شماره: 2575 / ۱۴۰۴ چهارم ارديبهشت

تعداد بازدید : 0
اخبار
امکان واردات کالای همراه مسافر به مناطق آزاد فراهم شد
گمرک ایران اعلام کرد: واردات کالای همراه مسافر در ۳ ماه نخست امسال تا سقف ۱۰۱ میلیون دلار برای ۹۵۰ قلم کالا به مناطق آزاد فراهم شده است.
گمرک ایران سهمیه کالای همراه مسافر ۳ ماه نخست امسال به مناطق آزاد را به گمرکات اجرایی ابلاغ کرد. بر این اساس سقف سهمیه واردات کالا به رویه مسافری (کالاهای همراه مسافر) به مناطق آزاد ۱۰۱ میلیون دلار برای ۹۵۰ قلم کالا با تعرفههای مشخص تعیین شده است.
ثبت کالاهای ورودی به مناطق آزاد با رویه مسافری، الزامی و رعایت اجرای سقف واردات بر عهده سازمانهای منطقه آزاد خواهد بود. برخی کالاها از جمله انواع پارچه، البسه، ابزارآلات، لوازم تزئینی خودرو و ... در میان لیست کالاهای مصوب وجود دارد.
نرخ تورم فروردین ماه
از ۳۳ درصد گذشت
نرخ تورم سالانه فروردین ۱۴۰۴ با افزایش ۳.۹ درصدی به عدد ۳۳.۲ رسیده است.
در فروردین ماه ۱۴۰۴ شاخص قیمت مصرف کننده خانوارهای کشور به عدد ۳۲۸.۱ رسیده است که نسبت به ماه قبل، ۳.۹ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۳۸.۹ درصد افزایش و در دوازده ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۳۳.۲ درصد افزایش داشته است.
منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل میباشد. در فروردین ماه ۱۴۰۴ تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور، ۳۸.۹ درصد بوده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین، ۳۸.۹ درصد بیشتر از فروردین ماه ۱۴۰۳ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. تورم نقطه به نقطه فروردین ماه ۱۴۰۴ در مقایسه با ماه قبل، ۱.۸ واحد درصد افزایش داشته است.
منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل میباشد. در فروردین ماه ۱۴۰۴ تورم ماهانه خانوارهای کشور برابر ۳.۹ درصد بوده است. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات»، ۴.۲ درصد و برای گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، ۳.۸ درصد بوده است.
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن میباشد. در فروردین ماه ۱۴۰۴ نرخ تورم سالانه برای خانوارهای کشور به ۳۳.۲ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ۰.۷ واحد درصد افزایش یافته است.
نرخ تورم سالانه کشور در فروردین ماه ۱۴۰۴ برابر ۳۳.۲ درصد است که دامنه تغییرات آن برای دهکهای مختلف هزینهای از ۳۲.۱ درصد برای دهک دوم، تا ۳۳.۵ درصد برای دهک نهم است. بر این اساس فاصله تورمی دهکها در این ماه به ۱.۴ واحد درصد رسید که نسبت به ماه قبل (۱.۷ واحد درصد) ۰.۳ واحد درصد کاهش داشته است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
رفع موانع سرمایهگذاری هوایی با راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری گفت: این سازمان با اصلاح آییننامهها مرتبط با تامین شرکتهای خدمات هوایی و راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری هوایی، در مسیر رفع موانع سرمایهگذاری گام برمیدارد.
حسین پورفرزانه رئیس سازمان هواپیمای کشوری در نشست با فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ضمن تشریح ارکان اصلی توسعه صنعت هوانوردی شامل «ناوگان»، «فرودگاه»، «صنایع پشتیبان» و «نیروی انسانی»، گفت: شکوفایی این صنعت بدون سرمایهگذاری مردمپایه و استفاده از ظرفیت نیروی انسانی متخصص در زمینه تولید، تعمیر و تأمین قطعات پرندهها میسر نخواهد بود.
معاون وزیر راه و شهرسازی، با اشاره به اهمیت ناوگان هوایی به عنوان ویترین صنعت، گفت: توسعه ناوگان بهویژه ناوگان باری، در پاسخ به رشد تجارت الکترونیک و نیاز به لجستیک سریع، میتواند موقعیت ایران را در زنجیره تأمین منطقهای و جهانی تقویت کند.
پورفرزانه در ادامه با اشاره به جایگاه فرودگاهها به عنوان دروازههای کشور، اظهار داشت: در دهههای اخیر، فرودگاههای کشور با چالشهایی ساختاری و مدیریتی مواجه بودهاند. اما سازمان هواپیمایی کشوری با استناد به ماده ۵۷ قانون برنامه هفتم توسعه، در نظر دارد با تقویت حضور بخش خصوصی، سطح خدمات فرودگاهی را ارتقا داده و زمینه سوددهی پایدار آنها را فراهم کند.
وی در ادامه، «صنایع پشتیبان» را قلب تپنده پایداری صنعت هوانوردی برشمرد و گفت: بدون زیرساختهای فنی، مهندسی، لجستیکی و فناوری اطلاعات، تحقق توسعه پایدار در این صنعت ممکن نیست. در همین راستا، ایجاد مرکز اقتصاد دانشبنیان و مقابله با تحریم در دستور کار قرار گرفته تا با تجمیع نیازهای ناوگان و فرودگاهها، شناسایی ظرفیتهای داخلی و تسهیل جذب سرمایهگذاران در حوزه طراحی، ساخت و تأمین قطعات، مسیر خودکفایی و توسعه هموار شود.رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در بخش پایانی سخنان خود، «نیروی انسانی» را بنیادیترین رکن صنعت هوایی دانست و تأکید کرد: سازمان هواپیمایی کشوری با احیای دانشکده صنعت هواپیمایی و تعریف دروس و رشتههای مورد نیاز در دانشگاهها، در مسیر تربیت نیروی متخصص گام برداشته است. همچنین با برنامهریزی برای تأسیس پژوهشکده تخصصی صنعت هوانوردی و توسعه مراکز آموزشی در سراسر کشور با محوریت سرمایهگذاری بخش خصوصی، به دنبال ارتقای سطح دانش و مهارت نیروی انسانی است.
در پایان این نشست، معاون وزیر راه و شهرسازی با گرامیداشت یاد شهدای والامقام نیروی هوایی ارتش از جمله شهید ستاری، شهید دوران، شهید بابایی و شهید لشگری، بر اهمیت این همکاری مشترک تأکید کرد و گفت: بهرهگیری از ظرفیتهای فنی و آموزشی نیروی هوایی و زیرمجموعههای آن، نقش مؤثری در ارتقای صنعت هوانوردی غیرنظامی کشور ایفا خواهد کرد و ما آمادگی کامل برای اجرای همکاری مشترک در این خصوص را داریم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
ساختن مسکن در مناطق آزاد شتاب می گیرد
تفاهمنامه همکاری توسعه زیرساختها و ارتقای کیفیت زندگی در مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی بین دبیر شورایعالی مناطق آزاد و وزیر راه و شهرسازی به امضا رسید.
این تفاهم نامه که روز سه شنبه به امضای رضا مسرور دبیر شورای عالی مناطق آزاد و فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی به امضا رسید، در راستای گسترش همکاریها و به منظور توسعه زیرساختها و ارتقای کیفیت زندگی در این مناطق تدوین شده است.
این تفاهمنامه، با هدف تأمین مسکن برای ساکنان بومی، کارگران و متقاضیان فاقد مسکن در مناطق آزاد تهیه شده است و براساس مفاد این تفاهمنامه، اجرای پروژههای ساخت واحدهای مسکونی ملکی و استیجاری با هدف خانهدار شدن اقشار مختلف ساکن در این مناطق در دستور کار قرار گرفته است تا بخشی از نیاز مسکن آنان برطرف شود.
رضا مسرور دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در این مراسم ابراز امیدواری کرد این تفاهمنامه بتواند زمینهساز رفع چالشهای حوزه مسکن و گشودن باب همکاری در سایر بخشها باشد.
وزیر راه و شهرسازی نیز در این مراسم با بیان اینکه مناطق آزاد نقش مهمی در پیشبرد اقتصاد کشور دارند اظهار داشت: فلسفه وجودی مناطق آزاد، پیشران بودن در اقتصاد است و ارتباط مستقیم با حوزه مسکن و شهرسازی و حوزههای ریلی، دریایی، هوایی و جادهای دارد. پس هرچه تعامل و همکاری بین دو دستگاه بیشتر باشد شاهد اتفاقات بهتری در حوزههای شهرنشینی، حملونقل و ترانزیت برای مردم مناطق و ذینفعان خواهیم بود.
فرزانه صادق پس از استماع گزارش هر یک از مدیران عامل سازمانهای مناطق آزاد بر لزوم تشکیل کارگروهی ویژه برای بازنگری در حریم این مناطق با هدف کمک به پروژههای مناطق آزاد و تسهیل دسترسی مردم به سرانههای خدماتی به خصوص حملونقلی تاکید کرد.
وی افزود: در حوزه حملونقل و ترانزیت نیازمند تدوین یک تفاهمنامه کلی میان وزارت راه و شهرسازی و دبیرخانه شورایعالی در راستای کمک به رفع نیازهای حملونقلی مناطق و ارتقای کیفی خدمات آنها هستیم.
گفتنی است در این نشست موضوعاتی همچون توسعه شهرسازی و حملونقل در مناطق آزاد چابهار، ماکو، اینچهبرون، انزلی و سیستان مطرح شد. از مهمترین موضوعات مطرحشده در این نشست میتوان به بازنگری حریم شهر جدید تیس، تکمیل راهآهن تبریز ـ مرند ـ چشمهثریا، راهاندازی خطوط کشتیرانی مسافری بین چابهار و عمان، زیرساختهای حملونقلی منطقه آزاد انزلی و توسعه شهر جدید رامشار از طریق احداث شهرکهای صنعتی اشاره کرد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 1
اخبار
اجرای طرح «ایران ماهر» در سال ۱۴۰۴
معاون وزیر کار با اشاره به برگزاری جشنواره امتنان کارگران و گروههای نمونه کار در هفته کارگر از اجرای طرح «ایران ماهر» با نام وفاق برای سرمایهگذاری برای ایران ماهر در سال ۱۴۰۴ خبر داد.
محمد چکشیان در نشست تبیین برنامههای هفته کارگر با تبریک و گرامیداشت این هفته به فعالان جامعه کار و تولید، گفت: در نخستین روز هفته کارگر تجدید میثاق با آرمانهای بنیانگذار کبیر انقلاب حضرت امام خمینی (ره) را با حضور مقام عالی وزارت و جمع کثیری از کارگران و جامعه کار و تولید شاهد خواهیم بود.
وی ادامه داد: در هفته کارگر جشنواره امتنان از کارگران نخبه و گروههای کارگری با حضور رئیس جمهور و وزیر کار و جمع کثیری از کارگران برگزار می شود. بر اساس آمارها بیش از ۳۸ هزار و ۷۵۰ نفر در جشنواره امتنان ثبت نام کردند که از میان آنها برگزیدگان استانی انتخاب می شوند و برگزیدگان استانی نامزد انتخاب ملی می شوند.
چکشیان افزود: امسال ۹ کارگر نخبه و سه گروه نمونه کار به عنوان منتخبین جشنواره امتنان انتخاب و از آنها تقدیر می شود.
معاون وزیر کار اضافه کرد: بنا داریم از کسانی تکریم کنیم که با مهندسی معکوس و ایده های نوآورانه و خلاقانه زمینه بهبود کسب و کار و ارتقای بهره وری فراهم شود و در هر استان جشنواره امتنان از کارگران نخبه و گروه های نمونه کار برگزار خواهد شد.
وی گفت: اصل موضوع، تکریم و الگونمایی از فعالان جامعه کار و تولید است تا الگوهای عینی خلاقیت و نوآوری را که از مولفه های فرهنگ کار است به جامعه کار و تولید معرفی کنیم.
چکشیان تکریم از زنان کارگر و جایگاه آنها در حوزه کار و تولید، سخنرانی وزیر کار در خطبه های پیش از نماز جمعه و برگزاری مسابقه نمادین فوتسال تیم منتخب کارگری و تیم منتخب رسانه و قهرمانان را از دیگر برنامه های پیش بینی شده در هفته کارگر برشمرد.
وی ادامه داد: امسال تلاش داریم گفت و گوهای اجتماعی و سه جانبه گرایی با قوت بیشتری دنبال شود و تمام مدیران کل تعاون،کار و رفاه اجتماعی در استانها به عنوان روسای ستاد برگزاری هفته کارگر استان منصوب شده و در راستای اجرای برنامه های این هفته، شیوه نامه های به لحاظ رویکردی به کلیه استانها ابلاغ شده است.
چکشیان درعین حال مهم ترین رویکردهای هفته کارگر را تشریح کرد و گفت: یکی از موضوعات کلیدی در این هفته صیانت از نیروی کار و مهارت آموزی است. دومین رویکرد،هم افزایی و جلب مشارکت حداکثری کنشگران جامعه کار و تولید است و سومین رویکرد،اهتمام نسبت به گسترش وفاق و اتحاد و همدلی است و در تمام سخنرانی ها،نشست ها و گفت وگوها این رویکرد را عملیاتی خواهیم کرد.در نهایت بهره گیری از ظرفیت رسانه و فضای مجازی آخرین رویکرد ماست.
معاون وزیر کار با اشاره به نامگذاری شعار سال معاون وزیر کار تصریح کرد: مهم ترین سرمایه تولید سرمایه انسانی است و دغدغه وزارت کار هم این است که از نیروی کار صیانت کند.هرچه سرمایه انسانی ارتقا یابد.
به گفته وی بزرگترین دغدغه مهارت آموزی در این هفته شکل می گیرد و وفاق برای سرمایهگذاری برای ایران ماهر در این هفته نمود بیشتری پیدا می کند.
چکشیان در بخش دیگری از سخنان خود در جمع خبرنگاران درباره طرح «ایران ماهر»گفت:طرح «ایران ماهر» از سال ۱۴۰۴ با نام وفاق برای سرمایهگذاری و ایران ماهر آغاز شده که وزیر کار شخصا در مورد آن ابتکار به خرج دادهاند و بحث ایران ماهر را مطرح کردهاند.در این راستا دانش آموزان، دانشجویان، نیروهای مسلح و سربازان وظیفه، همه در چهارچوب ادامه طرح کارگاههای مهارت آموزی جوار کارگاهی دورههای مهارتآموزی را طی میکنند.
معاون وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی با اشاره به وضعیت کارگران معدن گفت:ارتقای ایمنی معادن و کارگران معدن در دستور کار وزارت کار است.در این راستا المپیادهای ورزشی خود را با اولویت کارگران معدن و معادن آسیب دیده نظیر طبس برگزار میکنیم و تلاش کردهایم مناطق معدنی را در حوزه آسیبهای اجتماعی و اعتیاد بسیار ویژهتر ببینیم.
وی همچنین به اقدامات صورت گرفته در حوزه بهداشت روانی کارگران و جلوگیری از گسترش اعتیاد،گفت:در تمام دنیا محیطهای خاص کارگری میانگین شیوع اعتیاد بالا دارند و ایران هم از این قاعده مصون نیست؛ بنابراین در مناطق خاص از سال ۱۴۰۳ برنامه خاصی را پیش بردیم تا بتوان از شیوع اعتیاد جلوگیری کرد.همچنین برای جلوگیری از ترک تحصیل فرزندان کارگر باتوجه به دغدغه وزیر کار در این حوزه خدمات مشاوره و هماهنگی با بنیاد علوی و سایر بنیادها به منظور پیشگیری از ترک تحصیل طی ۶ ماه گذشته برگزار شده است.برخی خانوارهای کارگری مشکلات مالی و برخی مسائل فرهنگی دارند که با کمک وزارت آموزش و پرورش برای این مساله و حل آن همکاریهای لازم در حال انجام است.
ضرورت طراحی روش اجرایی جدید برای تامین مالی طرحهای مس
رئیس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) گفت: روند توسعه صنعت مس طی سالهای گذشته، با توجه به ظرفیتهای موجود رضایتبخش نیست و باید روش اجرایی جدید برای تامین مالی طرحهای توسعهای شرکت ملی صنایع مس طراحی شود.
آقای محمد آقاجانلو در جلسه هدایت و راهبری (کنترل) مدیریت شرکت ملی صنایع مس ایران افزود: صنعت مس از محورهای توسعهای مورد توجه کشور بوده و رفع مشکلات پیش روی این صنعت، مورد تاکید مسئولان و دولت است.
وی افزود: روند توسعه صنعت مس طی سالهای گذشته، با توجه به ظرفیتهای موجود رضایتبخش نیست و توسعه و تحول اساسی در این بخش، نیازمند تغییر نگاه است.
رئیس هیئت عامل ایمیدرو با اشاره به اینکه این سازمان، مُعین استانهای یزد و کرمان است، گفت: این امکان فرصت مناسبی را به مسئولان شرکتهای زیرمجموعه ایمیدرو در استانهای یاد شده میدهد تا برای رفع مشکلات موجود، از طریق مسئولان استانی پیگیری کنند.
آقاجانلو ادامه داد: در سطح کلان نیز وزیر صنعت، معدن و تجارت، ۲ روز را برای مذاکره با مسئولان دولتی و خصوصی و دریافت راهکارهای رفع چالشهای پیش روی بخش صنعت و معدن به منظور طرح در جلسات هیئت دولت اختصاص داده و از این رو ضروری است مسئولان شرکتهای این بخش از فرصت به دست آمده بهره برند.
در ادامه این جلسه خانم سمیه خلوصی، معاون برنامه ریزی و توانمند سازی ایمیدرو با بیان اینکه نباید تولید و توسعه را در هیچ شرایطی رها کرد، گفت: در شرایط تحریم، باید با سازوکارهای مورد نظر، محصولات صادراتی مس را همچون گذشته به فروش برسانیم.
وی افزود: با فرض کاهش تحریم ها، با توجه به فرصتهای بین المللی موجود و تمایل شرکتهای خارجی به سرمایه گذاری در ایران، باید آمادگی لازم برای این شرایط را داشته باشیم. برای این منظور، کارگروهی برای استفاده از این فرصتها تشکیل و بستههای سرمایه گذاری برای طرحهای توسعهای و زیرساختی به زبان بین المللی تدوین شود.
آقای سیدمصطفی فیض اردکانی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران هم در این جلسه با بیان اینکه بستر لازم در این شرکت برای دستیابی به اهداف برنامه هفتم پیشرفت فراهم میشود، گفت: توسعه طرحها باید متوازن اجرایی شوند تا از حبس نقدینگی جلوگیری شده و سرمایه گذاری ها، بازدهی لازم را داشته باشند.
وی افزود: بازسازی و نوسازی ماشین آلات از جمله ضرورتهای واحدهاست، چرا که به دلیل فرسودگی، در صورت آسیب دیدن، افزایش توقفات و درنتیجه بالا رفتن هزینههای شرکت را به همراه دارد. حجم بالای باطلهها شرکت ها، موضوع دیگری است که باید برای آن چارهای اندیشی شود.
فیض اردکانی با اشاره به اینکه طی امسال ۱۲ طرح توسعهای، زیرساختی، جانبی و مسئولیت اجتماعی به ارزش ۶۴۸ میلیون دلار افتتاح میشود، گفت: این طرحها شامل کارخانه فلوتاسیون سرباره خاتون آباد، ریخته گری مفتول مسی سرچشمه، آهک اهر، آهک خاتون آباد و تصفیه خانههای پساب کارخانههای سرچشمه و خاتون آباد است.
وی ادامه داد: نیروگاههای گازی خاتون آباد (۱۸۳ مگاواتی و ۴۲ مگاواتی)، سونگون، سرچشمه، انتقال آب خلیج فارس به درآلو و ورزشگاه شهربابک، بخش دیگری از طرحهای قابل افتتاح شرکت ملی مس در سال ۱۴۰۴ است.
در ادامه این جلسه، آقای غلامرضا ملاطاهری، معاون طرح و برنامهریزی راهبردی شرکت ملی صنایع مس ایران با اشاره به اینکه ۵ میلیارد و ۱۶۸ میلیون یورو طرح دیگر این شرکت در حال اجراست، گفت: این طرحها شامل ۶ طرح تولید کنسانتره به میزان (۱۶۲۷ تن) و کاتد به مقدار ۲۰۰ هزار تن و نیز ۳ طرح تولید برق خورشیدی با ظرفیت ۳۰۰ مگاوات است.
وی در پایان افزود: همچنین، طرح اختصاصی انتقال آب خلیج فارس به میزان ۲۰۰ میلیون متر مکعب، کارخانه دی سولفید کربن CS۲ سرچشمه و کارخانه اسیدفسفریک، از دیگر طرحهای در حال اجرای شرکت ملی صنایع مس است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 4
ارائه نقشه راه سرمایهگذاری در ایران
اخبار صنعت-حسین کوثری: سال 1404 با تدبیر مقام معظم رهبری، سال «سرمایهگذاری برای تولید» نامگذاری شد تا محور فعالیتهای اقتصادی کشور، رشد سرمایهگذاری در بخش تولید باشد.
رهبر معظم انقلاب در بخشی از پیام نوروزی خود در این خصوص فرمودند: «یکی از مسائل مهمّ اقتصاد در کشور سرمایهگذاریهای تولیدی است. تولید آن وقتی جهش پیدا میکند که سرمایهگذاری انجام بگیرد. البتّه سرمایهگذاری عمدتاً از سوی مردم باید انجام بگیرد ــ و دولت شیوههای مختلفش را برنامهریزی کند ــ لکن در آن جایی که مردم یا انگیزهای ندارند یا توانایی سرمایهگذاری ندارند، دولت هم میتواند در این میدان وارد بشود؛ نه به عنوان رقابت با مردم، بلکه به عنوان جایگزین مردم؛ آنجایی که مردم نمیآیند، دولت وارد میدان بشود و سرمایهگذاری کند. به هر حال سرمایهگذاری تولید یکی از مسائل لازم برای اقتصاد کشور و برطرف کردن مشکل معیشت مردم است.»یکی از بخشهای محوری اقتصاد ایران، بخش نفت و گاز است که علاوه بر مزیت اقتصادی کشور و پیشران بودن در بخش توسعه اقتصادی، یک مقوله زیرساختی برای رشد در بقیه بخشهای اقتصادی محسوب میشود و تأمین امنیت انرژی کشور برای سالهای آتی نیز در سرمایهگذاری در این بخش نهفته است.
دیروز رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه بالادست نفت و گاز ایران، در سالن اجلاس سران با حضور مقامهای سیاسی، اقتصادی و فعالان عرصه نفت و گاز برگزار شد. در این رویداد بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایهگذاری در صنایع بالادستی نفت و گاز برای نخستینبار بهصورت عمومی معرفی شد.اما از این پس شاهد چه تحولاتی خواهیم بود؟
بهطور طبیعی سالانه در صنعت نفت باید بیش از 20 تا 25 میلیارد دلار سرمایهگذاری شود، اگر این رقم کاهش یابد کل چرخه دچار اختلال میشود. راههای متعددی در صنعت برای تأمین مالی پروژهها از جمله استفاده از صندوق توسعه ملی، فاینانس خارجی، منابع بانکی و بازار پول، اوراق مشارکت و انواع اوراق مالی اسلامی یا فروش بخشی از سهام شرکتی برای سرمایهگذاری در پروژههای جدید وجود دارد که مدیران شرکتهای نفتی بهخوبی آن را تجربه کردهاند و در بازار بورس هم شناخته شده است. افزون بر این راهها باید از ابزارها و روشهای دیگری نیز برای تأمین مالی پروژههای صنعت نفت استفاده کرد. بخشی از توسعه صنعت نفت نیازمند فناوری و بخش دیگر نیازمند تأمین مالی است. دهها میلیارد اعتبار برای توسعه صنعت نفت، توسعه میدانهای نفتی و گازی، نوسازی و بازسازی تأسیسات نفت نیاز است که البته وزارت نفت تنها به یک روش الگوی جدید قراردادهای نفتی اتکا نکرده و قراردادهای EPC و یا EPD نفت هم در دستور کار قرار دارد و بخشی از منابع را هم از بازار سرمایه از طریق اوراق منابع جذب کرده تا جریان فعالیت زنده باشد.
هدفگذاری برای افزایش ظرفیت ذخیرهسازی نفت
شرکت ملی نفت ایران با معرفی پنج طرح در زمینه ذخیرهسازی نفت خام در رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران، افزایش ۷.۷ میلیون بشکهای ذخیرهسازی نفت در کشور را هدفگذاری کرده است.
ظرفیت ذخیرهسازی نفت همواره بهعنوان سوپاپ اطمینان برای تولید و صادرات نفت بهشمار میرود. کشورهای نفتی اگرچه تمرکز خود را بر افزایش تولید و صادرات نفت متمرکز میکنند، قابلیت ذخیرهسازی، حلقه اصلی در این میان است، زیرا با افزایش ظرفیت ذخیرهسازی، تغییر در مقدار تولید با هر دلیلی، نوسان در صادرات را در پی نخواهد داشت و امکان انجام تعهدات صادراتی را افزایش میدهد.ایران نیز با توجه به این مهم، افزایش ظرفیت ذخیرهسازی نفت خام را در دستور کار دارد و قرار است در رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران پنج طرح را در این زمینه برای سرمایهگذاران ارائه کند. از این پنج طرح، سه طرح مربوط به ایجاد ظرفیتهای جدید ذخیرهسازی و دو طرح نیز مربوط به ایجاد خط لوله انتقال نفت خام خواهد بود.
فرصتهای ارائهشده بهمنظور ذخیرهسازی ۷.۷ میلیون بشکه نفت خام و احداث ۲۳۸ کیلومتر خط لوله است. از این تعداد یک طرح ذخیرهسازی با ظرفیت ۲ میلیون بشکه از سوی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب ارائه میشود.
شرکت نفت و گاز اروندان نیز یک طرح ذخیرهسازی با ظرفیت یک میلیون بشکه به سرمایهگذاران معرفی میکند، همچنین فرصت ایجاد ظرفیت ذخیرهسازی نیم میلیون بشکهای در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران نیز در این رویداد ارائه میشود. افزون بر این فرصتهای سرمایهگذاری، شرکت پایانههای نفتی ایران نیز طرح ایجاد ۲۳۸ کیلومتر خط لوله و ظرفیت ذخیرهسازی ۴.۲ میلیون بشکه نفت را به سرمایهگذاران معرفی میکند.
تولید و انتقال نیرو
ناترازی انرژی در کشور هر روز ابعاد مختلفی به خود میگیرد. این ناترازی در زمستان بیش از هر چیز در گاز و در تابستان در تأمین برق وجود دارد.
اگرچه توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در دستور کار دولت چهاردهم قرار دارد، اما همچنان بیش از ۹۰ درصد برق کشور از منابع فسیلی تأمین میشود. در این میان، صنعت نفت کوشیده است نهتنها برق مورد نیاز خود را از طریق نیروگاههای اختصاصی تأمین کند، بلکه در برخی موارد برق مازاد را نیز به شبکه سراسری تزریق کرده است.با هدف تأمین پایدار برق مورد نیاز صنعت نفت و کمک به رفع بخشی از ناترازی این انرژی در کشور، شرکت ملی نفت ایران چهار پروژه تولید برق را در رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران معرفی میکند.فرصتهای ارائهشده برای تولید و انتقال ۵۱۰ مگاوات ساعت برق، شامل چهار پروژه در حوزه فعالیت شرکتهای ملی مناطق نفتخیز جنوب، نفت و گاز اروندان، پایانههای نفتی ایران و منطقه ویژه اقتصادی لاوان است. شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، پروژهای ۴۰۰ مگاواتی را به سرمایهگذاران معرفی میکند.
شرکت نفت و گاز اروندان نیز پروژهای با ظرفیت ۲۰ مگاوات را برای اجرا ارائه خواهد داد. همچنین شرکت پایانههای نفتی ایران و منطقه ویژه اقتصادی لاوان، بهترتیب پروژههای تولید برق با ظرفیتهای ۵۰ و ۴۰ مگاوات را برای جذب سرمایهگذاری در این رویداد معرفی میکنند.
طرحهای شیرینسازی آب
شیرینسازی آب در صنعت نفت با دو هدف عمده تأمین آب مورد نیاز صنعت، همچنین ایفای مسئولیتهای اجتماعی انجام میشود و حالا قرار است در رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران، سه طرح جدید با ظرفیت ۱۳ هزار و ۶۰۰ مترمکعب در روز در این زمینه به سرمایهگذاران معرفی شود.
صنعت نفت بهعنوان صنعتی آببر شناخته میشود از همین رو توسعه این صنعت چه در بخش بالادست و چه در پاییندست آن به آب فراوان نیاز دارد. با توجه به اینکه اغلب میدانهای نفتی و گازی ایران در جنوب کشور و در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان قرار دارد، شیرینسازی آب دریا بهعنوان راهکاری برای تأمین آب مورد نیاز صنایع بالادستی در دستور کار است.از سوی دیگر یکی از مهمترین اقدامهای صنعت نفت در قالب اجرای مسئولیتهای اجتماعی، تأمین آب در مناطق محروم است، بنابراین اجرای طرحهای آبشیرینکن در این مناطق افزون بر تأمین آب مورد نیاز صنعت نفت، نیاز جامعه ساکن در حاشیه آن را نیز تأمین میکند.
با توجه به این مهم، در رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران، سه پروژه آبشیرینکن برای سرمایهگذاری معرفی میشود. این فرصتها بهمنظور تولید روزانه ۱۳ هزار و ۶۰۰ مترمکعب آب شامل سه پروژه در حوزه فعالیت پایانههای نفتی ایران و نفت فلات قاره ایران است.
شرکت پایانههای نفتی ایران یک پروژه با حجم روزانه ۱۰ هزار مترمکعب و شرکت نفت فلات قاره نیز دو طرح با ظرفیت روزانه ۳ هزار و ۶۰۰ متر مکعب آبشیرینکن را در این رویداد ارائه میکنند.
مایعات گاز طبیعی
مایعات گازی در سالهای اخیر به گواه آمار و ارقام در صدر اقلام عمده صادرات غیرنفتی قرار گرفته است، اما کشور ما در این حوزه از ظرفیت بسیار بالاتری برخوردار است و با ایجاد سرمایهگذاریهای جدید، سهم بیشتری از بازار جهانی این محصولات به ایران اختصاص مییابد.
بر اساس آمار اعلامشده از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران، پروپان مایعشده با ۳ میلیارد و ۶۳۵ میلیون دلار و بوتان مایعشده با ۲ میلیارد و ۲۱۱ میلیون دلار پس از گاز طبیعی بهترتیب بهعنوان دومین و سومین اقلام عمده کالاهای صادراتی سال ۱۴۰۳ شناخته شدند.بدینترتیب مایعات گازی بهعنوان ارزآورترین کالاهای صادراتی کشور پس از نفت و گاز محسوب میشوند. با این حال ایران با در اختیار داشتن دومین ذخایر گازی جهان و موقعیت راهبردی در خلیج فارس، ظرفیت عظیمی برای تبدیل شدن به یکی از قطبهای تولید و صادرات مایعات گازی دارد، اما برای دستیابی به این مهم باید سرمایهگذاری انجام داد.
تقویت جایگاه ایران در زنجیره ارزش انرژی
سرمایهگذاری در حوزه تولید مایعات گازی نهتنها یک فرصت اقتصادی، بلکه یک ضرورت راهبردی برای «افزایش درآمدهای ارزی»، «کاهش اتلاف منابع» و «تقویت جایگاه ایران در زنجیره ارزش انرژی» محسوب میشود. سرمایهگذاری در طرحهای استحصال مایعات گازی از میدانهای نفتی میتواند ارزشافزوده محصولات را تا ۱۰ برابر نسبت به صادرات گاز خام افزایش دهد.اما سرمایهگذاری اقتصادی در این حوزه تنها منافع اقتصادی در پی ندارد و آثار مثبت زیستمحیطی نیز به همراه دارد، زیرا هماکنون بخشی از گازهای همراه میدانهای نفتی واقع در دریا بهدلیل کمبود تأسیسات فرآورش بدون هیچگونه استفادهای سوزانده میشوند.
عزم ایران برای نقشآفرینی در بازار پر رونق مایعات گازی
سرمایهگذاری در حوزه مایعات گازی، نیازمند عزم ملی، جذب سرمایهگذاری و استفاده از فناوریهای پیشرفته است. با توجه به رقابت فشرده منطقهای، کشور ما باید با سرعت بخشیدن به پروژهها و توسعه میدانهای مشترک، سهم خود از بازار پررونق مایعات گازی را تضمین کند. این موضوع افزون بر افزایش تولید، به کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و تحقق اقتصاد مقاومتی کمک میکند.
در همین زمینه شرکت نفت فلات قاره در رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه بالادست نفت و گاز، یک فرصت سرمایهگذاری ویژه بهمنظور تولید سالانه ۷۰۰ هزار تن محصول C3+ (مولکولهای سهکربنه و سنگینتر)، همچنین تولید روزانه ۱۵۰ میلیون فوتمکعب گاز سبک شیرین به علاقهمندان معرفی کرده است. امید میرود با افزایش سرمایهگذاری در این حوزه، سهم ایران در بازار جهانی مایعات گازی افزایش یابد.
ضمانت دولتی به سرمایهگذاران نفتی
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از حمایت همهجانبه این شرکت از سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی خبر داد و گفت: شرکت ملی نفت ایران آمادگی دارد تا تمام تضمینهای لازم برای تامین امنیت سرمایهگذاری در طرحهای بالادستی نفت را ارائه کند.
حمید بورد با اشاره به رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه بالادست نفت و گاز ایران که روز سهشنبه، دوم اردیبهشت در سالن اجلاس سران برگزار میشود، اظهار کرد: عزم شرکت ملی نفت ایران بر بهرهمندی از سرمایههای بخشخصوصی در طرحهای بزرگ صنعت نفت است و بر این اساس نسبت به برگزاری این رویداد مهم و تاثیرگذار در حوزه سرمایهگذاری اقدام کردهاست. وی با اشاره به اینکه صنعت نفت لکوموتیو اقتصادی ایران است، افزود: در صنعت نفت، تولید و توسعه، دو مقوله جدا از هم نیستند و برای دستیابی به رقم تولید مدنظر، لازم است نسبت به جذب گسترده سرمایهگذاری اقدام شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.