شماره: 2575 / ۱۴۰۴ چهارم ارديبهشت

تعداد بازدید : 1
شاهکار جدید بنز آمد
شرکت خودروسازی مرسدس بنز، روز سهشنبه، سری جدید ون لیموزین لوکس تمام الکتریکی را رونمایی کرد.
این خودروساز آلمانی، از سری جدید ون لیموزین لوکس تمام الکتریکی به نام «ویژن وی» ( Vision V) رونمایی کرد که برخی از این خودروها در چین تولید خواهند شد.
این خودروهای ون، صندلیهایی دارند که میتوانند جمع شوند و همچنین، صفحه نمایشهای بزرگی دارند که میتوانند فضای داخلی را به یک سینمای خصوصی تبدیل کنند.
«اولا کالنیوس»، مدیرعامل شرکت مرسدس بنز، در رویدادی در آستانه نمایشگاه خودرو شانگهای گفت: امروز میخواهیم دید خوبی از یک سالن خصوصی روی چرخها به شما نشان دهیم. او گفت: متقاعد شدهایم که برای بخش جدیدی مانند این خودرو، در چین و سراسر جهان، پتانسیل زیادی وجود دارد.
فروش مرسدس بنز در چین، مانند بسیاری از خودروسازان خارجی دیگر، تحت تاثیر کاهش اعتماد مصرف کننده، اُفت کرده و به شدت تحت تاثیر رقابت شدید رقبای بومی قرار گرفته است.
فروش خودرو در چین در سال میلادی گذشته، هفت درصد و در سه ماهه اول سال میلادی جاری، ۱۰ درصد کاهش یافت، در حالی که فروش ون در سال گذشته، ۲۰ درصد و در سه ماهه اول سال جاری، ۳۹ درصد کاهش یافت.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
عرضه خودرو برقی فایرفلای به تعویق افتاد
شرکت «نیو» به دلیل دستکم گرفتن چالشهای موجود در گسترش شبکه فروش و خدمات، ناچار شد عرضه خودروی برقی فایرفلای در اروپا را تا سه ماهه سوم و دیرتر از پیشبینی اولیه، به تعویق بیاندازد.شرکت خودروسازی چینی «نیو» (Nio) در دسامبر، برند فایرفلای را به عنوان محصولی رقیب «اسمارت» مرسدس بنز و «مینی» بیام دبلیو رونمایی و در آن زمان اعلام کرد که این خودرو را در نیمه اول سال جاری در اروپا عرضه خواهد کرد.«ویلیام لی»، مدیرعامل «نیو»، در رویدادی پیش از نمایشگاه خودروی شانگهای، به خبرنگاران گفت: پیشرفت این شرکت در اروپا به دلیل چالشهای شبکه فروش و خدمات، کندتر از حد انتظار بوده است. او افزود که «نیو» قصد دارد برای توسعه در اروپا، به دنبال شرکای بومی بیشتری باشد و در طول نمایشگاه، برخی از قراردادها را با شرکای اروپایی اعلام خواهد کرد.
عرضه پیکاپ فوتون بنزینی اتوماتیک ایرانخودرو دیزل با آپشنهای جدید
شرکت ایران خودرو دیزل، از عرضه پیکاپ فوتون بنزینی اتوماتیک به عنوان یکی از پرطرفدارترین پیکاپهای حال حاضر بازار کشور، با تجهیزات و آپشنهای جدید خبر داد.ایران خودرو دیزل در پاسخ به نیاز بازار و ذائقه مشتریان، آپشنهای جدید و جذابی را به پیکاپ فوتون G7 اضافه کرده تا تجربهای مطلوب و راحتتری برای رانندگان و سرنشینان فراهم کند. بر این اساس، در نسخه جدید پیکاپ بنزینی یورو شش، سانروف اضافه شده و سیستم خنککاری موتور که باعث افزایش کارایی در سفرهای طولانی میشود نیز با بهبود همراه بوده است. در این راستا، ریل سقفی (Roof Rack) نیز برای افزایش قابلیت حمل بار و وسایل جانبی در نمونه جدید تعبیه شده و نورپردازی داخل کابین با هفت چراغ الایدی با قابلیت تغییر رنگ نیز از جمله تفاوتهای این نسخه با نمونه های قبلی به شمار میآید.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
ارائه ۲۵۰ طرح ترافیکی برای پایتخت
مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهر تهران از ارائه ۲۵۰ طرح ترافیکی برای پایتخت در قالب برگزاری رویداد «جت» با هدف جذب ایدههای نخبگان خبر داد.
آئین افتتاحیه رویداد جایزه بزرگ ترافیک تهران (جت) با حضور جمع زیادی از دانشجویان، استادان، مدیران و کارآفرینان رشته حمل و نقل و ترافیک در سالن ربیعی دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.پوریا علیمردانی مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهر تهران ضمن قدردانی از جامعه دانشجویی و آرزوی موفقیت برای شرکتکنندگان در این رویداد گفت: برگزاری این رویدادها با عناوین مختلف در بسیاری از کشورها برای ارزیابی و تشویق ایدهها با آورده اقتصادی و تراز اقتصادی مثبت رواج دارد و دلیل رجوع ما به بدنه نخبگان و جامعه فناوری برای حل مسأله ترافیک و پیدا کردن راهحلهایی درباره ابعاد مختلف مساله پیچیده، چندبعدی و چندمرحلهای ترافیک تهران است.
مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهر تهران در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه رویداد جت در حوزه فناوری تازه آشکار شده و تحت عنوان فناوریهای اجتماعی، جزو اولین رویدادها در اکوسیستم فناوری کشور است، ادامه داد: ملاک و معیار برای ارزیابی و انتخاب ایدهها در این رویداد رویکرد بالانس اقتصادی و سود دوطرفه برای مردم و شرکتهاست، اما متأسفانه در حال حاضر برخی از شرکتهای استارتاپی فعال در حوزه ترافیک، فقط با هدف افزودن به سود شرکت کار کرده و بزرگترین ضربات را به آسایش عمومی شهروندان وارد میکنند. این شرکتها ممکن است خدمات روزافزونی داشته باشند ولی در کل مسأله ترافیک را در شهر تهران پیچیدهتر میکنند.
وی در ادامه با اشاره به ناترازی و ورشکستگی حوزه سوخت و ناترازی قیمتگذاری اشاره و تصریح کرد: خرید خودرو در کشور ما نسبت به کشورهای دیگر بسیار هزینهبر و سخت ولی خرید و مصرف بنزین و سوخت خودرو، ارزان و آسان است و این مساله باعث شده مردم از وسایل نقلیه شخصی بیشتر استفاده کنند؛ کمبود استفاده از وسایل نقلیه پاک و کمبود خدمات الکترونیک غیرحضوری در دولت الکترونیک هم از دیگر عوامل افزایش ترافیک میباشند.
علیمردانی با اشاره به ارائه ۲۵۰ طرح ترافیکی برای پایتخت ابراز امیدواری کرد که با مشارکت و ایدههای تازه تیمهای شرکتکننده بتوانیم راهحلی برای تأمین مالی سادهتر برای شهرداری و حتی کسب درآمد از دولت و حاکمیت، در ازای هزینه کم، مشکلات بیشتری را حل کنند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
دوکلمه خبر
خودروی الکتریکی که تغییر شکل میدهد
یک استارتآپ تحت حمایت «جف بزوس»، یک خودروی الکتریکی طراحی کرده است که بر اساس سلیقه کاربر سفارشیسازی میشود.
استارتآپ «اسلیت اتو»(Slate Auto) تحت حمایت «جف بزوس»(Jeff Bezos)، چندین نسخه مفهومی از خودروی الکتریکی خود را در خیابانهای کالیفرنیا به کار گرفته است.
چند منبع آشنا با بحثهای داخلی اسلیت اتو به تک کرانچ گفتند، این یک تاکتیک بازاریابی است که راهبرد مخفی استارتآپ را برای فروش یک وسیله نقلیه شبیه به ربات تغییرشکلدهنده «ترانسفورمر»(Transformer) به چالش میکشد. بر اساس دعوتنامهای که توسط تک کرانچ مشاهده شده، این محصول غیر متعارف چند روز پیش از رویداد اسلیت اتو در روز ۲۴ آوریل در «فرودگاه لانگ بیچ» رونمایی خواهد شد.
این استارتآپ مستقر در میشیگان که در سال ۲۰۲۲ تأسیس شد، تا پیش از انتشار گزارش تک کرانچ درباره مشارکت مالی بزوس و برنامه او برای قیمت ۲۵ هزار دلاری خودروی الکتریکی خود، در یک جو نسبتا محرمانه فعالیت داشت و در عین حال، خریداران را تشویق میکرد تا خودرو را مطابق میل خود سفارشیسازی کنند. بر اساس اطلاعات یک منبع آشنا با برنامههای شرکت، از آن مدل پایه به عنوان نسخه «بلنک اسلیت»(Blank Slate) یاد میشود. همچنین، اسلیت عبارت «ما آن را ساختیم. شما آن را درست میکنید.» را به عنوان یک علامت تجاری ثبت کرده است.
«دیوید تریسی»(David Tracy) از وبسایت «اتوپیان»(Autopian) در دو روز گذشته به کالیفرنیا سفر کرد تا نسخه مفهومی اسلیت را از وسیله نقلیه جدید آن ببیند که شبیه به یک خودروی «اسیووی»(SUV) دودر است. کاربران پلتفرم «ردیت»(Reddit) نیز تصاویری را از نسخه دیگری از این وسیله نقلیه منتشر کردند که شبیه به یک خودروی هاچبک و تقریبا مشابه خودروی «R3» آینده شرکت «ریویان»(Rivian) است.
به گفته یک شخص آشنا با این زمینه، اسلیت به شدت بر صفت تبدیلشونده تمرکز دارد، زیرا سرمایهگذاران را جذب کرده تا دور سرمایهگذاری سری B خود در سال گذشته را تکمیل کنند. به گفته یکی دیگر از افراد آشنا با نحوه برگزاری جلسات، این شرکت به دقت برنامهریزی این جلسات را انجام داده است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 1
خودنمایی رقبای تسلا در نمایشگاه شانگهای
بیش از ۷۰ برند خودروسازی چینی و بینالمللی بیش از ۱۰۰ مدل جدید یا بهسازی شده را در نمایشگاه خودروی شانگهای در هفته جاری به نمایش خواهند گذاشت و رقابت شدید در بازار برتر جهان برای خودروهای الکتریکی و هیبریدی را تشدید خواهند کرد.
پیشبینی میشود که برندهای پرفروش چینی مانند «بیوایدی» و «جیلی» از روز چهارشنبه (۲۳ آوریل) تا دوم مه، در نمایشگاه حضور داشته باشند، در حالی که خودروسازان خارجی مانند فولکسواگن، نیسان، تویوتا و برند کادیلاک جنرال موتورز نیز برای جلب توجه، شرکت خواهند کرد.
نسل بعدی ویژگیهای رانندگی خودکار با طولانی شدن جنگ قیمت مصرفکننده در چین، به جبهه جدید در نبرد برای فروش و سود خودرو تبدیل شده است. اما پس از تصادف مرگبار خودروی شیائومی SU۷ در مارس، برنامههای خودروسازان برای معرفی نسل بعدی سیستمهای کمک راننده در شانگهای، متوقف شده است. عرضه SU۷ اندکی قبل از نمایشگاه خودروی پکن در سال میلادی گذشته، شور و هیجانی ایجاد کرد و از آن زمان تاکنون بیش از ۲۱۵ هزار دستگاه فروش داشت و از ماه دسامبر، هر ماه از «مدل ۳ تسلا» پیشی گرفته است.
سیستمهای کمک راننده، به ابزاری حیاتی برای خودروسازان تبدیل شدهاند تا در بازار شلوغ خودروهای برقی چین، خود را متمایز کنند. «بیوایدی»، تولیدکننده پیشرو خودروهای برقی و هیبریدی، پس از اینکه در فوریه اعلام کرد سیستم کمک راننده «چشم خدا» (God›s Eye) خود را در تمامی مدل های خود به عنوان تجهیزات استاندارد رایگان ارائه میدهد، رقابت را در توسعه چنین سیستمهایی افزایش داد.
رگولاتورهای چین در فوریه، خودروسازان را از نصب بهروزرسانیهای نرمافزاری هوایی برای نرمافزارهای کمک راننده بدون تأیید دولتی منع کردند. این امر «تسلا» را بر آن داشت تا آزمایش رایگان مدت زمان محدود نرم افزار سیستم کاملا خودران FSD، خود را در چین متوقف کند، نرم افزاری که با توجه به نامش، کاملاً مستقل نیست. چند روز بعد، FSD را نیز از نام خود حذف کرد و در عوض آن را سیستم کمک راننده هوشمند (intelligent assisted driving) نامید.غول فناوری «هواوی» که نرمافزار خودرو را تامین میکند و هشت مدل را با مشارکت خودروسازان چینی عرضه کرده است، روز سهشنبه، کمپینی را راهاندازی کرد و خواستار احتیاط در هنگام استفاده از سیستمهای دستیار رانندگی شد.
در نمایشگاه خودروی شانگهای، برند گران قیمت خودروهای برقی «زیکر» ( Zeekr) جیلی قصد دارد اولین مدل خود را مجهز به فناوری به اصطلاح کمک راننده سطح سه، به بازار عرضه کند، به این معنی که میتواند رانندگی بدون دست در بزرگراهها و خیابانهای شهر را فعال کند، اما همچنان به حضور راننده نیاز دارد. اما «زیکر» گفت که اکنون بر مدلهای هیبریدی و فناوری باتری متمرکز خواهد بود.رگولاتورهای چین همچنین استانداردهای باتری خودروهای الکتریکی را با هدف کاهش خطرات آتشسوزی و انفجار، سختتر میکنند. جدای از چالشهای نظارتی، بخش خودروهای انرژی جدید چین از جمله مدلهای کاملا الکتریکی و طیف گستردهای از هیبریدیهای بنزینی- الکتریکی، به رشد فروش تاریخی خود ادامه خواهند داد.در حال حاضر، خودروهای برقی بیش از نیمی از کل فروش خودروهای جدید در چین را به خود اختصاص دادهاند که سهم بسیار بیشتری نسبت به آمریکا، اروپا و تقریبا تمام بازارهای جهانی دیگر دارد و نشاندهنده دستیابی به هدفی است که پکن در ابتدا، برای سال ۲۰۳۰ تعیین کرده بود.
مدلهای متعدد جدید که هفته جاری، در نمایشگاه شانگهای معرفی میشوند، کراس اوورهای الکتریکی هستند که برای رقابت مستقیم با «مدل وای تسلا» قیمتگذاری شدهاند و به طور بالقوه، به چالشهای رو به رشد این شرکت آمریکایی در چین و در سطح جهانی اضافه خواهند کرد.
شرکت «تسلا» به طور پیوسته سهم بازار خود را در چین از دست داده است و سهمش از اوج ۱۵ درصدی بازار خودروهای کاملا برقی این کشور در سال ۲۰۲۰، به ۹ درصد در سه ماهه اول رسید و فروش سالانهاش در سطح جهانی، برای اولین بار در سال گذشته کاهش یافت. این کاهشها در اروپا و آمریکا در سه ماهه اول و در بحبوحه واکنش گسترده عمومی نسبت به فعالیتهای سیاسی «ایلان ماسک»، مدیرعامل این شرکت در مقام مشاور ارشد دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، شتاب گرفت.
«تسلا» از سال ۲۰۲۱، پس از اعتراض یک مشتری ناراضی در این مکان، از حضور در نمایشگاههای خودروی چین صرف نظر کرده است. پیشگام خودروهای برقی آمریکا، مدلهای جدید یا مدلهای بازطراحی شده را با سرعتی بسیار کندتر از رقبای چینی خود عرضه میکند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.