شماره: 2504 / ۱۴۰۳ سوم دي
تعداد بازدید : 0
اخبار
رابطه مستقیم کاهش رشد سالانه تولید گازوئیل در 3 سال اخیر با قطعیهای برق
از دلایل اصلی کمبود سوخت نیروگاهها در زمستان امسال و قطعیهای برنامهریزی شده برق بخش خانگی و صنعتی، کاهش ذخیره سازی گازوئیل نیروگاهی در تابستان است که آن هم به کاهش رشد سالانه تولید گازوئیل در سه سال اخیر بازمیگردد.
طبق اعلام رسمی وزارت نفت، موجودی ذخایر مفید گازوئیل نیروگاهها در 31 مرداد 1403 برابر با یک میلیارد و 810 میلیون لیتر بوده که در مقایسه با سه میلیارد و 175 میلیون لیتر زمان مشابه سال قبل (1402)، بیش از یک میلیارد و 365 میلیون لیتر معادل 43 درصد پایینتر بوده است.
این مساله از دلایل اصلی کمبود سوخت نیروگاهها در زمستان امسال و قطعی های برنامه ریزی شده برق بخش خانگی و صنعتی است. همچنین طبق آمار اعلامی وزیر نفت، در چهارماهه استقرار دولت چهاردهم بیش از 2.2 میلیارد لیتر سوخت مایع بیشتری نسبت به مدت مشابه پارسال به نیروگاهها تحویل شده است که نشان از رشد حدود 50درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی نسبت به مدت مشابه پارسال دارد.
در واقع با وجود رشد 50درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی نسبت به مدت مشابه در چهار ماه اول فعالیت دولت چهاردهم، هنوز کسریهای ناشی از کمبود ذخیرهسازی سوخت مایع نیروگاهها در تابستان جبران نشده است.
از دلایل عدم ذخیرهسازی مناسب گازوئیل در تابستان امسال، کاهش ظرفیتهای تولید پالایشگاهی در سالهای اخیر بوده است. درحالی که روند افزایش تولید عملی روزانه گازوئیل در پالایشگاههای کشور از سال 96 آغاز شده بود و در سالهای 97 و 98 به ترتیب 5.6 درصد رشد تولید و 9.5 درصد رشد تولید گازوئیل در پالایشگاهها رقم خورده بود، در سال 99 رشد تولید گازوئیل به 2 درصد و در سال 1400 به منفی یک درصد رسید.
رشد تولید گازوئیل در سال 1401 به 4.8 درصد و در سال 1402 به 0.9 درصد رسید. بروز مشکلات جدی در بخش تولید پالایشگاهها موجب شده بود تا رشد تولید سالانه گازوئیل به شدت کاهش یابد. متوسط تولید روزانه گازوئیل در سال 1402 به 111 میلیون لیتر رسیده بود و در 5 ماهه نخست امسال نیز، متوسط تولید روزانه این فرآورده نفتی همین رقم بود تا اینکه با روی کار آمدن دولت چهاردهم و رفع موانع تولید در 4 ماه اخیر، متوسط تولید روزانه گازوئیل پالایشگاهها به 125 میلیون لیتر افزایش یافت.
«محمدعلی دادور»، معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در این خصوص گفت: میانگین تولید روزانه نفتگاز کشور در مدت پنج ماهه ابتدایی امسال حدود 111 میلیون لیتر بوده است که این مقدار هماکنون روزانه به بیش از 125 میلیون لیتر افزایش یافته است.
وی افزود: همچنین امیدواریم با بهرهبرداری از واحدهای جدید طرح توسعه پالایشگاه آبادان تا دو ماه آینده، بیش از سه میلیون لیتر نفتگاز یورو 5 به سبد سوخت کشور افزوده شود و مقدار تولید نفتگاز روزانه کشور به حدود 128 تا 130 میلیون لیتر افزایش یابد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی خاطرنشان کرد: این افزایش تولید، نقطه امیدی است که زمستان سخت را با دغدغه کمتری پشت سر بگذاریم.
وی ادامه داد: از ابتدای استقرار دولت چهاردهم در شهریور، یکی از دغدغههای گروه جدید این شرکت، تامین سوخت زمستانی بود که با رفع گلوگاهها و افزایش خوراک پالایشگاههای کشور به مقدار بیش از 100 هزار بشکه در روز، اصلاح شرایط عملیاتی و بهکارگیری ظرفیت خالی واحدهای عملیاتی شکست کاتالیستی و راهاندازی واحد هایدروکراکر پالایشگاه آبادان این افزایش محقق شد.
ولتاژ برق جزیرهنشینان «هنگام» استاندارد شد
مدیر برق جزایر شرکت توزیع برق هرمزگان گفت: طرحهای تامین و توزیع بهینه برق در جزیره هنگام به پایان رسیده و مردم و ساکنان این جزیره گردشگری پس از پنج سال، از ولتاژ استاندارد 230 ولت و 400 ولت بهرهمند شدند.
امیر قبادی در جریان بازدید از طرحهای برق هنگام و تشریح اقدامات انجام شده در این جزیره خلیج فارس، اظهار کرد: طرحهای توسعه زیرساختهای تامین برق داخل جزیره هنگام شامل تامین برق شهرک جدید آفتاب و نصب 2 دستگاه ترانسفورماتور رفع افت ولتاژ و نصب یک دستگاه اتو ترانسفورماتور است که در مجموع با اعتباری معادل 110 میلیارد ریال به سرانجام رسید.
وی با تشریح برخی از طرحهایی که افق طولانی در توسعه زیرساختهای برق جزیره هنگام دارد، بیان کرد: طرحهایی برای توسعه برق و زیرساختهای جزیره هنگام در دستورکار است که 900 میلیارد ریال برای اجرای آن، تامین اعتبار شده و درحال پیگیری است.مدیر برق جزایر شرکت توزیع برق هرمزگان یادآور شد: این طرحها داخل جزیره هنگام نیست بلکه در راستای تامین بزق پایدار شامل احداث کابل دریایی جدید بهطول 2 هزار و 800 متر و احداث 18 کیلومتر شبکه فشار متوسط برای ایجاد فیدر اختصاصی این جزیره است.قبادی ادامه داد: شرکت توزیع برق هرمزگان هیچ درآمدی حاصل از احداث شبکه و تجهیزات برق در جزیره هنگام ندارد و در این منطقه هیچ فروش انرژی و هیچ فروش انشعابی انجام نمیشود بلکه خدمات رایگان در اختیار ساحل نشینان و ساکنان قرار میگیرد.
جزیره گردشگری هنگام حدود 320 مصرف کننده برق دارد و باتوجه به اینکه شبکه برقرسانی این جزیره از سمت جزیره قشم و از طریق کابل دریایی انجام میشد، با مشکل افت ولتاژ مواجه بود.
هنگام از جمله جزایر دیدنی خلیجفارس شناخته شده است که در آن میتوان سنتهای پیشینیان را مشاهده کرد، طولانیترین قطر جزیره 9 کیلومتر است که از روستای هنگام قدیم شروع میشود و تا روستای هنگام جدید ادامه پیدا میکند.
جزیره هنگام نیز همچون جزیره هرمز، خاکهای سرخ مناطق جنوبی را درون خود دارد که یکی از جذابیتهای طبیعی آن بهشمار میرود. نوار ساحلی هنگام که دارای ساحلهای شنی و صخرهای بوده، بهطول 50 متر است و بر جذابیتهای منحصر به فرد این جزیره افزوده است.
جزیره هنگام یکی از جزایر شهرستان قشم است که در فاصله هزار و 389 متری جنوب شرقی جزیره قشم، 52 کیلومتری جزیره لارک 81 کیلومتری بندرعباس و 72 کیلومتری جزیره هرمز واقع شده است.
تأکید بر توسعه همکاریها
بین مناطق نفتخیز و ملی حفاری
مدیرعامل شرکت مناطق نفتخیز جنوب در دیدار با مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران بر توسعه زمینههای همکاری، تلاش برای افزایش بهرهوری و سرعت بخشیدن به انجام عملیات حفاری تأکید کرد.
به گزارش شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، ابراهیم پیرامون روز شنبه (یکم دی) با حضور در شرکت ملی حفاری ایران، سالروز تأسیس این شرکت را تبریک گفت.
وی افزود: شرکت ملی حفاری ایران یکی از ارکان صنعت نفت، با رسالتی خطیر و حساس در بخش بالادستی محسوب میشود.
مدیرعامل شرکت مناطق نفتخیز جنوب ارتقای تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری در صنعت حفاری را از ضروریات اساسی برای تحقق برنامه تولید وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران دانست.مهران مکوندی نیز در این دیدار با قدردانی از تعامل مثبت و همکاریهای سازنده شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب، از کاهش چشمگیر مدت انتظار دکلها و تدابیر مثبت برای افزایش راندمان و بهرهوری در این شرکت خبر داد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی: بقای صنعت پتروشیمی مشروط به نوآوری است
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه بقای صنعت پتروشیمی مشروط به نوآوری است، گفت: این صنعت بازار بسیار مناسبی برای سازندگان داخلی است.
حسن عباسزاده دیروز (یکشنبه، دوم دی) در آیین افتتاحیه همایش «پتروفن 1403» با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی یکی از حلقههای زنجیره ارزش صنعت نفت است که فناوری با آن عجین شده، اظهار کرد: هیچگاه نمیتوان وارد فرآیندهای این صنعت شد، مگر اینکه فناوری مورد نیاز آن در اختیار باشد.
وی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی ایران اکنون وارد دوران میانسالی شده است، افزود: نوآوری در این صنعت الزام بقای ماست. فرآیندهای صنعت پتروشیمی در بسیاری از موارد عمر بالایی دارند و باید بهروز شوند. به این منظور باید به فکر بهسازی و بهبود این فرآیندها باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به وضعیت صادرات و واردات در این صنعت اشاره کرد و گفت: صنعت پتروشیمی کشور سالانه حدود 15 میلیارد دلار صادرات محصولات دارد اما در مقابل، کالا و تحهیزاتی وارد میشود که سالانه حدود 2 میلیارد دلار ارزبری دارند که 700 میلیون دلار آن ازسوی شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس انجام میشود و این فرصت بسیار مناسبی برای داخلیسازی است.
عباسزاده ادامه داد: در کنار این موضوع، سالانه حدود 2 میلیارد دلار محصول پتروشیمی که در کشور تولید نمیشوند، وارد میکنیم. یکی از دلایل عمده تولید نشدن برخی محصولات پتروشیمی، نبود دانش فنی آنهاست.
وی به ارائه 20 بسته طرحهای زنجیره ارزش ازسوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای رفع این چالش اشاره کرد و گفت: این طرحها دراختیار شرکتهای پتروشیمی و سرمایهگذاران قرار گرفته و در حال انجام است و برخی از دانشهای فنی نیز برای اولین بار در حال وارد شدن هستند اما هنوز جای کار دارد.
معاون وزیر نفت با تأکید بر جایگاه ویژه داخلیسازی در صنعت پتروشیمی بیان کرد: مدیریت جدید پژوهش، فناوری و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به همین منظور در این شرکت ایجاد شده است. این مدیریت به شناسایی شرکتهای دانشبنیان توانمند پرداخته و آنها را به شرکتهای پتروشیمی متصل میکند تا از خروج ارز جلوگیری و ظرفیتهای داخلی تقویت شود.
عباسزاده با بیان اینکه هلدینگهای پتروشیمی با هم گره خوردهاند، اظهار کرد: تلاش داریم انسجام و تعامل میان هلدینگهای پتروشیمی را افزایش دهیم تا از همافزاییهای موجود در صنعت بهرهبرداری بهینه شود.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
اخبار
نقشآفرینی نفت و گاز پارس در تأمین پایدار گاز کشور
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با تأکید بر نقشآفرینی این شرکت در تأمین پایدار گاز کشور گفت: این شرکت با 13 پالایشگاه و 39 سکوی تولیدی و پشتیبانی همواره نقشی بیبدیل در تأمین گاز کشور داشته است.
به گزارش نفت و گاز پارس، تورج دهقانی به مناسبت سالروز تأسیس شرکت نفت و گاز پارس در پیامی با تبریک آن، به نقش بیبدیل این شرکت در پایداری امنیت انرژی کشور تأکید کرد.
متن این پیام به شرح زیر است:
«شرکت نفت و گاز پارس بهعنوان یکی از شرکتهای زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران، یکم دی 1377 با هدف توسعه میدان مشترک پارس جنوبی تأسیس و بهسرعت به یکی از ارکان اصلی صنعت نفت کشور تبدیل شد.
با تأسیس نفت و گاز پارس، توسعه بخشهای پالایشگاهی و فراساحلی پارس جنوبی و راهبری مجموعه عظیمی از سکوهای تولید گاز به این شرکت محول شد و از آن زمان تاکنون، شرکت نفت و گاز پارس با اتکا به سرمایه انسانی متخصص خود، همواره در مسیر ارتقا و پیشرفت حوزه انرژی کشور گام برداشته است. این شرکت طی سالهای فعالیت خود، 13 پالایشگاه و 39 سکوی تولیدی و پشتیبانی احداث و همواره نقشی بیبدیل در تأمین گاز مصرفی کشور ایفا کرده است؛ نقشی که تا به امروز و ثبت رکورد اخیر تولید روزانه 712 میلیون مترمکعب گاز ادامه یافته و سهم بیش از 70 درصدی را در تأمین گاز مصرفی و سهم 40 درصدی را در تولید بنزین کشور استمرار بخشیده است.
این پایان راه نبوده؛ ایجاد تأسیسات ذخیرهسازی میعانات گازی، احداث بنادر صادراتی در مناطق پارس یک و پارس دو و جاسک، ساخت نیروگاه متمرکز و سیکل ترکیبی بعثت و... بخش دیگری از طرحها و پروژههای این شرکت است که با هدف تقویت زیرساختهای انرژی کشور به اجرا درآمده است.
نفت و گاز پارس با پایان مرحله نخست توسعه فازهای پارس جنوبی به جز فاز 11 و تکمیل طرحهای عظیم توسعهای، اکنون نیز تحت راهبری شرکت ملی نفت ایران درصدد اتخاذ تمهیداتی برای جلوگیری از افت فشار گاز در مخزن پارس جنوبی است و در این مسیر، اجرای طرحهایی را با هدف فشارافزایی و نگهداشت تولید دنبال میکند و توان خود را بهکار گرفته است تا با اجرای طرحهایی چون حفاری چاههای درونمیدانی و توسعه میدانهای گازی بلال، فرزاد، کیش و پارس شمالی، پایداری تأمین گاز کشور را طی سالهای آتی تضمین کند.
اینجانب با گرامیداشت بیستوششمین سالروز تأسیس شرکت نفت و گاز پارس بهعنوان رکن شکلگیری تمدن صنعتی ایران در پارس جنوبی، این روز را به شما همکاران عزیز، مشاوران، مهندسان، سازندگان، تأمینکنندگان کالا، پیمانکاران خرد و کلان و همه فعالان خانواده بزرگ این شرکت تبریک گفته و از همه کارکنان شاغل در حوزههای مختلف اعم از حوزههای تخصصی، پشتیبانی و خدماتی که حصول دستاوردهای ارزشمند این شرکت مرهون تلاشهای آنان است سپاسگزاری میکنم. بیشک همکاری و همدلی شما عزیزان، همچون گذشته، چراغ راه شرکت نفت و گاز پارس در عبور از مسیر پرچالش پیش رو خواهد بود.»
ناگفتههای تأمین سوخت زمستانی از سوی وزارت نفت
وزارت نفت دولت چهاردهم از زمان شروع بهکار با چالشهای ریز و درشت زیادی روبهرو بوده است، ناترازی انرژی و تأمین سوخت یکی از این چالشهاست که وزارت نفت در مدت کوتاه با انجام اقدامهای راهبردی از جمله افزایش تولید، گامهای بلندی در این زمینه برداشته است.
وقتی از تأمین سوخت سخن به میان میآید ذهنها ناخودآگاه بهدرستی به سمت وزارت نفت میچرخد، وظیفه اصلی وزارت نفت انجام اقدامهای لازم برای استخراج و تولید نفت خام، گاز خام و فرآورش و پالایش آنها با هدف تولید فرآوردههای نفتی و گاز مورد نیاز است؛ بخشی از این محصولات صادر و بخشی دیگر هم در بخشهای مختلف داخلی مصرف میشوند. یکی از مهمترین بخشهای مصرف، نیروگاههای حرارتی هستند که افزون بر گاز طبیعی، از نفتکوره و نفتگاز هم بر اساس نیاز باید استفاده کنند. سبد سوخت نیروگاههای حرارتی از سوخت گاز طبیعی، نفتگاز و نفتکوره تشکیل شده است.
وقتی مصرف گاز خانگی به دلیل برودت هوا افزایش مییابد، گاز کمتری برای سایر بخشها در دسترس قرار میگیرد و مؤلفههای سبد سوخت نیروگاهی بهگونهای تنظیم میشوند که سوخت مایع بیشتری مصرف شود. به همین دلیل باید ذخایر نفتگاز و نفتکوره نیروگاهی همواره در یک سطح پایدار و متناسب با مقدار مصرف قرار داشته باشد تا بتوان در اینگونه مواقع از این ذخایر استفاده کرد، خوشبختانه سطح ذخایر نفتکوره، مطلوب است.
اما نفتگاز برحسب تجربههای پیشین در نیروگاهها، در چنین روزهایی سطح ذخایر باید بیش از 3 میلیارد و 200 میلیون لیتر باشد تا نیروگاهها بتوانند در فصل سرد بهصورت مطمئن و قابل اتکا از آن استفاده کنند، اما از ابتدای امسال، سطح این ذخایر در وضعیت مطلوبی نبوده (حدود 290 میلیون لیتر) که نسبت به ابتدای سال 1402 حدود 825 میلیون لیتر پایینتر و با سطح پایدار (حدود 3 میلیارد لیتر) فاصله زیادی داشته است.
اجرا نشدن مصوبات بالادستی
با توجه به سطح پایین ذخایر نفتگاز نیروگاهی، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی (شعام) در اوایل مرداد امسال در ابلاغیهای نیروگاهها را به مصرف نفتکوره به مقدار 40 میلیون لیتر در روز از 10 مرداد به بعد مکلف میکند. به عبارت دیگر در تابستان هم شرایط تحویل گاز بهگونهای بوده است که حتماً باید نفتکوره استفاده میشده است. اهداف این ابلاغیه، تنظیم سبد سوخت نیروگاهی در راستای افزایش سطح ذخایر نفتگاز و رساندن آن به حدی مطلوب و پایدار پیش از شروع فصل سرد بوده است.
درواقع به هر اندازهای که نفتکوره در نیروگاههای بخاری مصرف شود، گاز کمتری تحویل این نیروگاهها میشود و این گاز در نیروگاههای گازی و سیکل ترکیبی بهعنوان جایگزین نفتگاز مصرف میشود و بدین ترتیب با مصرف کمتر نفتگاز در سبد سوخت نیروگاهی، سطح ذخایر آن در نیروگاهها افزایش مییابد، این مصوبه اما در نیروگاهها اجرایی نشد و بهطور متوسط از 10 مرداد تا پایان آبان روزانه حدود 22 میلیون لیتر نفتکوره در نیروگاهها مصرف شده است.
اجرایی نکردن مصوبات بالادستی سبب شد موجودی ذخایر نفتگاز در آغاز دولت چهاردهم بهشدت کاهش یابد، اگر نفتکوره مطابق این مصوبات مصرف میشد، اکنون سطح موجودی مفید نفتگاز نیروگاهی برابر با 3 میلیارد و 100 میلیون لیتر بود، اگر نفتکوره مطابق مصوبات بالادستی از ابتدای مهر تاکنون مصرف میشد، اکنون سطح موجودی مفید نفتگاز نیروگاهی برابر با 2 میلیارد و 177 میلیون لیتر بود و اگر نفتکوره مطابق این مصوبات از ابتدای آبان تاکنون مصرف میشد، اکنون سطح موجودی مفید نفتگاز نیروگاهی برابر با یک میلیارد و 600 میلیون لیتر بود.
چوب حراج به نفتگاز
این اما تمام ماجرا نیست؛ با وجود سطح پایین ذخایر نفتگاز، این سوخت در بورس عرضه شد؛ حدود 129 میلیون لیتر نفتگاز پالایشگاه آبادان در فرآیند عرضه در رینگ صادراتی بورس انرژی در ماههای تیر و مرداد امسال (1403) صادر شده که این موضوع نیز یکی دیگر از عوامل مؤثر در کاهش سطح ذخایر نفتگاز در انبارهای شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران بوده است.
موجودی ذخایر مفید نفتگاز با در نظر گرفتن موارد بیانشده، در 31 مرداد 1403 برابر با یک میلیارد و 810 میلیون لیتر بوده که در مقایسه با 3 میلیارد و 175 میلیون لیتر زمان مشابه پارسال (1402)، بیش از یک میلیارد و 365 میلیون لیتر معادل 43 درصد پایینتر بوده است.
کمکاری در تعمیرات
در 5 ماه نخست امسال (1403)، برخلاف رویه متعارف در سالهای قبل، بخش عمدهای از تعمیرات پالایشگاههای گازی و نفتی کشور که باید طبق برنامه انجام میشد، انجام نشده و به ماههای شهریور، مهر و آبان موکول شده بود که این موضوع نهتنها تولید گاز و فرآوردهها نفتی کشور را در آستانه ورود به فصل سرد سال تحت تأثیر قرار داده، بلکه قابلیت اطمینان شبکه گازرسانی کشور را نیز به حداقل رسانده که با تلاش کارکنان وزارت نفت، این چالش جدی برطرف شد.
مدیریت نکردن صادرات
صادرات گاز و قراردادهای موجود دیگر چالش وزارت نفت دولت چهاردهم برای حل مشکل تأمین سوخت زمستانی بوده است. صادرات گاز به ترکیه در تابستان پارسال از 27 خرداد تا 28 مهر برای مدت چهار ماه بهدلیل مشکل دریافت از طرف کشور ترکیه متوقف شده بود که این موضوع منجر به کاهش 3.6 میلیارد مترمکعبی (30 میلیون مترمکعبی در روز) صادرات گاز نسبت به قرارداد شد. این مقدار از گاز مازاد در سال گذشته در اختیار سایر بخشها بهویژه نیروگاهها قرار گرفته و انتظارات برای تحویل گاز را افزایش داده است.
همچنین با توجه به اینکه از دی پارسال (1402) تا پایان مرداد 1403، تمام ظرفیت قراردادی با ترکیه استفاده شده بود، در طول سه ماه گذشته امکان کاهش صادرات گاز به ترکیه وجود نداشت، عدد صادرات هم باید مطابق با قرارداد فیمابین انجام میشد. این در حالی است که از دی پارسال (1402) تا پایان مرداد (1403)، در مواقعی که با کمبود گاز مواجه بودهایم، محدودیت روی صادرات گاز به ترکیه بهراحتی اعمال شده بود.
افزایش تعهد صادرات گاز به عراق
از طرفی در اسفند پارسال، قرارداد جدید صادرات گاز به کشور عراق با احجام بالاتر از قرارداد قبلی منعقد شده، از این رو در سال 1403 بر مبنای قرارداد جدید باید گاز بیشتری تحویل کشور عراق شود و در صورت عمل نکردن به تعهدات در قرارداد جدید، ایران متحمل جرائم قراردادی میشد، این موضوعی است که در قرارداد قبلی اعمال جریمه وجود نداشته است.
با این اوصاف و بهطور خلاصه، وزارت نفت دولت چهاردهم در سال 1403 بهخصوص در طول ماههای گذشته باید گاز بیشتری را نسبت به پارسال به صادرات اختصاص میداد و این موضوع سبب شده است گاز در دسترس برای سایر بخشها کمتر باشد.
موضوع مهم دیگر، روند رشد مصرف سوخت به دلیل سرمای زودرس و افزایش مشترکان جدید بوده است. برای مثال در بخش خانگی، شاهد افزایش مصرف گاز به مقدار 30 درصد در آبان و 20 درصد در آذر نسبت به مدت مشابه پارسال بودهایم که این موضوع هم بهنوبه خود منجر به تشدید شرایط ناترازی ایجاد محدودیت در تأمین گاز کشور شده است.
تدابیر وزارت نفت
وزارت نفت دولت چهاردهم با وجود تمام این چالشها در تأمین امنیت انرژی در طول چند ماه گذشته در عمل به وظایف خود ازجمله تولید نفت خام، گاز خام، فرآوردههای نفتی، همچنین انتقال سوخت مایع به نیروگاهها عملکرد قابلتوجهی داشته است، بهنحوی که ظرفیت روزانه تولید نفت خام کشور که در 31 مرداد امسال برابر با 3 میلیون و 560 هزار بشکه بوده در ابتدای آذر به 3 میلیون و 620 هزار بشکه در روز رسیده که بیانگر افزایش روزانه 60 هزار بشکهای بوده است.
در تولید گاز خام، با وجود آنکه تعمیرات معوق پالایشگاهها و سکوهای گازی باید در 5 ماه نخست امسال انجام میشد، اما پس از استقرار وزارت نفت دولت چهاردهم، با انجام برنامهریزی مجدد و شناسایی گلوگاههای تولید، اقدامهایی ازجمله کوتاه کردن زمان تعمیرات و افزایش تولید برخی چاهها با انجام اقدامهای اصلاحی در دستور کار قرار گرفت و تولید گاز خام 30 میلیون مترمکعب در روز نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته است، بهطوری که اکنون مقدار تحویل گاز به شبکه سراسری به حدی رسیده که شبکه توان دریافت گاز بیشتری را ندارد.
همچنین با انجام اصلاحات فرآیندی، افزایش خوراک پالایشگاهها و بهرهبرداری از طرحهای ایزومریزاسیون پالایشگاه شیراز و هیدروکراکر پالایشگاه آبادان، میانگین تولید بنزین و نفتگاز کشور در آذر بهترتیب به 108 و 125 میلیون لیتر در روز رسیده که هرکدام 11 و 12 میلیون لیتر در روز نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته که این موضوع نیاز به واردات این فرآوردهها را تا حد زیادی کاهش داده است.
سنگتمام در تحویل سوخت مایع
در زمینه تحویل سوخت مایع به نیروگاهها نیز با تمهیداتی چون اعمال کارمزد تشویقی به ناوگان حمل جادهای و ریلی، افزایش قابلتوجه ظرفیت ناوگان فعال شبکه توزیع سوخت مایع کشور، بهرهبرداری از خطوط لوله انتقال فرآورده به چهار نیروگاه و بهرهبرداری از فاز نخست خط لوله بندرعباس - رفسنجان، متوسط تحویل نفتگاز به نیروگاهها در ماههای آبان و آذر برابر با 46 میلیون لیتر در روز بوده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال، 20 میلیون لیتر در روز معادل 78 درصد افزایش یافته است.
میانگین مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده امسال با توجه به برودت هوا در ماههای آبان و آذر و افزایش مشترکان جهش قابلتوجهی داشته، بهطوری که در آبان 96 میلیون مترمکعب در روز و در آذر 73 میلیون مترمکعب در روز بیشتر از مدت مشابه پارسال بوده است. در روزهای اخیر نیز مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده به حدود 670 میلیون مترمکعب در روز رسیده است، این در حالی است که در مصوبه شعام، میانگین مصرف روزانه گاز این بخش در آذر برابر با 468 میلیون مترمکعب در نظر گرفته شده است.
افزایش میانگین گاز تحویلی
با وجود افزایش روزانه بیش از 23 میلیون مترمکعبی میانگین تحویل گاز سبک به شبکه سراسری در آذر نسبت به مدت مشابه پارسال، جهش مصرف گاز در بخش خانگی، گاز در دسترس برای تحویل به سایر بخشها را با محدودیت مواجه کرده است که این محدودیت باید با همکاری تمام دستگاهها و از طریق روشهایی ازجمله صرفهجویی و استفاده از سوخت مایع جبران شود.
تأمین پایدار سوخت کشور نیازمند تعامل و همکاری دستگاههای مختلفی است که تکالیف آنها در ابلاغیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به تفکیک ذکر شده و وزارت نفت یکی از این دستگاهها بوده که به تمام تکالیف خود در زمینه تأمین سوخت کشور عمل کرده است.
برخورد قاطع با سرشبکههای سازمانیافته قاچاق سوخت
ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ضمن تاکید بر برخورد با قاچاق سوخت در پی ناترازی انرژی در کشور و تشدید آن، به بررسی تکالیف انجامنشده دستگاهها در پیشگیری از قاچاق سوخت پرداخت.
ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در پی ناترازی انرژی در کشور و تشدید آن با شروع فصل سرما، پیگیری تکالیف انجام نشدهی دستگاهها در پیشگیری از قاچاق سوخت را در دستور کار قرار داد.
در این جلسه با تاکید اعضا بر برخورد قاطع و بیامان با سرشبکهها و مراکز دپو سوخت در استانهای هدف و رصد جریان مالی شبکههای فعال قاچاق سوخت، بررسی تکالیف دستگاههای متولی در حوزه تخصیص فرآوردههای نفتی یارانهای مستند به دستورالعمل ماده 44 آئین نامه اجرایی مواد 5و 6 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به تصویب رسید.
همچنین اجرای فوری تکالیف ماده 13 دستورالعمل ماده 44 در مقوله تعیین الگوی مصرف برای احصای کاربردهای تعریف شده در حوزه وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، وزارت صمت، وزارت راه و شهرسازی مورد تأکید قرار گرفت. با تأکید اعضای جلسه علاوه بر شناسایی و توقیف کارتهای مهاجر با همکاری دستگاههای کاشف، ضابط و قضائی، شناسایی اسناد حمل صوری در حوزه درون شهری و برون شهری از طریق دادهکاوی سامانههای فعال در این مقوله و برخورد قاطع با شرکتهای حمل و نقل متخلف و پیگیری افزایش جرایم شرکتهای مزبور در دستور کار قرار گرفت.
شناسایی الگوریتمهای جدید تشخیص بارنامه صوری برای بالا بردن خطرپذیری قاچاق در حوزه صدور اسناد حمل صوری و نیز ارسال برخط اطلاعات عملکرد ناوگان درون شهری از سوی سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور به سامانه جامع پیمایش سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای از دیگر تصمیمات اعضای این نشست بود.
با اتفاق نظر اعضا در این جلسه مقرر شد، نصب سامانه سیپاد و سپهتن بر روی ناوگان درون شهری و برون شهری کشور با قید فوریت تعیین تکلیف شود.
در این جلسه نمایندگان دادستانی کل کشور، وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه، پلیس امنیت اقتصادی، وزارت نفت، وزارت کشور، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، وزارت صمت، شرکت ملی پالایش و پخش، سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، سازمان برنامه و بودجه، پلیس راهور، سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور حضور داشتند ضرورت شفافسازی تکالیف دستگاههای متعلل در انجام وظایف محوله مورد تأکید قرار گرفت.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.