شماره: 2578 / ۱۴۰۴ نهم ارديبهشت

تعداد بازدید : 0
اخبار
ترخیص کالا به روال عادی در حال انجام است
معاون وزیر اقتصاد گفت: هیچ آسیبی به سامانه جامع گمرکی وارد نشده بنابراین خوشبختانه در این شرایط هیچ نگرانی بایت خدمات گمرکی در کشور وجود ندارد.
فرود عسگری رئیس کل گمرک ایران اظهار داشت: میزان خسارت وارد شده به بندر شهید رجایی با توجه به آنکه سازمان بنادر و دریا نوردی مرجع تحویل گیرنده کالا است باید اعلام کند اما درحوزه گمرک روز گذشته تیمی متشکل ازبخش فنی ،پشتیبانی ،آیتی عازم بندر عباس شده ایم و خوشبختانه با اقداماتی که به موقع صورت گرفت بحث تشریفات به سرعت دوباره وارد مدار شد.
وی ادامه داد: در حال حاضر رویه واردات را شروع کرده ایم و این روند تا پاسی از شب ادامه داشت و در حال حاضر مباحث صادرات را هم دنبال کرده ایم و در شرایط کنونی تمامی رویه های صادرات و ترانزیت کالا در حال انجام است.
او بیان کرد : خوشبختانه سیتم گمرکی آسیب ندیده و در حال حاضر از طریق سامانه جامع گمرکی موارد را رصد می کنیم و در شرایط کنونی یکی از کارهای که انجام شده آن است که اظهارنامه شهید رجایی را در بین کارشناسان گمرکات توزیع کرده تا اقدامات در خصوص رصد وپایش صورت گیرد.
عسگری اظهار کرد:کارشناسان مجازی که از بندر عباس به مشکل برخورده بودند را به کارشناسان دیگر ارجاع داده ایم چراکه با این اقدامات در حال حاضر مشکل خاصی در ترخیص کالا نداریم.
معاون وزیر اقتصاد بیان کرد: با توجه به آنکه سیستم اظهار نامه از راه دور بوده و الکترونیکی بوده هیچ نگرانی بابت خدمات گمرکی نداریم و تمامی بخش ها وصل است.
تسهیل خدمات پروازی
در عملیات حج با همکاری ایران و عربستان
سفیر عربستان سعودی در ایران، با مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) در آستانه آغاز عملیات حج ۱۴۰۴، درخصوص تسهیل خدمات پروازی در عملیات حج دیدار و گفتوگو کرد.
در آستانه آغاز عملیات حج ۱۴۰۴، عبدالله بن سعود العنزی، سفیر عربستان سعودی در ایران، با حسین خانلری مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار، دو طرف ضمن تأکید بر اهمیت همکاریهای دوجانبه در برگزاری هرچه بهتر عملیات حج، بر تسهیل خدمات پروازی و ارتقای سطح همکاری های پروازی بین دو کشور تأکید کردند.
با نزدیک شدن به آغاز عملیات حج تمتع ۱۴۰۴، هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) با آمادگی کامل و برنامهریزی دقیق، انتقال زائران را از ۲۱ فرودگاه کشور از ۱۵ اردیبهشتماه آغاز میکند. این عملیات تا ۹ خرداد ادامه خواهد داشت.
پروازهای حج تمتع ۱۴۰۴ توسط شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) و شرکت هواپیمایی سعودی «فلای ناس» انجام میشود.
فرودگاه طائف، در کنار فرودگاههای جده و مدینه به مقاصد زائران ایرانی اضافه شده است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
رشد حداقل ۴۰ درصدی صادرات زعفران در گرو رفع موانع صادرکنندگان
نایب رئیس شورای ملی زعفران گفت: طبق بررسی های صورت گرفته طی یکی دو ماه گذشته قیمت زعفران در بازار روند کاهشی به خود گرفته است.
غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران گفت: با آغاز مذاکرات، قیمت زعفران در بازار روند کاهشی به خود گرفته است به طوریکه خریدار و فروشنده رغبتی به داد و ستد ندارند.
وی با بیان اینکه صادرات زعفران در حال انجام است، افزود: گمرک آماری از صادرات زعفران در فروردین اعلام نکرده است، اما آمار سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۲، ۳ درصد کاهش صادرات را نشان میدهد.
میری ادامه داد: برآوردها حاکی از آن است که با رفع موانع صادرکنندگان، صادرات زعفران تا پایان سال حداقل ۴۰ درصد افزایش یابد.
نایب رئیس شورای ملی زعفران با بیان اینکه محدودیتی در صادرات زعفران به برزیل نداریم، افزود: با توجه به آنکه ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران در دنیا محسوب میشود، از این رو تنها نیاز است که بازاریابی و بازارسازی در حوزه صادرات زعفران با برزیل صورت بگیرد و از طرفی میتوان با قهوه برزیل تهاتر کرد.
فروش آرد خارج از سامانه سیما ممنوع شد
مدیر کل هماهنگی و نظارت آرد و نان شرکت بازرگانی دولتی ایران با تأکید بر اینکه فروش آرد توسط کارخانجات، باید در سامانه سیما ثبت شود، گفت: پس از این، کارخانجات باید با صدور فاکتور فروش و تحویل آن به رانندگان نسبت به فروش و ارسال آرد اقدام کنند.
محمدحسن جلالی با اعلام اینکه پس از این، کارخانجات باید با صدور فاکتور فروش و تحویل آن به رانندگان نسبت به فروش و ارسال آرد اقدام کنند، خاطرنشان کرد: سندی که تحت عنوان فاکتور فروش صادر و به رانندگان شرکتهای حمل و نقل تحویل میشود، ملاک جابهجایی کالاست، در غیر این صورت محصول حمل شده قاچاق محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه دستورالعمل ضوابط اختصاصی خرید، فروش، حمل و نقل و نگهداری آرد ذیل تبصره 4 ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق کالا، این ضرورت را به وجود آورده است تا اطلاعات کالای فروخته شده در سامانه سیما ثبت شود، اظهار کرد: با اتصال سامانه سیما و سامانه جامع انبارها، اطلاعات ثبت شده در سامانه مذکور به سامانه جامع انبارها منتقل میشود، پس لازم است تمامی اطلاعات فروش آرد در سامانه سیما، ثبت و در قالب بارنامه به رانندگان تحویل شود.
مدیر کل هماهنگی آرد و نان با تأکید بر اینکه اطلاعات اسناد تحویل شده به راننده باید با محموله انطباق داشته باشد تا از بروز مسائل و مشکلات احتمالی جلوگیری شود، خاطرنشان کرد: برای حمل بین شهری، حتماً باید رانندگان باید بارنامهای که حاوی اطلاعات ثبت شده در سامانه سیفا باشد، را به همراه داشته باشند.
گفتنی است، در این جلسه وبیناری، روش ثبت اطلاعات مورد نیاز تمامی بخشها در سامانه سیما، توسط کارشناسان فناوری به نمایندگان واحدهای تولید آرد و کارخانجات آردسازی آموزش داده شد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
افزایش مبادلات تجاری ایران و آفریقا به ۱۰ میلیارد دلار
وزیر صمت گفت: برنامهریزی کرده ایم که افق همکاری ایران و آفریقا سالانه بیش از ۱۰ میلیارد دلار باشد.
محمد اتابک دیروز در مراسم افتتاحیه سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا که با حضور مسعود پزشکیان رئیسجمهوری و محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور و رئیس ستاد آفریقا در محل اجلاس سران برگزار شد، اظهار کرد: دوستی ایران و آفریقا، یک پیوند دیرپای فرهنگی و تاریخی است که امروز به سرمایهای گرانقدر تبدیل شده است.
وزیر صمت افزود: با توجه به روابط اقتصادی دیرینه دو طرف، سطح فعلی مبادلات تجاری قابل قبول نیست؛ حجم تجارت ایران با آفریقا اکنون تنها ۳ درصد از صادرات و یک درصد از واردات کشور را تشکیل میدهد که به حدود ۸۰۰ میلیون دلار محدود شده است.
وی ادامه داد: تصور کنید افق همکاری ایران و آفریقا سالانه بیش از ۱۰ میلیارد دلار مبادله کالا، خدمات، دانش فنی و زنجیره ارزش باشد؛ برای دستیابی به این عدد برنامههای کلانی داریم.
اتابک توسعه زیرساختها، احداث شهرکهای صنعتی و پالایشگاهها، گسترش انرژیهای نوین و کشت فراسرزمینی، راهاندازی خطوط کشتیرانی به جنوب و جنوب غرب آفریقا، راه اندازی خطوط هوایی، تسهیل تبادلات بانکی و تهاتر با مکانیسم تسویه از طریق صندوق ارزی، تدوین برنامه عملیاتی معادن استراتژیک آفریقا و تخصیص ۲ میلیارد یورو تسهیلات در قالب اعتبارات خریدار فروشنده از سوی صندوق توسعه ملی، افزایش تعداد اتاقهای بازرگانی مشترک از ۱۳ به ۲۰ مورد و ارتقای رایزنان تجاری به ۱۲ نفر را از محورهای کلان این رویداد برشمرد.
وزیر صمت از تأسیس صندوق توسعه مشترک ایران و آفریقا خبر داد و گفت: این صندوق با هدف جذب ۲ میلیارد دلار سرمایه و پوشش ۷۵ درصدی بیمهای ریسکهای تجاری را کاهش میدهد.
اتابک همچنین بر ایجاد نمایشگاههای دائمی و مجازی ایران و آفریقا تأکید کرد و افزود: ما میتوانیم با شناسایی نیازمندیهای تولیدی و معدنی، گامهای بلندی در تأمین متقابل برداریم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: ایران آمادگی دارد تا توانمندیهای فناورانه و نیروی متخصص خود را در اختیار کشورهای آفریقایی قرار دهد.
وی با بیان اینکه سومین اجلاس ایران و آفریقا، حرکت بزرگی در روابط دو طرف است، گفت: تلاش داریم با الگویی کارآفرینانه و مشارکت دانشگاهها، بخش خصوصی و تولیدکنندگان، عصر نوینی در همکاریهای دوجانبه خلق کنیم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
سهم گمرک شهید رجایی از کل واردات کالاهای اساسی فقط حدود ۸ درصد است
طبق آمارهای گمرک، سهم بندر شهید رجایی از واردات کالاهای اساسی زیاد نیست و تنها نزدیک به ۸ درصد از مجموع کل کالاهای اساسی وارداتی را به خود اختصاص داده است.
بر اساس بررسیهای به عمل آمده بیش از ۵۸ درصد از واردات کالاهای اساسی به کشور از طریق گمرک بندر امام خمینی (ره) صورت میگیرد.
همچنین نزدیک به ۱۳ درصد از واردات کالاهای اساسی نیز به بندر امیرآباد در استان مازندران اختصاص دارد. گمرکات نوشهر، چابهار و بندر انزلی نیز در رتبههای بعدی قرار دارند؛ بنابراین گزارش در سال ۱۴۰۳ بیش از ۲۵ میلیون و ۳۵۴ هزار تن انواع کالاهای اساسی وارد کشور شد که تنها ۲ میلیون تن به گمرک شهید رجایی بندر عباس اختصاص داشت.
گزارشهای میدانی نیز حکایت از آن دارد که در محل دپوی کانتینرهای محل انفجار گزارشی مبنی بر وجود کانتینرهای حاوی کالاهای اساسی ارائه نشده است چرا که عمده کالاهای اساسی به صورت فلهای وارد کشور میشود و محوطه بندری سینا نیز عمدتاً به کالاهای کانتینری اختصاص داشته است.
این در حالی است که تیم فنی گمرک به ریاست فرود عسگری معاون وزیر اقتصاد و رییس کل گمرک ایران که هم اکنون در محل محوطه بندر شهید رجایی مستقر شده در تلاش است تا روزجاری ترخیص کالاهای اساسی از گمرک بندر شهید رجایی بندرعباس از سر گرفته شود.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام: ذخایر راهبردی موجود در بندر شهید رجایی آسیب ندیده است
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام از سلامت ذخایر راهبردی موجود در بندر شهید رجایی خبر داد و گفت: ۶ کانتینر گوشت قرمز در بندر شهید رجایی وجود داشته که هیچ اتفاقی برای آنها نیفتاده است.محسن سلامی درباره تاثیر انفجار بندر شهید رجایی و آتش گرفتن برخی کانتینرهای محصولات غذایی، افزود: موجودی ذخایر راهبردی در بندر شهید رجایی اندک بوده است.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام اظهار داشت: اطلاعات اولیه نشان میدهد که خسارت اصلی متوجه بخش خصوصی است.
وی تصریح کرد: ذخایر دولتی ما در این محدوده بسیار محدود بود و هیچ آسیبی به آنها وارد نشده است.
وی ادامهداد: در این بندر فقط ۶ کانتینر بخش دولتی وجود داشت و بقیه همگی متعلق به بخش خصوصی بود.
سلامی اضافهکرد: در حال انتقال این محمولهها به مکانی امن هستیم تا از آسیب های بیشتر جلوگیری شود.
وی یادآوریکرد: کانتینرهای بخش دولتی حاوی گوشت قرمز بوده است.مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام گفت: فردا تا پس فردا گزارش دقیقتری از میزان خسارات و اقدامات انجام شده ارائه میشود.
سلامی افزود: به طور قطع تلاش خود را برای حمایت از آسیب دیدگان به کار خواهیم بست.
نرخ ارز مسافرتی همان نرخ ارز توافقی خواهد بود
مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: سامانه ارز مسافرتی در مرکز مبادله نهایی شده و نرخ آن همان نرخ ارز توافقی مرکز مبادله خواهد بود؛ با این حال نیازمند هماهنگیهای بین دستگاهی است که منتظریم بانک مرکزی اقدامات آن را انجام دهد.
علی سعیدی در جمع خبرنگاران درباره علت تاخیر در برگزاری حراج سکه در مرکز مبادله اظهار کرد: در حال حاضر منتظر تصمیم بانک مرکزی هستیم و به محض اینکه بانک مرکزی تصمیم به عرضه داشته باشد، حراجها از سر گرفته میشود.
وی ادامه داد: به زودی موعد تحویل پیش فروش سکه طلا که پیش از آغاز سال جدید صورت گرفت، میرسد و از پایان اردیبهشت به صورت ماهانه، پایان هر ماه تحویل سکههای خریداری شده در طرح پیش فروش انجام میشود. البته به طور طبیعی تعدادی انصرافی وجود دارد که از دریافت سکه خود انصراف میدهند.
مدیرعامل مرکز مبادله ایران گفت: سامانه مربوط به فروش ارز مسافرتی در مرکز مبادله تکمیل شده است. با این حال نیازمند یک سری هماهنگیهای میان دستگاهی است و به محض اینکه بانک مرکزی این هماهنگیها را انجام دهد در ابتدای تابستان میتوانیم عرضه آن را انجام دهیم.
سعیدی در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه نرخ ارز مسافرتی با چه تعرفهای محاسبه میشود؟ گفت: نرخ ارز مسافرتی در مرکز مبادله با تعرفه نرخ ارز تجاری خواهد بود.
وی در رابطه با موضوع وعده الکترونیکی شدن حراج شمش طلا تصریح کرد: الکترونیکی شدن حراج شمش مشروط به این است شرایط عرضه شمش در وزنهای کمتر یعنی ۱۰۰ گرم یا ۲۰۰ گرم وجود داشته باشد که به اصطلاحی به آن قیچی کردن شمش گفته میشود. در حال حاضر قطعات عرضه شده در حراجهای حضوری شمش طلا یک کیلوگرمی است که بر اساس مصوبات بالادستی صورت میگیرد. این مصوبات نیازمند برخی اصلاحات است تا به مرکز مبادله این اجازه داده شود که شمش را در قطعات کوچکتر عرضه کند چرا که متقاضیان شمش در شهرستانها معمولاً در وزنهای پایینتری رید خود را انجام میدهند.
مدیرعامل مرکز مبادله ایران در پاسخ مبنی بر زمان تقریبی الکترونیکی شدن حراج شمش طلا در مرکز مبادله گفت: زمانبندی عرضه شمش به صورت الکترونیکی در اختیار مرکز مبادله نیست با این حال این آمادگی وجود دارد و مذاکرات لازم با گروههایی که میتوانند عرضه شمش در قطعات کوچکتر را انجام دهند صورت گرفته است.
سعیدی با اشاره به آغاز اعزام حجاج از هفته آینده گفت: عرضه ارز مسافرتی به حجاج طبق روال قبل بانک مرکزی صورت خواهد گرفت که در مجموع ۵۰۰ یورو است و نرخ آن نرخ ارز تجاری مرکز مبادله است با این حال در مجموع کارهای مرکز مبادله نیست.
حجم مبادلات تجاری بین ایران و اروسیا به ۲۰ میلیاد دلار میرسد
معاون سازمان توسعه تجارت ایران گفت:طبق برآوردههای که اعضای اتحادیه اوراسیا دارند حجم مبادلات تجاری بین ایران و اتحادیه اوراسیا در یک بازه زمانی ۳ تا ۵ ساله به ۲۰ میلیارد دلار میرسد که در حال حاضر ۵ میلیارد دلار است.
محمدصادق قنادزاده معاون ارتقای کسبوکارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت ایران اظهار داشت: طبق موافقت نامه بین ایران و اوراسیا و براساس پروتکلی که بین ما و ۵ کشور منعقد شده و طبق توافق دو ماه بعد از امضاهای همه کشورها موافقت نامه تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا قابلیت اجرایی شدن دارد.
وی ادامه داد: طبق این موافقت نامه از نیمه اردیبهشت ماه باید این تجارت آغاز شود و در حال حاضر بخشی از زیرساختها ازجمله گمرکات و تبادلات به آمادگی کامل نرسیده، اما وقتی موافقت نامه اجرایی شود سایر موضوعات هم به سرعت انجام میشود.
قناد زاده بیان کرد: طبق برآوردههای که اعضای اتحادیه اوراسیا دارند حجم مبادلات تجاری بین ایران و اتحادیه اوراسیا در یک بازه زمانی ۳ تا ۵ ساله به ۲۰ میلیارد دلار میرسد که در حال حاضر حجم این مناسبات ۵ میلیارد دلار است که قابلیت رشد ۴ برابری با موافقت نامه بین ایران و اورسیا را دارد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 2
اهمیت تابآوری در زیرساختهای حیاتی
اخبار صنعت-حسین کوثری: بنادر ایران نقش مهمی در تجارت جهانی دارند. حمل و نقل دریایی یکی از روشهای مناسب برای انتقال محمولههای مختلف به کشورهای دیگر است. بنادر دریایی هم مهمترین جایی هستند که حمل دریایی از طریق آنها انجام میگیرد. ناوگان دریایی ایران در جایگاه ۲۳ جهان قرار دارد.
حادثه در بندر شهید رجایی یک هشدار جدی برای نظام اقتصادی کشور است. زیرساختهای حیاتی مانند بنادر باید در برابر حوادث احتمالی از تابآوری بالایی برخوردار باشند. در شرایط فعلی، احیای سریع فعالیتهای این بندر، تقویت ظرفیتهای لجستیکی سایر بنادر و طراحی برنامههای جایگزین برای مدیریت بحران، باید به عنوان اولویتهای فوری در دستور کار نهادهای ذیربط قرار گیرد.
بندر شهید رجایی فقط یک بندر نیست؛ بلکه رگ حیاتی اقتصاد تجارت خارجی ایران است و کوچکترین اختلال در فعالیت آن، میتواند به زیانهای گسترده اقتصادی در سطوح داخلی و بینالمللی بینجامد.
بندر شهید رجایی یکی از مهمترین بنادر ایران محسوب میشود که عنوان دروازه طلایی تجارت ایران با جهان را به دوش میکشد و با ۸۰ بندر معروف بینالمللی ارتباط دریایی و مبادله کالا دارد، حادثه امروز در این گمرک موجب شد که ویژگیهای این گمرک استراتژیک مورد بررسی قرار گیرد.
بندر شهید رجایی در ۲۳ کیلومتری غرب بندرعباس در شمال جزیره قشم و تنگه هرمز واقع شده است و با داشتن روابط دریایی و مبادله کالا با ۸۰ بندر معروف بین المللی از طریق ۳۵ خط برتر کانتینری دنیا تقریبا نیمی از تجارت ایران را بر عهده دارد.
این بندر با ۲۴۰۰ هکتار وسعت، ظرفیت پذیرش سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون تن کالا و ظرفیت ۶ میلیونTEU کانتینر در سال را دارد و حجم گستردهای از عملیات جابهجایی کالاهایی مانند محصولات فولادی، فله خشک، فله مایع و فرآوردههای نفتی خام در این بندر انجام میشود.
مجتمع عظیم بندری شهید رجایی که بزرگترین و پیشرفتهترین پایانههای کانتینری کشور را در اختیار دارد بهعنوان دروازه واردات و صادرات و تنظیم کننده نبض اقتصاد کشور تلقی شده و گفته میشود در میان ۳۵۰۰ بندر مهم دنیا دارای رتبه ۵۹ است.
بندر شهید رجایی ظرفیت پذیرش بیش از ۴۰۰۰ کشتی از انواع فله بر، کانتینری و نفتکش را دارد و بیش از ۵۳ درصد عملیات تخلیه و بارگیری کالا در بنادر کشور را به خود اختصاص داده است.
چرا بندر شهید رجایی اهمیت دارد؟
از مزایا و ویژگیهای منحصر بفرد بندر شهید رجایی میتوان به برخورداری از امتیازات مناطق ویژه اقتصادی، وجود اراضی قابل واگذاری برای فعالیت پشتیبانی، صنعتی، نفتی و خدماتی، وجود شبکههای آب، برق، تلفن، IT و سیستم دفع آب های سطحی، امکان استفاده بهینه از شبکه ارتباطی داخلی و بینالمللی دریایی، راهآهن و جادهای ، قرار گرفتن در مسیرهای اصلی کریدورهای ترانزیتی نظیر شمال و جنوب، شرق و غرب جهت تسهیل ترانزیت کالا به کشورهای آسیای میانه، حوزه خلیج فارس و دریای عمان، افغانستان ، پاکستان و عراق ، دسترسی به آبهای آزاد و حداکثر استفاده از مزیتهای حمل و نقل دریایی، مجاورت با مراکز و قطبهای اصلی تولیدی، صنعتی و پتروشیمی کشور و وجود شبکه های بانکی، اعتباری ، بیمهای، گمرک و سایر مؤسسات خدماتی مرتبط و امکان استفاده از تسهیلات اعتباری و بانکی اشاره کرد.
این بندر که شامل ۴۰ پست اسکله است به واسطه قرار داشتن در جوار صنایع بزرگ استان و استانهای تولیدی کشور و همچنین برخورداری از زیرساختهای مناسب بخشهای مختلف حمل و نقل و اتصال به شبکه بینالمللی راهآهن، هوایی و جاده تاریخی ابریشم، بیشترین نقش و سهم را در صنعت حمل و نقلی و توسعه دریامحور ایفا کرده است.
آن طور که گفته میشود منطقه ویژه اقتصادی شهید رجایی فعالیت بیش از ۵۰ پایانه و محوطه نگهداری کالا با راهبری بخش خصوصی، ۷۰ درصد ترانزیت کالا، پشتیبانی بیش از ۵۸ درصد عملیات غیرنفتی، ۴۳ درصد عملیات نفتی و تخلیه و بارگیری حدود ۸۵ درصد از عملیات کانتینری در سطح کل بنادر کشور را دارا است.
الحاق ۲۴۰۰ هکتار از اراضی واقع در شمال بندر شهید رجایی و ارتقای مساحت بندر که امکان ایجاد یک شهر لجستیک بندری برای گسترش و توسعه صادرات و واردات فراهم میکند از مهمترین اقدامات در دست اجرا برای این بندر است.
به گفته امیررضا اعتمادی، کارشناس اقتصادی ، در پی وقوع انفجاری در محدوده عملیاتی بندر شهید رجایی بندرعباس، نگرانیهایی درباره تأثیر این حادثه بر یکی از حیاتیترین شریانهای اقتصادی کشور ایجاد شده است. بدون ورود به جزئیات حادثه، بررسی پیامدهای اقتصادی این اختلال بر تجارت خارجی و اقتصاد ملی، اهمیت بسزایی دارد.
اهمیت اقتصادی بندر شهید رجایی
بندر شهید رجایی به عنوان بزرگترین بندر تجاری کشور، ستون فقرات مبادلات خارجی ایران به شمار میآید. این بندر با ظرفیت تخلیه و بارگیری بالغ بر ۸۸ میلیون تن کالا در سال، سهم عمدهای از تجارت خارجی ایران را در اختیار دارد:
● بیش از ۵۵ درصد صادرات و واردات کشور از طریق این بندر انجام میشود.
● بیش از ۷۰ درصد از ترانزیت دریایی ایران وابسته به بندر شهید رجایی است.
● حدود ۸۵ درصد از عملیات کانتینری بنادر کشور از طریق این بندر صورت میگیرد.
● در سال ۲۰۲۴، حجم جابهجایی کانتینرها در این بندر به حدود ۲.۳۹ میلیون TEU رسید.
با چنین ظرفیتی، بندر شهید رجایی نه تنها در سطح ملی، بلکه در معادلات اقتصادی منطقهای نیز نقشی حیاتی ایفا میکند.
اثرات اقتصادی اختلال در بندر شهید رجایی
اخلال در فعالیتهای بندر شهید رجایی میتواند زنجیره تأمین کشور را به طور جدی مختل کند. در کوتاهمدت، وقفه در تخلیه و بارگیری کالاها موجب بروز تأخیر در تأمین مایحتاج عمومی، افزایش هزینههای واردات، کمبود مواد اولیه صنایع و نوسانات قیمتی خواهد شد.
در میانمدت، ادامه اختلال میتواند منجر به:
● انباشت کشتیها در آبهای سرزمینی و افزایش هزینههای دموراژ؛
● کاهش اعتماد شرکای تجاری و تضعیف موقعیت ایران در بازارهای صادراتی؛
● افزایش هزینههای حمل و نقل و بیمه؛
● اختلال در ترانزیت کالاهای عبوری به کشورهای همسایه؛
● تضعیف مسیرهای لجستیکی ایران در رقابت منطقهای شود.
این بندر نقشی بیبدیل در تأمین کالاهای اساسی، تجهیزات صنعتی و صادرات غیرنفتی دارد و توقف یا کند شدن فعالیتهای آن میتواند مستقیماً بر رشد اقتصادی و سطح اشتغال تأثیرگذار باشد.
مقایسه با سایر بنادر کشور
مقایسه بندر شهید رجایی با سایر بنادر مهم کشور نشاندهنده جایگاه استراتژیک آن است:
● بندر امام خمینی (ره): با ظرفیت تخلیه و بارگیری حدود ۵۴ میلیون تن در سال، یکی از مهمترین بنادر کالاهای فله و غلات است. با این حال، از نظر حجم عملیات کانتینری و تنوع کالا، قابل قیاس با بندر شهید رجایی نیست.
● بندر چابهار: تنها بندر اقیانوسی ایران با ظرفیت فعلی حدود ۱۰ میلیون تن کالا، که با وجود اهمیت ژئوپلیتیکی بالایش، هنوز از نظر زیرساخت و حجم عملیات به سطح شهید رجایی نرسیده است.
این مقایسه نشان میدهد در صورت اختلال بلندمدت در بندر شهید رجایی، هیچ بندر دیگری در کشور ظرفیت پوشش کامل نیازهای تجاری ایران را ندارد و این خود، اهمیت دوچندان ترمیم سریع این بندر را آشکار میکند.
جایگاه جهانی بندر شهید رجایی
در عرصه جهانی، بندر شهید رجایی یکی از مهمترین بنادر خاورمیانه محسوب میشود. این بندر در سالهای گذشته در میان ۵۰ بندر بزرگ کانتینری جهان قرار داشت و مسیر مهم اتصال کریدورهای شمال-جنوب و شرق-غرب به شمار میآید.
در سال ۲۰۲۴، جابهجایی بیش از ۲.۳۹ میلیون TEU کانتینر در این بندر ثبت شد که بخش عمدهای از تجارت دریایی ایران را تشکیل میدهد. این آمارها نشاندهنده جایگاه راهبردی این بندر در ترانزیت منطقهای و تجارت بینالملل است.
اخلال در بندر شهید رجایی میتواند به معنای کاهش سهم ایران در مسیرهای تجاری منطقه و از دست دادن فرصتهای اقتصادی رقابتی در برابر بنادری مانند جبلعلی، صحار و بنادر پاکستانی باشد.
جایگاه بنادر ایران در اقتصاد مقاومتی
به گفته حسن یگانه نایب رئیس انجمن پایانه داران بنادر ایران یکی از این کانون های اصلی فرصت آفرین برای کشور که در اصل دروازه تجارت و توسعه اقتصادی نیز بشمار می روند، بنادر هستند.
بنادر کشورمان بخصوص بنادر جنوبی ایران، کانون اصلی تجارت با جهان هستند که طی سالهای اخیر نقش فزاینده ای در اقتصاد ملی کسب کرده اند.
این نقش آفرینی بنادر در اقتصاد کشورها نه فقط در ایران که در بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشورهای پیرامونی خلیج فارس و دریای عمان نیز درک شده و هر کدام از این کشورها همگام با توسعه در زمینه های مختلف از تولید انرژی گرفته و توسعه حمل و نقل تا بهره برداری از میادین نفتی و توسعه زیرساخت های گردشگری، گام در توسعه بنادر خویش نیز نهاده اند تا سهم خود را از این حوزه نیز افزایش دهند.
سرمایه گذاری کشورها در عرصه های بندری و دریایی عمدتا با دو هدف اصلی صورت می گیرد. ابتدا این که این عرصه سرشار از فرصت های بزرگ توسعه مندی و تاثیرگذار در سایر حوزه های زیردستی و مکمل نظیر حمل و نقل و صنعت، پتروشیمی و ... است و از سوی دیگر درآمد بالایی توام با اشتغال و کارآفرینی پایدار برای کشورها به ارمغان می آورد که تقریبا در هیچ حوزه ای به اندازه آن قابل اتکا نیست.
از سوی دیگر بنادر کشورها پیشانی اقتصادی و تجاری آنها نیز بشمار می روند و به همین دلیل است که عمده شهرهای بزرگ جهان در کنار دریاها بنا شده اند تا تصویری شایسته از حرکت عمومی ملت ها برای بسط و گسترش ارتباط با جهان و بهره مندی از ظرفیت دریاها باشند تا هم سرعت توسعه خویش را افزایش دهند و هم فرصت صدور تولیدات خود را با هزینه های کمتر فراهم کنند.
بنابر آمارهای موجود سهم اقتصاد بندری و دریایی در سال 2015 به مرز 35 میلیارد دلار در منطقه خلیج فارس و دریای عمان بالغ می شود که این میزان جدای از درآمدهایی است که هر کدام از کشورها می توانند در حوزه ترانشیب و ترانزیت کالاها از طریق و یا به وسیله بنادر خود انجام دهند.
این میزان به اندازه ای برای کشورها وسوسه انگیز است که سرمایه گذاری ها در حوزه بنادر نه تنها در افزایش درآمد ملی این کشورها موثر است بلکه اشتغال، آبادانی، توسعه و رفاه و برخورداری مردم را به دنبال خواهد داشت و تراز امنیت اقتصادی و سیاسی کشورها را متناسب با افزایش توانمندی های بندری ودریایی آنها ارتقا می دهد.
نگاهی به وضعیت موجود کشورهای حاشیه خلیج فارس در بهره مندی از بنادر و سواحل شان در کسب سهم از تجارت منطقه ای در حوزه بندر و دریا نشان گر مجموعه آمارهایی است که لزوم جدیت هر چه بیشتر ما را برای جلوگیری از عقب ماندگی در این عرصه طلب می کند.
هم اکنون شاهد بی سابقه ترین حجم سرمایه گذاری های کشورها درحوزه بنادرشان هستیم به نحوی که کشور امارات متحده عربی با تمرکز بر بنادر جبل علی، ابوظبی و راس الخیمه در آستانه رسیدن به ظرفیت سالانه بیش از 30 میلیون تی ای یو کانتینر است. عراق با توسعه سرمایه گذاری ها در جزیره فاو و ام القصر به دنبال سهم 6 میلیون تی ای یو کانتینری در منطقه خلیج فارس را طلب می کند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.