تسلیت گفت و اظهار داشت: «هدف قرار دادن گردشگران بیگناه جنایتی نابخشودنی است. ما اطمینان داریم که عاملان این حمله به سرعت به سزای اعمال خود خواهند رسید.»در پاسخ به این فاجعه، نیروهای امنیتی عملیات گستردهای را در مناطق جنگلی اطراف آغاز کردهاند و مقامات عالیرتبه نیز هماکنون در محل حضور دارند.
این حمله موجی از محکومیتهای گسترده را برانگیخته و سایهای سنگین بر صنعت گردشگری کشمیر افکنده است، صنعتی که بهتازگی شاهد افزایش بازدیدکنندگان بود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
عراقچی:تهدید و فشار علیه ملت سرافراز ایران، مسیر مصالحه را میبندد
وزیر امور خارجه گفت: استفاده از تهدید و فشار علیه ملت سرافراز ایران، سالهاست که ناکارآمدی خود را نشان داده و مسیر مصالحه را میبندد، نه این که باز کند.
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه پس از لغو سخنرانی خود در بنیاد کارنگی که قرار بود روز گذشته (دوشنبه ۱ اردیبهشت) به صورت مجازی انجام شود، متن سخنرانی خود را منتشر کرد.
در متن سخنرانی وزیر امور خارجه آمده است: از آنجا که هدف از این گردهمایی بحث درباره آینده تلاشهای عدم اشاعه است، اطمینان دارم که سیاستگذاران مسئول بهخوبی درک میکنند که فاصله گرفتن از گفتوگو و حرکت به سوی درگیری، بهمراتب بیشتر از آنکه به حفظ رژیم جهانی عدم اشاعه کمک کند، باعث فروپاشی آن خواهد شد. مایلم تأکید کنم که قصد ندارم در انظار عمومی وارد مذاکره شوم. تمرکز من بر تبیین ذهنیت ایران و اهدافی است که کشورم در پی دستیابی به آنهاست. بهعنوان یکی از بنیانگذاران معاهده انپیتی در دهه ۱۹۶۰، ایران همواره به اصول دسترسی همگانی به فناوری صلحآمیز هستهای و رد تسلیحات اتمی پایبند بوده است. ما تنها کشور روی زمین هستیم که بر اساس دلایل اخلاقی و مذهبی، مخالفت رسمی خود را با سلاحهای هستهای اعلام کرده و این مخالفت با فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر حرام بودن چنین سلاحهایی بیان شده است.
ایران همچنین مدتهاست که مدافع سرسخت ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای (و اخیراً منطقه عاری از سلاحهای کشتار جمعی) در خاورمیانه بوده است. در واقع، این ایده را برای نخستین بار در سال ۱۹۷۴ همراه با مصر مطرح کردیم. این هدف همچنان سنگبنای سیاست خارجی ماست. زیرا با قاطعیت معتقدیم که مسئله هستهای، موضوعی برای صلح در منطقه ما است، نه برای غرور.
کشورهای غربی با استانداردهای دوگانه خود، به رژیم جهانی عدم اشاعه لطمه زدهاند
با چشمپوشی از زرادخانه هستهای اسرائیل و نادیده گرفتن امتناع آن از پیوستن به انپیتی یا پذیرش نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی، کشورهای غربی با استانداردهای دوگانه خود، به رژیم جهانی عدم اشاعه لطمه زدهاند. اکنون سال ۲۰۲۵ است و باید این استانداردهای دوگانه پایان یابد. تلاش ایران برای بهرهبرداری صلحآمیز از انرژی هستهای، همچنین از اولویتهای بلندمدت آن در راستای اهداف توسعهای و اقتصادی کشور نشئت میگیرد. این تلاشها از دهه ۱۹۵۰ و با کمک برنامه «اتم برای صلح» رئیسجمهور آیزنهاور آغاز شد. با توجه به جمعیتی که روزگاری صرفاً به صنایع بزرگ متکی بود، تنوعبخشی به منابع انرژی برای تضمین تابآوری اقتصادی و همچنین پایداری زیستمحیطی امری حیاتی است.
ایران بار دیگر تعهد خود به دیپلماسی را به نمایش گذاشته است
متأسفانه برنامه هستهای صلحآمیز ما به دلیل برداشتهای نادرست و روایتهای دارای انگیزههای سیاسی، دچار سوءتفاهم و تحریف شده است. اینگونه روایتها باعث شکلگیری سیاستهای اشتباه و از بین رفتن فرصتها برای دیپلماسی معنادار شده است. با این حال، محتاطانه امیدوارم که این روند مسموم شاید در آستانه تغییر باشد. به نظر میرسد رئیسجمهور آمریکا از اشتباهات فاجعهبار دولتهای پیشین که تریلیونها دلار از مالیاتدهندگان آمریکایی را در منطقه ما هزینه کردند—بیآنکه دستاوردی برای ایالات متحده داشته باشد—آگاه است. ایران مدتهاست نشان داده که آماده است با ایالات متحده بر پایه احترام متقابل و جایگاه برابر وارد تعامل شود.
این شامل به رسمیت شناختن حقوق ما به عنوان یکی از امضاءکنندگان پیمان عدم اشاعه هستهای (NPT) نیز میشود، از جمله حق تولید سوخت برای نیروگاههای هستهایمان. همچنین بهروشنی اعلام کردهایم که چیزی برای پنهان کردن نداریم؛ به همین دلیل ایران—در چارچوب توافق هستهای سال ۲۰۱۵— با جامعترین رژیم بازرسی که جهان تاکنون دیده، موافقت کرد. خروج ایالات متحده از برجام در سال ۲۰۱۸، بهدنبال بازاعمال تحریمها، این روند پیشرفت را مختل و اعتماد ایجاد شده را تضعیف کرد. اما با وجود این عقبگردها، ایران بار دیگر تعهد خود به دیپلماسی را به نمایش گذاشته است. برای حرکت به جلو، باید بنیانها مستحکم باشد. هر مذاکرهای بر اصل مصالحه معقول و منصفانه بنا میشود. برخلاف ادعاهای برخی گروههای ذینفوذ خاص، ایران همواره به تعهدات خود پایبند بوده است.
ترامپ خواهان تکرار برجام نیست
عراقچی در این سخنرانی تاکید میکند: اقدامات ما گویای خود هستند: ما به تعهد خود در برجام مبنی بر عدم پیگیری تسلیحات هستهای پایبند ماندهایم و این موضوع اخیراً به صورت علنی توسط مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده تأیید شده است. از آنجا که ما حتی هفت سال پس از خروج آمریکا از برجام به تعهدات خود پایبند ماندهایم، ایران قابل اعتماد است و همواره به آنچه امضا میکندپایبند خواهد ماند.
کسانی که خلاف این را ادعا میکنند، یا ناآگاه هستند یا عامدانه فریب میدهند. دو سوءبرداشت مهم دیگر نیز وجود دارد که باید به آنها پرداخته شود. اول، برخی گروههای ذینفوذ خاص بهطور آشکار در تلاشند روند دیپلماسی کنونی ایران و آمریکا را تحت تأثیر قرار دهند. تلاش آنها شامل طرح ادعای جعلی است مبنی بر اینکه توافق احتمالی جدید، همان برجام خواهد بود. گرچه برجام، دستاورد مهمی بود، اما میخواهم کاملاً روشن کنم که بسیاری در ایران معتقدند که برجام دیگر پاسخگوی نیازهایشان نیست. آنها خواهان توافقی تازه هستند که منافع ایران را تضمین کند و در عین حال به نگرانیهای همه طرفها نیز پاسخ دهد. من هم با این خواسته موافقم. اکنون نمیتوانم بهجای رئیسجمهور ترامپ صحبت کنم؛ اما با توجه به اقدامات گذشتهاش، میتوان با اطمینان گفت که او نیز خواهان تکرار برجام نیست.
بازار ایران میتواند صنعت هستهای در حال رکود آمریکا را احیا کند
دوم اینکه، ایران هرگز مانع همکاریهای اقتصادی و علمی با ایالات متحده نشده است. مانع اصلی، دولتهای پیشین آمریکا بودهاند که اغلب تحت تأثیر گروههای ذینفوذ خاص عمل میکردند. همانطور که اخیراً در صفحات روزنامه واشنگتنپست توضیح دادم، فرصت اقتصادی هزار میلیارد دلاری که کشور ما ارائه میدهد، میتواند به روی شرکتهای آمریکایی باز باشد. این شامل شرکتهایی میشود که میتوانند به ما در تولید برق پاک از منابع غیرهیدروکربنی کمک کنند. ایران در حال حاضر تنها یک رآکتور فعال در نیروگاه هستهای بوشهر دارد. برنامه بلندمدت ما ساخت دستکم ۱۹ رآکتور دیگر است؛ به این معنا که دهها میلیارد دلار قرارداد بالقوه در دسترس قرار دارد. بازار ایران بهتنهایی آنقدر بزرگ است که بتواند صنعت هستهای در حال رکود آمریکا را احیا کند.
در چشمانداز آینده، هرگونه توافقی که ممکن است حاصل شود، باید بر تضمین منافع اقتصادی ایران همراه با یک برنامه نظارتی و راستیآزمایی محکم بنا شود که درباره صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران اطمینان دهد. تنها چنین رویکردی میتواند ثبات و اعتماد بلندمدت را به همراه داشته باشد. حوزه مذاکرات نیز باید مشخص باشد؛ مذاکرات باید صرفاً بر رفع تحریمها و مسئله هستهای متمرکز باشد. در منطقهای به پرآشوبی و بیثباتی منطقه ما، ایران هرگز امنیت خود را وارد مذاکره نخواهد کرد.
تهدید و فشار علیه ملت سرافراز ایران، مسیر مصالحه را میبندد
به همان اندازه مهم، احترام به گذشته تمدنی ایران و هویت فرهنگی و سیاسی آن است که تاریخ کهن ما پدید آورده. استفاده از تهدید و فشار علیه ملت سرافراز ایران، سالهاست که ناکارآمدی خود را نشان داده و مسیر مصالحه را میبندد، نه اینکه باز کند. تعامل سازندهای که بر پایه احترام متقابل و جایگاه برابر بنا شود، بسیار مؤثرتر در ایجاد اعتماد و پیشبرد گفتوگو خواهد بود. در نهایت، اما نه کماهمیتتر، ایران نباید بهعنوان استثنایی در چارچوب جهانی عدم اشاعه تلقی شود.
بهعنوان یکی از امضاءکنندگان معاهده انپیتی، ایران از همان حقوقی برخوردار است که دیگر اعضا دارند و به همان تعهدات نیز پایبند است. رعایت این اصل برابری، لازمه رسیدن به یک راهحل عادلانه و پایدار است. علاوه بر این، اگر رژیم جهانی عدم اشاعه قرار است پابرجا بماند، همه طرفها—بهویژه کشورهای دارای سلاح هستهای—باید به تعهدات خود عمل کنند. تنها از طریق مسئولیتپذیری متقابل است که میتوانیم چالشهای فوری پیش رو را پاسخ دهیم. ایران آمادگی دارد نقش خود را در ساختن منطقهای امنتر، عاری از تهدید سلاحهای هستهای ایفا کند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 3
اخبار
امیر ایرانی: ارتش حضور موفقی در عرصه اقیانوسی دارد
فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت:نیروی دریایی راهبردی ارتش توانسته با آماده نگه داشتن تجهیزات و همزمان بهروز کردن و نوسازی تجهیزات حضور موفقی در عرصه اقیانوسی داشته باشد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش روز سهشنبه در مراسم بزرگداشت چهل و ششمین سالگرد شهادت سپهبد سید محمدولی قرنی در جوار مزار شهید گمنام مرکز آموزش شهدای وظیفه دریایی سیرجان اظهار داشت: امنیتی که به برکت انقلاب و خون شهدا تاکنون برای مردم، هم میهنان و مظلومان جهان برقرار بوده، ادامه خواهد داشت.امیر دریادار «شهرام ایرانی» درباره آمادگی برای مقابله با تهدیدات اظهار داشت: مأموریت ما دفاع از تمامیت ارضی، حفظ استقلال و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است و ارتش با بهرهگیری از تجربیات دفاع مقدس و تجهیزات بهروز و نیروی انسانی با بصیرت، مهارتدیده و متعهد این آمادگی را دارد تا در هر جایی که هر مأموریتی ابلاغ شود، وظیفه خود را به نحو احسن انجام دهد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: نیروی دریایی راهبردی ارتش توانسته با آماده نگه داشتن تجهیزات و همزمان بهروز کردن و نوسازی تجهیزات حضور موفقی در عرصه اقیانوسی داشته باشد.
امیر دریادار ایرانی همچنین با اشاره به مقام شهدا و اقتدار نظام اسلامی اضافه کرد: شخصیت شهید قرنی، شهید قهرمانی و شهید صیاد شیرازی میتواند به عنوان الگو مورد بهرهبرداری قرار گیرد و خط فکری و الگو بودن آنان سرلوحه باشد.فرمانده نیروی دریایی ارتش افزود: مراسم امروز به پاسداشت شهدای عزیزمان و به مناسبت شهادت امام جعفر صادق (ع) و با حضور جوانانی که برای آموزش حضور دارند، برگزار شد.
امیر دریادار ایرانی گرامیداشت و معرفی شهدا را برای جوانان یک نوع جهاد تبیین عنوان و خاطرنشان کرد: همه بدانند اکنون وظیفه سنگینی را بر دوش داریم، به ویژه جوانان باید این مسیر را با استقامت و صلابت طی کنند؛ مثل همه دورههایی که پشت سر گذاشته شده، شکستناپذیر خواهیم بود.
در این مراسم از خانواده شهدا و جانبازان ارتش در سیرجان تجلیل شد.
برنز: موهایم در مذاکره با ایران سفید شد
رئیس پیشین سازمان سیا و وزیر دفاع پیشین آمریکا با استقبال از مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن با میانجیگری عمان، تاکید کردند که این مذاکرات با شرایط فعلی، کار آسانی نخواهد بود.
«ویلیام برنز» رئیس پیشین سازمان سیا و «چاک هگل» وزیر دفاع پیشین آمریکا با حضور در یک جلسه پرسش و پاسخ به میزبانی «پروژه امنیت و تهدیدها» در دانشگاه شیکاگو که تصاویر ویدیویی آن در کانال یوتوب این دانشگاه قرار گرفته، به سوالاتی درباره پرونده هستهای ایران و رویکرد دولت آمریکا نسبت به این موضوع پاسخ دادند.
برنز که در سال ۲۰۱۳ در دولت «باراک اوباما» نقش فعالی در مذاکراتی داشت که حدود ۲ سال بعد منجر به توافقی با ایران در زمینه برنامه هستهای آن شد در پاسخ به این سوال که مزایا و خطرات توافق سال ۲۰۱۵ چه بود و چرا آمریکا در آن زمان قادر به رسیدن به توافقی با ایران بود اما در دولت «جو بایدن» رئیسجمهور پیشین آمریکا موفق به این کار نشد، گفت: نه توافق موقتی که در سال ۲۰۱۳ داشتیم و نه توافق جامعی که در سال ۲۰۱۵ حاصل شد، کامل نبودند. با توجه به تجربهای که از خاورمیانه در طی ۴۰ سال گذشته کسب کردهام، کامل و بینقص بودن وضعیت نادری است.
او بیان کرد: کاری که این توافق انجام داد، در واقع محدود کردن قابل توجه توانمندی ایران برای فراتر رفتن از یک برنامه محدود غیرنظامی به برنامهای تسلیحاتی بود. این توافق باعث اعمال مقررات واقعا سختگیرانه نظارتی و راستیآزمایی شد که به ما و جامعه بینالمللی کمک میکرد بدانیم که آیا ایران به دنبال تقلب یا نظامیسازی برنامه هستهای خود هستند.
رئیس پیشین سازمان سیا با مطرح کردن ادعای «تروریسم» علیه ایران، مدعی شد که تهدیدها ناشی از ایران پابرجا بوده و ایران کشور خطرناکی برای آمریکاست.
برنز با گفتن اینکه این تهدیدها در زمان خروج دولت اول ترامپ از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ نیز وجود داشت، این اقدام را «اشتباه» دانست.
دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ با ادعای ناقص بودن توافق هستهای از آن خارج شد و سیاست «کارزار فشار حداکثری» علیه ایران را دنبال کرد. واشنگتن با این رویکرد ضمن بازگردانی تحریمهایی که ذیل توافق هستهای لغو شده بود، تحریمهای تازهای نیز علیه ایران اعمال کرد.
دولت اول ترامپ گفته بود به دنبال توافق «قویتری» با ایران است اما موفق نشد روند دیپلماتیکی را با مقامهای ایرانی در این راستا آغاز کند.
«دولت جو بایدن» از مارس ۲۰۲۱ تلاش کرد در چارچوب مذاکرات وین توافق هستهای را احیا کند اما در نهایت، این مذاکرات نیز با وجود پیشرفتهایی که حاصل شده بود، به گفته مقامهای ایرانی به دلیل مطرح شدن مسائل غیرمرتبط با این توافق درباره ایران، به بنبست رسید.
اکنون، دولت ترامپ و تهران مذاکرات غیرمستقیمی را با میانجیگری عمان برای رسیدگی به پرونده هستهای ایران آغاز کردهاند که به گفته طرفین پیشرفت خوبی داشته و برگزاری دور سوم آن برای شنبه ۶ اردیبهشت در مسقط برنامهریزی شده است.
عمان خوب است اما «بسیار سخت» خواهد بود
برنز با گفتن اینکه تلاش دولت فعلی ترامپ برای مذاکره با ایران در زمینه پرونده هستهای آن، «خوب» است، گفت: این مذاکرات بسیار سخت خواهد بود و بیشتر موهای سفید من هم مربوط به دوران همان مذاکرات با ایرانیهاست؛ کار آسانی نیست، مسائل اساسی وجود دارد که در طی مذاکرات باید به آن رسیدگی شود.
با توجه به این که مقامهای ایرانی تاکید کردهاند با وجود این که تولید و بهکارگیری تسلیحاتی اتمی جایی در دکترین دفاعی ایران جایی ندارد، برخورداری از برنامه صلحآمیز هستهای حق مسلم ایران است، برنز درباره گزارشهای رسانهای مبنی بر تلاش دولت ترامپ برای برچیدن برنامه هستهای ایران از طریق این مذاکرات، برنز بیان کرد: من فکر نمیکنم حکومت ایران با غنیسازی صفر مطلق در داخل کشور موافقت کند. در توافق جامع هستهای(۲۰۱۵) این میزان به پنج درصد محدود شد که برای برنامه صلحآمیز و نه برنامه نظامی مورد نیاز است. اما این یکی از بزرگترین چالشها خواهد بود. دنبال کردن «مدل لیبی» عملا باعث میشود مطمئن باشید که قادر به دستیابی به یک توافق از طریق مذاکره نخواهید بود.
او با ادعای این که ایران در نتیجه تحولات اخیر منطقه از جمله سقوط دولت «بشار اسد» در سوریه و درگیریها میان حزبالله لبنان و حماس با رژیم صهیونیستی ضعیفتر شده است، گفت که در این مذاکرات «فرصتی» وجود دارد اما مستلزم «دیپلماسی سرسخت، صبوری و پایداری» است.
دو دلیل این که چرا توافق هستهای یک «دستاورد قابل توجه» بود
در ادامه این جلسه، هگل، وزیر دفاع پیشین آمریکا نیز در پاسخ به سوال یادشده با اشاره به این که توافق هستهای ۲۰۱۵ «یک دستاورد قابل توجه» بود، بیان کرد: یکی از دلایل آن این بود که برای اولین بار، بازرسان آمریکایی اجازه پیدا کردند وارد تاسیسات اتمی ایران شوند. دلیل دیگر نیز این بود که بسیاری چیزها را درباره ایران، بهویژه اقتصاد آن آشکار کرد. چندین سال بود که اروپاییها برای اهداف تجاری و دیگر حوزهها به آنجا سفر میکردند؛ اما از دست ما چه کاری ساخته بود؟ اهمیت این موضوع برای نسلهای بعدی بود. اما آنها اکنون هیچ گزینهای ندارند. قرار نبود یک ساله اتفاقی بیفتد اما طی چند سال چیزهایی تغییر میکرد. امور دیگری از این دست نیز تسهیل شدند.
وزیر دفاع پیشین آمریکا با اشاره به این که در این توافق به دو موضوع دیگر، یعنی «برنامه موشکی ایران» و به ادعای او، «تروریسمی» که ایران در آن نقش داشت پرداخته نشد، گفت که این توافق به مهمترین مسئله در ارتباط با ایران رسیدگی کرد که موضوع برنامه هستهای آن بود و توانمندیهای هستهای ایران را «به صفر رساند» تا بعدا برای رسیدگی به این دو موضوع اعتمادسازی شود.
این در حالی است که تهران تاکید کرده برنامه موشکی آن قابل مذاکره نیست و در مذاکرات غیرمستقیم فعلی با دولت ترامپ که دو دور از آن در ۲۳ و ۳۰ فروردین در مسقط و رم با میانجیگری عمان برگزار شده است، تنها موضوع برنامه هستهای مطرح است.هگل با اشاره به خروج یکجانبه دولت ترامپ از توافق هستهای بود، گفت: از نظر من، رئیسجمهور ترامپ با این کاری که در دور اول ریاستجمهوریاش کرد، اشتباه بزرگی مرتکب شد.
او با گفتن این که اکنون مذاکره با ایران کار «دشواری» خواهد بود، گفت: آنها (ایران) اکنون به طرز خطرناکی در تنگنا قرار گرفتهاند که باید مراقب باشیم که نتیجه این وضعیت چه خواهد بود.
کارشناس بانکی در گفت و گو با «اخبار صنعت»؛
تامین مالی گران بانکهای تجاری ایران مانع بهره وری بخش تجاری شده است
کارشناس بانکی گفت: در صورت رفع تحریم و بازگشت اقتصاد ایران به اقتصاد جهانی، آزاد سازی پول های بلوکه شده و افزایش فروش نفت و سرمایه گذاری در بخش های مختلف از جمله انرژی با افزایش درآمد دولت قطعا دست دولت برای حمایت از بانکهای تخصصی آن هم با منابع ارزان قیمت باز می شود.
سید بهاالدین حسینی هاشمی مدیر عامل اسبق بانک صادرات و کارشناس بانکی درگفت وگو با اخبار صنعت درخصوص تاسیس بانکهای تجاری تخصصی و تاثیراتی که این بانکها می توانند در فرآیند رشد تولید کشور ایجاد کنند به نکاتی اشاره کرد و گفت: اصولا طی دو دهه گذشته به دلیل صنعتی شدن دنیا بسیاری از کشورهای توسعه یافته به دنبال تاسیس بانکهای تخصصی رفتند تا هر بخشی در حیطه کاری خود با ارائه تسهیلات به بخش های مولد در پیشبرد آن بخش به صورت واقعی و با سرعت عمل بیشتری نقش داشته باشد پس تاسیس بانکهای تخصصی در دنیا به امر و روالی عادی تبدیل شده است.
وی در این باره به بانکهای تخصصی در ایران اشاره کرد و گفت: بانکهای تخصصی در ایران در حوزه های خاص خود سالهاست که فعالیت می کنند به عنوان مثال بانک کشاورزی دربخش کشاورزی مشغول است و بانک صنعت و معدن در بخش های صنعتی و معدنی ایفای نقش می کند.
سید بهاالدین حسینی هاشمی در ادامه بحث یادآور شد: بانک رفاه در حوزه کاری وزارت تعاون و بانک صادرات نیز درحوزه صادراتی اما اینکه چرا بانکهای تجاری، صنعتی و رفاهی ما آنگونه که از اسمشان پیداست نتوانسته اند نقش خود را به خوبی ایفا کنند باید به نکاتی در این باره اشاره کرد که بسیار مفصل است اما به طور خلاصه می توان به یک موضوع مهم در این مبحث اشاره داشت.
وی در این باره توضیح بیشتری داد وگفت: بانکهای تجاری و صنعتی زمانی تجاری و صنعتی به معنای واقعی می شوند و زمانی بانکهای تخصصی می توانند خدماتی در حوزه کاری خود به صورت تخصصی ارائه دهند که منابع آنها مردمی نباشد زیرا وقتی منابع مردمی می شود با نرخ های بالاست و این منابع به درد فعالیتهای مولد و تجاری نمی خورد زیرا بهره وری لازم و کاهش قیمت تمام شده را به دنبال ندارد.
کارشناس و تحلیلگر بانکی یادآور شد: بانکهای تخصصی در تمام دنیا فعالیت خوبی دارند زیرا دولت ها منابع آنها را تامین می کنند. در صورتی که بانکهای تخصصی در ایران خواهان خدمات رسانی مطلوب باشند ضمن اینکه بتوانند با بانکهای تجاری رقیب در سراسر دنیا رقابتی تنگاتنگ داشته باشند باید با منابع ارزان دولتی تامین شوند نه با منابع مالی گرانی که از مردم دریافت می کنند زیرا منابع گران قیمت را نمی توان در بخش تخصصی مصرف کرد در این صورت مزیت از بین می رود و قیمت تمام شده کاهش نمی یابد لذا آن کالا و آن فعالیت تجاری قابل رقابت با کالاها و فعالیت های مشابه خود نیست.سید بهاالدین حسینی هاشمی معتقد است: دولت باید توجه ویژه ای به اساس کاری بانکهای تجاری و تخصصی داشته باشد یعنی نباید اجازه دهد آنها با منابع گران قیمت تامین و اداره شوند بلکه خود باید منابع ارزان قیمتی در اختیار انها قرار دهد اما چون دولتها در ایران طی سال های گذشته به شدت تحت تاثیرات مالی تحریم ها بوده اند در این موضوع نتوانسته اند نقش خود را به خوبی ایفا کنند.وی در پایان گفت وگو خاطر نشان کرد: در صورت رفع تحریم و بازگشت اقتصاد ایران به اقتصاد جهانی، آزاد سازی پول های بلوکه شده و افزایش فروش نفت و سرمایه گذاری در بخش های مختلف از جمله انرژی با افزایش درآمد دولت قطعا دست دولت برای حمایت از بانکهای تخصصی آن هم با منابع ارزان قیمت باز می شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.