شماره: 2117 / ۱۴۰۲ نوزدهم ارديبهشت

تعداد بازدید : 0
اخبار
عملکرد ادارات
امور شعب و حوزه های منطقه یک کشور بررسی شد
جلسه هم اندیشی ، نقد و بررسی عملکرد ادارات امور شعب و حوزه های منطقه یک کشور با حضور مسئولان ارشد بانک در استان البرز برگزار شد. محمد نور آزادی عضو هیات عامل و معاون امور شعب و بازاریابی منطقه یک کشور، در جلسه هم اندیشی،نقد و بررسی عملکرد ادارات امور شعب و حوزه های منطقه یک کشور ، که با حضور عباس شفیعی رئیس هیات مدیره ، روسای حوزه ها، شعب تابعه و کارشناسان ادارات امور شعب منطقه یک و همچنین کارشناسان اداره کل تحقیقات و مدیریت استراتژیک بانک برگزار شد،با تاکید بر اینکه عملکرد حوزه ها و ادارات امور شعب باید بر اساس شرایط خاص هر حوزه و ظرفیت های استانی سنجیده شود، گفت: ضرورت دارد مدیران شعب تابعه و روسای حوزه ها، ضمن رصد شرایط فعلی واحد مربوطه در شاخص های عملکردی، برنامه ریزی لازم برای تحقق این اهداف را مدنظر داشته باشند.وی برنامه ریزی بر اساس تحلیل نقاط قوت و ضعف همسو با شاخص های اداره کل تحقیقات و مدیریت استراتژیک، پایش برنامه ها به صورت ماهانه و تشکیل کارگروه های تخصصی و بهره مندی از توانمندی کارکنان را از ابزارهای راهبردی و مدیریتی جهت تحقق اهداف عنوان کرد.آزادی ابراز امیدواری کرد با ظرفیت و توانمندی مدیران ادارات استان ها و همراهی و مشارکت همکاران، در پایان سال مالی شاهد موفقیت و سودآوری واحدها در راستای اعتلای جایگاه بانک باشیم.در ادامه این مراسم عباس شفیعی رئیس هیات مدیره که به صورت وبیناری حضور یافته بود با بیان اینکه یکی از عوامل عدم موفقیت سازمانها در اجرای سیاستهای استراتژیک، مشخص نبودن اهداف و انتظارات سازمان برای نیروهای اجرایی است، گفت: در سال جاری با تعیین و تبیین برنامه ها توسط اداره کل تحقیقات و مدیریت استراتژیک، این مهم به نحو مطلوب در بانک محقق خواهد شد.شفیعی در ادامه ضمن قدردانی از برگزاری جلسات هم اندیشی، برگزاری این گونه جلسات به صورت دوره ای را ضروری دانست و افزود: عملکرد و همت همکاران در سال گذشته با شرایط خاص به ویژه در حوزه اقتصادی قابل تقدیر است.وی در پایان سخنان خود تصریح کرد: با روشن بودن سیاستها، اهداف و انتظارات استراتژیک اولیای بانک، سختکوشی و همت کارکنان را همسو با این اهداف خواهیم داشت؛ همچنان که در سال های گذشته با مشخص شدن رویکرد بانک، شاهد موفقیت و کسب نتایج مطلوب در شاخص های کلان عملکردی بانک بودیم .
مدیرعامل بانک سینا:
طرح تحول بانک از مسیر بانکداری دیجیتال میگذرد
مدیرعامل بانک سینا حرکت به سمت بانکداری دیجیتالی را ضرورت امروز نظام بانکی دانست و گفت: بانک سینا هوشمندانه و با برنامهریزیهای مدون به سمت دیجیتالی شدن حرکت میکند. غلامرضا فتحعلی در جمع رؤسای شعب منطقه خراسان، معاونان و مدیران این بانک افزود: با توجه به تغییر سریع تکنولوژی در سیستم بانکی، باید حرکت به سمت پیادهسازی کامل بانکداری دیجیتال در بانک سینا سریعتر صورت بگیرد.وی خاطرنشان ساخت: بانک سینا قابلیت و پتانسیل مناسبی برای دیجیتالیشدن دارد و این موضوع در استراتژیها و برنامهریزیهای انجامشده برای تبدیلشدن به یک بانک دیجیتال، مدنظر قرار گرفته و با بهرهبرداری از پلتفرم سیبانک جهت ارائه سرویسهای مالی و بانکی، عملاً حرکت در این مسیر آغاز شده است.وی با تأکید بر ضرورت اجرای طرح راهبردی کسبوکار بانک اذعان داشت: این طرح بر اساس میزان قابلیتها و ظرفیتهای بانک طراحی و برنامهریزی شده است و اجرای بهینه و مطلوب آن میتواند بانک را به موقعیت مناسبی در نظام بانکی برساند.فتحعلی در ادامه به تشریح بخشهای مختلف طرح راهبردی کسبوکار و شاخصهای برنامهریزیشده این بانک بر بستر این طرح در افق سه ساله پرداخت.مدیرعامل بانک سینا به همراه معاونان بانک در این سفر از شعب مختلف منطقه خراسان بازدید کردند.
برندگان قرعهکشی «لیگ ستارهها» درخشیدند
در آیین قرعهکشی جشنواره «لیگ ستارهها»ی باشگاه پذیرندگان پایانههای فروش شرکت ارتباط فردا وابسته به بانک آینده، برندگان خوش شانس آن مشخص شدند.در این جشنواره که از ابتدای زمستان سال 1401 تا پایان آن برگزار شد، پذیرندگان حقیقی، بهازای هر صد تراکنش بالای پانصد هزار ریال، یک امتیاز دریافت کردند و پذیرندگانى که حد نصاب امتیاز لازم را بهدست آوردند، در قرعهکشی دو دستگاه خودروی کوییک شرکت داده شدند.در پایان این آیین نیز، با انجام قرعهکشی دیگری به تعدادی از پذیرندگانی که عملکرد ماهانه قابل قبولی در ماههای بهمن و اسفند سال گذشته داشتند، ده سکه تمام بهار آزادی و بیست ربع سکه بهار آزادی اهدا شد. آیین قرعهکشی با حضور مدیرعامل و مدیران ارشد شرکت ارتباط فردا، مدیران بانک آینده و تعدادی از نمایندگان پایانههای فروش این شرکت برگزار شد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 6
اخبار
سودآوری بیمه سینا
حاصل دوازده ماه تلاش
بیمه سینا، بهار 1402 را در حالی آغاز کرد که برنامهریزی و اقدامات اصلاحی موجب بازگشت این شرکت به ریل اصلی و سود3.210 میلیارد ریالی شد.در پایان سال ۱۴۰۰، بیمه سینا زیان ۵۷۹ میلیارد تومانی را در عملکرد خود ثبت کرده بود، امّا در اسفند ۱۴۰۱ این زیان با برخی اصلاحات، تعدیل و بهینه سازی پرتفوی و تغییر الگوی فروش تبدیل به سود ۳.۲۱۰ میلیارد ریالی شود و نوید بخش دوران رونق و سودآوری برای سهامداران و ذینفعانش باشد.
بیمه سینا در ۱۲ ماه منتهی به اسفند ۱۴۰۱ به ازای هر سهم، ۵۴۷ ریال سود ساخت که این کاهش شدید زیان انباشه و سودآوری موجب شد تا در روزهای گذشته شاهد، روند صعودی قیمت و تشکیل صف سنگین خرید در سهم “وسین” باشیم .
گزارش و تحلیل های آماری بیمه سینا نشان میدهد که حق بیمه تولیدی یک سالهی این شرکت با رشد ۱۱۴ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به حدود ۴۰ هزار میلیارد ریال رسیده است .
این گزارش می افزاید، بیمه سینا که در دوره مدیریتی جدید سعی در رعایت اصول حرفه ای و بهینه سازی ترکیب پرتفوی دارد، آمادگی خود را برای برداشتن گام های بلندتر در مسیر سودآوری نشان داد و با تقویت شبکه فروش و اصلاح رویه های گذشته، به اهداف از پیش تعیین شده خواهد رسید.
براساس اطلاعات عملکرد سال مالی 1401:
معرفی و تجلیل از
سرپرستی ها و نمایندگان ساعی و برتر بیمه کوثر
همایش تجلیل از عملکرد سال گذشته سرپرستی ها و نمایندگان حقیقی و حقوقی و کارگزاران بیمه کوثر برگزار شد.
همایش تجلیل از سرپرستی ها، نمایندگان حقیقی وحقوقی و عمر و کارگزاران برتر بیمه کوثر روز پنج شنبه ۱۴ اردیبهشت با حضور جانشین مدیرعامل ساتا، اعضای هیئت مدیره، معاونین و مدیران، همکاران ستادی و استانی، پیشکسوتان و نمایندگان شرکت و کارگزاران و خبرنگاران صنعت برگزار شد.
معاون بازاریابی شرکت بیان کرد: در این همایش امتیازدهی به نمایندگان و کارگزاران براساس ارزیابی عملکرد سال ۱۴۰۱ آنان در مولفه های کمی و کیفی صورت پذیرفت که از جمله این مولفه ها می توان به مدیریت فروش و خسارت و ترکیب پرتفوی، رشد فروش، میزان فروش نسبت به میانگین نمایندگان استانی، وصول مطالبات و میزان خسارت متناسب با شاخص های هر استان، نسبت خسارت نماینده در مقایسه با نسبت خسارت تجمیعی استانی، ضریب خسارت، امکانات فیزیکی و منابع انسانی، حضور در دوره های آموزشی و میزان تخلف ها اشاره نمود که رتبه بندی نمایندگان و کارگزاران براساس امتیازات کسب شده در ۴ بخش طلایی، کشوری، استانی و رشته های بیمه ای انجام شد. معصومه نجات بخش افزود: اهتمام شبکه فروش به مدیریت فروش، مدیریت ریسک، وصول مطالبات و در نتیجه سودآوری مورد تاکید است.
بخش دیگر این مراسم به تجلیل از سرپرستی های برتر بیمه کوثر در سراسر کشور اختصاص داشت که معاون برنامه ریزی و نوآوری شرکت بیان کرد: سرپرستی های استانی براساس عملکرد طرح تحرک سال ۱۴۰۱ و شاخص های اثربخشی رضایت مشتریان و سودآوری مورد ارزیابی قرار گرفتند و در سطوح برتر و ساعی رتبه بندی شدند. مسعود طاهری وسیه سری گفت: همچنین سرپرستی های برگزیده از حیث شاخص های خدمت دهی مناسب در زلزله و بلایای طبیعی، توسعه بازارهای انفرادی، تمدید و نگهداشت، کنترل ریسک و توسعه بازار هم معرفی شدند.
برگزاری دوره آموزشی سامانه مدیریت ریسک عملیاتی در بانک ایران زمین
نخستین دوره آموزشی سامانه مدیریت ریسک عملیاتی به صورت غیرحضوری توسط اداره ریسک بانک ایران زمین در استان های یزد، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان، مازندران، گلستان و سمنان و خوزستان و لرستان برگزار شد.
در این دوره آموزشی ضمن ارائه مقدمات و تعاریفی از مفاهیم ریسک و فرآیند مدیریت ریسک در بانکها، به معرفی انواع ریسکهای مالی و غیرمالی در بانک پرداخته شد و ابعاد ریسک های عملیاتی در بانک مورد بررسی قرار گرفت.
در ادامه این دوره آموزشی، سامانه مدیریت ریسک عملیاتی، نحوه پاسخگویی و مشارکت در آن به صورت جامع تشریح شد.
سامانه مدیریت ریسک عملیاتی طبق الزام بانک مرکزی برای شناسایی گلوگاههای بروز ریسک عملیاتی توسط بانک راه اندازی و پس از برگزاری دورههای آموزشی مربوطه در سایر مدیریت های شعب استان ها به بهرهبرداری نهایی خواهد رسید.
این سامانه ضمن ایجاد تعامل و ارتباط دقیق و اثربخش بین شعب و ستاد، ریسکهای عملیاتی مترتب بر عملیات بانکی را به دقت شناسایی و موجب تصمیمگیری شفاف تر در حوزه عملیاتی بانک خواهد شد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 2
رئیس کل بانک مرکزی: سیاست راهبردی ایران قطع رابطه با دلار در مبادلات ارزی و تجاری است
رئیس کل بانک مرکزی گفت: سیاست راهبردی بانک مرکزی ایران قطع رابطه با دلار در مبادلات ارزی و تجاری است و برای این راهبرد نیز دلایل اقتصادی و سیاسی متقنی داریم، زیرا آمریکاییها از دلار به عنوان ابزار سیاسی استفاده میکنند و از سوی دیگر، سایر ارزهای جهان روا به ویژه در منطقه آسیا در حال رشد است.
«محمدرضا فرزین» در دیدار وزیر تجارت، صنعت و توسعه سرمایه گذاری عمان که ریاست کمیسیون مشترک اقتصادی عمان و ایران را هم برعهده دارد با اشاره به آمادگی کامل بانک مرکزی ایران برای کاهش و حذف تبادلات دلاری از چرخه معاملات تجاری و اقتصادی بین ایران و عمان گفت: زمینههای انجام معاملات اقتصادی و تجاری براساس واحد پول ملی ایران و کشورها و شرکای تجاری از جمله عمان کاملاً فراهم است.
وی با اشاره به مذاکرات و تعهدات خوب سال گذشته میان ایران و عمان درباره توسعه روابط پولی و بانکی به همراه مناسبات تجاری بین دو کشور تصریح کرد: ایران آمادگی دارد در تعاملات تجاری با عمان و شرکای اقتصادی کشورمان از روش های بین المللی اتاق پایاپای پولی، پیمان پولی چندجانبه و پیمان پولی دو جانبه استفاده کند.
فرزین در ادامه به گسترش مناسبات تجاری ایران و عمان در سال گذشته اشاره کرد و گفت: با اراده سیاسی که میان ایران و عمان شکل گرفته است. حجم مناسبات اقتصادی میان دو کشور در سال گذشته ۴۰ درصد رشده کرده و به یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار رسیده است که این حجم از مبادلات حتماً می تواند با استفاده از پول ملی دو کشور در قالب پیمان پولی دو جانبه یا اتاق پایاپای پولی انجام گیرد.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین با تأکید بر ضرورت به کارگیری کارتهای مشترک بانکی میان شبکه پولی و بانکی ایران و عمان به منظور تسهیل مناسبات تجاری و فعالیتهای اقتصادی اتباع دو کشور تصریح کرد: مذاکرات این اقدام نیز با بانک مرکزی عمان انجام گرفته و در صورت تسریع از طرف بانک مرکزی عمان، ایران آمادگی دارد در کوتاه ترین زمان استفاده از کارتهای مشترک بانکی را در دستور کار قرار دهد.
وی در این دیدار با اشاره به برگزاری اجلاس اتحادیه پایاپای آسیایی (ACU) در خرداد ماه سال جاری در تهران و دعوت از روسای بانک مرکزی کشورهای عضو و ناظر و همچنین کشورهای همسایه از جمله عمان افزود: استفاده از روشهای پیمان پولی دو یا چندجانبه و همچنین اتاق پایاپای پولی میان کشورهای عضو اتحادیه پایاپای آسیایی قطعاً منجر به افزایش مناسبات تجاری و کاهش و حذف تبادلات دلاری از چرخه معاملات تجاری میان این کشورها خواهد شد.براساس این گزارش قیس بن محمد الیوسف، وزیر تجارت صنعت و توسعه سرمایه گذاری عمان نیز در این دیدار با اشاره به افزایش مناسبات پولی و بانکی میان ایران و عمان تصریح کرد: قطعاً راهکار استفاده از اتاق پایاپای پولی، پیمان پولی دو جانبه پولی و ارزهای ملی در مراودات تجاری میان ایران و عمان راهکاری سازنده برای گسترش همکاری@های اقتصادی است و عمان نیز آمادگی دارد این موضوع را پس از بررسی در دستور کار قرار دهد.
وی با اشاره به ضرورت گشایش خطوط اعتباری میان ایران و عمان و آمادگی ایران در این باره تصریح کرد: عمان آماده است با استفاده از روش های مختلف و توسعه مناسبات پولی و بانکی با ایران، حجم همکاریهای تجاری و اقتصادی میان عمان و ایران را افزایش دهد.
وزیر تجارت، صنعت و توسعه سرمایه گذاری عمان همچنین با اشاره به برگزاری نمایشگاه اکسپو تهران گفت: واقعاً از صنایع و پیشرفتهای ایران در این حوزه شگفت زده شدیم و آمادگی کامل داریم در حوزه صنعت نیز همکاریهای خود را همپای مناسبات پولی و بانکی گسترش دهیم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 3
اخبار
تجربه خرید آسان با «خودرویار» بانک صادرات ایران
همزمان با آغاز دور دوم ثبتنام یکپارچه فروش خودرو از 20 اردیبهشت ماه سال جاری، مشتریان بانک صادرات ایران میتوانند با مراجعه به سامانه «خودرویار» از طریق سایت این بانک به صورت غیرحضوری و به آسانی، نسبت به فعالسازی حساب وکالتی خود برای شرکت در طرح یکپارچه فروش خودرو اقدام کنند.
متقاضیان به منظور شرکت در این طرح میتوانند به آسانی با مراجعه به سایت این بانک به نشانی:
www.bsi.ir و دسترسی به سامانه «خودرویار» و فعال کردن حساب وکالتی خود برای خرید خودرو در سامانه یکپارچه اقدام کنند.همچنین دارندگان حساب طرح تسهیلاتی «سنا» در بانک صادرات ایران میتوانند ضمن حفظ این حسابها و کسب امتیاز روزشمار برای دریافت تسهیلات، با مراجعه به سایت بانک صادرات ایران به نشانی www.bsi.ir وارد سامانه «خودرویار» شده و به صورت غیرحضوری نسبت به معرفی حساب «سنا»ی خود به عنوان حساب وکالتی در طرحهای مختلف فروش خودرو اقدام کرده و با کسب امتیاز روزشمار، از امکان دریافت تسهیلات تا سقف ٢ میلیارد ریال نیز بهرهمند شوند.
در طرح فروش یکپارچه خودرو وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز لازم است متقاضیان خرید خودرو در قالب این طرح، تا 29 اردیبهشتماه نسبت به معرفی حساب وکالتی اقدام و یک میلیارد ریال در حساب خود موجودی داشته باشند.
اولویت نخست بیمه کوثر تکریم و احترام به مشتریان است
ابوالفضل آقادادی در ششمین همایش تجلیل از سرپرستی ها و نمایندگان برتر بیمه کوثر بر افزایش رضایت مشتریان و اهمیت انسجام و کار تیمی کارکنان و شبکه فروش در رشد و بالندگی شرکت تاکید کرد.مدیرعامل شرکت هدف از برگزاری همزمان همایش تجلیل از نمایندگان برتر و تجلیل از سرپرستی های برتر را ایجاد ادبیات مشترک و اتحاد و انسجام و میثاق در تبیین و اجرای برنامه ها و شاخص ها اعلام نمود.
دکتر آقادادی ضمن تاکید بر تجلیل و تقدیر از سرمایه های انسانی شرکت در نقش همکاران و شبکه فروش بیمه کوثر گفت: عملکرد و دستاوردهای ارزشمند و رشد و اعتلای برند کوثر به فضل الهی و حمایت سهامداران و اعضای هیئت مدیره و با کار جهادی و اتحاد و انسجام و همدلی و همراهی تک تک اعضای تیم همکاران و شبکه فروش حاصل شده که مایه افتخار و غرورآفرین است و باید روز به روز افزایش یابد تا بتوانیم خدمات موثرتر و شایسته تری به مشتریان ارائه کنیم. با افتخار همه ما از جنس ارزشی کوثریم و خدمت صادقانه و تکریم مشتریان، بزرگترین نعمت زندگی کاری ما زیر چتر نام ارزشی کوثر است.وی تاکید کرد باید از این فرصت خدمت با تلاش جهادی نهایت استفاده را نماییم و همکاران و شبکه فروش در هر سنگر و نقشی که مسئولیت می پذیرند باید آن را به عنوان امانت و فرصتی مغتنم برای خدمتگزاری بدانند. اصل همیشگی و اولویت نخست بیمه کوثر تکریم و احترام مشتریان است.
وی عملکرد سال گذشته را ارزشمند توصیف کرد و ضمن اشاره به فروش بیش از ۸ هزار میلیارد تومانی ، سال ۱۴۰۱ را درخشان ترین سال شرکت از حیث درآمد سرمایه گذاری نامید که بخش عمده ای از این درآمد سرمایه گذاری ۲۵۰۰ میلیارد تومانی در سه ماهه آخر سال محقق شده است همچنین دکتر آقادادی از اقدامات عملکردی مهم دیگر به افزایش سرمایه شرکت از ۱۶۸۸ به ۲۵۰۰ میلیارد تومان و تبدیل وضعیت نیروها و ساخت و تکمیل ساختمان جدید مرکزی شرکت و رونمایی از نرم افزار کوثر من و ارائه خدمات مناسب و به موقع به بیمه گذاران بالاخص در زلزله خوی اشاره نمود.
مدیرعامل بیمه کوثر ضمن اشاره به اهمیت ارزش ویژه برند بیمه کوثر اظهار داشت: بیمه گری اقتصادی، بازدهی مناسب سرمایه گذاری، بهره وری منابع و نوآوری در خدمات و فرآیندها از محورهای اصلی توجه شرکت در سال ۱۴۰۲ است.
ایشان در پایان با بیان اینکه تکریم کنندگان مشتریان، خودشان هم باید تکریم شوند بر تقویت شبکه فروش تاکید کرد. وی مسئولیت پذیری، اخلاق مداری، حفظ کرامت، رعایت صداقت را به عنوان برخی از ارزش های اخلاقی مدنظر بیمه کوثر برشمرد.
ابوالفضل آقادادی ابراز امیدواری کرد در سال جاری شاهد تداوم تلاش، همت مضاعف و صرف توان و انرژی بیشتری در مسیر تحقق اهداف شرکت بالاخص افزایش رضایت ذی نفعان و سودآوری باشیم و در مسیر ارتقای جایگاه و توسعه پایدار بیمه کوثر گام برداریم.
راهبرد اصلی بیمه ایران حرکت به سمت کسب و کار فناورانه است
حسن شریفی رئیس هیات مدیره و مدیر عامل بیمه ایران بهمراه معاونین مدیر عامل و جمعی از مدیران ستادی در اولین سفر استانی در سال ۱۴۰۲ به استان ایلام رفت و دردیدار با همکاران ، انجمن صنفی نمایندگان استان و پیشکسوتان بازنشسته اعلام کرد : در سال گذشته بیشترین هدف ما در ارائه خدمات برخط و غیر حضوری سامانه بیمه ایران متمرکز شد و با توجه به اینکه راهبرد اصلی شرکت در سال جاری ” حرکت به سمت کسب و کار فناورانه ” است ، قطعا خدمات این سامانه با برنامه ریزی صورت گرفته ، بهبود خواهد یافت و بزودی اخبار آن منتشر خواهد شد.
مدیرعامل بیمه ایران با تاکید مجدد بر لزوم ایجاد همدلی بین همکاران برای مشارکت در اداره شرکت و دعوت ازهمه همکاران برای نقد عملکرد مدیران به همراه پیشنهاد اصلاح امور ، اظهار داشت : چابک سازی فعالیت ها و تسریع در روند خدمات رسانی بهینه ، تنها با حضور همه ارکان شرکت در تصمیم گیری ها امکان پذیر است و برنامه سفر های استانی و دیدار با کارکنان در اقصی نقاط کشور نیز به همین منظور انجام می شود.
رییس هیات مدیره بیمه ایران در ادامه به موضوع بسیار مهم تفویض اختیار که از سال گذشته روند اجرایی آن آغاز شده ، پرداخت و گفت : این طرح یکی از افتخارات بیمه ایران است که با اجرای آن شاهد آغاز تحولی بزرگ در روند صدور و خسارت بودیم ، بنابراین انتظار داریم با همکاری و تلاش همکاران اعم از کارکنان و نمایندگان ، پرتفوی شرکت در تمام رشته های مختلف بیمه ای به غیراز رشته اتومبیل افزایش یابد.
شریفی تصریح کرد : شرکت سهامی بیمه ایران، میراث بزرگان و پیشکسوتانی است که به مارسیده و همه ما ضمن حراست از این یادگار با ارزش و پرافتخار، باید در جهت حفظ و اعتلای نام و نشان تجاری آن تلاش روز افزونی داشته باشیم و رویکرد ما خدمت به بیمه گذاران و همدلی و انسجام هر چه بیشتر بین همکار و نماینده باشد.
شریفی در دیدار با رشنوادی مدیر کل امور اقتصادی و دارایی استان ، ضمن اشاره به توانمندی وظرفیت بالای گروه مالی بیمه ایران برای سرمایه گذاری در زمینه های مختلف ، برگزاری شورای معاونین در استان ایلام را نشاندهنده عزم جدی مدیریت ارشد برای حل مسائل همکاران ایلام دانست و گفت : برای تحقق خدمات رسانی بی منت به مردم عزیز، امیدوارم همکاری بیشتری در زمینه سرمایه گذاری های پرمنفعت و سودآور داشته باشیم.
رشنوادی نماینده تام الاختیار وزیرنیز ضمن اعلام مسرت از دیدار و حضور مدیریت ارشد بیمه ایران در استان با اعلام نگاه مطلوب مردم استان به شرکت سهامی بیمه ایران ، خواستار ارائه راهکاری عاجل برای حل مشکل ساختمان شعبه مرکزی بیمه ایران ایلام گردید.
مدیر عامل بیمه ایران و هیات همراه در ادامه سفر، در دیدار با مدیران شرکت های پتروشیمی و پویا نخ ایلام که از بیمه گزاران شرکت هستند ، گفت : در سفر های استانی دیدار از نزدیک و در محل با بیمه گزاران را وظیفه خود میدانیم و آماده توسعه همکاری های بیمه ای در همه زمینه ها هستیم .
مدیران این شرکت ها نیز با اظهار خوشحالی از حضور مدیر عامل و تقدیر از خدمات شایسته همکاران بیمه ایران استان ایلام ، مسائل و موضوعات خود را مطرح نمودند.
شریفی همچنین در سفر به شهرستان مهران رفت وضمن بازدید از شعبه بیمه ایران و بررسی وضعیت شعبه مهران ، تاکیداتی در راستای خدمتگزاری هر چه بهتر به زائران اربعین حسینی ارائه نمود .
گفتنی است در این سفر ، عیسی میرزایی مدیر کل بیمه ایران استان ایلام گزارشی از عملکرد استان و اقدامات صورت پذیرفته در سال گذشته برای خدمت رسانی به زائران و عاشقان اباعبدالله الحسین ارائه کرد.
همکاران نیز در گفتگویی صمیمی با مدیرعامل ضمن قدردانی از حضور مدیریت ارشد در میان همکاران استانها بر لزوم آموزش کاربردی ، مستمر و توسعه امکاناتی مانند ساختمان و اتومبیل تاکید داشتند.
هدف برنامه عملیاتی بانک قرضالحسنه مهر ایران دستیابی به ۲۵۰ همت است
معاون برنامهریزی و توسعه بانک قرضالحسنه مهر ایران گفت: سهم درصد بانک از نقدینگی در سال ۱۴۰۰ عدد ۱.۵۶ درصد بود که در پایان سال ۱۴۰۱ به بیش از ۲ درصد ارتقا یافت. این موضوع نشان میدهد بانک قرضالحسنه مهر ایران در حال کسب سهم خود از نقدینگی کشور و توسعه خدمات است.
دکتر «رضا قرائیپور» معاون برنامهریزی و توسعه بانک در چهارمین مجمع صف و ستاد بانک، اظهار داشت: مجمع صف و ستاد بانک به ابتکار دکتر «شمسینژاد» مدیرعامل بانک برگزار میشود تا نقاط قوت و ضعف بانک را بررسی و میزان تحقق برنامه عملیاتی را ارزیابی کنیم.
وی هدف دیگر از برگزاری مجمع صف و ستاد را تقدیر از عملکردهای برتر در سطح بانک دانست و افزود: همچنین ایجاد گفتمانی دوسویه بین صف و ستاد از جمله اهداف برگزاری مجمع به شمار میرود تا از این طریق مشکلات، موانع و فرصتهای پیش روی بانک استخراج و پیگیری شود و برنامه عملیاتی بهگونهای شایسته محقق شود.
قرائیپور گفت: اکنون چهارمین مجمع صف و ستاد بانک را برگزار میکنیم و با ورق زدن کتاب افتخارات ۱۴۰۱، میبینیم که موفقیتهای مهم و تحسینبرانگیزی به دست آمده است.
معاون برنامهریزی و توسعه بانک اظهار داشت: در این مجمع عملکرد سال قبل بررسی و در پایان جمعبندی میشود تا مشخص شود چالشها و فرصتهای پیش روی بانک در سال جاری چیست که با همت همه مدیران و کارکنان، برنامه تحقق منابع ۲۵۰هزار میلیارد تومانی در سال ۱۴۰۲ محقق شود.
وی با اشاره به هدفگذاری منابع در سال گذشته و برنامه ۱۵۰هزار میلیارد تومانی، افزود: با لطف خدا و همت کارکنان و مدیران این برنامه به میزان ۱۰۵ درصد و عدد ۱۵۶هزار میلیارد تومان محقق شد و ۲۰ استان توانستند بهطور ۱۰۰ درصد به این هدف دست یابند. عملکرد سایر استانها نیز به هدف مذکور بسیار نزدیک بود.
قرائیپور در بخش دیگری از سخنان خود، تصریح کرد: نسبت مصارف به منابع بانک در سال گذشته ۸۵ درصد هدفگذاری شده بود که همین عدد نیز محقق شد. برای نخستین بار مطالبات به مصارف بیش از پیش کاهش یافت و به ۰.۳۸ درصد رسید. بانک قرضالحسنه مهر ایران در شبکه بانکی پیشتاز این شاخص است و این موضوع جای افتخار دارد.
وی با برشمردن توفیقات بانک در سایر شاخصهای عملکردی، بیان کرد: در شاخص افتتاح حساب جاری، ۱۸۵ درصد هدف محقق شد. سهم سپردههای جاری از کل منابع بانک در سطح ۲۷ درصد بود، اما تعداد سپردههای جاری با رشدی ۸۰ درصدی روبهرو شد.
معاون برنامهریزی و توسعه بانک گفت: اگر بخواهیم سهم درصد بانک از نقدینگی کشور را بررسی کنیم، به عدد ۱.۵۶ درصد در سال ۱۴۰۰ میرسیم که در پایان سال ۱۴۰۱ به بیش از ۲ درصد ارتقا یافت. این موضوع نشان میدهد بانک قرضالحسنه مهر ایران در حال کسب سهم خود از نقدینگی است و هدف سال ۱۴۰۲ رسیدن به حداقل ۳ درصد سهم از نقدینگی است.
قرائیپور این طور ادامه داد: خوشبختانه ۹۳ درصد شعب بانک در سال گذشته سودده بودند و نسبت به سال ۱۴۰۰ که این عدد ۸۳ درصد بود، رشدی ۱۰ درصدی را نشان میدهد. در طرح تحقق منابع ۲۰۰هزار میلیارد تومانی نیز ۹۶ شعبه و ۳ استان توانستند به سهم تعیین شده برای خود از این هدف بهطور کامل دست یابند.
وی با اشاره به اهمیت پرداخت وامهای تکلیفی، گفت: در سال گذشته ۹.۵ همت وامهای تکلیفی پرداخت شد. در طرح مهریار گردش حساب بستانکار به ۱۵ همت نزدیک شد و ۲۳ درصد از وامهای امتیازی نیز بهصورت آنلاین پرداخت شده که امیدوارم بتوانیم در سال جاری با قدرت بیشتر این حرکت را ادامه دهیم.
قرائیپور با اشاره به اینکه کارهای مهمی در سال ۱۴۰۱ انجام شد، برخی از این موارد را این طور برشمرد: کیوبانک رونمایی شد، اوراق قرضالحسنه برای نخستین بار در کشور منتشر شد و طرح مزد خدمت به تأیید شورای فقهی بانک مرکزی رسید که در آستانه اجراست. همچنین نخستین همایش ملی قرضالحسنه به همت بانک قرضالحسنه مهر ایران برگزار شد.
معاون برنامهریزی و توسعه بانک قرضالحسنه مهر ایران، سخنان خود را این طور به پایان برد: هدف ما از دستیابی به منابع ۲۵۰هزار میلیارد تومانی، تنها رسیدن به یک عدد نیست، بلکه هدف خدمترسانی بیشتر به مردم شریف کشور و توسعه فرهنگ قرضالحسنه است.
ابلاغ سهم عوارض شرکت های بیمه از محل حق بیمه رشته ثالث
در اجرای بند «الف» تبصره «۱۰» قانون بودجه، سهم قطعی هریک از شرکتهای بیمه از مبلغ شش هزار میلیارد ریال براساس آمار اولیه عملکرد فروش (پورتفوی) بیمه شخص ثالث در سال ۱۴۰۱ تعیین و به شرکتهای بیمه ابلاغ شد.
هریک از شرکت های بیمه مکلفند سهم تعیین شده برای واریز ماهانه وجوه مربوط طی ششماهه اول سال ۱۴۰۲ را در پایان هر ماه طبق جدول تعیین شده به حساب خزانه کل کشور واریز کنند.
بر اساس این گزارش، بیمه مرکزی تا پایان شهریورماه سال جاری براساس آمار عملکرد نهایی سال ۱۴۰۱ بیمه شخص ثالث، سهم هریک از شرکتهای بیمه از مبلغ ۶۰۰۰ میلیارد ریال موضوع بند «الف» تبصره «۱۰» قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور را تعیین و ابلاغ خواهد کرد.
بر این اساس هریک از شرکتهای بیمه موظف شده اند ضمن تعدیل اضافه یا کسری واریزی خود طی ششماهه اول سال جاری، پرداختی ماهانه خود را بر اساس جدولی که از سوی بیمه مرکزی اعلام می شود تا پایان سال ۱۴۰۲ ادامه دهند.
شایان ذکر است که نهاد ناظر صنعت بیمه تا پایان شهریورماه سال ۱۴۰۳ سهم قطعی هریک از شرکتهای بیمه از مبلغ ۶۰۰۰ میلیارد ریال را براساس آمار عملکرد نهایی سال ۱۴۰۲ تعیین و به شرکتهای بیمه ابلاغ خواهد کرد.
بنابر مصوبه شورای عالی بیمه، شرکتهای بیمه موظفند اضافه یا کسری واریزی احتمالی را بر اساس رقم اعلامی از سوی بیمه مرکزی، فیمابین خود تسویه کنند.
مطابق این ابلاغیه، شرکتهای بیمه مکلفند سهم نهادناظر از مبالغ پرداختی را به حساب بدهکار بیمه مرکزی، منظور و عملکرد واریزیهای خود را همراه با اسناد و مدارک مربوط در پایان هر ماه به این نهاد نظارتی ارسال کنند.
گفتنی است، سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور، فرماندهی انتظامی ج.ا.ایران، سازمان اورژانس کشور، جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران و سازمان صدا و سیمای ج.ا.ایران باید گزارش عملکرد خود را در قالب برنامه عملیاتی هر سه ماه یک بار به کمیسیونهای اقتصادی، برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی و بیمه مرکزی و سازمان برنامه و بودجه کشور ارسال نمایند. تخصیص اعتبار سه ماهه به دستگاههای اجرایی فوقالذکر توسط سازمان برنامه و بودجه کشور بر اساس عملکرد صورت میپذیرد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.