شماره: 2582 / ۱۴۰۴ پانزدهم ارديبهشت

تعداد بازدید : 0
اخبار
حضور ۲۳ کشور اروپایی در نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران
معاون کسب و کارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت گفت: برای نخستین بار ۲۳ کشور اروپایی در نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران حضور داشتند و بیش از ۶۰۰ جلسه دوجانبه بین تجار ایرانی و هیاتهای تجاری از کشورهای مختلف در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ برگزار شد.
امیر روشن بخش قنبری گفت: بیش از ۱۳۰ مقام ایرانی و خارجی، از جمله وزرا، معاونان وزرا و روسای اتاقهای تجاری، در این رویداد حضور داشتند و بیش از ۶۰۰ جلسه دوجانبه بین تجار در پنج روز برگزاری نمایشگاه برگزار شد.
او در ادامه افزود: بیش از ۵۰ همایش تخصصی، چه در حوزه محتوایی و چه در حوزه کشوری، برگزار شد که این نشاندهنده برنامهریزی دقیق همکاران ما و دشواری کار بود. برای اولین بار، ۲۳ کشور اروپایی در این رویداد حضور داشتند که نشان از رشد کمی و کیفی این نمایشگاه دارد. همچنین، بیش از ۴۰ هزار نفر بازدیدکننده داخلی در این رویداد حضور داشتند که به طور روزانه بیش از ۷ هزار نفر از سامانههای ما بازدید کردند.
معاون سازمان توسعه تجارت در ادامه اظهار داشت: روز پنجشنبه، جلسهای با رایزنان بازرگانی در کشورهای مختلف برگزار کردیم و به همه گفتیم که کار ما از شنبه آغاز میشود. رایزنان بازرگانی ما در کشورهای مقصد به طور مستمر پیگیر خواهند بود و هرگونه مشکل یا موانعی در این زمینه توسط سازمان توسعه تجارت پیگیری خواهد شد.او همچنین به پیشرفتهای حاصلشده در سطح مقامات و تجار اشاره کرد و گفت: جلسات دوجانبهای که برگزار شد، منجر به پیشنویس تفاهمنامهها و حتی امضای توافقات در برخی موارد شد. هدف ما این است که این مذاکرات به یک نتیجه ملموس و قراردادهای تجاری منتهی شود.روشن بخش قنبری همچنین به مشکلات زیرساختی اشاره کرد و گفت: ما با چالشهایی در حوزه زیرساختهای هتلی و لجستیکی روبهرو هستیم. تعداد هتلها و اتاقهای مورد نیاز برای اسکان مهمانان خارجی در سطح تهران محدود است و باید در این زمینه فکری کرد.وی افزود: استانداردهای ریلی و حملونقل در کشور نیاز به بهروزرسانی دارند. ما با هدف ارتقای این زیرساختها در حال مذاکره با کشورهای مختلف هستیم.
روشن بخش قنبری در بخشی از سخنانش بر اهمیت نمایشگاه ایران اکسپو به عنوان فرصتی برای نمایش توانمندیهای صادراتی کشور تأکید کرد و گفت: این نمایشگاه تنها یک رویداد تجاری نیست، بلکه یک فرصت برای همگراییهای اقتصادی و تقویت روابط اقتصادی با کشورهای مختلف است. ما در این رویداد نشستهایی با اتحادیه آفریقا، رئیس دی هشت و دیگر مقامات داشتیم که به توسعه روابط اقتصادی کمک میکند.وی گفت: نمایشگاههایی مانند ایران اکسپو میتوانند کمک شایانی به رشد صادرات غیرنفتی کشور کنند. امسال سال سرمایهگذاری برای تولید است و ارتقای تولید تنها از طریق توسعه تجارت ممکن است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
شناسایی فرارمالیاتی
۶۷۷ میلیاردی در یک صندوق قرض الحسنه
رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی کشور از شناسایی کتمان فرار مالیاتی ۶۷۷ میلیارد تومانی سپرده گذاران در یک صندوق قرض الحسنه در شیراز خبر داد.شاهین مستوفی در خصوص مصادیق فرار مالیاتی در اداره کل امور مالیاتی استان فارس گفت: پس از تحقیقات و بررسیهای لازم و در اجرای بازرسی موضوع ماده (181) قانون مالیاتهای مستقیم، اطلاعات استخراجی سپردهگذاران از یک صندوق قرضالحسنه، منجر به شناسایی کتمان درآمد تعداد 406 مؤدی با موضوع فعالیتهای مختلف از جمله آهن فروش، پوشاک، فرش و... با گردشی قریب به 6.4 هزار میلیارد تومان از محل حسابهای بانکی این صندوق شده است.رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی کشور افزود: در نتیجه رسیدگی به این اطلاعات، تاکنون مبلغی بالغ بر 6.770 میلیارد ریال (شامل اصل مالیات عملکرد، مالیات بر ارزش افزوده و جرائم مرتبط) طی اوراق تشخیص و مطالبه صادره، از مودیان یادشده مطالبه شده است.مستوفی خاطرنشان کرد: اقدامات لازم در راستای وصول مالیات متعلقه با رعایت موازین قانونی، از طریق اداره کل امور مالیاتی استان فارس در حال پیگیری می باشد.
پایان عملیات مینروبی راهآهن شلمچه - بصره تا ۱۰ روز دیگر
آن طور که مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران وعده داده، در صورت عدم بروز موانع پیشبینی نشده در مسیر ریلی، عملیات مینروبی پروژه راهآهن شلمچه - بصره ظرف ۱۰ روز آینده به پایان میرسد و طبق هماهنگیهای صورت گرفته، دوخط از این خطوط تا اربعین امسال آماده بهرهبرداری میشود و زائران میتوانند تا مرز از قطار استفاده کنند.طرح احداث خط ریلی شلمچه ـ بصره از حدود ۲۰ سال مطرح شد اما بنا بر دلایل متعددی از جمله حضور داعش در عراق و نبود اعتبارات و...راه به جایی نبرد تا اینکه سرانجام عملیات اجرایی این پروژه بعد از گذشت ۲۰ سال، شهریورماه سال ۱۴۰۲ کلید خورد.هدف از احداث این خط ریلی، اتصال ایران و عراق با ریل به یکدیگر، فراهم شدن امکان سفر ریلی با رفاه بالا برای زائران ایرانی عتبات عالیات و زائران عراقی مشهد و در نهایت کمک به افزایش تعاملات میان دو کشور است.براساس اطلاعات منتشر شده، قرار است این خط ریلی ۳۲ کیلومتری با همکاری دو کشور ایران و عراق طی ۱۸ ماه به سرانجام برسد که با احداث پلی بر روی رودخانه اروند در محل جزیره سندباد در شهر بصره، پل با دهانه بازشو با قابلیت کشتیرانی، پل بزرگ بر روی رودخانه اروند رود و ۱۶ کیلومتر عملیات مین روبی و احداث پایانه مرزی این مهم عملیاتی شود.جبارعلی ذاکری - مدیرعامل راه آهن - چندی پیش در تشریح روند تکمیل این پروژه اعلام کرد که در شش ماهه اخیر این پروژه فعال شده است و مین روبیهای آن به زودی به اتمام خواهد رسید.به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی، هر چه از مرز فاصله میگیریم تعداد کشف مینها و ادوات جنگی کاهشی و سرعت عملیات نیز بیشتر میشود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
نگاه سختگیرانه سنتی به مجوزهای استخدامی تغییر می کند
معاون سرمایه انسانی سازمان اداری و استخدامی کشور گفت: با توجه به تحولات جدید، رویکرد سازمان اداری و استخدامی در دوره جدید، بر مبنای همراهی و پشتیبانی از دستگاههای اجرایی بنا شده است و نگاه سختگیرانه سنتی به مجوزهای استخدامی تغییر خواهد کرد.
ذبیحالله سلمانی در نشست مدیران کل استان های این وزارتخانه از سیاستها و برنامههای تحولی این سازمان برای ساماندهی نیروی انسانی دستگاههای اجرایی خبر داد.
وی اظهار داشت: با توجه به تحولات جدید، رویکرد سازمان اداری و استخدامی در دوره جدید، بر مبنای همراهی و پشتیبانی از دستگاههای اجرایی بنا شده است و نگاه سختگیرانه سنتی به مجوزهای استخدامی تغییر خواهد کرد.
وی گفت: اکنون با باور به ضرورت اصلاحات در تلاش هستیم تا تغییرات واقعی ایجاد کنیم و معتقدیم به روز رسانی ساختاری که ۱۰ سال از آن گذشته است، ضرورت دارد.
سلمانی افزود: از این پس، دستگاههای اجرایی برای دریافت مجوزهای جدید استخدامی باید دو الزام اصلی را رعایت کنند؛ اول بهروزرسانی ارائه دو سند «ساختار» و «تشکیلات تفصیلی» بر اساس مأموریتهای واقعی و دوم ارائه سند برنامهریزی نیروی انسانی شامل پیشبینی خروجیها و نیازهای آینده.
وی هدف از این الزامات را شفاف شدن وضعیت عرضه و تقاضای نیروی انسانی در دستگاهها دانست و افزود: محدودیتی برای صدور مجوز در صورت ارائه مدارک وجود نخواهد داشت.
سلمانی گفت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پس از به روزرسانی سند منابع انسانی، به منظور تکمیل نیروی کارشناسی تخصصی استان ها درخواست مجوز استخدامی در بهمن ماه سال ۱۴۰۳ ارائه کرد که مورد تایید قرار گرفت و به زودی مجوز برگزاری آزمون استخدامی صادر می شود.
وی درباره فوق العاده خاص بند پ ماده ۱۰۶ قانون برنامه هفتم پیشرفت نیز گفت: وزارت تعاون اولین دستگاه اجرایی بود که برقراری فوق العاده خاص را در قانون برنامه پیشرفت هفتم مطرح و پیگیری کرد.
معاون سرمایه انسانی سازمان اداری و استخدامی کشور از بهبود حقوق و دستمزد بارزسان کار و مشاغل مرتبط براساس این مصوبه خبر داد.
سلمانی با اعلام خبر تدوین پیش نویس لایحه رفع تبعیض میان بازنشستگان خاطرنشان کرد: این لایحه با هدف اصلاح ناهماهنگی میان صندوقهای بازنشستگی مختلف و جلوگیری از کاهش حقوق پس از بازنشستگی تدوین شده است.
وی افزود: طرح «فوقالعاده خاص» برای کارکنان دولت نیز پس از تصویب در کمیسیونهای دولت و مجلس، موجب افزایش محسوس دریافتیها خواهد شد.
معاون سرمایه انسانی سازمان اداری و استخدامی کشور همچنین به رشد حقوق کارکنان در سال جاری پرداخت و گفت: در سال ۱۴۰۴ ضریب حقوق رشد ۲۰ درصدی داشته و در برخی سطوح با در نظر گرفتن امتیازاتی مانند عائلهمندی و اولاد، افزایش تا ۴۲ درصد نیز ثبت شده است.
سلمانی تشریح کرد: میانگین حکم کارگزینی از ۱۷.۵ میلیون تومان به حدود ۲۱ میلیون تومان افزایش یافته و سقف حقوق نیز نسبت به سال قبل رشد قابل توجهی داشته است.
معاون سرمایه انسانی سازمان اداری و استخدامی کشور همچنین به موضوع قانون جوانی جمعیت اشاره کرد و از تلاش سازمان برای اصلاح نقصهای موجود در نحوه محاسبه عائلهمندی خبر داد که میتواند حقوق کارکنان با فرزند را به میزان بیشتری افزایش دهد.
سلمانی خطاب به مدیران استانی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که در صورت ارائه مستندات لازم با درخواست های استخدام آنها موافقت خواهد شد.
وی افزود: اداراتی که با کمبود نیروی انسانی مواجه هستند، اسناد خود را اراده دهند و اطمینان داشته باشند ما در صدور مجوزهای نیروی انسانی سخت گیری نخواهیم کرد. اگر اسناد درست باشد بلاشک مجوز ها را صادر می کنیم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 0
اخبار
ورود سازمان حمایت به افزایش بیضابطه تعرفه ترخیص کالا
سازمان حمایت در نامه ای به گمرک ایران، خواستار شفافسازی در مورد نرخ تعرفه خدمات تشریفات ترخیص کالا شد.
حسین فرهیدزاده رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان در نامهای به فرود عسگری رئیس کل گمرک ایران خواستار شفافسازی در خصوص نحوه تعیین تعرفههای خدماتی اتحادیه ملی کارگزاران گمرکی شد.
در این نامه آمده است: با عنایت به تعدیل نرخ خدمات تشریفات ترخیص کالا بر اساس ارزش و یا وزن کالا توسط اتحادیه ملی بارگزاران گمرکی ایران به شماره ۱۶۴۴ ص ۰۴ در سال ۱۴۰۴ ت که متعاقباً موجب اعتراض و نارضایتی گردیده، همانطوریکه مستحضر هستید مستفاد از بند (ج) تبصره (۳) ماده (۵) آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی (مصوب ۱۳۹۱/۱۲/۰۶)، نرخ هزینه انجام خدمات گمرکی برای مواردی که ارائه خدمات توسط نهادهای غیردولتی انجام میشود میبایست پس از اعلام توسط ارائه دهنده خدمات با تأیید هیئت عالی نظارت موضوع ماده (۱۱) قانون نظام صنفی کشور (مصوب سال ۱۳۸۲) تعیین گردد. لذا به منظور رعایت حقوق مصرف کنندگان و پیشگیری از بروز تخلفات مستدعی است مقرر فرمائید ضمن بررسی افزایش قیمت خدمات اتحادیه ذیربط سایر شرکتها و نهادهای مستقل تابعه نیز نسبت به رعایت قوانین، مقررات آئین نامه و دستورالعملهای موضوعه اقدام و از نتیجه این سازمان را مطلع نمایند.
گفتنی است علاوه بر نرخ خدمات تشریفات ترخیص کالا، موضوعاتی مانند نرخ خدمات ایکسری، پلمب، توزین، تخلیه و بارگیری و انبارداری نیز باید با تأیید هیئت عالی نظارت تعیین شوند. در غیر این صورت، اعمال افزایش نرخها بدون مجوز این هیئت غیرقانونی تلقی میشود.
حضور فعالتر ایران در بازار ۱۵۰۰ میلیارد دلاری آفریقا
سهم ایران از بازار ۱۵۰۰ میلیارد دلاری آفریقا افزایش مییابد و به چند برابر رقم فعلی خواهد رسید.
عضو اتاقهای بازرگانی ایران و آفریقا گفت: برگزاری سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا در تهران، فرصت مغتنمی برای توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری با این کشورها بود.
مرتضی فغانی افزود: قاره آفریقا با جمعیت رو به رشد و منابع غنی، بازار بزرگی برای کالا و خدمات محسوب میشود؛ که با توجه به افزایش چشمگیر حجم مبادلات تجاری آفریقا، در حال حاضر تجار ایرانی نیازمند برنامهریزی دقیق، سرمایهگذاری هدفمند و تسهیلات لازم برای حضور پررنگ در این بازار هستند.
فغانی با بیان اینکه سومین اجلاس با جهشی چشمگیری در سطح و تعداد هیأتهای آفریقایی همراه بود که نشانهای از تقویت روابط ایران و آفریقاست، اظهار داشت: در مجموع، حدود ۵۰۰ هزار نفر در این رویداد شرکت کردند که حضور همزمان ۲۰ وزیر برای اولین بار در روابط ایران و آفریقا رقم خورد.
وی آفریقا را دروازه فرصتها و مسیر تجارت آینده دانست و اظهار داشت: یکی از عواملی که باعث شده بود تا بین ایران و قاره آفریقا بحث مراوده تجاری کمرنگ باشد، عدم اطلاعات هر دو طرف از ظرفیتهای تجاری یکدیگر میباشد، بسیاری از مردم هنوز از آفریقا تصویری با شکمهای گرسنه و حیات وحش در ذهن دارند، در صورتی که اینطور نیست و ظرفیتهای این قاره در مواردی مانند طبیعت بکر و زیبا و... حتی از برخی از شهرهای اروپایی و آمریکایی بهتر است.
فغانی افزود جمعیت این قاره تا سال ۲۰۳۰ به ۱/۷ میلیارد نفر خواهد رسید و جمعیت شهرهای آن تا سال ۲۰۵۰، بالغ بر ۳ برابر خواهد شد که میتواند بازار بسیار بزرگی برای کالاهای ایرانی باشد.
عضو اتاقهای بازرگانی تهران، ایران و آفریقا با اشاره به ظرفیتهای بالای اقتصادی قاره آفریقا گفت هم اکنون حدود نیمی از طلای جهان و یکسوم کل مواد معدنی دنیا در آفریقا قرار دارد؛ آفریقا حدود ۳۰ درصد از ذخایر معدنی جهان، ۱۲ درصد از نفت جهان و ۸ درصد از ذخایر گاز طبیعی جهان را در خود جای داده و بیش از ۸۰ درصد از الماس جهان و ۶۰ درصد از معادن طلای دنیا در خاک این قاره قرار گرفته است.
وی گردش مالی قاره آفریقا را بالغ بر یکهزار و ۵۰۰ میلیارد دلار دانست و گفت سهم ایران از این گردش مالی تنها یکمیلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار است.
فغانی در ادامه افزود: اگر تصمیمات جزیرهای حذف شود، میتوانیم در بازار ۱۵۰۰ میلیارد دلاری آفریقا سهم بیشتری داشته باشیم و در حوزههای به ویژه کشاورزی، درمان، معادن، نفت و پتروشیمی حضور قوی تری داشته باشیم.
وی، مهمترین مانع تجارت دوسویه را شناخت متقابل ایران و آفریقا از ظرفیتهای یکدیگر، کمبود زیرساختهای تجاری مانند خطوط کشتیرانی مستقیم و پروازهای فعال و نبود روابط مالی و بانکی قوی دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه ایران تنها یک خط کشتیرانی مستقیم و یک خط غیرمستقیم با آفریقا دارد و هیچ پرواز فعالی با این قاره برقرار نیست.
عضو اتاق بازرگانی ایران و آفریقا در پایان گفت: باتوجه به تأکیدات مقام معظم رهبری و رئیسجمهوری برای توسعه روابط با آفریقا، انگیزهای برای رفع این موانع ایجاد شده و رویدادهایی مانند اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا نیز به رفع ضعف شناخت کمک میکند.
وعده پرداخت وام اجاره از هفته آینده
اگرچه تسهیلات کمک ودیعه مسکن از ششم اردیبهشت به بانکها ابلاغ شده اما به گفته مستاجران، بانکها هنوز روند پرداخت را آغاز نکردهاندکه معاون وزیر راه و شهرسازی با ارسال نامهای به معاون پولی بانک مرکزی، خواستار تسریع در اجرای این دستورالعمل شده و گفته میشود از ۲۰ اردیبهشت روند پرداخت این وام آغاز خواهد شد.تسهیلات کمک ودیعه مسکن تا سقف ۲۷۵ میلیون تومان از روز ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ در هیات عالی بانک مرکزی تصویب و ۶ اردیبهشت ماه به ۲۰ بانک عامل شامل بانکهای ملت، ملی ایران، صادرات ایران، رفاه کارگران، سپه، تجارت، شهر، سامان، پاسارگاد، خاورمیانه، پارسیان، سینا، کارآفرین، آینده، گردشگری، اقتصاد نوین، ایران زمین، پست بانک، مسکن و موسسه اعتباری غیربانکی ملل ابلاغ شد.انتظار میرفت پس از ابلاغ این دستورالعمل پرداخت وام اجاره به مستاجران آغاز شود اما آنطور که برخی متقاضیان اعلام کردند بانکها از پرداخت این تسهیلات خودداری میکنند.در همین راستا، معاون وزیر راه و شهرسازی با ارسال نامهای به معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی خواستار تسریع در ابلاغ دستورالعمل اجرایی بانکهای عامل برای پرداخت تسهیلات کمک ودیعه مسکن شد.حبیبالله طاهرخانی در مکاتبه با شیریجیان با استناد به تصمیمهای اخذ شده در جلسه شورایعالی مسکن سال جاری و جلسه ۲۶ فروردین امسال هیاتعالی بانک مرکزی در خصوص افزایش سقف کلی و سقف فردی تسهیلات کمک ودیعه مسکن از محل منابع بانکی موضوع ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن و همچنین تسهیلات قرضالحسنه کمک ودیعه مسکن برای خانوارهای کمدرآمد از محل منابع بند (ث) تبصره (۱۵) قانون بودجه امسال و جلسه کارشناسی برگزار شده در بانک مرکزی با تاکید بر به روز رسانی دستورالعمل اجرایی تسهیلات کمک ودیعه مسکن بر لزوم پیادهسازی فرآیند مربوطه در سامانه Tem خواستار تسریع در ابلاغ این دستورالعمل شد.
وام کمک ودیعه مسکن از ۸۰ همت سال گذشته به ۲۰۰ همت در سال جاری افزایش یافته که رشد ۲.۵ برابر را نشان میدهد. امسال کمک ودیعه مسکن در دو بسته تصویب شده است. در بسته نخست، تسهیلات کمک ودیعه مسکن به دهکهای یک تا سه درآمدی با سقف ۴۰۰ میلیون تومان تعلق میگیرد که سود این تسهیلات کمبهره و بازپرداخت نیز در مدت زمان ۱۰ ساله است. بسته دوم نیز برای دهکهای میاندرآمدی برنامهریزی شده است که بر اساس آن سقف تسهیلات در تهران ۲۷۵ میلیون تومان، در مراکز استانها ۲۱۰ میلیون تومان، در سایر شهرها ۱۴۰ میلیون تومان و در روستاها ۵۵ میلیون تومان با نرخ سود مصوب بانکها (۲۳ درصد) و دوران بازپرداخت پنج ساله تعیین شده است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 2
دست باز رایزنها در جذب سرمایهگذار خارجی!
اخبار صنعت-حسین کوثری: در نشست هماندیشی رایزنان بازرگانی جمهوری اسلامی ایران با وزیر صنعت، معدن و تجارت بر افزایش تعداد رایزنان بازرگانی در کشورهای هدف صادراتی تاکید شد.
هفته گذشته نشست هماندیشی رایزنان بازرگانی با حضور سید محمد اتابک؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت، محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران و جمعی از معاونان وزارتخانه متبوع و رایزنان بازرگانی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.وزیر صمت در این نشست، شاخصگذاری در روند تجاری کشور و استفاده از فرصتهای موجود را از جمله وظایف رایزنان بازرگانی دانست و افزود: تعاملات دولت چهاردهم با جهان، سطح روابط تجاری کشورها با ایران را ارتقا داده است و این نگرش میتواند نقش مهمی در افزایش همکاریها، اقتصادی ایران با سایر کشورها ایفا کند.
اتابک با بیان اینکه رایزنان بازرگانی با بررسی شرایط کشورهای هدف و استفاده از ظرفیتهای اقتصادی ایران، میتوانند ارزیابی صحیحی از تعاملات بازرگانی دو کشور داشته باشند، گفت: رایزنان بازرگان موتور اصلی حرکت تجاری کشور است و این مهم باید با جدیت دنبال شود. اوراسیا امروز برای کشور یک فرصت است و باید از این فرصتها بهره گرفته شود.همچنین در این نشست، رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه رویداد ایران اکسپو ۲۰۲۵ بهانهای برای حضور رایزنان بازرگانی در ایران شده است، گفت: در حال حاضر ۱۹ رایزن ایران در ۱۸ کشور دنیا فعال هستند و در چین ۲ رایزن فعالیت دارند و در ۱۷ کشور دیگر یک رایزن کارها را دنبال میکند.
محمدعلی دهقان دهنوی با اشاره به فقدان حضور رایزن بازرگانی در کشورهای مانند عراق و امارات، اضافه کرد: این جلسه فرصتی است که رایزنان نقطهنظرات خود را در حوزههای تخصصی ارائه و نوعی برای رویداد ایران اکسپو سال آینده نقشه راه ترسیم کنند و در واقع در این جلسه با راهبردهای وزیر، برنامه یک ساله خود را بر این مبنا استوار کنند.
رایزن بازرگانی حلقه مفقوده توسعه تجارت؛ چند رایزن داریم؟
جالب است بدانید در ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم تنها ۲ رایزن بازرگانی داشتیم اما هماکنون تعداد رایزنان ایرانی به ۳۳ نفر رسیده بود که البته با این حال هنوز با کشورهای دیگر فاصله محسوسی دارشت.یکی از اهرمهایی که میتواند از طریق بازاریابی و بازارسازی، پیوندهای تجاری را پایدار کرده و به جذب سرمایه و رفت و آمد هیأتهای تجاری کمک کند، رایزنان بازرگانی هستند. رایزن بازرگانی به فردی گفته میشود که به عنوان وابسته تجاری در کشور هدف شناخته میشود و به شناسایی اطلاعات بازارها و چگونگی ورود به آنها میپردازد. در واقع رایزن بازرگانی بهعنوان نماینده دولت و دیده بان تجاری کشور در بازار محل مأموریت، بهمنظور معرفی شفاف و عادلانه فرصتها و اطلاعرسانی و ظرفیتهای تجاری، فراهم کردن بستر صادرات محصولات ایرانی، تسهیل جذب سرمایهگذاری، کمک به برگزاری اجلاسهای مشترک و همکاری در انعقاد قراردادهای تجاری و تفاهمنامههای مشترک و اقداماتی از این دست فعالیت میکند.
اگرچه ایران طی سالهای گذشته تا به امروز مجموعاً ۷۵ رایزن بازرگانی در کشورهای مختلف داشته است اما با توجه به بروز رخدادهای مختلف همچون تشدید تحریمها، شیوع کرونا و البته عدم توجه کافی به اهمیت نقش رایزنان بازرگانی در توسعه روابط تجاری و عدم اختصاص بودجه کافی، تعداد رایزنان به پایینترین حد خود رسید، به گونهای که در پایان دولت دوازدهم تنها ۲ رایزن بازرگانی در عراق و افغانستان داشتیم.
چند رایزن داریم؟
بر همین اساس باید اشاره کرد که در ابتدای سال ۹۲ تعداد رایزنان بازرگانی ایران ۲۱ نفر بود اما از سال ۹۷ و درست بعد از تحریمهای یک طرفه و البته ظالمانه آمریکا به بهانه کمبود بودجه این تعداد به دو نفر رسید که این عمل به اعتقاد بسیاری از کارشناسان نوعی خود تحریمی به شمار میآمد. با این حال با روی کار آمدن دولت سیزدهم اقداماتی برای اعزام رایزن بازرگانی انجام شد و متولیان تجاری دولت اعلام کردند که قصد دارند تعداد رایزنان را به ۱۲۰ رایزن تا پایان سال ۱۴۰۴ افزایش دهند.
البته اگرچه این هدف محقق نشد اما وضعیت اعزام رایزنان بهتر از پایان دولت دوازدهم شده بود.
در این رابطه سید محمدصادق قنادزاده، معاون ارتقای کسب و کارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت ایران سال گذشته گفته بود: در حال حاضر ۲۲ رایزن بازرگانی مستقر داریم و ۱۱ رایزن هم در شرف اعزام هستند که در مجموع تعداد رایزنان ایرانی به ۳۳ رایزن میرسد.
به گفته وی، طبق برنامه ریزی ها تعداد رایزنان بازرگانی به ۶۰ رایزن خواهد رسید.
بر این اساس، مقایسه وضعیت ایران با برخی کشورهای منتخب نشان میدهد که تعداد رایزنهای ایرانی قابل قیاس با سایر کشورها نیست؛ به عنوان نمونه در آمار مربوط به سال ۲۰۲۲ تعداد رایزنان کشور سوئد ۲۳۵ نفر، چین ۲۲۱ نفر، آلمان ۲۱۳ نفر، هند ۱۹۸ نفر، فرانسه ۱۵۶ نفر و آمریکا ۱۵۰ نفر بود و این در حالیست که تعداد رایزنان ایرانی به تازگی به 19 نفر رسیده است.اهمیت تجارت خارجی در رشد و پیشرفت کشورها مسألهای انکارنشدنی است، به گونهای که سهم آن در تولید ناخالص دنیا از رقم ۵ درصد در سال ۱۹۵۰ به بیش از ۲۰ درصد در سالهای اخیر رسیده است.بنابراین با توجه به نقش بسیار مهمی که رایزنان بازرگانی در توسعه روابط تجاری و بازارسازی در کشورهای هدف دارند، بهتر است دولت چهاردهم افزایش تعداد رایزنان بازرگانی را به صورت جدی در دستور کار خود قرار دهد.
وظایف و مسئولیتهای رایزن بازرگانی
پیش از این فریال مستوفی در یادداشتی با تاکید بر اهمیت نقش رایزنان بازرگانی نوشته است: یک رایزن بازرگانی نهتنها به امور مربوط به تجارت بینالمللی، صادرات و واردات رسیدگی میکند، بلکه به سایر مسائل اقتصادی مرتبط با کشور خویش و کشور میزبان نیز باید توجه داشته باشد.
رایزنهای بازرگانی در توسعه و گسترش روابط تجاری میان کشورهای مختلف نقش بسیار مهمی ایفا میکنند. اولین نکتهای که درخصوص رایزن بازرگانی باید عنوان کرد این است که وظیفه اصلی یک رایزن بازرگانی توسعه صادرات کشور خویش است. بدیهی است که یک رایزن بازرگانی نهتنها به امور مربوط به تجارت بینالمللی، صادرات و واردات رسیدگی میکند، بلکه به سایر مسائل اقتصادی مرتبط با کشور خویش و کشور میزبان نیز باید توجه داشته باشد.
در گذشته رایزنان اقتصادی و تجاری معمولا با رابطه تعیین و به کشورهای هدف اعزام میشدند و غالبا تخصصی در حوزه فعالیت مربوطه نداشتهاند. امروز، طی یک برنامه مشترک میان وزارت امورخارجه و وزارت بازرگانی سابق (صنعت، معدن و تجارت فعلی) تعدادی از کارشناسان طی فراخوانی از دستگاههای دولتی کشور بهطور عمده اقتصادی و گاهی غیراقتصادی و براساس فرآیندی انتخاب و به کشورهای هدف، اعزام میشوند. نقش رایزن بازرگانی بهعنوان نماینده دولت و دیدبان تجاری کشور در بازار محل ماموریت، بهمنظور معرفی شفاف و عادلانه فرصتها و اطلاعرسانی و ظرفیتهای تجاری، فراهم کردن بستر صادرات محصولات ایرانی و تسهیل جذب سرمایهگذاری با کشور هدف به همه تجار و فعالان اقتصادی کشور نقش بیبدیلی است که جایگزینی ندارد بنابراین تقویت مهارتهای رایزنان از مهمترین ضروریات در این حوزه است. متاسفانه کشور ما در این زمینه بسیار ضعیف عمل کرده است و لازم است که توجه بیشتری به نقش بالقوه این افراد شود. کار رایزن یا وابسته بازرگانی به مثابه یک کار دیپلماتیک است. یعنی هم باید به امور بازرگانی و هم امور سیاسی وارد باشد. باید اصول مذاکره را بداند. قطعا مذاکرهای که برای شرکت شخصی انجام میشود، با مذاکرهای که برای کشور انجام میشود تفاوت دارد. وابسته بازرگانی باید جنبههای مختلف تجارت بینالملل را بداند. در این راستا، بخشخصوصی بهعنوان متخصص در حوزه تجاری بینالمللی میتواند با استفاده از تجربیات حرفهای خود در این مسیر از طریق آموزش و کارآموزی عملی، مهارتهای رایزنان را تقویت کند.
از سویی دیگر، دیپلماتها و رایزنها اول باید کشور خودشان را بهخوبی بشناسند یعنی اطلاعاتشان راجع به کشورشان جامع باشد. بدانند که نقاط قوت و ضعف، نیازها و مزیت نسبی کشورشان چهچیزهایی است. دوم، باید کشور هدف، یعنی کشوری را که در آن کار میکنند بشناسند. از سوی دیگر یک رایزن بازرگانی باید اوضاع بینالمللی را بشناسد. بتواند تحلیل داشته باشد که روند نفت و گاز چگونه خواهد شد. مثلا یک رایزن بازرگانی ایرانی باید ببیند که رابطه ترکیه با روسیه هنگامی که با یکدیگر در صلح هستند، تا چه حد به نفع ما خواهد بود. صادرات کشاورزی ما به روسیه چه خواهد شد. خطوط نفت چه خواهد شد. بنابراین داشتن دانش و توان تحلیل سیاسی نیز از دیگر ویژگیهایی است که یک رایزن باید داشته باشد.
رایزنها همچنین در جذب سرمایهگذار خارجی و آمد و رفت هیاتهای خارجی نقش مهمی ایفا میکنند و میتوانند قطعا موثر واقع شوند. از مزیتهای کشور در این خصوص امنیت است که در منطقه بیمثال است. علاوه برخلأ ساختار اقتصادی که باید آن را درست کنیم، دیگری شفاف بودن اقتصادی است که باید شرایط را برای این امر نیز مهیا کنیم. برای جذب سرمایه باید دو مورد دیگر را هم در کنار امنیت داشته باشیم: تبلیغات و اطلاعرسانی. رایزن بازرگانی باید بتواند ارتباطات خوبی را بهوجود بیاورد. باید بداند که با چهکسی و در کجا صحبت کند. به چه صورتی صحبت کند، چهچیزی به نفع ما و چهچیزی به ضرر ما در مذاکرات است. طرف مقابل بهدنبال چه اهدافی هستند و ما چه اهدافی را دنبال میکنیم.
مطالعه و بررسی بازار کشور محل استقرار از لحاظ جذب کالاها و خدمات قابل صدور ایران ، تهیه فهرست کالاهای قابل عرضه به بازار مزبور و اطلاعرسانی به صادرکنندگان کالاها و خدمات ایرانی و واردکنندگان بالقوه کالا و خدمات از ایران و همچنین سازمانهای اقتصادی مربوطه، ارائه خدمات مشورتی درباره اقتصاد و بازرگانی ایران به متقاضیان مستقر در بازار هدف، راهنمایی به سرمایهگذاران خارجی که درصدد سرمایهگذاری در ایران هستند و بالعکس، کمک به برگزاری اجلاسهای مشترک و همکاری در انعقاد قراردادهای تجاری و تفاهمنامههای مشترک، ارسال مناقصههای مربوطه برای صادرکنندگان یا تولیدکنندگان ایرانی در سریع ترین زمان ممکن کمک به معرفی و تبلیغ کالاها و خدمات صادراتی ایران و ارائه نظرات مشورتی در این زمینه به صادرکنندگان ایرانی، ساده کردن فرآیند مسافرت هیاتهای اقتصادی یا بازرگانی عازم ایران یا هیاتهای بازرگانی و اقتصادی که از جمهوری اسلامی ایران به کشور محل فعالیت شعبه یا نمایندگی سازمان اعزام میشوند و ارائه نظر مشورتی درخصوص ترکیب و ویژگیهای آنها، کمک به حلوفصل اختلافات تجاری که بین صادرکنندگان ایرانی و طرفهای تجاری آنها در محل فعالیت شعبه با نمایندگی سازمان بهوجود میآید، همکاری در برپایی نمایشگاههای اختصاصی یا تخصصی ایران در بازار هدف و کمک به مشارکت شرکتهای ایرانی در نمایشگاههای بینالمللی در آن بازار جهت معرفی ظرفیت این شرکتها برای همکاریهای مشترک با شرکتهای بازار هدف، بررسی فعالیتهای اقتصادی رقبای تجاری ایران در قلمرو فعالیت شعبه و نمایندگی و ارائه نتایج آن به سازمان، بررسی مشکلات کالاهای صادراتی ایران یا نقاط ضعف و قوت آنها از طریق نظرسنجیهای موردی برقراری ارتباط مستقیم بین واردکنندگان کالا و صادرکنندگان ایرانی، گردآوری اطلاعات فنی و تخصصی درباره کالاهای جدید عرضه شده به بازار هدف که امکان ساخت آنها در ایران موجود است و ارسال این اطلاعات به سازمان و کمک به ایجاد شورای مشترک بازرگانان ایرانی، اتاقهای مشترک یا ایجاد تشکلهای دیگری که وجود آنها میتواند به بسط مناسبات اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با بازار هدف کمک کند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.