شماره: 2480 / ۱۴۰۳ بيست و نهم آبان
تعداد بازدید : 0
اخبار
ظرفیت همکاری ایمیدرو
و صدرتامین در زمینه توسعه معادن زغال سنگ
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری صدرتامین(تاصیکو) حوزه زغال سنگ را از ظرفیتهای بین ایمیدرو و تاصیکو خواند که میتواند به توسعه همکاریهای مشترک بین دو مجموعه منجر شود.امیرحسین نادری که در دیدار با محمد آقاجانلو رئیس هیات عامل ایمیدرو سخن می گفت، افزود: همکاری در زمینه توسعه کاربردهای زغال سنگ به ویژه تولید گاز سنتزی نیز می تواند یکی از زمینه های همکاری بین دوطرف باشد.وی با بیان اینکه همکاری و مشارکت در واگذاری پهنههای اکتشافی نیز می تواند از دیگر موضوعات همکاری باشد، گفت: در حال حاضر صدرتامین سرمایهگذاری در بخشهای طلا، فولاد، زغال، مس، کاشی، املاح، پشم شیشه وکائولن برنامههای خود را مورد توجه قرار داده است و از پروژه های مهم این شرکت می توان به احداث کارخانه استحصال طلا کردستان، طراحی و تجهیز و آماده سازی معدن قلقه، تولید سالانه 500 هزار تن زغال سنگ خام بلوک 6 پروده 4 در طبس و توسعه کارخانه طلای تفتان به 1020 کیلوگرم اشاره کرد.
۱۵ هزار واحد مسکن مهر در شهرهای جدید نیمه تمام است
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید گفت: بیشاز ۱۵ هزار واحد مسکن مهر نیمه ساخت در شهرهای جدید وجود دارد و ۱۴۱ هزار واحد نهضت ملی مسکن نیز در این شهرها در حال احداث است.شهرام ملکی مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید با اشاره به وجود بیش از ۱۵ هزار واحد مسکن مهر نیمه ساخت در شهرهای جدید گفت: در حال حاضر حدود ۱۴ هزار واحد دیگر نیز که بیشترین تعداد آنها در شهرهای پردیس، مهستان، سهند و گلبهار واقع شده که دارای نقص هستند اما تلاش داریم هرچه سریعتر این واحدها تکمیل و به بهرهبرداری برسند.وی ادامه داد: هم اکنون ۱۴۱ هزار واحد نهضت ملی مسکن در سطح شهرهای جدید در دست ساخت است که با مذاکرات انجام شده قصد داریم واحدهایی که آوردههای مناسبی از سوی متقاضیان دارند با تزریق منابع بانکی فعال و کارگاههای آنها را پویاتر کنیم.ملکی تهیه یک سند چشمانداز برای تعیین برنامه زمانبندی افتتاحها را امری ضروری دانست و تأکید کرد: باید هرچه زودتر آماده و در برنامه اجرایی تمامی شهرها قرار بگیرد.
پرداخت مطالبات چایکاران
از قدرسهم دولت
رئیس سازمان چای کشور گفت: با پرداخت بخشی دیگر از مطالبات چایکاران، میزان پرداختیهای دولت بابت خرید برگ سبز چای محصول امسال به بیش از ۸۴ درصد رسید.حبیب جهانساز با بیان این که دولت ۳۳ میلیارد تومان دیگر از مطالبات چایکاران گیلان و مازندران بابت خرید برگ سبز چای محصول امسال را به حساب آنها واریز کرد، افزود: با این واریزی، قدرسهم پرداختی دولت به چایکاران شمال کشور به ۴۲۶ میلیارد تومان معادل ۸۴.۶ درصد رسید و تا دوم شهریور ماه تسویه شد.رئیس سازمان چای کشور اظهار داشت: تاکنون یک هزار و ۳۳۲ میلیارد تومان معادل ۶۶ درصد مطالبات چایکاران از قدر سهم دولت و کارخانههای چایسازی پرداخت شده است، که کارخانهها چایسازی نیز تاکنون ۹۰۵ میلیارد تومان معدل ۵۹.۵ درصد از قدرسهم خود بابت خرید امسال را به چایکاران پرداخت کرده است.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
اخبار
مدیر منابع انسانی و پشتیبانی ایمپاسکو؛
توانمندسازی کارکنان، اولویت استراتژیک ایمپاسکو است
مدیر منابع انسانی و پشتیبانی ایمپاسکو گفت: ایمپاسکو، به عنوان اولین شرکت معدنی کشور در دریافت گواهینامه ایزو ۱۰۰۱۵، با تمرکز بر توسعه شایستگیهای نیروی انسانی و اجرای برنامههای جانشینپروری، گامهای بزرگی در مسیر مدیریت منابع انسانی و توانمندسازی کارکنان خود برداشته است.مهدی رهبری مدیر منابع انسانی و پشتیبانی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با بیان اینکه ایمپاسکو با طراحی برنامههای استراتژیک، در حال آمادهسازی نیروهای مستعد برای تصدی پستهای کلیدی آینده است، عنوان کرد: در سال ۱۴۰۰ موفق به دریافت گواهینامه معتبر ایزو ۱۰۰۱۵ شدیم و تاکنون دو بار این گواهینامه را تمدید کردهایم. این استاندارد بینالمللی به مدیریت شایستگی و توانمندسازی کارکنان اختصاص دارد و چارچوبی برای شناسایی، ارزیابی و توسعه شایستگیهای نیروی انسانی فراهم میکند.رهبری توضیح داد: ایمپاسکو به عنوان اولین شرکت معدنی ایران، این استاندارد را به عنوان بخشی از استراتژی خود برای تقویت منابع انسانی به کار گرفت و این دستاورد نه تنها نشاندهنده تعهد ما به توسعه نیروی انسانی است، بلکه سازمان را در مسیر ارتقای رقابتپذیری قرار میدهد.وی یکی از برنامههای استراتژیک ایمپاسکو را اجرای نظام جانشینپروری دانست که با شناسایی مشاغل کلیدی و استعدادهای مستعد، آینده مدیریتی شرکت را تضمین میکند.مدیر منابع انسانی و پشتیبانی ایمپاسکو در این خصوص توضیح داد: ما در برنامه جانشینپروری، ابتدا مشاغل کلیدی سازمان را شناسایی کردیم و سپس به ارزیابی شایستگیهای افرادی پرداختیم که پتانسیل تصدی این پستها را دارند؛ برای این افراد برنامههای آموزشی و توسعهای به منظور آمادهسازی در نظر گرفتیم تا بتوانند مسئولیتهای کلیدی آینده را بر عهده بگیرند.وی ادامه داد: در این راستا، ایمپاسکو از روشهایی نظیر تفویض اختیار، منتورینگ و آموزش سبکهای رهبری بهره میبرد.رهبری تاکید کرد: تفویض بخشی از وظایف مدیران به کارکنان مستعد، فرصتی برای کسب مهارتهای مدیریتی است. این روش، کارکنان را در شرایط واقعی قرار داده و توانمندیهای آنها را برای تصمیمگیری و مدیریت بهبود میبخشد.وی اظهار کرد: استاندارد ایزو ۱۰۰۱۵ به سازمانها کمک میکند تا شایستگیهای مورد نیاز هر شغل را شناسایی و شکافهای موجود میان تواناییهای فعلی کارکنان و نیازهای سازمان را ارزیابی کنند و ایمپاسکو از این ابزار برای تعریف شایستگیهای شغلی و تخصصی بهره برده و بر اساس نتایج، برنامههای توسعهای متنوعی را اجرا کرده است.مدیر منابع انسانی و پشتیبانی ایمپاسکو ادامه داد: ایمپاسکو با هدف توانمندسازی کارکنان، برنامههای آموزشی متنوعی از جمله توسعه سبک رهبری مدیران و برگزاری دورههای تخصصی را در دستور کار خود قرار داده است. این برنامهها بهگونهای طراحی شدهاند که همزمان با ارتقای مهارتهای حرفهای کارکنان، سازمان را برای چالشهای آینده آماده کنند.وی یکی از ویژگیهای برجسته این برنامهها را استفاده از روش منتورینگ خواند و عنوان کرد: در این روش مدیران از طریق انتقال دانش و تجربه، کارکنان را برای پذیرش مسئولیتهای کلیدی آماده میکنند. این روش نه تنها به رشد فردی کارکنان کمک میکند، بلکه سازمان را در مسیر توسعه پایدار قرار میدهد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
درخواست وزیر امور اقتصاد و دارایی از بانکها: وامهای توانمندسازی و اشتغال سریع تر پرداخت شود
وزیر امور اقتصاد و دارایی با اشاره به اقدامات کمیته امداد برای توانمندسازی، از مدیران بانکها خواست تا باقی مانده سال با سرعت بیشتری کمک کنند که عقبماندگی از برنامهای که در این زمینه داشتیم، برطرف شود و وامهای موردنیاز توانمندسازی و اشتغال تامین شود.
عبدالناصر همتی در همایش یاوران اشتغال کمیته امداد با بیان اینکه حمایت کمیته امداد که تشکیل آن ابتکار حضرت امام(ره) بود و اقدامات این نهاد تاکنون، موجب افتخار است، گفت: مقام معظم رهبری هر سال تاکید میکنند که اگر بخواهیم مسائل و مشکلات را رفع کنیم باید به سمت رونق تولید برویم و تولید را راه بیاندازیم.
وی با تاکید بر لزوم آموزش و ایجاد اشتغال ایجاد و حرکت کشور در مسیر توسعه اشتغال پایدار، گفت: حتی در پیشرفتهترین کشورهای دنیا هم نهادهایی وجود دارد که بخشی از اقشار جامعه که به خاطر مسائل رشد و توسعه و تصمیمات اشتباه یا مسائل خاص فردی یا بخشی کشور از حرکت قطار جا ماندهاند به آنها کمک میکنند. کمیته امداد نیز کارهای اساسی کرده است.
همتی با بیان اینکه کمیته امداد یکی از نهادهای معتبر و خوشنام کشور است، تصریح کرد: کاری که برای توانمندسازی افراد شروع شده، کار خوبی است و کمک میکنیم، ادامه پیدا کند.
وزیر امور اقتصاد و دارایی خطاب به مسئولان کمیته امداد تاکید کرد: به عنوان مسئول وزارت اقتصاد و دارایی و بانکهایی که با ما همراهی میکنند و حتی بخش خصوصی، همه تلاش خود را میکنیم تا بتوانید توفیقات بیشتری به دست آورید. توفیق بیشتر شما، کم کردن هزینههای دولت و کم کردن هزینههای اجتماعی است و این چیزی است که تاکید داریم و پیگیری خواهیم کرد.
وی در ادامه با اشاره به روند پرداخت قرضالحسنه افزود: به دلیل چند ماه بلاتکلیفی در مجموعه کارهای کشور، در همه زمینهها کمتر از حدی که تصور میکردیم عمل شد و از همین رو از مدیران بانکها خواهشمندم که باقی مانده سال با سرعت بیشتری کمک کنند که عقبماندگی از برنامهای که در این زمینه داشتیم، نداشته باشیم تا وامهای موردنیاز توانمندسازی و اشتغال تامین شود.
همتی ادامه داد: البته مبلغی برای حساب ثروت و عدالت است که از صندوق توسعه ملی باقی مانده بود، پنج همتی گرفتیم که با منابع بانکها ترکیب شود، ۱۵ همت میشود که
درصدی از آن هم برای مناطق روستایی و عشایری به کمیته امداد تعلق میگیرد و همکاران در حال پیگیری آن برای نهایی کردن هستند. این هم منبعی است که میتواند در اختیار قرار گیرد.
عبدالناصر همتی همچنین در حاشیه برپایی نمایشگاه و فروشگاه تولیدات و محصولات مددجویان کمیته امداد، با بیان اینکه برای بانکها تعهداتی در بودجه پیشبینی شده است و تلاش میشود که در نیمه دوم سال تامین شوند، گفت: کار سرعت بیشتری گرفته و امید است که هرچقدر بتوانیم به کمیته امداد کمک کنیم، زیرا رییس کمیته امداد و همکارانشان در زمینه توانمندسازی عملکرد خیلی خوبی داشتهاند.
وی ادامه داد: هرچقدر بتوانیم به توانمندسازی تعداد افراد بیشتری کمک کنیم و اشتغال بیشتری ایجاد شود از آن استقبال و حمایت و پشتیبانی میکنیم.
وی در پاسخ به این سوال که تعهدات امسال به طور صد در صد محقق میشود، افزود: محدودیتهایی در وامهای قرضالحسنه وجود دارد. اما کمیته امداد نیز جز اولویتهای اصلی است و حتما انجام میشود.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
اخبار
رئیس سازمان توسعه تجارت:
توسعه زیرساختهای لجستیکی و مالی با اوراسیا را پیگیری میکنیم
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران گفت: برای تعامل بیشتر ایران با کشورهای عضو اوراسیا نیاز به توسعه زیرساختها داریم که رفع موانع را در حوزه لجستیک و تبادلات مالی پیگیری می کنیم.«محمدعلی دهقاندهنوی» دیروز (دوشنبه) در حاشیه نشست هماهنگی برگزاری سومین نمایشگاه بین المللی تجارت با اوراسیا در جمع خبرنگاران اظهار داشت: درصدد هستیم تا در حوزه لجستیک، حمل و نقل و ارتباطات زمینی و ریلی که بین این کشورها وجود دارد، بتوانیم گشایشهایی ایجاد کنیم.رئیس سازمان توسعه تجارت ایران ادامهداد: همچنین در حوزه مراودات پولی و بانکی احتیاج داریم تا اقداماتی انجام شود، اکنون ابتکارهایی هم طراحی شده و قرار است اجرایی شود تا با توسعه این ابتکارات بتوانیم روند تجارت با این کشورها را توسعه دهیم.
وی با بیان اینکه در حوزه ترویج صادرات، برگزاری نمایشگاهها بسیار مهم است، گفت: امسال سومین نمایشگاه اوراسیا از سوم تا ششم اسفندماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار خواهد شد. این نمایشگاه فرصتی برای تجار و تولیدکنندگان است تا توانمندیها و قابلیتهای خود را به نمایش بگذارند.
دهقاندهنوی افزود: در کنار این نمایشگاه وارد مذاکرات مستقیم در قالب موافقتنامهها و قراردادهای تجاری خواهیم شد.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا پیشتر دیماه ۱۴۰۲ با جمهوری اسلامی ایران قرارداد تجارت آزاد امضا کرد که اجرایی شدن آن نیازمند تصویب در مجالس کشورهای عضو و مجلس شورای اسلامی است. طرفین تعرفهها را برای ۸۷ درصد اقلام کالایی در مبادلات تجاری خود به صورت کامل حذف خواهند کرد.
پیش از این، مراحل تصویب این موافقتنامه در مجالس کشورهای بلاروس، روسیه و قرقیزستان انجام شده است. ارمنستان و قزاقستان به عنوان دو عضو دیگر اتحادیه اوراسیا و همچنین جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور طرف قرارداد با این اتحادیه نیز برای اجرایی شدن قرارداد تجارت آزاد، باید مراحل قانونی تصویب را طی کنند.
هدفگذاری بودجه ۱۴۰۴ برای افزایش عدالت مالیاتی
سخنگوی سازمان امور مالیاتی در تشریح ویژگی های بودجه سال آینده دولت گفت: «لایحه بودجه ۱۴۰۴ کاهش مالیات برای اقشار کمدرآمد و افزایش مالیاتستانی از دانهدرشتها را هدفگذاری کرده است. در این لایحه، با افزایش معافیت پایه مالیاتی، مالیات حقوقبگیران دولتی و خصوصی کاهش یافته است و پایه معافیت مالیاتی مشاغل نیز ارتقا یافته است.»
از روزی که کلیات لایحه بودجه به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد، بحثهایی در فضای رسانهای کشور درباره معافیتهای مالیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ شکل گرفت. مهدی موحدی، سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور برنامه تلویزیونی پایش به بررسی این موضوع پرداخت.
وی در این برنامه از طرح نشاندار کردن مالیاتها سخن گفت که با اجرای این طرح، مودیان تبصره ماده ۱۰۰ مالیاتهای مستقیم، مالیاتهای خود را برای تامین مالی ۱۹۵۰ پروژه عمرانی در کشور پرداخت میکنند که از این مقدار، ۱۳۲۳ پروژه بهطور کامل تامین مالی شده است. به گفته وی، این طرح بر فرهنگ مالیاتی مردم تاثیر بسیار مثبتی داشته است.
موحدی در ابتدای برنامه درباره تصمیمات دولت برای نظام مالیاتی در سال ۱۴۰۴ توضیح داد: «از سال ۱۴۰۰ سازمان امور مالیاتی، خط مشی را دنبال کرده است و لایحه بودجه ۱۴۰۴ هم در ادامه این خط مشی است. اهداف عمده سازمان، شامل مالیات ستانی از دانهدرشتها و تحقق عدالت مالیاتی است. مردم همواره میگفتند فشار مالیاتی بر حقوقبگیران است، بنابراین سازمان به سمتی حرکت کرد این فشار بر حقوقبگیران کاهش یابد. برای مثال، در سال ۱۴۰۰، از کل درآمدهای مالیاتی کشور، ۱۲.۵ درصد مالیات حقوقبگیران دولتی و خصوصی بود. این عدد در سال ۱۴۰۱ به ۱۱.۵ درصد و در سال ۱۴۰۲ به ۱۰.۲ درصد کاهش یافت و مالیات از حقوقبگیران یک فرایند نزولی را طی کرده است. این فرایند نزولی در سال ۱۴۰۴ هم ادامه پیدا میکند.»
وی در ادامه افزود: «از نکات مثبت لایحه بودجه ۱۴۰۴ در حوزه مالیات، افزایش معافیت پایه حقوقبگیران از ۱۴میلیون در سال جاری به ۲۴میلیون تومان در سال آینده است. معافیت پایه مشاغل هم امسال، ۱۰۰میلیون تومان است که سال بعد به ۲۰۰میلیون تومان افزایش مییابد. این معافیت های مالیاتی، درآمد مالیاتی کشور را کاهش میدهد. سازمان امور مالیاتی برای جبران آن، به سراغ دانهدرشتها و فرارهای مالیاتی میرود. سال گذشته ۳۰ همت مالیات از ۵هزار پرونده فرار مالیاتی، دریافت شد.»
این کارشناس مالیاتی بیان کرد: «از دیگر نکات لایحه بودجه ۱۴۰۴، پیشنهاد ۱۵۰ برابری حدنصاب تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم است. سازمان براساس اطلاعاتی که داشت، یک حدنصابی برای مشخص کردن مودیان کوچک داشت. زمانی که مالیات را به رویت آنها میرساند، مودیان انتخاب میکردند این مالیات را پرداخت کنند یا اظهارنامه بدهند. در سال جاری حدنصاب ۲۱میلیارد تومان بود. به این معنا که مشاغلی با درآمدهای بیش از ۲۱میلیارد تومان، باید مالیات پرداخت میکردند. این عدد برای سال ۱۴۰۴ به ۴۳میلیارد دلار رسیده است.»
موحدی درخصوص کاهش نرخ مالیات بر شرکتهای تولیدی گفت: «نرخ مالیات بر شرکتهای تولیدی، طبق قانون مالیاتهای مستقیم، ۲۵درصد است؛ اما مانند گذشته ۲۰درصد دریافت میشود تا صاحبان مشاغل و شرکتهای تولیدی بتوانند به فعالیتهای خودشان ادامه دهند. همچنین از ۸میلیون مشاغل خردی که در سال گذشته شناسایی شده بود، مالیات ۷میلیون شغل، صفر شد؛ ولی ۱ درصد از این مشاغل، ۵۰ درصد مالیاتهای این بخش را پرداخت کردند که این نشان دهنده عدالت مالیاتی است.»
سخنگوی سازمان امور مالیاتی درخصوص فرایند مالیات ستانی از دانهدرشتها توضیح داد: «در سه سال اخیر، فرایند هوشمندسازی برای شناسایی دانهدرشتها در سازمان از طریق یکپارچهسازی دادهها و اطلاعات شکل گرفته است. طبق این فرایند و با به کار گیری قواعدی خاص، دانهدرشتها و فرارهای مالیاتی را شناسایی کرد. همچنین با اجرای سامانه مودیان، اجرای ماده ۱۰ و ۱۱ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان هم جلوی فرارهای مالیاتی گرفته شده است.»
این استاد دانشگاه در ادامه در خصوص طرح نشاندار کردن مالیاتی گفت: «یکی از انتقادات مردم به سازمان امور مالیاتی این بود که مالیاتها در کجا هزینه میشود. برای پاسخ به این نقد، طرح نشاندار کردن مالیاتی از خرداد امسال با همکاری سازمان برنامه و بودجه به اجرا درآمد. ۱۹۵۰ پروژه عمرانی در کشور وجود داشت که مودیان مشمول تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم، خودشان انتخاب کردند که میخواهند مالیتشان برای کدام یک از این پروژههای عمرانی هزینه شود. با اجرای این طرح، ۱۳۲۳ پروژه بهطور کامل تامین مالی شد. ۹۰درصد ظرفیت حوزه مشاغل استان تهران، به ۱۶ استان محروم کشور رسید. این طرح سبب شد تا مردم مشتاقانه، مالیاتهایشان را بپردازند و بر فرهنگ مالیاتی کشور تاثیر مثبتی داشت. امسال که اولین سال اجرای طرح نشاندار کردن مالیاتی بود، حدود ۱درصد از درآمد مالیاتی از این طریق به دست آمد.»
موحدی در بخش آخر سخنانش از طرح مالیات بر عایدی سرمایه گفت: «طرح مالیات بر عایدی سرمایه در سال ۱۳۹۹ به مجلس ارائه شد؛ ولی همچنان به قانون تبدیل نشده است. سازمان آمادگی لازم را دارد تا درصورتی که به قانون تبدیل شد، آن را اجرا کند. این طرح چند مشکل کوچک داشت که بر طرف شدند. برای مثال تعدیل تورم در مابهتفاوت قیمت خرید و فروش انجام نشده بود که این موضوع بر طرف شد.»
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
«اخبار صنعت» از تحول در کسبوکارهای اقتصادی کشور گزارش می دهد؛
تعداد بازدید : 3
هوش مصنوعی در خدمت هوش تجاری ایرانیان
اخبار صنعت-حسین کوثری: هوش مصنوعی فناوری متفاوت از سایر فناوریها مانند انرژی هستهای است. ما میتوانیم فناوریهای مرتبط با انرژی هستهای را به صورت متمرکز توسعه دهیم و دولت با ایجاد سازمانی اقدام به توسعه آن کند، ولی توسعه هوش مصنوعی باید توسط اکوسیستم و بخش خصوصی صورت گیرد؛ از این رو وظیفه دولت در این حوزه تسهیلگری است.
چند روز پیش رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بر تدوین سندی جامع به مثابه یک سیاست کلی برای توسعه و استفاده از «هوش مصنوعی» و «علوم شناختی» در کشور تاکید کرد.
آیتالله آملی صادق لاریجانی با اشاره به نیاز کشور به مباحث نو در حکمرانی و فضای عمومی جامعه، گفت: تدوین سندی جامع نظیر یک سیاست کلی برای توسعه و استفاده از «هوش مصنوعی» و «علوم شناختی» که بر اساس آن مجلس و دولت بتوانند راه را برای پژوهش استادان و نخبگان و بکارگیری دستاوردهای علمی آنان هموار کنند، ضرورت دارد.
تحول اقتصادی بدون توجه به هوش مصنوعی امکان پذیر نیست
معاون سیاستگذاری و اعتبار بخشی سازمان فناوری اطلاعات گفت: هوش مصنوعی اینک به عنوان یک تکنولوژی تحول آفرین در تمام بخشها شناخته میشود و در حوزههای مختلف از جمله اقتصادی اگر بخواهیم تحولی ایجاد شود لازم است به این مبحث توجه داشته باشیم.
حامد منکرسی معاون سیاستگذاری و اعتبار بخشی سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه در این حوزه تلاشهای متعددی صورت گرفته، یادآور شد: از حدود یکسال پیش وزارت ارتباطات و سازمان فناوری اطلاعات ایران به عنوان متولی تدوین سند و نظام حکمرانی دادههای کشور فعالیت دارند و این سند در حال نهایی شدن است.
منکرسی همچنین به معماری شبکه ملی اطلاعات و ابر دولت به عنوان دو ساختاری که در حوزه فضای مجازی طراحی و ایجاد شدهاند، اشاره کرد و افزود: طراحی لایهای شبکه ملی اطلاعات در چهار لایه زیرساخت، خدمات، خدمات کاربردی و محتوا تعریف شده است. حال اگر بخواهیم این ساختار را با مدل مرجع تطبیق دهیم در لایه زیرساخت مبتنی بر فناوریهای مبتنی بر شبکه و فیبر نوری و سایر تجهیزات ارتباطی هستیم. لایه زیرساختهای اطلاعاتی نیز بیشتر به مراکز داده، زیرساختهای ذخیره سازی و پردازش اطلاعات مرتبط است که نیازهای این حوزه نیز احصاء شده و امیدواریم در قالب برنامه هفتم این نیازها مرتفع شود.
وی لایههای بعدی را مرتبط با بحث نیازمندیهای نرمافزاری و پلتفرمی سکوهای ارائه دهنده خدمات دانست و گفت: در لایه خدمات کاربردی نیز مواردی مانند آموزش الکترونیک، سلامت الکترونیک و مواردی از این دست دیده شده است و در نهایت لایه مرتبط با داده یا محتوا است.
معاون سیاستگذاری و اعتبار بخشی سازمان همچنین اظهار کرد: شبیه همین ساختار برای ابر دولت نیز طراحی شده و در این زمینه اقدامات خوبی صورت گرفته و در برنامه هفتم پیشرفت نیز بر بحث استقرار ابر دولت تاکید شده است.
منکرسی با تاکید بر اینکه در فضای امروزی دیگر نمیتوان به مدل سنتی جریان دادهها را مدیریت کرد، گفت: لازم است در هر یک از لایهها مسئولیتها و وظایف بخشهای مختلف تعریف شود و بستری برای تبادل اطلاعات در نظر گرفته شود.
وی همچنین به مدلهایی که در دنیا در راستای حکمرانی داده مورد بهرهبرداری قرار گرفته اشاره کرد و بر لزوم بومی سازی این روشها که منجر به استفاده از بهروزترین تجربیات دنیا است تاکید کرد.
معاون سیاستگذاری و اعتبار بخشی سازمان گفت: بسیاری از کشورهای پیشرفته در حوزه حکمرانی داده دارای ساختار استانداردی هستند که این امر در کشور ما مغفول واقع شده و لازم است به سرعت این نقص جبران شود. بر همین اساس در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و دولت مسئله در دست پیگیری قرار دارد و بحث لایحه حفاظت از حریم خصوصی نیز در کمیسیون حقوقی دولت در دست پیگیری و در حال نهایی شدن است که امیدواریم با تصویب آن در مجلس ملاک عمل قرار گیرد.
منکرسی کیفیت داده، امنیت داده، فرا داده، حقوق دسترسی به دادهها، تشخیص مالک داده و حقوق آن، هوش تجاری و انبارش دادهها و مستندسازی محتوا و موضوعات را از جمله استانداردهایی دانست که در تدوین اسناد مربوطه مورد توجه و تاکید قرار گرفتهاند.
وی در عین حال به همراهی ۹ دستگاه اجرایی و نمایندگان بخش خصوصی از جمله نمایندگان سازمان نظام صنفی رایانهای و اتاق بازرگانی در تدوین این موارد یاد کرد و افزود: حقوق دسترسی به دادهها از موضوعات مهمی بود که در این مذاکرات مورد تاکید اکثریت قرار داشت و نیاز بود در این زمینه شفافسازی شود که متولیان دادهها باید چه کسانی باشند و این دستگاهها از چه حقوقی برخوردار هستند.
منکرسی همچنین بحث امنیت در فضای دادهها را نیز دارای اهمیت بسیار برشمرد و یکپارچگی اطلاعات، قابلیت اشتراک گذاری آنها، کیفیت داده، مدیریت دادههای مرجع، منافع جمعی و امنیت دادهها را از دیگر مسائل احصاء شده برشمرد و اظهار داشت: تمام تلاش خود را به کار گرفتهایم تا سندی کامل و جامع در این حوزه تدوین شود که پاسخگوی نیازهای مختلف کشور بوده و اثراتی مثبت برجا گذارد.
مدیران ارشد کسبوکارهای اقتصادی برای پذیرش هوش مصنوعی تعلل نکنند
مدیرعامل یکی از شرکتهای دانشبنیان با تاکید بر اینکه خوشا به حال شرکتهایی که پیشدستانه به دنبال فرصتهای فناوری هوش مصنوعی هستند، گفت: در گذشته آنهایی که فناوری جدید را قبول کردند، از مزایا و فرصتهای آن بهرهمند شدند و آنهایی که آن را کنار زدند، یا متضرر شدند یا حضورشان در عرصه رقابت کمرنگ شد و حتی در مواردی برخی از آنها حذف هم شدند.
کامران باقری، مدیرعامل و همبنیانگذار یک مجموعه دانشبنیان ، پذیرش هوش مصنوعی را یک اجبار خواند و گفت: خوشا به حال شرکتهایی که پیشدستانه به دنبال فرصتهای این فناوری هستند. این موضوع مانند تحولات گذشته شامل فرصتهایی میشود. در گذشته آنهایی که فناوری جدید را قبول کردند از مزایا و فرصتهای آن بهرهمند شدند و آنهایی که آن را کنار زدند یا متضرر شدند یا حضورشان در عرصه رقابت کمرنگ شد. حتی در مواردی برخی از آنها حذف هم شدند.
باقری وجه تمایز هوش مصنوعی به ویژه هوش مصنوعی زاینده را با سایر پدیدههای قبلی، سرعت شتابان آن معرفی کرد و با تاکید بر سرعت بسیار بالای پیشرفت و تغییرات هوش مصنوعی، نقش آن را در کسب و کارها حیاتی دانست و گفت: تغییرات ۱۰ سال اخیر که در اثر پیشرفتهای اینترنتی حاصل شده عامل تغییر مکانیزم بازار است که بهنظر میرسد در نتیجه این موج فناوری جدید باید منتظر حضور و شرکت بازیگران جدید باشیم.
باقری، نیروی متخصص هوش مصنوعی زاینده را نیروی کم تعداد، اما گرانقیمتی نامید که تاثیر آنها روی یک سازمان و آینده مسیر کاری آنها غیرقابل انکار است و گفت: سازمانها باید برای بهرهمندی از این فناوری و عقب نماندن از مسیر توسعه به حضور این نیروها در سازمان خود اهتمام ورزند.
وی پذیرش بهکارگیری هوش مصنوعی در سازمانها را امری الزامی و مهم قلمداد کرد که برای اقدام به این کار ابتدا باید پذیرش آن در ذهن مدیران عامل اتفاق بیفتد و در رابطه با دشواریهای این نوع از تصمیمگیری، گفت: از دشواریها و پیچیدگیهای لایه مدیریتی آگاه و باخبر هستم، اما هوش مصنوعی پدیدهای است که باسرعت بسیار زیاد در حال پیشرفت است و اولین بار است که در تاریخ رقم میخورد.
باقری به استناد تجربه خود از برگزاری جلسات با مدیران عامل شرکتهای خصوصی در یک سال اخیر اظهار کرد: نتیجه ۹۹ درصد این جلسات ادامه کار به همان سبک سابق بود. مدیران عامل میخواهند صبر کنند تا وضعیت و جایگاه این فناوری در دنیا شفافتر شود تا شاید آن موقع تصمیمی در راستای بهکارگیری آن اتخاذ کنند. بنابراین تا آن زمان همان منوال گذشته کسب و کاری برقرار خواهد بود.
این استاد دانشگاه، هوش مصنوعی زاینده را فرصتی تلقی کرد که تا پیش از این در این حد و اندازه برای کسب و کارها فراهم و مهیا نبوده و تاخیر در بهکارگیری آن به زعم اظهارات او تاخیری کشنده است.
وی با تاکید بر این که مدیران ارشد کسبوکارهای اقتصادی برای پذیرش هوش مصنوعی تعلل نکنند، اظهار کرد: فرآیند پذیرش و بهکارگیری هوش مصنوعی زاینده مشتمل بر ۴ مرحله است؛ مرحله اول درک این فناوری جدید، گام بعدی این است که از تاثیرات آن روی ابعاد مختلف زندگی و کسب و کاری آگاه و باخبر شویم. پس از این دو مرحله باید بیشتر و عمیقتر با این موضوع آشنا شویم. گام نهایی قرار گرفتن در مسیر آن و چگونگی استفاده از آن است. تمامی این مراحل پکیج «سواد هوش مصنوعی» نام دارد.
هنوز هم داده حرف اول را میزند
هادی ویسی، معاون فنی و همبنیانگذار یک مجموعه دانشبنیان ، در رابطه با تغییر روند استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی به نسبت اوایل ورود آن، گفت: آمار جمعی نشاندهنده استفاده روزانه از ChatGPT و کاهش استفاده از موتور جست وجوی گوگل است. این امر بیانگر قدرت هوش مصنوعی زاینده است.
معاون فنی این شرکت دانشبنیان، استدلال و برنامهریزی، شناسایی و درک و یادگیری را سه ویژگی کلیدی هوش مصنوعی برشمرد و گفت: انجام همزمان کارها ویژگی و توانایی برجسته انسان به عنوان هوشمندترین موجود است و این سطحی است که فناوری با آن چندان فاصله ندارد. البته این اتفاق ترسها و بیمهایی را تشدید کرده و اتفاقات پیشبینی نشدهای را به همراه دارد.
ویسی اظهار کرد: طبق تحقیقات و پیشبینیهای انجام شده تا ۵ سال آینده به سطح AGI و تا سال ۲۰۴۵ به سطح سوپر AGI خواهیم رسید.
به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران، ویسی با لحاظ این مورد که تا کنون همه کسب و کارها با سطوح و مصداقهایی از هوش مصنوعی آشنایی داشتند و تجربه استفاده از این ابزار را دارند، مرحله استفاده از این فناوری را برای کسب و کارها در حال حاضر عبور از زمینههای توصیفی، تشخیصی و پیشبینی دانست که اکنون در مرحله تجویزی قرار دارد.
ویسی، داده به اندازه کافی، زیرساخت پردازشی و حافظه و همچنین الگوریتمها و روشها را سه ضلع مثلث یک الگوریتم هوش مصنوعی دانست و مهمترین رکن آن را «داده» نامید.
وی با اشاره به اینکه تجمیع نشدن دادهها امری است که در موضوع محدودیت داده تاثیرگذار است و باید به این موضوع توجه کرد، گفت: بازی کسب و کارها در کشور روی موضوع هوش مصنوعی هنوز شروع نشده است و هنوز هم «داده» حرف اول را میزند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.